Långa Borrar: GOST Av Långsträckta Tunna Borrar, Typer Och Storlekar, Bästa Märken

Innehållsförteckning:

Video: Långa Borrar: GOST Av Långsträckta Tunna Borrar, Typer Och Storlekar, Bästa Märken

Video: Långa Borrar: GOST Av Långsträckta Tunna Borrar, Typer Och Storlekar, Bästa Märken
Video: VERKSTAD 3 TIPS OCH TRICKS 3 ANVÄND RÄTT BORR 2024, Maj
Långa Borrar: GOST Av Långsträckta Tunna Borrar, Typer Och Storlekar, Bästa Märken
Långa Borrar: GOST Av Långsträckta Tunna Borrar, Typer Och Storlekar, Bästa Märken
Anonim

Ofta i konstruktionen blir det nödvändigt att bearbeta olika material med en borr. Ett sådant verktyg låter dig skapa önskade fördjupningar i dem och sedan bearbeta dessa hål. Olika typer av borrar kan krävas för att utföra sådant arbete. Idag kommer vi att prata om långa övningar och deras huvuddrag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Långa borrar ger ökad styrka och tillförlitlighet. De används för att skapa långa, exakta och jämna spår. Oftast görs sådana hål i metallkonstruktioner, axlar.

Långa modeller är lämpliga för att göra både blindhål och genomgående hål . Dessa prover gör att du kan arbeta med nästan alla typer av metall, inklusive gjutjärn, och med olika legeringar. Som regel är dessa verktyg tillverkade av höghastighetsstål av hög kvalitet.

Vid djupborrning med sådana verktyg bör nödvändig utrustning förberedas i förväg, samtidigt som verktygets rörelsehastighet och matning observeras.

Alla nödvändiga krav för kvalitet och design av sådana borrar finns i GOST 2092-77.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Förlängda borrar kan vara av olika slag. Bland dem är det nödvändigt att markera följande sorter, beroende på skaftets form.

Cylindriska skaftmodeller . Slutet på sådana prover ser ut som en tunn metallcylinder med kort längd. Borrar med dessa skaft används vanligtvis för borrar med en tre-käftchuck. Dessa sorter kan tillverkas med olika skaftdiametrar beroende på vilket material de ska användas till och vilka spår som behöver göras.

Bild
Bild

Koniska skaftmodeller . Änden på dessa borrar är i form av en kon, den är säkert fäst vid chucken på en handborr, en spindel. Denna modell möjliggör maximal noggrannhet och centrering under drift. Alla spår i materialet är de mest jämna och snyggaste. Dessutom kommer repor och grader inte att bildas på strukturer. Koniska modeller är lätta att byta ut om de blir tråkiga. Sådana produkter låter dig skapa hål med olika diametrar.

Bild
Bild

Utökade borrar kan också delas in i flera separata grupper beroende på utformningen av arbetsdelen

Skruva . Den fungerande delen av dessa modeller ser ut som en skruv. Vridborrar kan också delas in i 2 kategorier - med fräsar och med ett koniskt munstycke. Utformningen av sådana verktyg möjliggör avlägsnande av de formade flisarna i tid, säkerställer hög noggrannhet under drift.

Bild
Bild

Fjädrar . Dessa prover tas när det är nödvändigt att göra fördjupningar med en stor diameter (cirka 50 millimeter). Fjädertyper används vanligtvis i de fall där det inte ställs höga krav på hålens kvalitet och geometri. Modeller har en lägre kostnad jämfört med andra sorter. Vid borrning med ett sådant verktyg kommer en stor mängd chips att bildas, som måste tas bort regelbundet själv.

Bild
Bild

Ringa . Dessa borrar, liksom den tidigare versionen, gör det möjligt att göra hål med stor diameter. De används oftare för träbearbetning, varför de också kallas träkronor. Deras design liknar utåt en stor ring, vars kanter har små vassa tänder. Borrområdet med sådana verktyg är från 20 till 127 millimeter. Som regel säljs ringverktyg omedelbart i stora uppsättningar, som kan innehålla från 6 till 12 stycken.

Bild
Bild

Fräsar kan särskiljas separat . De kallas oftast helt enkelt skärare. De skiljer sig från alla andra modeller av långa produkter genom att deras design förutsätter närvaro av speciella skärkanter längs hela verktygets längd.

Fräsprodukter borra först ett litet hål och justera det sedan till önskade dimensioner.

Ofta är det skärarna som används i de fall det är nödvändigt att utföra komplex bearbetning av träkonstruktioner.

Bild
Bild

En långsträckt borr med en försänkning kan också särskiljas separat. Sådana modeller används också oftare för träbearbetning . Försänkningen är en liten redskap som består av många vassa blad. Det kan avsevärt förbättra kvaliteten på arbetet. Vid borrning kommer denna utrustning att rotera ganska snabbt runt sin axel och samtidigt gradvis röra sig längs riktningen.

En lång borr med en försänkning är det bästa alternativet för bearbetning av ändstycken . Det är också lämpligt för att ge den önskade profilen, eftersom det kan expandera djupet något för olika element, inklusive bultar.

Bild
Bild

När du använder en lång borr med en försänkning, glöm inte det speciella lilla stoppet. Denna detalj möjliggör korrekt bearbetning av träet.

Särskilda extra långa metallborrar finns också tillgängliga idag . De anses vara det bästa alternativet för bearbetning av tjocka stålkonstruktioner.

Hårdheten på själva metallbasen kan vara upp till 1300 N / mm2.

Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på olika modeller av extra långa borrar kan variera betydligt, vilket måste beaktas när du köper dem. Diametern på sådana produkter kan variera från 1,5 till 20 millimeter. Verktygets totala längd ligger oftast i intervallet 70-300 millimeter. När du väljer en modell av en viss storlek, var noga med att ta hänsyn till chuckens diameter, vilken typ av material som måste bearbetas.

Bild
Bild

Populära tillverkare

I specialaffärer kan kunderna nu hitta ett stort utbud av långa borrar från olika tillverkare

DeWalt . Detta amerikanska företag specialiserar sig på tillverkning av olika elutrustningar, verktyg, inklusive långa borrar. I produktsortimentet upptar huvudplatsen borrar för metall. De kan säljas separat eller som en hel uppsättning av flera sorter. De flesta av dessa produkter har en skruvdesign.

Bild
Bild

Ruko . Denna tyska tillverkare är specialiserad på att skapa verktyg för skärning av metall. I sitt sortiment kan du hitta modeller med ett borrat skaft, stegborrar, modeller för punktsvetsning. Dessa produkter är tillverkade av högkvalitativt stål, som genomgår en särskild noggrann slipning. Många långsträckta modeller är gjorda med en spiralformad konstruktion av arbetsdelen.

Bild
Bild

Heller . Det tyska företaget tillverkar olika borrutrustningar, fräsar. Borrarna i detta företag har oftast en spiralformad arbetsyta. De ger hög precision vid borrning, dimensionsstabilitet. Dessutom möjliggör verktyget tidig spånavgång.

Bild
Bild

Reiko . Företaget är specialiserat på tillverkning av långa vänsterhandsåmaskiner med cylindriskt eller koniskt skaft. Arbetsområdet är vanligtvis spiralformat. Med dessa modeller kan du skapa exakta och jämna hål utan repor eller grader.

Rekommenderad: