Cirkelsågar (21 Bilder): Bensin Horisontellt Minisågverk Och Andra Modeller, Valet Av En Såg Och En Klämma För En Stock

Innehållsförteckning:

Video: Cirkelsågar (21 Bilder): Bensin Horisontellt Minisågverk Och Andra Modeller, Valet Av En Såg Och En Klämma För En Stock

Video: Cirkelsågar (21 Bilder): Bensin Horisontellt Minisågverk Och Andra Modeller, Valet Av En Såg Och En Klämma För En Stock
Video: Hur du slipar och kalibrerar en hyvel. Del 2 av 3. 2024, Maj
Cirkelsågar (21 Bilder): Bensin Horisontellt Minisågverk Och Andra Modeller, Valet Av En Såg Och En Klämma För En Stock
Cirkelsågar (21 Bilder): Bensin Horisontellt Minisågverk Och Andra Modeller, Valet Av En Såg Och En Klämma För En Stock
Anonim

Trä är ett populärt byggmaterial. Men för att arbeta med det måste du ha specialutrustning utformad för att hantera det. Med denna utrustning kan du få olika träprodukter: stockar, balkar, brädor, lameller och så vidare. Ett cirkelsågverk spelar en viktig roll bland de tekniska medlen vid tillverkning av trämaterial . Denna enhet har många fördelar, den är indelad i flera sorter, som alla har sina egna egenskaper. Det finns vissa kriterier enligt vilka det är nödvändigt att välja skivor för ett sågverk, och det är också oerhört viktigt att förstå enheternas driftsprincip och reglerna för deras drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Designegenskaperna hos cirkelsågverket inkluderar flera punkter. Maskinerna består av en skärskiva, axel och bord, så de kan ofta användas även hemma . När det gäller tillverkning av byggmaterial i industriell skala bör utrustningen vara mer avancerad, till exempel inkludera järnvägsspår och en mobil förarhytt.

En bensin eller elektrisk sågverk är utrustad med flera skivor som drivs av separata motorer.

Till huvudet fördelar sådan utrustning kan tillskrivas enkel installation och bärbarhet. För träbearbetning anses sådan utrustning vara opretentiös, dessutom är det ett av de bästa verktygen för att få en radialskiva. Träbearbetning är ganska hög kvalitet, snabbt, så sådana enheter är efterfrågade. Rörande nackdelar , många experter på detta område noterar att diskutrustning inte har några nackdelar, med tanke på att marknaden erbjuder ett brett utbud av utrustning för alla krav och parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av ett sågverk kan du få en järnvägslips, kantad bräda, byggvirke, samt en dimensionell skena. Den huvudsakliga värdighet det kommer att finnas en idealisk geometri för det bearbetade trädet. Inget sågverk är komplett utan denna högkvalitativa utrustning, tack vare vilken processen accelereras avsevärt. Dessutom sparar de anställda inte bara tid, utan också sin egen styrka. Med en cirkelsåg tar skärningen bara några minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Med cirkelsågverket kan du göra ett längsgående snitt av en stock, som är fäst på maskinen. Strukturen består av en ram där axeln är installerad. Sådan utrustning är indelad i flera typer, beroende på driftsprincipen och andra egenskaper.

Horisontell

Denna utrustning presenteras i en prefabricerad struktur, så det är bekvämt att transportera utrustning … Det stora pluset är att det finns lite avfall kvar under bearbetningen. Dessutom har det horisontella sågverket hög effektivitet.

Sågvagnen rör sig längs spåret och skivorna finns i olika diametrar, så att du kan arbeta med stockar av nästan alla storlekar.

Underhåll av en sådan maskin är ganska enkelt. Frånvaron av tomgång har en positiv effekt på prestanda.

För denna enhet används sprutskivor, vars diameter måste vara minst 550 mm. Sågningen görs mycket exakt och lämnar inga spån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn

Denna version av maskinen är utrustad med en skiva, i vissa fall två. Enheten kan ta två positioner att klippa: vertikalt och horisontellt. Denna lösning ökar avsevärt installationens effektivitet. Förekomsten av flera skivor påskyndar sågningen, varför vinkelmaskiner ofta används i industrianläggningar . Det är sant att utrustningen är ganska dyr, men den håller länge och pålitligt, så investeringen blir klok.

Det är värt att notera att ett sådant sågverk anses vara universellt på grund av förmågan att producera tangentiell och radiell kapning av stockar.

Dubbelskivade sågverk har en ortogonal matning - cirklarna är placerade vertikalt och horisontellt mot varandra . Utrustningen har lyckats visa utmärkt träbearbetningskvalitet och hög produktivitet. Med ett sådant verktyg kan du göra foder, balkar och kantade brädor. Ett roterande sågverk med en eller en skiva är lämpligt för arbete med kantvirke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multi-rip

Med hjälp av en sådan maskin kan du skära en stång och ett behållarkort. Tvåaxlade maskiner kännetecknas av hög produktivitet, men skärkvaliteten är dålig. Underhåll av sådan utrustning är inte lätt, eftersom det krävs en kvalificerad tekniker för att arbeta med den. Idag byter många ut det klassiska sågverket mot flersågsmaskiner för att öka installationens produktivitet och minska produktionskostnaderna avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Beslutet att köpa en modell för träbearbetningsskivor beror på målen och produktionsskalan. Denna punkt berörs ovan när man beskriver typerna av cirkelsågar. Här är det viktigare att överväga frågan om att välja de viktigaste arbetsorganen för alla sågverk - sågblad.

Att välja ett sågblad är inte så lätt som det kan tyckas. Då måste olika kriterier beaktas.

Huvudkarakteristiken för förbrukningsmaterialet för sågverket är det material som skivorna är tillverkade av.

Vissa är tillverkade av hårdmetall och andra av verktygsstål . Naturligtvis kommer de första att vara de mest hållbara, eftersom de kan arbeta med en enorm mängd trä, utan att kräva skilsmässa och skärpa tänderna, inte går sönder, inte slits ut på länge. Dessa skivor kan användas med hög hastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, du måste vara uppmärksam på den yttre storleken på detta arbetselement och hålets diameter . Antalet tänder på skivan spelar också roll, så det är nödvändigt att bestämma vilken träslag som ska bearbetas och skärtekniken (till exempel om det kommer att vara tvärgående).

Skivor med alternerande lutning av tänderna är universella . De hanterar enkelt olika träslag. Vinkeln påverkar snittkvaliteten direkt.

Observera om skivan är lasergraverad, vilket indikerar produktens kvalitet - under drift kommer skivan inte att raderas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således är de viktigaste tekniska egenskaperna som är viktiga att tänka på när du väljer ett sågverk:

  • gränserna för sågklingornas diametrar;
  • gränserna för måtten på den bearbetade loggen;
  • motoreffekt;
  • rotationsenhet;
  • spårlängd;
  • produktivitet, vilket anges i kubikmeter per skift.

Loggklämmor är utformade för att fixera dynorna på maskinbädden.

Du kan välja ett universellt verktyg som passar alla typer av enheter, det viktigaste är att det på ett tillförlitligt sätt håller ett arbetsstycke av vilken form eller storlek som helst.

Bild
Bild

Utnyttjande

För att hugga trä korrekt måste du veta principen för utrustningens funktion.

Idag finns det modeller på marknaden som inte behöver installeras på en solid grund, eftersom de är lämpliga för användning både i byggnaden och utomhus.

De roterande skivorna måste sänkas precis tillräckligt för att röra sig längs det virke som huggs. Du kan flytta vagnen antingen elektriskt eller med manuell inställning - allt beror på vilken modell av enheten som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna utrustning är oumbärlig för arbete med olika typer av trämaterial . Vid användning av ett cirkelsågverk är det nödvändigt att följa säkerhetsåtgärderna, med särskild uppmärksamhet på tillförlitlig fixering av rörliga element och skyddsutrustning. Det är absolut nödvändigt att följa reglerna som anges i bruksanvisningen för enheten.

Rekommenderad: