Bandsågverk (48 Bilder): Bensin Minisågverk För Trä Och Andra Typer, Såg Och Andra Reservdelar, Inställning. Är De Bättre än Cirkelsågar?

Innehållsförteckning:

Video: Bandsågverk (48 Bilder): Bensin Minisågverk För Trä Och Andra Typer, Såg Och Andra Reservdelar, Inställning. Är De Bättre än Cirkelsågar?

Video: Bandsågverk (48 Bilder): Bensin Minisågverk För Trä Och Andra Typer, Såg Och Andra Reservdelar, Inställning. Är De Bättre än Cirkelsågar?
Video: Affordable Portable Sawmill 2024, Maj
Bandsågverk (48 Bilder): Bensin Minisågverk För Trä Och Andra Typer, Såg Och Andra Reservdelar, Inställning. Är De Bättre än Cirkelsågar?
Bandsågverk (48 Bilder): Bensin Minisågverk För Trä Och Andra Typer, Såg Och Andra Reservdelar, Inställning. Är De Bättre än Cirkelsågar?
Anonim

På dagens träbearbetningsmaskinmarknad kan köpare hitta ett stort antal vedsågar. Under de senaste åren har bandsåget blivit den mest eftertraktade tekniken i denna nisch. Det är en metallremsa med liten tjocklek med vassa tänder och är gjord i form av en ändlös remsa. Detta mångsidiga verktyg kan användas inte bara som en stationär såg, utan också som en bärbar utrustning för att hugga träd i skogen eller utanför staden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Bandsåget har vunnit stor popularitet på grund av det stora antalet positiva faktorer som är associerade med enhetens struktur, dess kapacitet och tekniska egenskaper . Tillverkare lägger i denna utrustning en viss princip för att arbeta med virke, tack vare vilken denna teknik gör att du kan få vilken typ av träprodukter som helst: från små block till sliprar. Produkterna håller hög kvalitet och nästan utan avfall.

Bandsågens dimensioner påverkar dess syfte direkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av det här verktyget kan du såga stockar i balkar, brädor och vagnar, bearbeta mejerivirke genom revbendelning, få kantade och okantade brädor, stänger och sliprar.

Vissa modeller av maskinen är utrustade med ytterligare funktioner och kan förbereda och flytta träet medan det skärs . Bland annat bandsågverket minimerar spill: tack vare det tunna bladet minskas mängden sågspån med cirka 20%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer rätt bladtyp, detaljerna för att slipa och sätta tänderna, kan du göra ett nästan perfekt snitt på alla typer av stockar . Under bearbetningsprocessen kan befälhavaren styra sågprocessen och ta hänsyn till alla egenskaper hos trästrukturen och dess brister.

Dessutom kan arbetsbladet justeras beroende på köparens individuella krav. Om det är nödvändigt att skära stora stockar med en diameter på 120 cm eller mer, rekommenderas det att välja icke-standardmaskiner med möjlighet att justera skärlinjens bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med cirkelsågar

Svara entydigt på frågan, vilken är bättre - disk eller tejp ett sågverk, inte ens den mest erfarna mästaren kan. Först och främst måste du vara uppmärksam på förhållandena under vilka arbetet kommer att utföras. När de väljer brukar de förlita sig på följande faktorer:

  • kvaliteten på källmaterialet;
  • plats för användning av enheten;
  • skogens storlek;
  • den ungefärliga mängden trä som behöver sågas;
  • den erforderliga kvaliteten på utmatningsvirket;
  • kontantkostnader för arbete;
  • behörighetskrav.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast genom att ta hänsyn till ovanstående kriterier är det möjligt att göra ett optimalt val av sågverksutrustning. För att förstå vilken maskin som är rätt för dig, rekommenderas det att studera mer detaljerat egenskaperna för varje typ av enhet.

Bild
Bild

Skivmaskiner

Disksåg - ett ganska vanligt verktyg, använt i många år av hantverkare både i små och stora träbearbetningsfabriker. Det finns ett stort antal modeller på marknaden i en mängd olika priskategorier, så denna utrustning kan köpas för både personligt bruk och för arbete i ett professionellt företag.

Cirkelsågverket är som regel litet, tack vare vilket ägarna enkelt kan transportera enheten och skära direkt i skogen

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är många modeller utrustade med en förbränningsmotor, därför kör de på bränsle, inte el.

De positiva egenskaperna hos cirkelsågar beskrivs nedan:

  • maskinens blad är okänsligt för träets ålder och kvalitet, så enheten kan hantera alla typer av träd utan problem, inklusive träden i torr, förorenad eller bränd skog;
  • produkten behöver inte frekvent underhåll;
  • med rätt inställning blir snittet helt plant och utan flis;
  • ett cirkelsågverk är ett oumbärligt verktyg för att erhålla radiella brädor.
Bild
Bild

Låt oss nu prata om nackdelarna:

  • den största nackdelen är kostnad, ett kvalitetsverktyg är ganska dyrt;
  • det finns ingen möjlighet att bearbeta trä med stor diameter;
  • betydande skärningstjocklek, vilket påverkar kvaliteten på slutprodukten negativt.

Även om det finns några nackdelar är cirkelsågverk ganska populära. Saken är att det finns förhållanden där bältenheten helt enkelt inte klarar arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bandmaskiner

Bandsåg - en relativt billig typ av sågverk, de kan köpas och användas hemma och lagras i garaget.

Sådana produkter används främst inom små och medelstora produktion, men om det finns flera enheter kan stora volymer av timmer också bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de viktigaste positiva aspekterna av bandsåg:

  • de kan inte skryta med närvaron av kraftfulla elmotorer, men kostnaden för el vid användning av sådan utrustning blir betydligt lägre;
  • förutom elektriska modeller finns det på den moderna marknaden enheter utrustade med förbränningsmotorer, så att produkten kan transporteras och användas på avverkningsplatsen;
  • det är möjligt att omkonfigurera enheten efter varje pass;
  • tack vare det tunna bladet kan ett snitt med liten tjocklek göras, därför kan befälhavaren få vilken materialstorlek som helst;
  • vissa modeller kan hantera fat med stor diameter.
Bild
Bild

Men denna teknik har också nackdelar, som kommer att diskuteras nedan:

  • transport av utrustning kan orsaka vissa problem på grund av dess stora dimensioner;
  • behovet av konstant underhåll av sågen;
  • bandsåget kommer inte att kunna bearbeta undermåligt trä, eftersom bladet går sönder för snabbt;
  • endast en fackman bör arbeta vid maskinen, eftersom produkten måste justeras mycket exakt, annars är det stor sannolikhet för att få material av låg kvalitet vid utgången.

Trots alla brister rekommenderar experter att köpa bandsåg till alla som arbetar inom träbearbetningsindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Träbearbetningsmaskiner utrustade med en tandad såg finns på marknaden i en mängd olika storlekar . Förutom dimensioner är det annorlunda och utnämning … Alla sågverk klassificeras enligt 4 egenskaper som kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

Efter vilken typ av motor som används

Sorter av sågverk beroende på vilken typ av motor som används:

  • modeller utrustade med en elmotor och drivs av 220 volt hushållsledningar;
  • modeller som drivs av 360 volt industriella kraftledningar;
  • bensin;
  • på dieselbränsle.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Sorter av sågverk efter överenskommelse:

  • minisågverk för bearbetning av stockar upp till 45 cm i diameter;
  • ett sågverk av medelstora dimensioner - det är avsett för kapning av stockar upp till 6 m långa och upp till 70 cm i diameter;
  • industriellt sågverk - det används vid sågning av stockar med en längd på 5 m och en diameter på 120-150 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om möjligt använd

  • Mobilt sågverk … Den tas isär för transport med lastbil eller släpvagn. De flesta av dessa modeller drivs av bensin eller diesel, därför är verktyget inte kopplat till kraftledningar.
  • Stationärt sågverk . En sådan enhet kan inte demonteras, därför används den endast i speciella träbearbetningsfabriker.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av placering av sågramen

Sorter av sågverk efter typ av placering av sågramen:

  • modeller med ett horisontellt blad;
  • modeller för vertikala band;
  • modeller med funktionen att ändra skärbladets läge.

Bandsåg med ett horisontellt bladarrangemang är de mest grundläggande modellerna och de mest budgetmässiga samtidigt. De flesta fabriker använder just sådana modeller, de kan också installeras i garaget och monteras oberoende, installation och konfiguration kräver inte mycket erfarenhet av verktyget.

Bild
Bild

Vertikalbandsåg är utrustade med ett skärblad i en vinkel på 90 °, därför skärs trä i upprätt läge, som i skivenheter.

Sågverk med bladpositionering är de mest komplexa, mindre populära och mycket dyra.

Bild
Bild

Nyanser av val

Om din budget är begränsad rekommenderar experter att du köper den billigaste modellen utan extra utrustning. I framtiden, efter behov, kan du helt enkelt köpa kringutrustning: installera hydraulik eller lägg till en automatisk loggmatningsfunktion. Dessa tillägg sparar mycket tid och lönar sig på några månader.

Det första steget är att uppmärksamma motorn, dess effekt bör ligga i intervallet 11-15 kW, och rotationshastigheten är inte mindre än 1500 rpm … Bandsågen måste vara robust och underhållbar.

Bild
Bild

Nedan finns parametrarna att titta efter innan du köper

  • Reparationskostnad. Observera att maskinen inte kommer att vara för evigt, och någon gång måste den repareras. Priserna på reservdelar till den valda maskinen bör ligga i din ficka.
  • Ramdesign. Ju fler förstärkningar på sågportalen desto bekvämare är det att arbeta. Ett dåligt förstärkt instrument kommer att vibrera våldsamt.
  • Vikt. Bandsågen måste vara 1,5-2 gånger tyngre än materialet som bearbetas, annars blir strukturen instabil.
  • Tillgänglighet för en garantiperiod. Det är oacceptabelt att köpa modeller utan garanti.
  • Säkerhet. Om möjligt är det bättre att betala extra för modeller med automatisk bromsning eller fotbroms på skärbladet. Denna funktion kommer att rädda befälhavaren från eventuella skador.
Bild
Bild

Såg remskivor

Sågverkets ram och skenor måste vara justerbara i förhållande till varandra och gjorda av tjockväggiga stålprofiler . Den har alla fördelar med andra material och saknar sina nackdelar. Stål den tjänar länge, den spricker inte, deformeras inte och tål lugnt även de tyngsta stockarna. Aluminium remskivorna kommer att misslyckas vid den första allvarliga lasten.

Den rekommenderade storleken på sågskivorna är 60 cm. Om diametern är mindre minskar enhetens prestanda avsevärt, och om den är större blir måtten obekväma för transport.

Bild
Bild

Erfarna experter rekommenderar inte att köpa gummerade remskivor på grund av ett antal nackdelar:

  • sågspån fastnar i remskivan;
  • det är omöjligt att använda skrapor, eftersom remskivan raderar allt sågspån;
  • det är omöjligt att använda kylgeler, eftersom de flesta av dem har fotogen eller dieselbränsle i sin sammansättning, och dessa ämnen korroderar gummiskiktet;
  • däck måste bytas till ett nytt varannan månad.
Bild
Bild

Vertikal rörelse mekanism

Den vertikala rörelsemekanismen måste vara skruvad. Sådana mekanismer kan skryta med god kvalitet, hög prestanda och överbelastningsmotstånd. Det är önskvärt att det är brons, eftersom detta material är hållbart. Kontrollera att skruvarna är skyddade med speciella gummibälgar.

De flesta sågverksfabriker använder bilkedjeskruvar . En sådan ersättning är inte tillåten och leder oftast till att all utrustning misslyckas. Faktum är att under sågningen sträcker sig kedjan och leder till att motorn fastnar.

Bild
Bild

Dessutom påverkar användningen av en bilkedja negativt växellådan som driver kedjan. Det slits ut och skärelementet sjunker på grund av vibrationer från strukturen.

Följaktligen visar sig utgångskortet vara mycket smalare.

Var beredd att ständigt byta nötter . Detta är ett naturligt förfarande som inte kan undvikas. Kostnaden för att byta muttrar är dock billig och makalös med kostnaden för att reparera och byta växellåda.

Bild
Bild

Spänningsenhet

Kontrollera att skruvmutterspänningen är mjuk innan du köper … Stark fjäderspänning kommer också att påverka utrustningens livslängd negativt. Faktum är att sågspån och annat skräp alltid samlas mellan remskivorna och skärbladet under drift. Den mjuka spänningen mildrar stötarna och förhindrar därför eventuella brott.

Bild
Bild

Innan du väljer en viss modell bör följande kriterier beaktas

  • Uppskattat arbetsområde. Det är han som bestämmer kraften i framtida teknik. Om volymen är liten är det ingen idé att betala för mycket för ett kraftfullt sågverk.
  • Jämför stockens tjocklek och fräsens bredd.
  • Försök att inte köpa utrustning från lite kända utländska märken. Annars blir det mycket dyrt och tidskrävande att hitta och byta ut delar.
  • Var uppmärksam på driftstemperaturområdet.

Det rekommenderas att välja seriemodeller av sågverk av populära märken, eftersom de är de mest pålitliga

Var noga med att titta på dokumentationen: satsen måste innehålla alla nödvändiga autentiska certifikat av rätt kvalitet, vilket dessutom bekräftar utrustningens säkerhet.

Bild
Bild

Anpassning

Kompetent inställning av enheten påverkar direkt enhetens livslängd

  • Först och främst är skenbasen installerad.
  • För korrekt drift måste sågverket stå strikt horisontellt, annars deformeras ramen och mekanismerna för att fixa stockarna på ramen kommer att misslyckas efter några timmar. I grundkonfigurationen för alla högkvalitativa sågverk finns det hydrauliska nivåer som visar lutningsvinkeln i förhållande till de horisontella och vertikala planen.
  • Nästa steg är att kalibrera och justera kontrollerna. För att göra detta, i början av arbetet, är skärhastigheten inställd på 25% av det högsta möjliga, så att remmen kan värmas upp.
  • Efter 10 minuters drift i detta läge måste du kontrollera spänningskraften och lägga till hastigheter. Den installeras baserat på typen av blad. Ju större sågtänder, desto högre hastighet kan ställas in.
  • Under det första snittet måste du vara uppmärksam på tillverkarens rekommendationer för att justera bladets vertikala rörelse. För att göra detta, jämför avläsningarna av den graderade linjalen med de som erhållits som ett resultat av kontrollskärningen.
  • När du ställer in, glöm inte att mäta minsta, genomsnittliga och maximala bladhastigheter och jämför dem med de som anges i dokumentationen.
Bild
Bild

Hur fungerar man korrekt?

Det finns vissa operationer som kan verka obetydliga för en oerfaren mästare, men de påverkar kvaliteten på utmatningen avsevärt. Bland de viktigaste verksamheterna är de viktigaste:

  • processen att lossa trä på ramen;
  • fixering av bagageutrymmet;
  • inställning av önskad tjocklek på snittet;
  • krafter som appliceras för att flytta ramen längs pipan.

I arbetet med att organisera arbetet spelar mästarnas kvalifikationer en viktig roll . Utan ordentlig arbetserfarenhet blir det svårt att fördela ansvar, och kunskap om egenskaperna hos olika träslag kan avsevärt öka arbetets produktivitet.

Med en genomsnittlig sågverkseffekt, men med bra arbetare, kan 7 kubikmeter bearbetas på 8 timmar. meter av 50 mm okantad bräda.

Bild
Bild

För att inte ta emot en stor mängd avfall måste den arbetande personalen känna till skärborden för trä och skärtekniken i det eller det här fallet. Med rätt beräkning kan du lära dig att minska mängden sågspån med cirka 5%, och samtidigt spara energiresurser med 3-5%.

Vid arbete med lövträ är det nödvändigt att ta hänsyn till träslag, artens densitet, fukt och ålder . Om du arbetar med björk, asp, al, så kan sågningen utföras med ett universellt sågverk, och om det är med ek, hornbock och bok, behövs ett bandsåg med en vågdelare. Bredbandssågen hanterar alla barrträd, förutom lärk, men under arbetet rekommenderar experter att behandla sågvalsarna med ett tunnare smörjmedel.

Bild
Bild

Glöm bland annat aldrig säkerhetsreglerna när du arbetar med maskinen, använd ett skyddshölje . Bladet måste alltid skärpas kraftigt, annars förstör sågen brädorna, och om det går sönder kan det orsaka allvarliga skador på arbetaren.

Rekommenderad: