Avrundad Stock (40 Foton): Cylindern Av En Stock, Mått, Fördelar Och Nackdelar, Vad Den är, Arbetshöjd Och Vilken Som är Bättre - Hackad Eller Rundad Stock

Innehållsförteckning:

Video: Avrundad Stock (40 Foton): Cylindern Av En Stock, Mått, Fördelar Och Nackdelar, Vad Den är, Arbetshöjd Och Vilken Som är Bättre - Hackad Eller Rundad Stock

Video: Avrundad Stock (40 Foton): Cylindern Av En Stock, Mått, Fördelar Och Nackdelar, Vad Den är, Arbetshöjd Och Vilken Som är Bättre - Hackad Eller Rundad Stock
Video: Never Sharpen Your Mower Blades Again?? 2024, April
Avrundad Stock (40 Foton): Cylindern Av En Stock, Mått, Fördelar Och Nackdelar, Vad Den är, Arbetshöjd Och Vilken Som är Bättre - Hackad Eller Rundad Stock
Avrundad Stock (40 Foton): Cylindern Av En Stock, Mått, Fördelar Och Nackdelar, Vad Den är, Arbetshöjd Och Vilken Som är Bättre - Hackad Eller Rundad Stock
Anonim

För närvarande ökar populariteten för teknik för konstruktion av olika strukturer från naturmaterial. Det är därför många försöker lära sig allt om rundade stockar. Naturligtvis är den viktigaste fördelen i detta fall miljövänlighet. Allt oftare görs valet till förmån för en bearbetad stock som har samma diameter. Detta beror på det faktum att det är mycket lättare att arbeta med sådant material - oftare än inte är det inte nödvändigt med efterbehandling ute och till och med inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Denna typ av modernt byggmaterial är en bearbetad stock. Det utförs med specialutrustning (fräsmaskiner) och med lämplig teknik . Samtidigt är huvuddragen och en tydlig konkurrensfördel samma tvärsnitt längs hela längden.

Bild
Bild

I det första produktionsskedet sorteras trädstammarna efter storlek . Det är också värt att notera att under bearbetning kan de ges vilken form som helst. En annan viktig punkt är impregneringen av trä, vilket förhindrar negativa effekter av olika yttre faktorer och ökar brandbekämpningsegenskaperna.

Bild
Bild

Idag är OCB ett utbyggt byggmaterial . Det kommer att vara det bästa valet om naturlighet och estetik ligger i framkant. Vi talar också om den verkliga möjligheten att förverkliga de mest icke-standardiserade och vågade arkitektoniska idéerna.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De viktigaste fördelarna med det material som övervägs inkluderar följande viktiga parametrar:

  • estetik av naturlig textur;
  • luftcirkulation för ett bekvämt mikroklimat;
  • värme- och ljudisoleringsegenskaper;
  • möjligheten att minska ekonomiska kostnader för väggdekoration;
  • maximal enkel montering av strukturer, vilket kräver minimala tidsutgifter;
  • en mängd färdiga projekt och möjligheten att implementera eventuella designlösningar;
  • miljövänlighet;
  • maximal livslängd (träbyggnader drivs utan problem i 60-80 år).
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt som redan anges, bör det noteras att sådant material tillåter konstruktion av byggnader av vilken layout som helst. När det gäller värmeisolering är stockar bara andra efter SIP -paneler . Men i detta fall är det också nödvändigt att ta hänsyn till miljökomponenten, med hänsyn till egenskaperna hos skum och OSB -skivor.

Bild
Bild

När du väljer ett trämaterial är det viktigt att tänka på behovet av att ge tillräckligt skydd . Annars kommer några av de uppenbara fördelarna att jämnas ut med tiden. I de allra flesta fallen impregneras stockarna med speciella föreningar i fabriker.

Vid montering av hus och andra strukturer utförs dessutom ytterligare bearbetning ofta.

Bild
Bild

För objektivitet är det viktigt att markera de viktigaste bristerna i listan över:

  • naturlig torkning, vilket leder till deformation av stockarna, nämligen deras böjning och vridning;
  • risken för rundvirkesprickning efter installationen;
  • förekomsten av vissa begränsningar när det gäller efterbehandling på grund av krympning;
  • brandrisk (i praktiken minimeras med lämplig behandling).
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt krympningen av timmerbyggnader . Det sker vanligtvis under hela året. Naturligtvis kan det under denna period inte talas om några efterbehandlingar, eftersom det är möjligt att ändra geometrin hos de viktigaste strukturelementen.

Utifrån detta är väggarna utanför och inuti ofta inte mantlade med någonting.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en hackad stock?

Genom att analysera exakt vad som är skillnaderna mellan dessa två typer av naturliga byggmaterial är det nödvändigt att fokusera på exakt vilka uppgifter som ställs när man bygger en struktur. Till exempel blir handavverkning och okylindrade stockar bättre om det behövs:

  • det mest hållbara (bokstavligen i århundraden) hus, byggt enligt traditionell teknik;
  • minska framtida energikostnader;
  • förenkla byggnadens underhåll - sådana stockar är som regel mindre mottagliga för skador och försämringar;
  • bevara träets naturliga struktur.
Bild
Bild

Med hänsyn till skillnaden i tillvägagångssättet för produktion av stockar har avrundat material ett antal tydliga fördelar . Det bör noteras att konstruktionstiden i detta fall reduceras avsevärt. Manuella timmerstugor tar 8 månader till ett år att krympa.

En lika viktig punkt är de lika dimensionerna för alla element i satserna, som tillhandahålls av bearbetningen av tunnorna på maskinerna.

Bild
Bild

Vyer

I motsvarande segment på den moderna marknaden presenteras olika kategorier av det beskrivna byggmaterialet. Och vi pratar inte bara om virke av första eller till exempel tredje klass som används som råvaror. Alla tillgängliga sågade trävaror, med beaktande av specifika parametrar, kan klassificeras enligt följande.

Typ av träbearbetning . Många människor förknippar fortfarande byggandet av ett trähus med en hackad stock, som formas genom handskärning. Det är dock just de rundade billets som bearbetas på specialutrustning som nu med säkerhet tar ledningen. Samtidigt är det värt att uppmärksamma en stock av naturlig fukt. Det är viktigt att den överväldigande majoriteten av produkterna på hemmamarknaden tillhör denna kategori. Detta beror på problem med att säkerställa enhetlig torkning.

Bild
Bild

Torkningstyp . I det här fallet kan två typer särskiljas - det här är en termisk stock, det vill säga helt torr och stockar med en viss luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ av spår (profil) . Det finns två alternativ - finska och mån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilplats -längsgående (strikt i mitten), tvärgående (i form av den så kallade landningsskålen) och diagonalt (nödvändigt för att skapa icke-standardiserade former).

Bild
Bild

Förutom alla ovanstående tar klassificeringen hänsyn till ytterligare två viktiga punkter. Vi pratar om träet som används i produktionen, som bestämmer materialets egenskaper, liksom stockens dimensioner.

Material (redigera)

Det vanligaste materialet för timmerstugor är barrträd. Detta beror på stammarnas form, som är så långa och raka som möjligt . En lika viktig faktor är träets densitet med ett rikt hartsinnehåll och motståndskraft mot sönderfall. Alla dessa egenskaper indikerar dock inte ovillkorlig dominans.

Konkurrens görs av lövträ, som har inte mindre högpresterande indikatorer.

Bild
Bild

Tall

För tillfället kan du oftast hitta rundade tallstockar. Detta val av producenter förklaras av den stora spridningen av dessa träd, träets kvalitet och den relativt låga kostnaden . Det är också värt att notera att detta material ser ganska attraktivt ut.

Bild
Bild

Vi bör inte glömma sådana egenskaper som låg värmeledningsförmåga och ökat motstånd mot miljöfaktorer . Bland annat kännetecknas tall av minimal sprickbildning. Allt beror naturligtvis på att reglerna för transport, lagring och installation följs.

Bild
Bild

Lärkträd

Sibiriskt lärkträ skiljer sig främst från tall i sin hårdhet, samtidigt som det är något sämre än ek och bok. Det är viktigt att ta hänsyn till att denna egenskap bara förbättras med tiden, vilket garanterar en lång livslängd för timmerhuset och ökad strukturell hållfasthet . På grund av den höga hårdheten och hartsinnehållet minskar risken för vedeldning kraftigt.

Bild
Bild

För många är det avgörande kriteriet för valet också estetiken i OTSB timmerstugor från lärk . Detta trä skiljer sig från sina närmaste konkurrenter i sin uttalade och kontrasterande konsistens. Detta eliminerar i sig behovet av färg och, oftare, för efterbehandling i allmänhet.

Bild
Bild

Ceder

Ett timmerhus av denna ras är den ultimata drömmen för många finsmakare av naturmaterial. Denna popularitet beror på de unika egenskaperna hos detta barrträd. Först och främst är det värt att fokusera på cederns inre struktur, som liknar en svamp. Förresten, varje kvadratcentimeter av stammen innehåller upp till 60 000 mikroskopiska rör (kanaler) fyllda med luft.

Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna hos cederträ är hårdhet, motståndskraft mot sönderfall och höga värmeisoleringsegenskaper . Forskare har också bevisat det unika med egenskaperna hos detta träds arom, vilket har en positiv effekt på människors hälsa.

Bild
Bild

Asp

Oftast används OCB från denna träslag för konstruktion av bad och bastur. På grund av dess egenskaper är detta material den optimala lösningen för konstruktion av sådana strukturer.

Det enda villkoret är högkvalitativ torkning av stockar, som utförs i speciella kammare med strikt efterlevnad av teknik.

Bild
Bild

Aspens genomsnittliga tillväxttid är upp till 90 år. Emellertid återfinns ofta långlever som når märket under 1: a och 5: e århundradet. För tillverkning av byggmaterial används exemplar av 45-50 år gamla . Detta tar hänsyn till att kärnan ofta kan vara rutten, eftersom träden föredrar våtmarker.

Bild
Bild

Under torkningsprocessen genomgår en del av stammen deformation . Med hänsyn till alla nyanser är längden på asp -OCB i regel 4,5 meter. Längre stockar i de allra flesta fall vrider eller böjer sig. Baserat på detta kan skörd av denna träslag visa sig vara olönsamt.

Dimensioner

I dag finns det inga tydliga normer i de relevanta dokumenten. Med andra ord, teoretiskt sett kan en stock ha nästan vilken längd, vikt och diameter som helst (till exempel 150, 200, 260 mm och andra parametrar) . Som regel försöker tillverkarna själva sätta standarden. Vissa punkter regleras dock fortfarande av GOST.

Bild
Bild

Standardparametrarna för avrundade stockar kan representeras enligt följande

  • Diameter - en indikator av avgörande betydelse, eftersom den bestämmer styrkan och värmeledningsförmågan hos framtida väggar. I överväldigande majoritet av fallen varierar tvärsnittet från 160 till 320 mm. I privat bostadsbyggande används oftast OCB, vars diameter är 240 mm.
  • Arbetshöjd , på vilket antalet kronor som ska läggas kommer att bero på. Detta avser höjden på väggarna och skiljeväggarna som uppförs. Värdet är avståndet mellan sektionens hörn och spåret. Så med en diameter på 240 mm för mån- och finländska profiler blir arbetshöjden 208 respektive 190 mm.
  • Logglängd . Standarden i detta fall anses vara 6 lm (i alla fall en multipel på 1 meter). Naturligtvis görs nästan alla material, upp till 12 meter, på individuella beställningar.
  • Spår (profil) bredd . Med samma diameter blir det finska spåret (140 mm) bredare än månen (110 mm). Förresten, i vissa fall finns en månprofil förlängd med 20 mm.
  • Drack ersättning vars närvaro bidrar till en signifikant minskning av den så kallade inre spänningen. Som ett resultat minimeras sannolikheten för att ett stort antal sprickor bildas. Djupet för ett sådant snitt beror på stockens sektion och varierar oftast från 15 till 20 mm.
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående är det värt att uppmärksamma en sådan parameter som kubikkapacitet . I överväldigande majoritet av fallen säljs stocken i kubikmeter (kuber). I detta fall kan volymen för varje specifik typ, med hänsyn till spåret och det kompenserande snittet, beräknas oberoende eller specificeras i lämpliga tabeller.

Bild
Bild

Produktionsteknik

I grunden är OCB en del av en trädstam, vars bark och delvis det översta träskiktet rengörs i fabriker med specialiserad fräsutrustning. Denna cylinderering säkerställer att samma diameter (maximal tjocklek) bibehålls över hela längden . Beroende på typ och syfte kan tunna, jämna stockar med ett tvärsnitt på till och med 100 mm produceras. För att erhålla de nödvändiga parametrarna är det nödvändigt att bearbeta materialet i flera steg.

Bild
Bild

Detta är nästa produktionsskede

  1. Sortera källmaterial.
  2. Fräsa arbetsstycken på maskiner.
  3. Sortera om baserat på storlekar.
  4. Naturlig eller kammartorkning.
  5. Skapa vid behov ett kompenserande snitt.
  6. Sågar stockar.
  7. Bildandet av ett hus kit.
Bild
Bild

En annan viktig punkt är att förhindra riskerna med träförfall . Det handlar inte om att applicera färg. Detta innebär impregnering med antiseptiska lösningar, liksom brandskyddsmedel.

Bild
Bild

Ansökningar

Idag har rundade stockar funnit mer än utbredd användning. Naturligtvis talar vi först och främst om den moderna konstruktionen av träbyggnader för olika ändamål. Nu på många områden kan du hitta liknande byggnader, varav de flesta sticker ut mot den allmänna bakgrunden med sitt ursprungliga utseende . Det kan vara både bostadshus och bad, tvättstugor och verandor.

Bild
Bild

Under konstruktionen av de listade anläggningarna slutar dock inte metoderna för att använda den beskrivna typen av byggmaterial där . Så till exempel ser en brunn väldigt imponerande ut, vars övre del är gjord av rundade stockar. Parallellt används de i stor utsträckning för att skapa en hel lista över produkter som blir element i den ursprungliga inredningen.

Bild
Bild

Med hänsyn till de unika egenskaperna hos detta naturmaterial, inklusive dess estetik, finns möbler gjorda av stockar med minsta tvärsnitt i många hus . Sängar och andra inredningsartiklar med imitation av stockar görs också, inklusive användning av limmade material. Du bör inte heller glömma designlösningar, under genomförandet av vilka de försöker dekorera rummet inifrån så mycket som möjligt.

Rekommenderad: