Drill-tap: Välj En Uppsättning Kombinerade Borrar, Deras Funktioner Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Drill-tap: Välj En Uppsättning Kombinerade Borrar, Deras Funktioner Och Sorter

Video: Drill-tap: Välj En Uppsättning Kombinerade Borrar, Deras Funktioner Och Sorter
Video: The MultiSink® Combination Drill & Countersink Tool 2024, Maj
Drill-tap: Välj En Uppsättning Kombinerade Borrar, Deras Funktioner Och Sorter
Drill-tap: Välj En Uppsättning Kombinerade Borrar, Deras Funktioner Och Sorter
Anonim

Modern utveckling presenterar på marknaden fler och fler nya verktyg som ökar produktiviteten och påskyndar produktionstakten. Kombinationsenheter kombinerar två eller flera operationer till en. Bland dessa innovationer finns det många skärverktyg. Förutom borrkranar finns det många andra kombinationer:

  • försänkningskran;
  • tapp tapp;
  • reamer-tap;
  • försänk-reamer-kran.

Dessa typer av verktyg används ofta inom maskinteknik och andra industrier där komplexa former och gängade hål krävs.

Bild
Bild

Vad det är?

Borrkranen avser skärverktyg av den kombinerade typen. Detta verktyg kombinerar 2 typer av tekniska operationer till en. Hålborrning och tappning med en borrmaskin sker samtidigt.

Det används i fallet när det inte finns några färdiga hål för gängning i gjutna delar, smide, stansning.

Borrkranar i detta fall sparar tid som kommer att behövas för varje operation separat . I massproduktion, med hjälp av kombinerade verktyg, moderniserar de operativa processer, ökar produktiviteten och minskar tiden för att uppnå resultat. Antalet specialanordningar minskar, därför minskar produktens kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Avancerade skärverktyg har många kombinationer och antalet fortsätter att växa. Som en sådan borr används samtidigt för borrning och tappning, då består fixturen av 2 delar . Den första är borren, den andra är kranen. Det finns 2 typer av dessa kombinerade instrument.

Den ovan beskrivna typen används för borrning av hål och för att få gängor med ett stort varvtal . Sådana operationer utförs på tunn metall. I detta fall ställs låga krav på trådens noggrannhet, hålen görs igenom. I detta fall har borren en längd av 2-2,5 av diametern i det andra steget - kranen.

Bild
Bild

En annan typ av kombinerad borrkran utvecklades av Riga-designers . Denna typ är mycket starkare än den första typen, med mer exakta indikatorer. Den klipper trådar med en mindre svängning, vilket ger ett högkvalitativt arbete. Borrens steg är en och en halv gånger längre än borrsektionens längd, gängan kan göras i stora och små varv.

Det andra steget efter borrningen görs i form av samma spiral och kompletteras med tänder som skär metallen och fungerar som en kran . Verktygslisternas vinklade placering ökar dess motståndskraft mot överbelastning under drift. I detta fall sker avlägsnandet av chips mer fritt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyget kräver överensstämmelse med höghastighetsmatningsförhållanden, vilket innebär en snabb minskning av varv som krävs för gängning.

Betydande skillnader mellan olika typer av kombinationsborrar ligger i borrdelens struktur … Denna del utförs i klassisk form - en borr med spiraler. När den bakre delen av hjälpytan är i form av en cylinder expanderar det färdiga hålet. Verktyget kan vara med eller utan bygel.

Denna form minskar axiella belastningar och ökar därmed verktygslivslängden. Nackdelen är svårigheten att tillverka och slipa.

Bild
Bild

En annan typ av borr är den omvända inre konan . Detta tillvägagångssätt hjälper till att centrera borren under arbetsflödet. Efter arbete lämnar borren ett avsmalnande märke, som sedan skärs av under trådningen. Med formad borrning utmattas ändfasningar i olika höjder och vinklar. En klar fördel - du behöver inte använda ett extra verktyg, slösa tid på två operationer.

Nackdelarna är utan tvekan den tunga belastningen på borrbanden och den långa drifttiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan modell utmärks också av svårigheten att tillverka på grund av komplexiteten i valet av geometri. Dess uppgift är att slipa avfasningar och borra hål.

Tillverkarna tillverkar kombinerade borrar i delade och helstyckeversioner. Ett sådant verktyg skär höger och vänster tråd, det är tillverkat av olika typer av metaller.

Trots de uppenbara fördelarna har verktyget ganska betydande nackdelar . Detta är en låg kvalitet på gängan med en styv fixering i chucken på maskinen. Svårighetsinställning vid interaktion med metall som är svår att bearbeta - axialmatningen måste exakt motsvara stigningen för den angivna tråden.

Bild
Bild

Valbara kriterier

De nominella beteckningarna och avstånden mellan de parande spåren hjälper till att göra rätt val av borrkranens diameter. För att bestämma storleken på hålet för tråden finns det speciella bord som det är ganska enkelt att välja ett verktyg med . Parametrarna för vilka måtten bestäms är svängarnas riktning, typ, steg och form.

Alla parametrar för dimensioner och metriska värden regleras av GOST 19257-73 . För dessa beräkningar använder experter en tjocklek. Förutom ett stycke finns det uppsättningar borrkranar till salu, vilket är mycket bekvämt.

Rekommenderad: