Skiljeväggar Av Luftbetongblock: Läggning Av Inre Strukturer Gjorda Av Luftbetong, Skiljeväggars Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Skiljeväggar Av Luftbetongblock: Läggning Av Inre Strukturer Gjorda Av Luftbetong, Skiljeväggars Dimensioner

Video: Skiljeväggar Av Luftbetongblock: Läggning Av Inre Strukturer Gjorda Av Luftbetong, Skiljeväggars Dimensioner
Video: Ullakon eristäminen FF-PIR-polyuretaanieristeellä 2024, Maj
Skiljeväggar Av Luftbetongblock: Läggning Av Inre Strukturer Gjorda Av Luftbetong, Skiljeväggars Dimensioner
Skiljeväggar Av Luftbetongblock: Läggning Av Inre Strukturer Gjorda Av Luftbetong, Skiljeväggars Dimensioner
Anonim

Under reparationen krävs det ofta en zonindelning av utrymmet. För detta ändamål används vanligtvis skiljeväggar av luftbetong. Detta material väger mindre än tegel, men är mycket hållbart, så det kan bli grunden för gardinväggstrukturer. Installationen är vanligtvis snabb och problemfri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Generella regler

Skiljeväggar av luftbetongblock har flera viktiga krav för användning. För det första kan de inte vara bärande - plattor eller armerad betongmonolit måste fortfarande förlita sig på huvudväggarna. För det andra måste skiljeväggarna själva vila på grunden eller nedre våningen. För det tredje bör de docka med minst en angränsande vägg.

Dessutom måste luftbetongblock kunna tåla vikten av de hängande möblerna . Till exempel kan varje fäste rymma ett skåp eller en hylla som väger 25 kilo, och det borde inte vara några problem. Installation bör utföras så att skiljeväggen är tätt förbunden med golvet och angränsande strukturer. Både blockens låga vikt och maximal ljudisolering är viktiga.

Om luftbetongblock planeras placeras mellan vardagsrummet, köket eller andra rum med varierande temperatur, bör du ta hand om värmeisolering. Men samtidigt är det viktigt att sträva efter att tjockleken inte ökar mycket och gör att du kan spara utrymme. Det är viktigt att följa brandsäkerhetsvillkoren, för i värsta fall kan gasbetong förhindra spridning av brand i högst en kvart.

Slutligen måste materialet certifieras för kvalitet och miljövänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter lyfter fram de imponerande fördelarna med sådana mönster. Materialet är lätt att bearbeta, så du kan ge det den mest praktiska formen och storleken med en vanlig bågfil. Med beaktande av installationsreglerna kan du få en snygg skiljevägg med en perfekt plan yta och snygga sömmar, vars tjocklek sträcker sig från 1 till 3 millimeter. Allt detta är möjligt, eftersom ett speciellt cementlim används för murverket. Den porösa strukturen resulterar i en låg vikt och låg tjocklek kompletterad med ganska anständigt ljud och värmeisolering. Dessutom är materialet relativt billigt.

Gasbetongblock har också nackdelar . Designen är inte särskilt hållbar och beror till stor del på de material som används. Gasbetong absorberar vatten, vilket ibland gör det svårt att utföra efterbehandling. Det kan mycket väl hända att ett lager av samma gips helt enkelt inte fäster vid ytan. Slutligen är det ganska svårt att fästa några fästelement på gasblocket. Vissa av dem vägrar helt enkelt att fastna, medan andra oxiderar och rostar.

Det är vanligt att sätta upp luftbetongpartier när ytterväggarna redan står. Om deras längd och bredd är för stora måste ramen förstärkas med armerade betongkonstruktioner. Vid fogarna i tak och skiljeväggar används en expansionsfog fylld med polyuretanskum eller mineralull. Kanternas skarvar bearbetas på samma sätt. Det rekommenderas också att använda förstärkningselement för att ansluta skiljeväggen till väggen. I detta fall görs alla justeringar med en vanlig bågfil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja ett märke

Vilket gasblock som ska väljas beror på syftet för vilket det köps: om möbler eller andra strukturer kommer att fästas på det, om det helt enkelt kommer att fungera som en skiljevägg mellan vilka rum det kommer att placeras. Oftast föredras märkena D500 och D600. Den första är strukturell och värmeisolerande, och den andra är endast strukturell. Blockens dimensioner är följande: längden är 625 millimeter och bredden varierar från 75 till 200 millimeter.

Sådana strukturer klarar upp till 150 kilo . Om det inte är planerat att hänga något på skiljeväggarna kan du välja block av märkena D350 och D400. Standard skiljeblock finns i tjocklekar från 100 mm till 150 mm. Det finns också icke-standardindikatorer på 75 mm och 175 mm. Om allvarliga laster planeras (till exempel sportutrustning eller mycket tunga möbler), skulle det vara bra att öka tjockleken till 200 millimeter.

Experter rekommenderar att blockbetyget är minst D400. Denna indikator är den minsta täthet som tål skiljeväggar, vars höjd når 3 meter. Helst bör du ta D500 eller D 600.

Det senare varumärket, även om det är dyrare, klarar av att hänga föremål utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar

Beräkningen av de nödvändiga indikatorerna för konstruktion av luftbetongpartitioner är ganska enkel. För att beräkna mängden material divideras den totala väggarean med sidytan på ett block. Till detta nummer läggs 4 eller 5, som används för att trimma öppningar och hörn. Det är viktigt att inte glömma att konvertera all data till samma måttenheter. Ytan på själva väggen bestäms genom att multiplicera längden och höjden minus öppningsytan, det vill säga fönster, dörrar eller valv. Om väggen har en ganska komplex form är det bättre att dela den i flera enkla former.

Bild
Bild

Hur man bygger?

Konstruktionen av luftbetongpartitioner i huset kan göras både med egna händer och med deltagande av specialister. I den första etappen anskaffas nödvändiga material: block staplade på pallar, lim och verktyg (såg, hörn, spatel och andra). Vanligtvis levereras block förpackade i en speciell film på pallar. Beläggningen förhindrar inte bara effekterna av nederbörd, utan förhindrar också att blocken flyttas under transport.

Ibland ligger filmen bara på toppen, och de öppna sidorna tillåter luftning av byggmaterialet . Använd inte stålkablar som kan förstöra ytan vid lossning. Bättre att använda mjuka selar eller gaffeltruck. Själva pallarna måste placeras på ett plant område så att blocken inte vrider sig och översvämmar. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att toppfilmen tas bort i sista stund.

Därefter utförs markeringen. Rummets väggar och golv måste först rengöras från smuts. En sladd täckt med ett färgämne tas, det markerar den plats som partitionen kommer att ta. Därefter sker installationen av tillfälliga guider, vanligtvis trä, på vilka du måste markera raderna med murverk. I detta fall kommer själva sladden att bestämma den övre ramen för den första raden. Efter det börjar de inre skiljeväggarna monteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Block läggs på takpapp, hårda mineralplattor eller annat liknande rullmaterial. Det är möjligt att helt enkelt smörja in den med bituminös mastik. Sådan vattentätning kommer att kunna dämpa vibrationer, och ljudisolering kommer att förbättras av det. Om golvet är ojämnt måste ett cementskikt skapas ovanpå, vars höjd varierar från 20 till 30 millimeter. Med fokus på sladdens linje läggs det första blocket på cement eller lim med ett lager på 2 till 5 millimeter och sedan resten bredvid.

Ytterligare ett element, avskuret från ett helt block, skärs av genom mätning på plats . Det smörjs med lim från två ändar och monteras i det återstående gapet. I detta fall bör en halv centimeter vara kvar innan öppningen börjar. I linje med sladden och nivån och justera positionen (genom att klappa med handen eller med en gummihammare) måste du rengöra den övre ytan av damm, kontrollera att det inte finns några droppar och låt torka i cirka 2 eller 3 timmar. Sedan börjar installationen av de återstående raderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör murverk är det viktigt att inte i varje steg glömma att justera och förskjuta ändytorna med hälften av blocket. Vid behov utförs förstärkning med metallstavar med hjälp av lim var tredje rad eller oftare. Efterbehandling kan endast utföras efter 2 månader. Först kontrolleras sömmarna och behandlas vid behov med lim. Därefter gnids ytan, rengörs från damm och behandlas med ett antiseptiskt medel. Efter det börjar primern och gipset.

Under installationen måste du följa flera viktiga regler . För det första kan sömmen mellan blocken i en rad inte vara ovanför sömmen på en annan rad. Ett mellanrum på 20 centimeter måste upprätthållas mellan dem. För det andra bör cirka 2 centimeter vara kvar mellan taket och den övre ytan av partitionen. Detta gap är fyllt med skum eller ljudisolerande material. Dess närvaro kommer att skydda partitionen från sprickbildning, vilket kan uppstå på grund av golvets nedböjning. För det tredje kan endast speciallim användas. Om valet görs till förmån för en lösning av sand och cement, måste dessutom grova sömmar repareras. Murverket blir mindre jämnt och snyggt, men du kan fortfarande inte spara pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling av dörröppningar

Gasbetongpartier kan inte vara bärande, så de behöver inte vara rädda för överbelastning. Det betyder att det inte finns något behov av att lägga en fullfjädrad överliggare eller armerade betongbjälkar ovanför dörröppningarna. Om bågens storlek passar till 0,8 meter, är block 60 centimeter långa och 100 millimeter breda lämpliga. De har inga hoppare.

Först monteras en tillfällig struktur i öppningen, där två block - "hörn", kommer att installeras, vilket kommer att bli grunden för de överliggande elementen . Deras ändar, smorda med lim, ska vara i mitten. Sedan läggs resten av raderna. Om längden på öppningarna överstiger 0,8 meter måste du använda en mängd olika hoppare. Den prefabricerade strukturen kräver också inre armering och betonggjutning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är ett U-block monterat ovanför dörröppningen, som har en standardlängd på 50 centimeter och en bredd som motsvarar väggelementens dimensioner. Förstärkning läggs också i den, allt hälls med specialbetong eller en blandning av sand och cement. Vikten av metallelement, liksom fyllningens sammansättning, bestäms beroende på öppningens storlek och den möjliga belastningen.

Först monteras stöden under öppningen. Därefter installeras U-blocken med lim applicerat på de vertikala sömmarna. Den tjocka sidoväggen ska vara på utsidan av skiljeväggen. Beslag monteras inuti hålrummet, monterade från moduler, allt är fyllt med en speciell lösning. Om det är betong måste det komprimeras med en bajonett.

I sista stund jämnas ytan på murbruk ut för att matcha toppen av murverket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Gasbetongpartier har en mycket medelmåttig förmåga att skydda mot buller, särskilt när blocket är 100 millimeter tjockt. För att få det upp till standarden måste du antingen använda ett extra lager ytbehandling eller mantla strukturen med mineralull. Även om det senare materialet inte är en fullvärdig ljudisolator, kommer det att minska inträngningen av buller med nästan hälften. Det kommer att vara möjligt att använda specialmaterial, men endast de som har de erforderliga ånggenomsläppliga egenskaperna. Om du vill uppnå maximal tystnad rekommenderar experter att montera två tunna skiljeväggar, mellanrummet mellan dem kommer att fyllas med ljudabsorberande material.

Rekommenderad: