Borrfräs: För Trä Och Andra Alternativ, Tips För Val Av Fräs

Innehållsförteckning:

Video: Borrfräs: För Trä Och Andra Alternativ, Tips För Val Av Fräs

Video: Borrfräs: För Trä Och Andra Alternativ, Tips För Val Av Fräs
Video: Hur använder man en överhandsfräs? 2024, Maj
Borrfräs: För Trä Och Andra Alternativ, Tips För Val Av Fräs
Borrfräs: För Trä Och Andra Alternativ, Tips För Val Av Fräs
Anonim

Borrfräs är en universell lösning för samtidig borrning och bearbetning av metall, trä och andra material med låga hårdhetsvärden. Med hjälp av ett sådant verktyg kan du inte bara göra hål utan också expandera dem med sidoytan. För att lära dig mer om det, kommer råd om val av en fräs för metall, trä och andra alternativ för material och produkter för olika ändamål att hjälpa.

Bild
Bild

Särdrag

Kombinerade skärverktyg ökar i popularitet. Borrfräsen tillhör denna produktgrupp, ger förenkling, minskning av antalet operationer vid bearbetning av material. Var och en av dem har två element: borrning och fräsning . Den första delen behövs för att skapa hålet med önskat djup och diameter. Kuttern är på sidokanten, vid behov aktiveras den utan att byta verktyg - genom att ändra spiralens lutning längs längden är det möjligt att uppnå önskat resultat med 1 pass.

De särdrag hos ett sådant verktyg inkluderar hög slitstyrka och lång livslängd . De är tillverkade av hårdstålskvaliteter som inte utsätts för intensivt slitage. Dessutom lämpar sig ett sådant verktyg för omslipning. Om den vinklade delen av borren blir trubbig kan dess skärpa alltid återställas.

Bland de tekniska möjligheterna hos sådana produkter kan man särskilja prestanda för en hel rad operationer . Förutom konventionell borrning kan det vara V-räffling, fasning och fräsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa borrar är mångsidiga. De är lämpliga för användning med ett brett utbud av material:

  • plast;
  • MDF;
  • Spånskiva;
  • plywood;
  • gipsvägg;
  • massivt naturligt trä;
  • metall.

Det är viktigt att tänka på att den framgångsrika driften av ett kombinationsverktyg bestäms av dess korrekta användning. Det fungerar bäst när man arbetar med värmebehandlad metall och mjukt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid utformningen av fräsen finns det ett skaft för fastsättning av ett el- eller handverktyg i chucken. Och det finns också två arbetsytor samtidigt, som du kan arbeta sekventiellt eller individuellt . Sådana kombinerade modeller är mest efterfrågade inom träbearbetning. Beroende på sittdelens typ och diameter kan borrskärarna vara universella, för verktygsmaskiner och handverktyg, samt specialiserade.

För att öka hållfastheten hos stålverktyg, öka deras livslängd och minska friktion under arbetet är ytan ofta belagd med speciella föreningar . Oftast finns det produkter av gyllene färg. De är belagda med titanitrid. Borrfräsar säljs inte bara individuellt, utan också i uppsättningar - det är lämpligt att köpa en sådan uppsättning om borrning utförs ofta eller sätts i drift.

Bild
Bild

Översikt av arter

Klassificeringen av borrfräsar i trä bestäms till stor del av deras form och infästningsmetod i verktyget. Låt oss överväga de viktigaste sorterna som finns på marknaden.

  1. Platt fräsning . Produkten med ett brett utplattat skärelement möjliggör arbete med hål med stor diameter.
  2. Cylindrisk . Externt liknar klassiska borrar, fräsdelen har samma diameter som spetsen.
  3. Nasadnoe . Denna version av borrskäraren används som verktyg för en fräs. Dess spets är orienterad att installeras i spindeln och har en standard borrdiameter på 32 mm.
  4. Terminal . Detta alternativ kallas också finger. Landningsdelen är ganska tunn, enkel, har en diameter på 8-12 mm. Slutfräsar kallas också universella ändborrar, eftersom de kan monteras i specialmaskiner och i vanliga handverktyg.
  5. Med ett blad med två spetsar . Detta verktyg kan användas för fasning, fräsning och borrning av mjuka icke-järnmetaller. Den optimala lutningsvinkeln för den är 60 till 120 grader. För att förbättra prestandaegenskaperna appliceras titanboridspray på produkten.
  6. Med ett blad med fyra blad . Borr- och fräsverktyg av denna typ ökar diametern på hålen som ska göras och bidrar till att öka antalet bildade spår. Detta alternativ används för bearbetning av hårda metaller.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är huvudklassificeringen. Förutom, borrfräsar är hårdmetall-de används oftast för metallarbeten, liksom tillverkade av höghastighetsverktygsstål . Skaftet vid slutprodukterna är cylindriskt och sexkantigt. Det kan vara av olika längder.

I klassificeringen ingår också vilken typ av yta som ska behandlas . Mångsidiga sorter är lämpliga för arbete med olika ytor.

Och det finns också specialiserade alternativ för metall och trä. Enligt tillverkningsmetoden kan sammansatta och fasta seraskärare särskiljas.

Bild
Bild

Urvalsregler

Du kan välja rätt borrfräs för användning om du tar hänsyn till alla viktiga punkter

  1. Ursprungsland och märke . Billiga produkter från Kina motiverar inte alltid de förhoppningar som ställs på dem - de blir snabbt tråkiga, går sönder och böjer sig. Mer pålitliga alternativ produceras av företag från USA, Tyskland och Ryssland. Marknadsledare inkluderar Metabo, Hawera, Ruko.
  2. Tillverkningsmaterial, tillgänglighet av beläggning . För metallarbete används hårdmetallalternativ, de mest hållbara och produktiva, med eller utan beläggning. Andra borrar är mer lämpade för bearbetning av trä och kompositer, spånskivor och fiberplattor. De är tillverkade av höghastighetsverktygsstål.
  3. Svans typ . Det bestämmer direkt kompatibiliteten för instrumentet. För en borrmaskin, borrmaskin, är alternativ med en sexkantig eller cylindrisk spets bäst lämpade. Dessutom är längden på denna del viktig. Det måste motsvara parametrarna för handen och elverktyget som tillbehöret ska installeras på.
  4. Mått . Borrskärarens diameter anges av tillverkaren i millimeter. Denna parameter bestäms alltid av arbetsdelens dimensioner.
  5. Fräselementstyp . Den avgör vilka hål som kan erhållas efter bearbetning. Och skärpningsvinkeln är också viktig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa faktorer hjälper till att välja högkvalitativa och pålitliga borrfräsar för arbete på metall eller trä. Kombinerade instrument hjälper till att förenkla och minska antalet operationer, vilket eliminerar behovet av att ändra spetsen . Om du vägrar byta bitar, väljer rätt kombinationsprodukt kan du inte få resultatet sämre än när du utför arbete med specialfräs.

Rekommenderad: