Långa Borrar För Metall: Långsträckta Och Extra Långa Borrar, Deras Längd Enligt GOST Och De Bästa Tillverkarna

Innehållsförteckning:

Video: Långa Borrar För Metall: Långsträckta Och Extra Långa Borrar, Deras Längd Enligt GOST Och De Bästa Tillverkarna

Video: Långa Borrar För Metall: Långsträckta Och Extra Långa Borrar, Deras Längd Enligt GOST Och De Bästa Tillverkarna
Video: Best Drill Bits For Hardened Steel in 2021 - Top 5 Drill Bits For Hardened Steel Review 2024, April
Långa Borrar För Metall: Långsträckta Och Extra Långa Borrar, Deras Längd Enligt GOST Och De Bästa Tillverkarna
Långa Borrar För Metall: Långsträckta Och Extra Långa Borrar, Deras Längd Enligt GOST Och De Bästa Tillverkarna
Anonim

När man väljer borr för metall måste användaren ta hänsyn till vissa nyanser, eftersom dessa produkter har sina egna egenskaper. Oavsett om en viss borr kommer att användas hemma eller i produktionen, bör den väljas med hänsyn till det material på vilket motsvarande arbete planeras utföras.

I denna artikel kommer vi att bekanta oss med egenskaperna hos långa borrar för metall. Denna kunskap hjälper dig att välja dem när behovet uppstår.

Bild
Bild

Särdrag

När du väljer en lång borr för metall är det nödvändigt att ta hänsyn till vilken typ av metall som kommer att borras. Det kommer inte att vara svårt för en specialist att välja lämpligt munstycke, med hänsyn till vikt, längd, färg och markeringar . En nybörjare måste hantera några av funktionerna i en sådan enhet. Långa borralternativ designad för genomgående och blinda hål i cylindriska delar med en stor längd.

En lång borr för metall måste vara ganska stark för att undvika knäckning under drift . Ett sådant munstycke är från 1 till 20 mm i diameter och från 56 till 254 mm i längd. Jämfört med standardprodukter ökas vinkeln längst upp på skärkanterna i den långa versionen och uppgår till 135º (i det vanliga - 118º). Denna funktion gör det möjligt att arbeta med tyngre material, vilket eliminerar onödig belastning på verktyget.

I detta fall kommer bettens livslängd och perioderna mellan slipning att öka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Långa övningar kan skilja sig väsentligt från varandra i utformningen av skaften . Det finns verktyg med cylindriska och avsmalnande skaft. Den första är tunna cylindriska metallstavar. Fyra spår placeras på ytan (2 skruvar och 2 spiraler) - de behövs för att skära material och ta bort spån.

Cylinderborrar används för borrning av stål, trä och icke-järnmetaller. De kan vara vänsterhända eller högerhänta, men det första alternativet är vanligare. Enligt GOST tillverkas dessa enheter med en centrerad urtagning, men några av dem kan tillverkas utan det.

Cylindriska borrar görs ibland med en liten hals för att underlätta slipning. Den totala längden på dessa borrar kan vara upp till 320 mm.

Avsmalnande skaftmodeller anses vara det föredragna valet bland proffs. De passar säkert in i borrchucken samtidigt som de ger den mest exakta centreringen under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den avsmalnande skaftstypen undviker grader och ojämnheter i materialet vid borrning. Den övre delen är helt slät i slutet, väggarna i de borrade hålen blir också släta.

Den koniska typen har den mest praktiska designen, som tillåter, om det behövs, att ersätta dem med en ny modell. Sådana verktyg används för att borra metall. Men de kan arbeta med trä eller plast.

Med dessa borrar kan du göra hål med olika diametrar i legering eller kolstål, gjutjärn, sintrade legeringar, icke-järnmetaller .… Fästningen av själva borren med ett avsmalnande skaft utförs tack vare adapterhylsan. Armaturer av denna form tillverkas med en spiralbearbetningsdel.

Det finns flera typer av långa borrar för metall, som skiljer sig åt i hållfasthet, fixeringsdel till utrustning, skärdel och arbetsyta för spånborttagning.

Bild
Bild

Därefter kommer vi att titta närmare på de vanligaste modellerna av förlängda munstycken

  1. Borstad metallversion , med ett koniskt skaft. Denna typ är lämplig för att arbeta med produkter av byggnads- och konstruktionsmetall eller gjutjärn. Borrarna är gjorda av höghastighetsstål HSS och har en skärpningsvinkel på 118º.
  2. Fräsar gjorda av snabbklipp , har en blandning av kobolt och är täckta med ett titan-nitritskikt ovanpå. De används vid arbete med ståldelar med högsta hållfasthet (900 N / mm²).
  3. Extra långa och långa metallelement . De är utrustade med cylindriska skaft och har en förstärkt skaft. För effektivt avlägsnande av spån görs ett parabolformat spiralspår i denna version. Denna typ av borr kännetecknas av ökad styvhet.
  4. Spetsigt spiralmunstycke , med en lång eller extra lång storlek. Har en avsmalnande skaft. Detta alternativ används för att borra hål med både stora och små diametrar.
  5. Borrar för borrning av ihåliga delar … De har en liten skärdel.
  6. En anordning för att borra hål i hårda legeringar . De har en skärpningsvinkel på skärdelen på 135 ° och ett skaft i form av en kon.

Alla munstycken för metall har sin egen GOST, som låter dig bestämma stålkvaliteten som borren är gjord av. Sådana alternativ är nödvändiga för professionellt bruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förlängda borrar kan delas in i flera separata grupper beroende på arbetsdelarnas struktur

  • Pennborrar för metall sticker ut … Sådana modeller används för att borra djupa hål med stor diameter. De är utrustade med centrerade slipade spetsar. De ser också ut som ett litet platt axelblad.
  • Kärnövningar är av särskild vikt … Dessa modeller kan också vara lämpliga för att skapa hål med stor diameter (det kan vara upp till 150 mm). De är vana vid arbete med fräs- och borrmaskiner. Enheterna skär först ut konturen för det framtida hålet, och sedan gör de själva urtaget på ytan.
  • Det finns modeller med en konformad arbetsdel … Dessa redskap används för borrning av icke-järnmetaller eller stål. Men de bearbetar metallplåtar med liten tjocklek, som bör vara mindre än 10 mm. De kan tillverkas som standard, eller de kan ha en stegad design. Det senare underlättar vidare bearbetning av metallen.

Modeller med avsmalnande spets låter dig göra fördjupningar med olika diametrar. Detta kräver inte regelbundet byte av borren i chucken. Dessa verktyg är perfekt centrerade.

Bild
Bild

Populära tillverkare

De mest kända tillverkarna av extra långa tillbehör av hög kvalitet är importörer från Europa, Kina och USA. De mest populära listas nedan.

  • Heller - ett tyskt märke för tillverkning av borrverktyg och element i olika riktningar.
  • Reiko

  • DeWalt Är en amerikansk tillverkare av elektrisk utrustning, specialkläder, olika verktyg och tillbehör.
  • Ruko Är ett tyskt varumärke specialiserat på tillverkning av metallskärande produkter.
Bild
Bild

Liknande produkter från tyska, japanska, svenska och andra tillverkare är ganska dyra och lämpar sig främst för yrkesmässigt bruk. Men på marknaden finns det inte mindre kvalitetsmärken för borrar till ett överkomligt pris. Till exempel följande:

  • "Bison".
  • Interskol.
  • Makita.
  • Hilti.
  • Metabo.

Rekommenderad: