Ögonbultar (22 Bilder): GOST, M12 Och M8, M10 Och M20, M16 Och Andra Storlekar. Lyftkapacitet För Långsträckta Och Svängbara Bultar

Innehållsförteckning:

Video: Ögonbultar (22 Bilder): GOST, M12 Och M8, M10 Och M20, M16 Och Andra Storlekar. Lyftkapacitet För Långsträckta Och Svängbara Bultar

Video: Ögonbultar (22 Bilder): GOST, M12 Och M8, M10 Och M20, M16 Och Andra Storlekar. Lyftkapacitet För Långsträckta Och Svängbara Bultar
Video: GMBOLT.com WING NUT m12 m10 m8 m6 m5 m16 stainless 304 2024, April
Ögonbultar (22 Bilder): GOST, M12 Och M8, M10 Och M20, M16 Och Andra Storlekar. Lyftkapacitet För Långsträckta Och Svängbara Bultar
Ögonbultar (22 Bilder): GOST, M12 Och M8, M10 Och M20, M16 Och Andra Storlekar. Lyftkapacitet För Långsträckta Och Svängbara Bultar
Anonim

Ordet "öga" i översättning från nederländska betyder "ring" - varifrån namnet på fästelementet ögonbult kom. Dess huvudsakliga syfte är att höja, sänka eller hålla strukturer i vikt under installationsarbete eller godstransport.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En universell lyftanordning med hopfällbar anslutning, utformad för att lyfta eller transportera gods, och det finns en ögonbult. Det ser ut som en lång skruvstång med en ring i ena änden. För produktion används vanligtvis stål GOST 1050-84, vars kvalitet måste vara minst 20 eller 45. Fysiska och mekaniska egenskaper måste klara kvalitetskontroll och bekräftas av specialdokument. Certifiering sker genom slumpmässigt urval av färdiga produkter: en kontroll utförs av förekomsten av hålrum, identifiering av trådar av dålig kvalitet eller svetsade sektioner.

De producerade ögonbultarna skiljer sig från varandra i sådana parametrar som längden på den applicerade gängan och toleransen för dess diameter. Men enligt de tekniska förutsättningarna GOST, DIN och ISO förblir kraven desamma:

  • storlek linjal;
  • tråddiameter storlek;
  • produkt vikt;
  • stålkvaliteter som används för produktion;
  • styrka och bärförmåga;
  • driftsförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i produktionen

För tillverkning av ögonbultar används två tekniker - gjutning (smide) och stansning. Stål används antingen kol eller legerat. Dessa är höghållfasta metalltyper, skillnaderna i applikationsriktningen, det vill säga vissa ögonbultar kan användas för alla ändamål, andra - för förhållanden med hög luftfuktighet. Produkter av lågkolstål genomgår en obligatorisk galvaniseringsprocess, tack vare vilken de inte korroderar. Legering stål hårdvara är inte mindre hållbar, men deras yta kan rosta med tiden. Totalt finns det flera metoder för galvanisering.

  • Galvanisk . Fästelement placeras i behållaren där de lösta zinksalterna är belägna. Sedan passerar elektricitet igenom - tack vare denna åtgärd finns zinkpartiklarna kvar på bultarna.
  • Varm . Produkterna placeras i zink som värms upp till en temperatur av 465 ° C. Denna metod används oftast eftersom den är mer ekonomisk och pålitlig. Varmförzinkning ökar bultarnas korrosionsbeständighet.
  • Diffus . Delar bearbetas med zinkpulver vid en temperatur av 290-450 ° C eller med zinkånga vid 800-900 ° C. Denna metod kan jämföras med en het, den enda nackdelen är att den färdiga produktens utseende "lider".
  • Kall . En speciallösning som innehåller zinkpulver appliceras på de färdiga delarna. Här är motståndet mot rost högre än vid galvanisering, men lägre än vid varmförzinkning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning genom gjutning är komplex, men fästelement är mer exakta och starkare . Ögonbultarna som görs på detta sätt kan variera i storlek (flera millimeter), men denna skillnad tillåts av GOST -standarder. Stämplingsmetoden är enkel - här sker arbetet på specialiserade maskiner. Den uppvärmda metallen hälls i formar.

För vissa fästelement finns det en extra artikel - detta är värmebehandlingsprocessen . Grader kan visas på bultringen under produktionen med denna metod. Detta är acceptabelt eftersom de lätt kan tas bort utan att skada själva fästelementen.

Samtidigt är kraven på stången högre - grader och bucklor är oacceptabla här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

På grund av sitt specifika syfte används ögonbultar på många områden:

  • byggnad - används vid installationsarbete, för att flytta och lasta och lossa alla konstruktioner, för arbete på höjd;
  • tillverkning av fordon - här, med deras hjälp, bogsering utförs;
  • tackling - alla slags rörelser av tunga laster (lyft, last, lossning, omarrangering och mer).

Och även fästelement används ofta vid utförande av arbete som måste slutföras på kort tid - till exempel installation av tält, cirkuskupoler, tält. Gatuannonsering och liknande system monteras också med hjälp av ögonbultar. Det är allmänt accepterat att ögonbultar först användes vid sjöfarten. På flytande konstruktioner (på en båt, en yacht, fartyg) installerades fästelement för förtöjning till stranden.

Bulten kan installeras både på själva utrustningen och på dess enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

En ögonbult eller en bult med en ring - det här är vad fästelement kallas på vanligt språk. Det finns 2 alternativ för utformningen av ögonbulten:

  • ringen är fäst vid stången strikt vinkelrätt;
  • ringen är installerad i ett speciellt spår, den kan rotera i olika riktningar.

Och också för att underlätta greppet om lasten vid bulten, istället för ringen, kan en krok installeras.

Bild
Bild

Förutom hårdvara tillverkad enligt standarder utmärks andra typer

Förlängd . Har en lång gängad stång.

Bild
Bild
  • Ankare . Används vid arbete med betongkonstruktioner eller natursten. Produkten utmärks av närvaron av en mutter, bricka och distansbricka. Det är bekvämt att installera fästelement med ett ankare på problemunderlag. Det finns 4 typer av ankarbultar.

    • Kil - ser ut som en ärm, inuti vilken det finns ringar.
    • Klubbar - en speciell typ av bult, dess kanter är gjorda av mjuk metall, som deformeras när de hamras. Således utförs förankring i ytan.
    • Expanderbara fästelement är de mest populära och mångsidiga fästelementen. Den är gjord i form av en stång med slitsar, tack vare vilka väggarna verkar "öppna" sig när de skruvas in.
    • Expansionsbult - denna bult är också mycket populär. Används oftast inom byggbranschen. Det ser ut som en kon, vars stång expanderar efter att ha skruvats in. Gäller endast betong och tegel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vridbult används för att flytta varor åt alla håll. Det finns produkter med dubbel rotation - 360 °, liksom roterande - 180 °.

Bild
Bild

Yttergängbultar . De installeras i speciellt förberedda hål och är fastmonterade.

Bild
Bild

Bultar med ett gängat skaft . De används mycket sällan för att skapa en vridbar led.

Bild
Bild

Enligt typ av material är fästelement galvaniserade och legerade eller rostfria. Vad lyftkapaciteten blir beror på graden av fästning - axiell, i en vinkel på 45 °, om bulten är installerad på sidan. Enligt GOST- och DIN -standarder varierar axelns bredd, det vill säga utskottet av skruvdelen, från 17 till 120 millimeter . Varje ögonbult har sina egna specifikationer. Fästelement skiljer sig åt i storlek på tråddiametern och axelns diameter, i skruvgängans delning, i belastningen från diametern, i ringens inre och yttre dimensioner och dess tjocklek, i längden på den gängade del, i den tillåtna draglasten i en vinkel på 45 ° och i förhållande till dess axel.

Betecknas som M4, M5, M6, M8, M10, M12, M14, M16, M20, M24, M30, M36, M42, M48, M56, M64, M72, M80 och M100 . För alla dessa egenskaper kan lastkapaciteten variera från 80 kilo till 40 ton.

En särskild lastbult kan också särskiljas, bestående av en ring monterad av en gängad stång på delar av olika maskiner och apparater. Sådana fästelement är en integrerad del av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Det är nödvändigt att starta installationen av ögonbulten med förberedelsen av hålet. Processen utförs med hjälp av en borrmaskin, sedan sker installationen av fästelement redan. För en säker installation måste borrmaskinen vara identisk med bultens diameter.

Installation specifikationer:

  • fästelement måste dras åt ordentligt;
  • skruvstången måste skruvas in minst 90% i ytan - denna parameter kan justeras med en speciell bricka eller packning;
  • endast ett rep, kedja, rep och mer kan anslutas till en bult;
  • före installation måste alla samverkande element (bult och hål) rengöras från damm och smuts;
  • när du installerar fästelement måste du se till att skruvdelen passar rätt in i det förberedda hålet;
  • hårdvarans axel måste vara i rät vinkel mot hålets axel.
Bild
Bild

Tänk separat på installationsförhållandena för ankaröglan

  • Fästets längd väljs beroende på ytans tjocklek. Ankaret skruvas in i betongen med minst 5 centimeter.
  • Platsen där fästelementen ska installeras måste väljas korrekt första gången. Demontering och ominstallation är mycket svårt.
  • Monteringshålet måste vara kompatibelt med bultens diameter. För att skruva in hårdvaran måste en insats göras.
  • Som med konventionella ögonbultar rengörs ankarhålet från smuts före installation.
  • Spacertypen körs in med en hammare.

Rekommenderad: