Hemmagjord Minitraktor (54 Foton): Hur Gör Man Det Själv Från En Lastskoter Och Från Oka Enligt Ritningarna? Hur Man Monterar Från LuAZ?

Innehållsförteckning:

Video: Hemmagjord Minitraktor (54 Foton): Hur Gör Man Det Själv Från En Lastskoter Och Från Oka Enligt Ritningarna? Hur Man Monterar Från LuAZ?

Video: Hemmagjord Minitraktor (54 Foton): Hur Gör Man Det Själv Från En Lastskoter Och Från Oka Enligt Ritningarna? Hur Man Monterar Från LuAZ?
Video: Тюнинг цапфы на ЛуАЗ 2024, April
Hemmagjord Minitraktor (54 Foton): Hur Gör Man Det Själv Från En Lastskoter Och Från Oka Enligt Ritningarna? Hur Man Monterar Från LuAZ?
Hemmagjord Minitraktor (54 Foton): Hur Gör Man Det Själv Från En Lastskoter Och Från Oka Enligt Ritningarna? Hur Man Monterar Från LuAZ?
Anonim

En minitraktor är ett extremt användbart verktyg inom jordbrukssektorn. De kan göra dussintals olika jobb: från att plantera vintergrödor till att skörda och ta bort snö. Om bonden har kompetensen att hantera utrustning och verktyg, kommer det inte att vara särskilt svårt att montera enheten självständigt för honom. I detta fall kommer kostnaden för huvudenheten att vara minimal.

Bild
Bild

Verktyg och material

En liten traktor hjälper jordbrukare i deras arbete. De kan odla marken för personliga och sommarstugor och skörda. Den stora fördelen med enheten är att en mängd olika redskap kan anslutas till den. En kompakt mini-enhet är bra för alla, bara det kostar mycket pengar. Även kinesiska tillverkare har börjat höja priserna markant de senaste åren. Därför gör vissa hantverkare små enheter med egna händer, och dessa mekanismer är inte sämre i kvalitet (ibland till och med överlägsen) jämfört med fabriksprodukter.

Bild
Bild

Innan du påbörjar sådant arbete bör du förstå hur den eller den noden fungerar, hur den fungerar, vilka funktioner den har . Sådan utrustning på gården behövs som regel för 3-4 typer av arbete, så när du skapar enheten kan du "placera accenter", till exempel stärka ramen (om den kommer att ha en ökad belastning) eller sätt bredare hjul om huvudarbetet kommer att ske på fältet.

Bild
Bild

Det är ganska enkelt att göra en minitraktor, det kommer inte att skilja sig mycket från en riktig traktor. Först och främst bör du göra ett plandiagram över hur du skapar ett sådant aggregat. Det finns många begagnade reservdelar på marknaden från motorcyklar, VAZ och UAZ, så det är inte svårt att hitta en lämplig enhet.

Strålen / bryggan kan göras med ytterligare fästelement, eftersom fabriksmotståndarna ofta inte har den nödvändiga hållfasthetsfaktorn. En hemmagjord traktor kan vara utan hytt, men detta är inte alltid motiverat, särskilt när man arbetar under varma eller kalla årstider. PTO är en kraftuttagsaxel som gör det möjligt att manövrera redskap. Axeltyper:

  • konjugera,
  • autonom;
  • fungerar synkront.
Bild
Bild

Ramen kan tillverkas av hörn "6" eller rör med en diameter på 45 mm. För att strukturen ska bli mer stabil och hållbar svetsas metallplattor (6 mm tjocka) i hörnen. Kontrollpunkten kan tas från VAZ. Det är viktigt att det i sitt arbetsförhållande finns minst tre hastigheter framåt och ett bakåt. Dragkraft kan "lånas" från en motoriserad vagn. Rattstången passar perfekt från den inhemska biltypen "Zaporozhets". Det är också realistiskt att göra en minitraktor med olika motorer-både enkelcylindrade luftkylda och fyrtakts förgasarmotorer. Sådana kraftverk är idealiska för att skapa jordbruksmaskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med att skapa en miniatyrtraktor med egna händer:

  • lågt pris;
  • du kan skapa en enhet som bäst passar dina personliga behov.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna är:

  • processen att skapa en traktor kan verka som en mödosam affär för dem som har jobbat lite med utrustning;
  • bilmotorer går på bensin, vilket är dyrare än diesel;
  • det är omöjligt att köra på federala motorvägar med sådan utrustning, du kan få böter.
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Skapandet av en miniatyrtraktor börjar med installationen av en ram, som kan tillverkas av rör. En sådan struktur bör göras kraftfull, men samtidigt bör den inte vara särskilt tung. Ofta är ramen gjord dubbel. Enheter med den så kallade "brytande" ramen med fyrhjulsdrift från GAZ-52 är också populära. Den "brytande" ramen gör det möjligt att vrida traktorn längs en liten radie, vilket ökar enhetens manövrerbarhet. De viktigaste blocken på en minitraktor:

  • hjul;
  • broar;
  • överföring;
  • kraftpunkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

En minitraktor, gjord självständigt hemma, börjar skapas med studier av ritningar och en schematisk plan. Med utgångspunkt i ett "relaterat" projekt kan du redigera det, göra egna justeringar. Efter att ett enskilt projekt har förberetts ritas det på en bit Whatman -papper. Därefter måste du samla alla nödvändiga komponenter, ligga till grund för den framtida enheten. Ramens mått kan variera beroende på maskinens syfte-den kan vara 1, 5-2, 5 meter lång och 1, 3-1, 8 meter bred.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket viktig enhet är den hydrauliska drivenheten, den ger många fördelar vid drift och gör det möjligt att styra en mängd olika utrustningar. Den hydrauliska enheten är särskilt värdefull i detta avseende. Dess närvaro kommer att tillåta användning av en mängd olika redskap - från KUHN till en snöborste. Hydraulik består av:

  • hydraulcylinder 76x80;
  • distributör P82;
  • pump NSh12.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pumpen går med 1000 varv / min och måste ibland stängas av. Med motorn är det inte svårt, kraftverket kan levereras från valfri bil eller motorcykel.

Ganska bra motor UD 25. Detta är en tvåcylindrig enhet med en kapacitet på 12, 2 liter. sek., motorns volym är 0, 43 liter. Modellen är mycket framgångsrik, även om den inte längre produceras, men det finns ett stort antal sådana enheter på andrahandsmarknaden. En sådan modell kostar inte mer än 8 tusen rubel. Kontrollpunkten kan tas från en VAZ- eller ICE "Ant". Om traktorn används på fältet är det rationellt att ta hjul på 20-24 tum. Främre balk är lätt att förbereda:

  • två "kammar" är monterade, som kan tas från "Zhiguli";
  • en fyrkant är gjord av ett rör (45x45 mm) genom svetsning;
  • till ramen fästs genom att svetsa hörnstolpar "4", till dem är monterade och fixerade "kammar" av varv, sätt styrningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minienhetens balk har en svängmekanism, som är hämtad från VAZ, tillsammans med tvärstycket. Du kan också ta en liknande artikel från UAZ. Det är mycket viktigt att broar har kongruenta växellådor. Detta måste göras så att hjulrotationsförhållandet är detsamma. Kontrollpunkten tas från valfri bil. Med 2 lådor blir mekanismen ännu mer funktionell.

Det är viktigt att ta hänsyn till att vid installation av en hydraulisk booster används en viss motoreffekt på underhållet. Om motorn är lågdriven är det bättre att inte installera ventilkroppen. PTO börjar rotera från motorns vevaxel, det beror på antalet varv i kraftverket. Det finns också en kraftuttag av synkron typ, dess rotationsförhållande är relaterat till mängden växelförhållande för mekanismen. Denna funktion är efterfrågad, till exempel när du genomför en såkampanj.

Bild
Bild

Skapandet av en punktupphängning tillåter användning av ytterligare utrustning för tekniken. Trepunktsupphängningen är också mycket viktig, den måste vara dynamisk både horisontellt och vertikalt så att du bättre kan styra maskinen. Det är lämpligt att sätta bromsen på bakhjulen. Du kan ta färdiga enheter från VAZ, du kan också "låna" bromsbelägg där. Kopplingen kan tas bort från alla gamla Zhiguli eller GAZ. Styrningen är också tagen från VAZ. Det är bättre att tillhandahålla en hytt för enheten, då blir det mer bekvämt att arbeta, arbetsproduktiviteten ökar avsevärt. Denna knut kan tillverkas av rör med en diameter på 20-25 mm, som är svetsade i form av en ram. Det kan sedan klädas:

  • plywood;
  • med tenn;
  • plast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje enhet har sina egna egenskaper, så ritningen bör alltid paras med en specifik enhet. Till exempel är det ofta nödvändigt att montera mekanismer:

  • bräda roterande;
  • Bakhjulsdrift;
  • liten skridstyrningsmekanism.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typiskt överstiger hytten inte en och en halv meter; taket ovanför arbetarens huvud ska vara på ett avstånd av 20-30 cm. Innan du skapar en stuga bör du montera produktens "skelett" från träblock. När allt är klart med måtten kan du klippa rören. Ramfästningarna görs med svetsning. Efter att ramen är klar, mantlas den, glasramar installeras etc. Den mest tidskrävande delen av arbetet är att skapa dörrarna. Du måste montera följande element:

  • tunna rör;
  • stukningar;
  • fastsättning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen måste vara lätt och stark samtidigt. Gasliftar kan installeras för att få dörren att stängas automatiskt. Från insidan kan hytten vara mantlad med konstläder eller skumplåt om du måste arbeta under den kalla årstiden. Du kan också göra en larvtraktor med dina egna händer. Denna teknik är mycket dynamisk och smidig. Larver har en skonsam effekt på marken, så att använda en sådan mekanism är fördelaktig på många sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen är gjord av hörn, rör eller kanaler . Motorn är att föredra att installera en diesel. Fram- och bakaxlarna kan också "tas" från VAZ. En bra kontrollpunkt är i GAZ-53. Larver är gjorda av däck, de skärs av med hjälp av en sidoväggsslip. Hjulen är monterade på de resulterande identiska gummiblankorna. För att bilen dynamiskt ska kunna utföra manövrar (svängar etc.) är det absolut nödvändigt att installera en differential som kan stänga av bak- och framhjulen vid behov. Detta görs så här: bromspedalen trycks in, differentialen växlas. Ett hjul fryser, det andra fortsätter att röra sig, enheten vänder i detta fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en lastskoter

Om du gör en traktor från en skoter (till exempel "Tula 210"), väger den inte mer än 90 kg. Om huvudenheterna tas från en "källa" (det kan vara "GAZ", "VAZ" eller "Oka"), tar det mindre tid att revidera och montera delar. En magneto med en pol placeras på motoraxeln. När du installerar slutliga enheter (1: 4) kommer mekanismen att kunna arbeta med lägsta hastighet, medan dess dragkraft inte kommer att förändras. Denna faktor är mycket viktig vid såväl skörd som sådd.

Bild
Bild

Ramen är gjord av 4 hörn. Behållaren för bränsle kan "lånas" från en personbil eller göras själv av en stålplåt 2 mm. På en sådan minimekanism kan du transportera upp till tre hundra kilo olika laster, ploga upp till 17 cm djup.

Från "Oka"

En minitraktor kan tillverkas genom att ta reservdelar från Oka. En liten bil kan framgångsrikt matcha parametrarna för en liten jordbruksenhet. Hur som helst, hjul, motor, bränsletank, transmission - alla dessa komponenter kan mycket väl passa. En sådan enhet kommer att skilja sig åt i effekt och ekonomisk förbrukning av bränsle och smörjmedel. En sådan mekanism kommer att klara följande typer av arbete:

  • hilling;
  • jordbearbetning;
  • plöjning;
  • transport av varor.
Bild
Bild

Från "Oka" används följande noder:

  • kraftpunkt;
  • överföring;
  • broar;
  • Kontrollstation;
  • hjul;
  • styrstavar;
  • chassi.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningen kräver verktyg och vissa material:

  • svetsmaskin;
  • skruvmejslar;
  • turbin;
  • metallplåt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra ramen behöver du ett par spars (gjorda av 10 kanaler), samt två traverser (12 och 16). För sidofästning kan du använda hörnet "6". Det är bättre att sätta motorn i en fyrcylindrig, med en kapacitet på 45 liter. med., eftersom den har ett luftkylningssystem. Det är inte nödvändigt att göra om bron, den kan lämnas oförändrad. För att göra överföringen måste du fästa växellådan på basramen. I motorens svänghjul skärs bakväggen av, ett hål skärs i mitten.

Bild
Bild

För att upprätthålla rätt tryck i hydraulsystemet krävs en pump som placeras bredvid axeln . Varje axelhjul drivs av en växellåda. Om det blir mycket arbete på grov terräng och i fält är det bättre att sätta större hjul (upp till 24 tum). Vanligtvis monteras sådana enheter utan fjädrar. Det är bättre att förstärka sidodelarna både fram och bak. Det är tillåtet att ta kontrollpunkten från Oka. Om vi installerar motorn från “UD2” (den är kraftfullare), kommer det att vara möjligt att arbeta med stora sektioner och transportera tung last. Kabinen, belysningen, bränsletanken är installerad.

Bild
Bild

Från LuAZ

Enheten tillverkad av "LuAZ" kan vara fyrhjulsdriven och bakhjulsdriften kan stängas av om det behövs. Det tar en liten ansträngning och arbetstid att göra en sådan traktor. Motorn kan levereras av Sadko DE-310, två växellådor kan levereras till den. Ramen är gjord av hörn eller kanaler. För drift av hydrauliken används H12 -pumpen, en 78x110 hydraulcylinder och en P82 -fördelare arbetar i den. Pumpen används endast i vissa fall. Axeln, liksom växellådan, kan tas från vilken motorcykel som helst, ibland är axeln klippt (eller förlängd), en ny "asterisk" sätts på den. Kraftuttagsaxeln är också enkel att göra, den kommer inte att vara mer än 1,5 tusen varv per minut.

Bild
Bild

Från "Zhiguli"

Det enklaste sättet är att skapa en traktor från Zhiguli, detta är det mest acceptabla alternativet. Du kan alltid hitta en mängd olika reservblock för det. Tyvärr går kraftverket i Zhiguli på bensin, vilket inte är billigt nuförtiden. Lejonparten av jordbruksmaskiner körs på dieselbränsle. När du planerar ett projekt för att skapa en minitraktor från Zhiguli bör flera problem lösas. Motorn är placerad framför föraren och måste ha en skyddande skärm. Ramen är gjord av hörnen "4", dess storlek är 1, 2 x 2, 1 meter. Bränsletanken sitter på baksidan, du kan göra den själv av tenn eller ta den från vilken bil som helst.

Bild
Bild

Den främre upphängningen är nödvändigtvis förstärkt. Drivningen sker på 4 hjul. Allt arbete utförs enligt följande algoritm:

  • en schematisk ritning förbereds;
  • ramen är gjord;
  • en kropp skapas;
  • alla noder är länkade;
  • styrningen är installerad.
Bild
Bild

En minitraktor från Zhiguli 2106 kommer att vara tillräckligt kraftfull för att utföra allt nödvändigt arbete och bära laster upp till 500 kg. När du skapar den kan du också ta olika noder. Växellådan är hämtad från GAZ-53, axlarna är tagna från Zhiguli. Hjul kan tas från MTZ-84. Vid montering av hjulen bör axlarna förstärkas; bromsen kan också behöva bytas.

VAZ -motorn har en effekt på 59,4 hästkrafter (det finns också mer kraftfulla). Motorns volym är 0,65 liter. Den har god effektivitet och relativt låg bränsleförbrukning. När du skapar en minitraktor från "VAZ" bör du särskilt noggrant rita layouten och platsen för alla enheter. I början bör du bestämma platsen:

  • Kontrollstation;
  • bränslebehållare;
  • kraftverk;
  • skyddande skärm;
  • stugor.
Bild
Bild

Det är rationellt att göra ramen kortare, och det är bättre att sätta en kraftfullare upphängning. Kontrollpunkten kan också tas från GAZ-53, hjulsatser från olika bilar. Från "VAZ" är endast bakaxeln och styrblocket lämpliga. Om planerna inkluderar installation av fyrhjulsdrift behöver du en motor på minst 42 liter. med. En sådan enhet kommer att kunna dra i den hydrauliska kraftöverföringsaxeln och fungerar normalt med ökad belastning. Det är bättre att göra en traktor med fyrhjulsdrift.

Bild
Bild

Processen att skapa en minitraktor från "VAZ":

  • utför svetsarbete med ramen;
  • installation av chassit;
  • installation av hjul och bränsletankar;
  • installation av kraftverket och transmissioner;
  • installation av kabinen, skyddsskärm (hölje).
Bild
Bild

En viktig del av arbetet är att förkorta bakaxeln:

  • koppen skärs av, flänsringen tas bort;
  • semiaxis tas bort, bearbetas;
  • ett hål borras inuti koppen;
  • axelaxlarna är inriktade och svetsade;
  • bron sätts in i den färdiga urtagningen;
  • svetsarbeten pågår;
  • bron fästs på ramen med en V-struktur.
Bild
Bild

Från "Zaporozhets"

För att göra en traktor från "Zaporozhets" bör du arbeta med noder. Fram- och bakaxlarna kan kortas något. Växellådan på Zaporozhets är inte särskilt kraftfull, den kan ersättas med en växellåda från VAZ. Hydrauliken är bra, men slangar och kopplingar kan behöva bytas ut mot nyare. Hyttramen är gjord av rör med en diameter på 2 cm, mantlad med plywood- eller PVC -ark. Motorn "Zaporozhets" är ganska lämplig för en traktor, men du kan sätta något mer kraftfullt. Om du installerar "VAZ" -kontrollen är det möjligt att arbeta med alla bilagor. Alla använda enheter måste rengöras noggrant och kontrolleras.

Bild
Bild

Från en motorcykel

Du kan också montera en traktor från Ural -motorcykeln.

Det gjordes så här:

  • Ramen är svetsad, som bestod av två block. Rörlängd - 2,1 meter, bredd - 0,95 meter.
  • Överföringen kommer från VAZ. Vridmomentimpulsen överförs genom kedjan till "kedjehjulet" och går sedan till propelleraxeln i fram- och bakaxlarna.
  • En elektronisk tändning är monterad, hämtad från "VAZ2109".
  • Två växellådor är installerade - från en motorcykel och en Moskvich 412 -bil.
  • Enheten är full. Cylindrarna är luftkylda.
  • Styrstavarna är hämtade från Moskvich.
Bild
Bild

Maskinen visar sig vara ganska kraftfull, framkomlig, "drar" utan svårigheter en släpvagn med en vikt på upp till 0,5 ton. Den kan användas både i jordbruksarbete och för att rensa området från snö.

Säkerhetsteknik

Beakta säkerhetsföreskrifter vid arbete på traktor:

  • för att arbeta på en traktor måste du ha särskild utbildning;
  • innan du startar motorn är växeln i läge "H";
  • den hydrauliska fördelningskopplingen är placerad i "neutralt" läge;
  • en vattenbarriär kan korsas om den inte är mer än en meter djup;
  • det är förbjudet att transportera människor och djur på en släpvagn.
  • endast två personer kan vara närvarande i hytten under körning;
Bild
Bild
  • det måste finnas en gummimatta på golvet i enheten;
  • innan du påbörjar arbetet bör du göra en förebyggande inspektion av motor, hytt, fästen, växellåda;
  • om bilen har stått tomgång en längre tid, ska du "köra" den på tomgång, utan last;
  • rodret ska inte vara mer än 0,44 rad (26 °), med en indikator på 0,62 rad (36 °), kommer det att vara nödvändigt att justera gångjärnen;
  • bromsarna bör kontrolleras regelbundet och justeras vid behov;
  • det pneumatiska systemet måste ha ett tryck av storleksordningen 0,5 MPa (4,78 kgf / cm2);
Bild
Bild
  • batterierna måste vara ordentligt fastsatta i basen;
  • rörelsehastigheten är tillåten cirka 25 km i timmen;
  • redskap måste överensstämma med minitraktorns prestandaegenskaper.
  • i början av arbetet rekommenderas att kontrollera alla anslutningsarmaturer.

Rekommenderad: