Dowel För Luftbetong (23 Bilder): Metall Eller Plast "spik", Nylon För Gasblock I Storlekarna 6x32 Och 10x60, Hur Man Använder Den Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Dowel För Luftbetong (23 Bilder): Metall Eller Plast "spik", Nylon För Gasblock I Storlekarna 6x32 Och 10x60, Hur Man Använder Den Korrekt

Video: Dowel För Luftbetong (23 Bilder): Metall Eller Plast
Video: Can You Use Nails in Bricks, Mortar & Cement? (Ramset Concrete Nail Review) 2024, Maj
Dowel För Luftbetong (23 Bilder): Metall Eller Plast "spik", Nylon För Gasblock I Storlekarna 6x32 Och 10x60, Hur Man Använder Den Korrekt
Dowel För Luftbetong (23 Bilder): Metall Eller Plast "spik", Nylon För Gasblock I Storlekarna 6x32 Och 10x60, Hur Man Använder Den Korrekt
Anonim

Idag används ofta ett material som luftbetong för att bygga en mängd olika byggnader. Den har en speciell porös struktur. På grund av denna egenskap är inte alla fästelement lämpliga för detta material. Vid arbete med luftbetong är det vanligt att använda speciella pluggar. Det är värt att överväga i detalj vilka typer av sådana fästelement som finns, och också ta reda på hur man installerar dem i luftbetongbaser.

Bild
Bild

Karakteristisk

Gasbetong är med rätta erkänt som ett av de mest praktiska och prisvärda materialen. Det gör hållbara och starka hus, liksom tillförlitliga uthus. Det bör dock komma ihåg att detta material har en cellulär struktur, när du ställs inför vilket du måste ta hänsyn till många nyanser. Det huvudsakliga kännetecknet för ett sådant material är dess bräcklighet och smidighet. Porösa block kan trimmas eller trimmas bort från dem utan ansträngning. Och vi får inte heller glömma att speciella fästelement används för en sådan struktur. Traditionella fästelement tenderar att hålla dåligt i sådana baser, vilket gör att hela poängen med deras användning försvinner.

För luftbetong bör speciella pluggar användas . Utformningen av sådana delar är en spiralbussning, på vars yta det finns ribbor. De senare elementen blir bredare under inskruvningen av en självgängande skruv eller skruv, på grund av vilken de fast kommer in i den lösa gasbetongytan. Denna enkla, men effektiva enhet tål enkelt imponerande belastningar. Med hjälp av speciella pluggar har husets ägare möjlighet att hänga tunga dekorativa föremål av alla storlekar på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna tillverkare producerar dessa typer av pluggar i två varianter. De skiljer sig åt i designfunktioner.

  • Genom formen på fixeringsribben . Sådana fästelement kan utrustas med en klassisk spiralformad spiral eller ha konformade revben. Sidornas kanter kan likna spiralliknande blad.
  • Med installationsmetoden . Dylarna skruvas antingen in i basen eller drivs in i den. Det anses vara de mest pålitliga som skruvas fast. Det rekommenderas att kontakta de hammade fästelementen om luftbetonggolvet är planerat att vara utrustat med en hylsa.

Olika sorter

Idag kan du i butiker hitta olika alternativ för pluggar för porösa material. De skiljer sig huvudsakligen åt i vilket material de är tillverkade av. Ett eller annat alternativ för fästelement bör väljas utifrån vad som exakt planeras med hjälp av att installeras på luftbetongytan.

Bild
Bild

Metall

Dessa typer av fästen är vanligast. De är vanligtvis gjorda av galvaniserat stål. Sådana element kan skryta med brandsäkerhet, därför installeras de mycket ofta i brandfarliga utrymmen. Förutom, metallpinnar är bra för följande arbete:

  • för installation av guider avsedda för installation av ark av gipsskiva;
  • för installation av möbler och utrustning som har en imponerande vikt;
  • för fixering av rörledningar av vilken komplexitet som helst (det kan vara en gas-, avlopps- eller vattenledning).

Fästelement av galvaniserat stål måste ha en speciell propp eller krage i sin design. Tack vare dessa detaljer kommer inte pluggen att vända eller falla igenom, vilket mycket ofta händer när det gäller cellulära baser. Den största och enda nackdelen med metallfästen är att de är känsliga för utseende av destruktiv rost. Galvaniserade pluggar är de dyraste eftersom de har många positiva egenskaper. Dessutom kan de användas om det behövs.

Bild
Bild

Plast

Sådana typer av pluggar för luftbetong är gjorda av polypropen och polyeten. Det som är bra med plastfästen är att de inte korroderar. Vanligtvis har plastklämmor speciella spiralliknande revben, som är ansvariga för vidhäftning av högsta kvalitet till den cellulära basen. Ett särdrag hos dessa fästen är deras miljösäkerhet . Dessutom är de inte rädda för en aggressiv yttre miljö. Tillsammans med den låga kostnaden gör dessa egenskaper plastpluggar helt enkelt till ersättningsbara element när det gäller arbete med luftbetong.

Det bör dock komma ihåg att sådana pluggar inte kan användas för fasadarbete, vilket förklaras av det faktum att de inte kan skryta med motståndskraft mot låga temperaturvärden, därför kan plasten helt enkelt spricka med början av en kall vinter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nylon

Nylonpluggar kan också klassificeras som plast. Sådana alternativ för fästelement är bra genom att de inte heller korroderar. De är dock mer slitstarka än enkla plastdelar - de kan också användas för utomhusarbete. Enligt experter är nylonfästen mycket starkare och mer hållbara än propylen- eller polyetenkopior. Konsumenter lägger inte ofta pengar på sådana fästelement, eftersom de är dyrare än andra alternativ. Men deras egenskaper och kvaliteter motiverar fullt ut det höga priset. Nylontyper av pluggar används vid utförande av arbeten som:

  • installation av dörr- och fönsteröppningar;
  • fixering av speglar och belysningsenheter - för sådana föremål rekommenderas att använda pluggar med en diameter på högst 12 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kemiskt ankare

Separat är det värt att lyfta fram sådana fästelement som ett kemiskt ankare. Sådana ankarbultar är relevanta i de fall där det krävs att fästa ett visst föremål på luftbetongväggen, som utmärks av en stor vikt, som vanliga metallpluggar helt enkelt inte tål. Ett kemiskt ankare fungerar på samma sätt som ett metallankar, men det installeras i ett färdigt hål med hjälp av ett specialiserat lim. Denna fastsättningsmetod gör det möjligt att samvetsgrant fixa element med stor volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dowels för luftbetong skiljer sig också åt i deras huvudsakliga tillämpning, så det är värt att lyfta fram flera av deras sorter.

Universell

Denna typ av plugg kan installeras i alla typer av betongytor. Ett särdrag hos sådana fästelement är deras struktur på distanskroppen. När fästelementet är nedsänkt i en solid bas, beter det sig som en enkel plugg av expansionstyp. I en ihålig eller porös beläggning rullas dessa fästelement ihop till en speciell stoppenhet för tät fixering. Dessa fästelement installeras annorlunda än konventionella fästelement.

Dessutom är universalförankringarnas bärförmåga lägre än distanserna. Samtidigt är kostnaden för sådana produkter högre.

Bild
Bild

Gvozdevoy

Det finns en speciell spik, som är idealisk för massinstallationsarbete. Ärmen på detta fäste är så enkel som möjligt - den har 2 distanser och whiskers eller tänder finns inte alls. Vid fästning placeras en spik i en sådan plugg, och skruvdelen skruvas inte in. Av denna anledning, sätt in ärmen för att undvika vridning. Spikpluggar är billigare än andra typer av fästelement, men har en lägre bärighet.

Installationen av dessa fästen är snabb och enkel, som många erfarna hantverkare säger.

Bild
Bild

Ram

Detta fäste är tillverkat av plast eller metall. Det huvudsakliga kännetecknet för dessa pluggar är deras "pannkaka-liknande" struktur, tack vare vilken fästelementen gör det möjligt att avsevärt minska belastningen på mobilblocket. På grund av dessa egenskaper förbättras fästelementens hållfasthetsegenskaper.

Ramelement bör installeras vid installation av dörröppningar, liksom fönsterblock och styrningar.

Bild
Bild

Värmeisolerande

Detta fäste är också installerat i betongunderlag. De kan också användas när man arbetar med tegel. Värmeisolerande pluggar kan också installeras på mjukare ytor, eftersom de är lätta och utformade för installation av de lättaste sakerna-värmeisolerande material.

Bild
Bild

Vilket är bättre?

Som du kan se finns det många olika pluggar utformade för arbete med luftbetong. För att avgöra vilken som är bäst är det värt att överväga mer detaljerat, vilka fästelement som ska väljas för olika fall, nämligen:

  • när det gäller att installera lampor eller hängande speglar, då är de bästa alternativen nylonfästen, vars diameter inte överstiger 12 mm;
  • när du installerar rörledningen bör du välja metallpluggar;
  • för installation av tunga möbler rekommenderas att köpa specialiserade metallfästen;
  • när det gäller fasadarbete är ett alternativ här acceptabelt - speciella fasadfästen av plast;
  • vid fixering av fönster- och dörrkarmar bör ramtyper av pluggar användas;
  • ett kompakt foto eller en bild kommer att hålla en vanlig spik utan problem, vilket är tillåtet att fixa utan en plugg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Fästdon som är lämpliga för betongfundament finns i olika storlekar. Så, nylonprover kan ha sådana parametrar (i mm) som:

  • 4x20;
  • 5x25;
  • 6x30;
  • 8x40;
  • 8x55;
  • 10x50;
  • 12x60;
  • 14x70;
  • 16x80.
Bild
Bild

Galvaniserade pluggar har sådana mått (i mm) som:

  • 6x32;
  • 6x36;
  • 8x38;
  • 8x50;
  • 10x60.

Plastalternativ tillverkas med sådana parametrar (i mm) som:

  • 5x30;
  • 6x35;
  • 5x40;
  • 6x25;
  • 6x40;
  • 8x40;
  • 10x100;
  • 12x100.
Bild
Bild

Hur man använder?

Principen för installation av pluggar är densamma som för andra typer av fästelement. Du måste agera i följande ordning:

  • först måste du förbereda hål för pluggen, som ska vara mindre än diametern på fästet; till exempel för fästelement på 8 mm måste du använda en 7 mm borr;
  • om du tar ett verktyg som en slag, måste du stänga av slagläget i det, naturligtvis är det lämpligt att använda en borr i det här fallet, eftersom det är mer effektivt;
  • fästelement av plast måste skruvas försiktigt in med en skruvmejsel; om metaldelar används, bör de dras in i borrhålet med en hammare;
  • vid arbete är det absolut nödvändigt att se till att produkterna inte vidrör eller är krokiga.
  • när manschetten är installerad hela vägen kan du fortsätta skruva en självgängande skruv eller en bult av universell typ;
  • det är nödvändigt att skruva in den självgängande skruven med en skruvmejsel och hålla sig till önskat djup.
Bild
Bild

Som du kan se är det inte alls svårt att fixa pluggarna för gasblocket. Det viktigaste är att arbeta försiktigt och se till att alla delar sitter stadigt i väggen utan att svaja.

tips och tricks

När du installerar pluggar i gasblocket kan du inte använda en skruvmejsel, eftersom den här enheten arbetar med el, vilket gör det svårare att kontrollera den. En sådan anordning kan bryta tråden genom att vrida skruven. När du gör ett hål för pluggar i gasblocket är det viktigt att ta hänsyn till att de inte ska vara större än deras diameter. I annat fall kommer fästelementen helt enkelt inte att hålla säkert i basen. Hålets djup bör vara något mer än parametern för plugglängd. Skruvspetsen måste lämna pluggen för maximal tillförlitlighet.

Många människor, efter att ha bekantat sig med pluggar, börjar använda dem vid varje tillfälle. Experter rekommenderar dock inte att du vänder dig till för kraftfulla fästen om du planerar att hänga krokar, bilder och andra små saker. För sådana ändamål är enkla plastfästen mer lämpliga, vars storlek är cirka 8 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du installerar sådana element i enlighet med alla regler kommer de att klara mer allvarliga vikter. Du bör inte snåla med att köpa högkvalitativa fästelement, särskilt om du vill fästa stora tunga föremål på luftbetongväggar.

Rekommenderad: