Forstners Borr För Möbelgångjärn: Diameter Och Mått. Hur Väljer Och Använder Man?

Innehållsförteckning:

Video: Forstners Borr För Möbelgångjärn: Diameter Och Mått. Hur Väljer Och Använder Man?

Video: Forstners Borr För Möbelgångjärn: Diameter Och Mått. Hur Väljer Och Använder Man?
Video: How to Install a Piano Hinge 2024, Maj
Forstners Borr För Möbelgångjärn: Diameter Och Mått. Hur Väljer Och Använder Man?
Forstners Borr För Möbelgångjärn: Diameter Och Mått. Hur Väljer Och Använder Man?
Anonim

Borr (cylindrisk fräs) Forstner Liksom de flesta andra verktyg för ett liknande ändamål används det för att skapa korrekta och snygga hål i alla typer av material. Det är nödvändigt att välja en sådan verktygssats, som skiljer sig både i struktur och pris, i enlighet med materialet i vilket hålet ska göras, liksom de egenskaper som presenteras för de geometriska egenskaperna hos den senare.

Bild
Bild

Särdrag

Forstners övningar sticker ut bland andra typer av borrar med 2 betydande positiva poäng

  1. Dessa skärverktyg, på grund av arten av deras struktur gör det möjligt att få ett helt rent rundsnitt utan flis … En speciell kant, som skär hålet längs konturen, skär in i materialet som bearbetas och skär fibrerna i dess struktur innan huvudskärbladen gör det. Som ett resultat av detta visar det sig att det helt eliminerar utseendet på flisar längs kanterna på hålet som skapas, för att göra det med helt släta innerväggar och en jämn botten.
  2. Behåll en tydlig färdriktning Forstners cylindriska fräsar ger en specialiserad fälg under borrning, och inte mitten av punkten, vilket är karakteristiskt för andra typer av borrar. Verktygssatsens egenskap, som huvudsakligen används som en borr i trä, är mycket efterfrågad när det krävs att borra hål på produktens änddelar eller skapa överlappande hål, såväl som de som ligger i en vinkel mot fibrer, från vilka den inre strukturen i materialet som bearbetas är vikt.

Av vilket det följer att med Forstner-borrar är det möjligt att skapa förstklassiga hål även när deras placering, såväl som den inre strukturen i materialet som bearbetas, inte kan möjliggöra en tydlig matningsriktning för skärverktyg från andra typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och diameter

Alla modifieringar av instrumenteringen har ett ganska brett spektrum av diametrar . En cylindrisk skärare för möbelgångjärn med 35 mm diameter är mycket efterfrågad. Två andra lite mindre populära diametrar är 26 och 40 millimeter. Skaftets längd, även kallad borrmaskin, kan variera beroende på tillverkare, men som regel är det en polyhedron med 6 kanter, 10-12 centimeter lång, typisk för moderna skruvmejslar och elektriska borrar.

Ställdonet kan graveras kemiskt inte bara märkning borrstorlekar och logotypen tillverkningsföretag, men också specialiserad skala av nedsänkningsdjup … Ibland kan en flyttbar dykbegränsare inkluderas i satsen. Det är en metallskiva i diameter 4-6 millimeter större än skärverktygets ytterdiameter. Begränsaren är fixerad på drivenheten med hjälp av en skruv som skruvas fast i hylsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Vilka fräsar är att föredra att köpa - dyrt original eller billigt från tredjepartstillverkare - valet görs beroende på hur ofta du kommer att behöva använda dem i ditt arbete . I en verkstad där en stabil produktion av möbelprodukter förväntas, kommer denna verktygssats att behöva användas ganska ofta. Dessutom behöver du skärare i olika storlekar. Och det är olönsamt att köpa ett dyrt verktyg enbart för dina egna hushållsbehov.

Vid intensiv användning är det att föredra att köpa originalprodukter , att skapa förutsättningar för kontinuerligt arbete och samtidigt hålla verktyget i funktionsdugligt läge länge. Den höga kostnaden kommer att betala sig senare. För sällan användning är det bättre att köpa en uppsättning 6-7 borrar av vanliga storlekar (inklusive en Forstner cylindrisk skärare 35 millimeter), vars kostnad motsvarar ett dyrt originalprov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att montera gångjärnet måste du först förbereda landningsplats … I detta kommer en speciell övning att vara din assistent.

Det räcker dock inte med att få tillgång till verktyg. Det är fortfarande nödvändigt att göra allt kompetent. I annat fall är kostnaden för felberäkningen fasaden på dina möbler, skadat material. Träna på några rester först.

Så du behöver en uppsättning som innehåller:

  • måttband eller linjal;
  • cylindrisk skärare;
  • syl;
  • skruvmejsel;
  • elektrisk borr;
  • skruvmejsel;
  • penna eller penna;
  • individuella skyddsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppsättningen kan ändras utifrån den specifika situationen . Gångjärnsskålen måste skäras in i fasaden. Först och främst görs markeringen på den. Det viktigaste är att korrekt bestämma mitten av det framtida hålet för skålen. Hålets mitt är markerat 22-23 millimeter från materialets kant. Detta gör det möjligt att lämna cirka 5 millimeter mellan fasadkanten och kanten på gångjärnskålen.

Det rekommenderas att träna stoppskärare för att inte av misstag borra hålet igenom eller djupare än nödvändigt. Det är nödvändigt att borra i en liten, ständigt föränderlig lutning av det elektriska verktyget.

I slutet av arbetet, ta bort allt avfallsmaterial, gör en koppling och börja installera beslagen.

Rekommenderad: