Hur Många Block Av Betong Finns I En Kub? Hur Man Beräknar Antalet 200x300x600 Gasblock I En Pall

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många Block Av Betong Finns I En Kub? Hur Man Beräknar Antalet 200x300x600 Gasblock I En Pall

Video: Hur Många Block Av Betong Finns I En Kub? Hur Man Beräknar Antalet 200x300x600 Gasblock I En Pall
Video: volym av en kub och ett rätblock 2024, Maj
Hur Många Block Av Betong Finns I En Kub? Hur Man Beräknar Antalet 200x300x600 Gasblock I En Pall
Hur Många Block Av Betong Finns I En Kub? Hur Man Beräknar Antalet 200x300x600 Gasblock I En Pall
Anonim

Gasbetong är ett mycket efterfrågat material. Dess fördelar jämfört med andra alternativ är obestridliga. Det är mycket viktigt att beräkna den nödvändiga volymen för att förhindra fel.

Bild
Bild

Initial data

Beräkningen av antalet gasblock utförs med hänsyn till parametrarna för husets konstruktion och elementens geometri. Handlare mäter sina varor i kubikmeter. Därför rekommenderas det också att utföra beräkningar i meter. Blockets syfte bestäms beroende på måtten. Låt ett murverk (gasblock) tas för beräkningen med en storlek på 0,4x0, 625x0, 25 m.

Bild
Bild

Minsta väggtjocklek

Den minsta väggtjockleken vid användning av seriebetongblock är 10 cm. I praktiken används också stora element. Husens ytterväggar är vanligtvis uppförda från luftbetongdelar med en storlek på 0,4 m. Mindre detaljer används vid utformning av skiljeväggar inuti byggnaden. Det beror inte på områdets klimategenskaper.

Bild
Bild

Kvantitet och vikt

En kubikmeter

Börja med att bestämma volymen på 1 bit luftbetongblock. Det beräknas genom att multiplicera alla tre huvudindikatorerna. Till exempel ger 40x62, 5x25 cm som ett resultat 0, 0625 kubikmeter. m. för 1 st. den största storleken. Nu måste du beräkna hur mycket 1: 0, 0625 blir. Slutsatsen är logisk: 16 luftbetongblock placeras i en kub.

Bild
Bild

Först måste du bestämma exakt vilka värden som krävs . Om block på 200x300x600 mm används ändras situationen. Volymen för ett enda block blir 0,036 kubikmeter. m. När man använder strukturer som mäter 250x300x600 mm når den totala volymen redan 0, 045 kubikmeter. m. Det vill säga 1 m3 inkluderar 27 respektive 22 block.

Bild
Bild

I pallen

Det är inte värt att omberäkna volymen per pall direkt, liksom att beräkna hur mycket ett block väger. Man måste först korrigera för 5 och ibland 10% av det överskott som måste läggas till. Faktum är att det under verklig konstruktion alltid kan bli överskridande av delar. Det är också värt att komma ihåg om tillverkningsfel: det händer även på förstklassiga linjer.

Bild
Bild

En fullvärdig beräkning innebär också bestämning av de belastningar som kommer att verka på fundamentet. Dessa laster beräknas i enlighet med byggmaterialets massa i en given volym.

Det finns 4 huvudkategorier av produkter som skiljer sig åt i typ av fyllmedel:

  • särskilt lätt och extremt porös (cirka 500 kg per 1 kubikmeter);
  • lätt (skalsten eller expanderad lera används för fyllning, densitet upp till 1800 kg per 1 m3);
  • tunga (från 1800 till 2500 kg) produkter;
  • extremt tung (vikt på 1 kubikmeter varierar från 2, 5 till 3 ton).
Bild
Bild

I tung luftbetong används krossad sten och grusmassa för fyllning och i superhunga - grova partiklar. Den standardiserade pallstorleken rymmer 1 kubikmeter. m. byggmaterial. Därför kan antalet block som läggs ut på pallen bestämmas av deras storlek. Och redan denna siffra låter dig ta reda på hur många pallar du behöver beställa på byggarbetsplatsen.

Det är mycket viktigt att ett hus byggt av luftbetong motiverar sig ekonomiskt . Annars hjälper inte ens den relativa billigheten i själva materialet. Genom att öka väggarnas tjocklek för att innebära en anständig värmeisolering, vilket ökar den totala kostnaden. De efterföljande besparingarna i bränsle eller el kanske inte är värda investeringen. Standardkrav föreskriver att i hus där människor bor ska pelare och väggar av autoklaverad betong i de bärande väggarna vara exakt 0,6 m tjocka.

Bild
Bild

För en självbärande vägg är denna siffra 50% mindre, det vill säga den är 0,3 m. Man brukar tro att när man bygger byggnader måste man vägledas av SNiP: s instruktioner angående värmeisolering. Faktum är att dessa instruktioner inte är strikta. Det finns ett antal varningar som gör att du kan minska den verkliga prestandan, med utgångspunkt från "anpassad metod". För att minska väggtjockleken jämfört med föreskrifter måste den relativa bränsleförbrukningen beaktas.

Bild
Bild

Dess andel per 1 kubikmeter. m., måste säkerställa en sådan temperaturskillnad att dagg inte kan synas på innerväggarna. Som praktiken har visat, genom att minska väggarnas termiska motstånd, ökar de bränslekostnaderna endast i liten utsträckning.

Mycket beror på:

  • klimatet i området;
  • vindens styrka och riktning;
  • kvaliteten på värmeisolering;
  • värmekällans tillförlitlighet;
  • använt bränsle;
  • Generationseffektivitet;
  • ekonomisk genomförbarhet för vissa steg.
Bild
Bild

Vid beräkning av antalet block staplade på 1 pall måste man tänka på att dimensionerna på själva pallarna kanske inte är lika med 1 m3.

Utöver den här storleken uppfyller följande standarder också normerna:

  • 0, 9;
  • 1, 44;
  • 1, 8 kubikmeter m.
Bild
Bild

Om du lägger ut luftbetongblock med en storlek på 0, 6x0, 3x0, 2 m på dessa pallar, får du respektive:

  • 25;
  • 40;
  • 50 bitar.
Bild
Bild

Experter noterar att när man köper stora sändningar byggmaterial är det oönskat att avrunda de beräknade värdena. "Priset" på en miss kan visa sig vara för högt. Den svåraste beräkningen är när både icke-standardblock och icke-standardpallar används. I detta fall är förpackningens mått, med en bredd på 1 m, en höjd på 120 cm och en längd på 80 cm. Totalt tar en sådan stapling 0, 96 kvadratmeter. m.

Bild
Bild

När block med dimensioner på 60x30x20 cm placeras på detta sätt blir de verkliga förlusterna 60 volymprocent . När det finns en sändning på en stor order för byggandet av ett stort hus är detta mycket viktigt. För din information: när de beställda blocken tas emot måste du verifiera de verkliga siffrorna med de som anges i medföljande dokumentation. Vissa tillverkare lägger olika avfall i luftbetong som minskar kvaliteten på den färdiga produkten. Därför är det nödvändigt att noggrant mäta dimensionerna och massan för varje medfört block.

Bild
Bild

Hur man beräknar korrekt för konstruktion?

Beräkningen av murverk av luftbetongblock för byggandet av ett hus måste börja med att bestämma volymen på en utlagt vägg. Låt dess längd vara 7 m, höjd 4 m och tjocklek 0, 6 m. Då ska räknevolymen vara 16, 8 kubikmeter. m. Men denna indikator gäller bara för en helt plan och döv vägg längs hela längden.

I verkligheten måste du subtrahera:

  • öppningar för fönster;
  • öppningar under dörrarna;
  • urtag för valv och andra dekorativa element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett tvåvåningshus byggs visar sig skillnaden vara mycket betydande, som i byggandet av stora envåningsbyggnader. Även ett lågt pris motiverar inte ouppmärksamhet vid denna omständighet. För din information är det nödvändigt att köpa luftbetong uteslutande från betrodda leverantörer. Vissa företag försöker placera defekta produkter i mitten av pallen. De ökar den totala konsumtionen och kostnaderna ytterligare.

Bild
Bild

Noggrann beräkning innebär också att vara uppmärksam på höjden på golv och gavlar . Om det finns en vind, bestäms antalet block med hänsyn till dess egenskaper. Låt ett hus byggas med en längd av 6 och en bredd på 9 m, i vilket taket på första våningen höjs med 300 cm. Ovan är en vindsvåning på 2,5 m i höjd. Det är täckt med ett tak med två sluttningar.

Bild
Bild

För enkelhetens skull antar vi också att luftbetong kommer att läggas ut i 1 lager. Konstruktionerna som används är 0, 625x0, 3x0, 25 m. Ytterväggarnas totala yta blir 90 kvm. m. Låt fönstren och dörrarna, andra avdragna element stå för 20 kvadratmeter. m. Då blir storleken på den yttre delen av huset under konstruktion lika med 70 m2.

För att spara ännu mer beaktas förbandet i hörnen. Enkelt uttryckt, de drar från den tidigare erhållna figuren ytan av luftbetong som ligger vid lederna. Då divideras 70 med 0, 625 och med 0, 25 - då får du 448 block. Antalet kubikmeter luftbetong beräknas helt enkelt. Det blir 42 m3.

Bild
Bild

Alla dessa beräkningar gäller endast första våningen, och förbrukningen av byggmaterial för en triangulär, till exempel vind, bestäms separat. Först upptäcks områdets område. Då måste det fördubblas och fönstrets yta ska subtraheras från resultatet. Vid beräkning avrundas alltid antalet block som används - detta är mer tillförlitligt.

Bild
Bild

Nästa på raden är byggnadens innerväggar . Metoden för att bestämma kostnaderna för byggmaterial är densamma som i tidigare fall. Detta schema gäller också för arrangemang av partitioner inuti. För dem tas luftbetong vanligtvis av mindre tjocklek än för kapitaldelar. Det är också viktigt att inte glömma 5% -faktorn.

Bild
Bild

Det krävs att ta hänsyn till att väggblocken till största delen består av en rektangulär konfiguration. Men produkter som liknar bokstaven U används främst för att bilda hoppare. Att beräkna behovet av dem är något svårare.

Design som liknar U har följande dimensioner:

  • i höjd 25 cm;
  • längd 50 eller 60 cm;
  • i bredd från 20 till 40 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper luftbetongblock som används för ytterväggar måste du överge produkter som är tunnare än 20 cm. I de inre delarna av lokalen används strukturer med 8, 5 cm i tjocklek aktivt. Dessa krav bör också beaktas vid beräkning av materialkrav. Ultralätt luftbetong köps främst för efterbehandling och för isolering. Följaktligen gör dess aktiva användning det möjligt att minska konstruktionsbelastningen på byggnadens bas.

Bild
Bild

När du använder lätt luftbetong bestäms svårighetsgraden av specifika block främst av sanden . Det är han som visar sig vara den tätaste av komponenterna i murblandningen. När det gäller tunga luftbetongblock används detta alternativ oftast. Trots allt motiverar hög hållfasthet och tillförlitlighet den ökade vikten fullt ut. Det är nödvändigt att bestämma svårighetsgraden av strukturen som skapas, med hänsyn inte bara till sand, utan även spillror och cement.

Bild
Bild

Murverk 200 och 250 mm används oftast i monolitisk ramkonstruktion och i byggandet av envåningshus. Vi pratar bara om de byggnader som inte kräver ökade värmebesparingar. Professionella för byggnader i monolitisk ram väljer ofta block med en tjocklek på 25, inte 20 cm. När det gäller termiska egenskaper är de identiska med ett tegelskikt på 1 m. Det är därför som sådana strukturer i många fall måste beräknas.

Bild
Bild

Och några ytterligare rekommendationer:

  • för högkonstruktion är luftbetong bäst lämpad, vars densitet motsvarar märkena D600, D700;
  • samma material rekommenderas för ansvarsfull konstruktion (där det finns en hög seismisk fara, risk för erosion eller annan förstörelse);
  • om blocken med standardmått inte passar dig kan du ta den närmaste i storlek och ändra den manuellt.

Rekommenderad: