Hur Skär Man Luftbetong? Ställda Sågblad För Luftbetongblock Och För En Elektrisk Såg, Hur Man Skär Ett Luftat Block, Fyrkant För Skärning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skär Man Luftbetong? Ställda Sågblad För Luftbetongblock Och För En Elektrisk Såg, Hur Man Skär Ett Luftat Block, Fyrkant För Skärning

Video: Hur Skär Man Luftbetong? Ställda Sågblad För Luftbetongblock Och För En Elektrisk Såg, Hur Man Skär Ett Luftat Block, Fyrkant För Skärning
Video: How to cut concrete blocks 2024, Maj
Hur Skär Man Luftbetong? Ställda Sågblad För Luftbetongblock Och För En Elektrisk Såg, Hur Man Skär Ett Luftat Block, Fyrkant För Skärning
Hur Skär Man Luftbetong? Ställda Sågblad För Luftbetongblock Och För En Elektrisk Såg, Hur Man Skär Ett Luftat Block, Fyrkant För Skärning
Anonim

Gasbetongblock kan bearbetas perfekt med nästan vilket verktyg som helst. De kan skäras med ett elverktyg eller bearbetas manuellt, vilket gör att du kan göra delar av vilken geometri som helst med lutande, sneda, lockiga kanter.

Översikt över alla verktyg

För att arbeta med luftbetong används material:

  • speciell handsåg;
  • motorsåg;
  • fram-och återgående sågen;
  • såg "Alligator";
  • skärmaskiner för luftbetong;
  • tillbehör som fräs, skiva etc. kan också användas.

Vidare i artikeln kommer vi att överväga ovanstående verktyg, deras fördelar och nackdelar, och också dra slutsatser om hur och med vad det är att föredra att bearbeta luftbetong.

Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

När det gäller handverktyg är det bästa alternativet för bearbetning av gasbetong en modell med tänder utrustade med segrande soldater. Dess höga kostnad kan mycket väl motiveras av verktygets höga hållbarhet. Detta kommer inte att påverka skärtiden (det blir ganska långt), men materialets säkerhet och skärnoggrannheten blir högre. Det är bättre att skära stora block med ett tvåhandsverktyg, men dess vikt är mycket större - du behöver en partner.

Bild
Bild

Det är att föredra att använda produkter från ett välkänt företag , och inte förvärva ett hantverksverktyg med tvivelaktigt utförande. Yutong -verktygstillverkaren har visat sig bra. Delta varumärkesprodukter är också ett bra ekonomiskt alternativ. Snygga snitt görs med en manuell bågfil, fönster eller dörröppningar bildas. Nackdelen med ett sådant verktyg är att du måste klippa med låg hastighet.

När du köper en elektrisk såg bör du ägna särskild uppmärksamhet åt dess egenskaper. Hushållsmodellernas effekt är relativt låg, överhettning kan hända på mindre än en halvtimme och du måste stänga av dem regelbundet. De kostar ungefär två till tre tusen rubel, medan kostnaden för en professionell såg kan överstiga detta belopp med 10 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men verktyget i denna klass är utformat för ett dagligt arbetsschema som ger kontinuerligt arbete. I det här läget kan sågen arbeta mer än 5 timmar i rad. De sträcker sig från 500 till 1500 W.

Efter typen av enheter är verktyget indelat i:

  • sladdad, mer kraftfull och produktiv, men inte så mobil (du måste använda en förlängningssladd);
  • laddningsbar (en elektrisk bågfil har mindre vikt, gasbetong bearbetas med den på byggarbetsplatser).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan det noteras att det finns funktioner som hastighetsjustering, bladbyte utan att använda knappar. Det är inte dåligt om stångsågen har ett vibrationsdämpande skydd.

När du köper förbrukningsmaterial för elektriska hack måste du vara uppmärksam på vilken typ av skärande tand . Tändernas storlek och avståndet mellan dem berättar var de ska appliceras. Till exempel används ett verktyg med en stor fräs för höghastighetsskärning, med en liten för lockiga skär. Det minsta tandavståndet resulterar i idealiska skärplan, medan stora uppsättningar förkortar skärtiden, men detta kommer oundvikligen med en kvalitetsförlust.

Bild
Bild

Hur ska man klippa rätt?

Bågfil

I de fall då projekten för de uppförda husen eller andra strukturer inte innebär att de kommer att ha komplexa geometriska former, är anskaffningen av ett dyrt elverktyg meningslöst. Det räcker att använda en vanlig bågfil. Det används för bearbetning av små material. Skärets kvalitet och hastighet påverkas av materialets tekniska, hållfasthets-, densitetsfaktorer samt temperaturen och luftfuktigheten i luftmiljön.

Uppmärksamhet! Sågning av torra block är bäst vid varma förhållanden. Om gasblocket absorberar fukt från den omgivande luften eller blir våt av andra skäl, kan båg sågbladet fastna vid skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga den direkta skärprocessen

  • För att få en rak linje behöver du en penna och en fyrkant. På luftbetong appliceras markeringar längs var och en av de fyra kanterna. Sedan görs snitt till ett djup av 1-4 cm längs två långa kanter och en kort. Handverktyg måste ha tillräckligt med blad, nå slutet av snittet och rengöra passagen från sågspån.
  • Bladet styrs utan för stort tryck, så att det inte sker någon avvikelse från markeringslinjen. Den optimala skärvinkeln är 45 °. Det är nödvändigt att se till att den avsågade delen inte faller när snittet är klart. För att undvika marker krävs ett pålitligt stativ, hörn.

När snitt görs i förväg förblir verktyget i linje med snittet, vilket gör skärningen enklare och effektivare. Det tar i genomsnitt 5-7 minuter att skära ett luftbetongblock av vanligt standard 400x250 mm med en densitet på D500 med en handsåg. Vid konstruktion av stora byggnader blir den tid som krävs för att förbereda materialet betydande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fram-och återgående sågen

Ställsågar är elverktyg som ser ut som kraftfulla sticksågar. Strukturellt består en fram- och återgående såg av själva verktyget och höljet. Med en fram- och återgående såg kan du skära både i en rak linje och utföra det så kallade fram- och återgående snittet. Sagen skär luftbetongblocket med platta skär som påminner lite om kavallerisäbel. Banan rör sig framåt och bakåt, det erforderliga hastighetsläget ställs in med hjälp av en elektronisk enhet. Sågmodeller kännetecknas av motorernas kraft och arbetsbladens längd. Oscillationsamplituden för fram- och återgående sågklingan varierar från 2 till 5 cm, rörelsefrekvensen kan nå upp till 3000 slag per minut. Ett slitet blad kan enkelt bytas ut mot ett nytt.

Bild
Bild

Alla modifieringar är utrustade med värmeborttagningssystem . Den fram- och återgående sågen utmärks av utmärkt skärnoggrannhet, hög effektivitet, den kan ändra nivån på skärdjupet och blocken kan justeras till önskade dimensioner. Med sin hjälp är det möjligt att delvis slipa luftbetong för ledningar. Nackdelen är ett dyrt verktyg. Om du planerar att arbeta med luftbetong krävs specialiserade dukar.

Bild
Bild

Kedja

Elektriska motorsågar klassificeras som universella produkter, eftersom nästan alla hushåll har ett sådant verktyg. Sågen består av en skärkedja, en sågstång, en spänningsmekanism, ett smörjsystem, ett skydd som blockerar motorn. För optimal sågprestanda måste kedjespänningen justeras med en speciell stångskruv.

Fördelar med drift: proffs anser för det mesta att användning av motorsågar är det bästa alternativet vid kapning av U-konfigurationsgasblock. När du sågar från slutet kan du få det perfekta horisontella snittet. Motorsågen ger hög skärhastighet. Det är också nödvändigt att notera den optimala balansen mellan massan: motorsågen är praktisk att använda vid skärning i olika vinklar och vid behov hålla den ovanför huvudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En betydande nackdel med elektriska sågar är kedjans relativt snabba trubbning vid skärning av luftbetong, eftersom sågens direkta syfte är att skära trä. Av denna anledning, när du köper en såg, rekommenderas det att köpa kedjor med ett segerrikt lödning. Självklart kostar en sådan kedja mycket mer än en vanlig, men den måste i alla fall skärpas någon gång.

När du sågar två eller tre block i rad värms kedjan upp, metallen expanderar, vilket leder till dess sträckning . För att eliminera detta problem är det nödvändigt att ta bort en länk, sedan kommer den att motsvara dess tidigare parametrar. Av denna anledning finns det starka rekommendationer om arbetssättet - instrumentet måste vila. När du arbetar i tuffa miljöer (till exempel skärning av luftbetongblock istället för att såga trädstammar) slipar kedjehjulet på en elektrisk såg tänderna.

Det bör noteras att alla modeller av elektriska motorer för motorsågar inte tål damm, på ett eller annat sätt, som bildas vid sågning av luftbetong. Som ett resultat är sågen trasig och det är osannolikt att de kommer att kunna återställa den (förutom kanske att byta motor).

Bild
Bild
Bild
Bild

Alligator-typ elektrisk såg

Okunniga människor uppfattar ofta detta alternativ som en slags sabeltyp, men de är olika. När "Alligator" fungerar, förflyttas dukarnas plan. De rör sig på samma sätt som krokodilkäftarnas rörelser. De går inte fram och tillbaka, som sabelmotsatser, skärning sker på grund av sågstången, som är fast installerad.

Eftersom Alligatorsågen har hög effekt är den optimal för kapning av luftbetong . Blocket är särskilt stabilt när duken möts. Ger ett banbrytande bromssystem och ett switchlåssystem. Dammbeständighet garanterar också högre hållbarhet och tillförlitlighet för verktyget.

Bild
Bild

Sågen är praktisk att använda, det är lätt att byta förbrukningsmaterial. Setet innehåller en insexnyckel och blad för skärning av luftbetong. När det gäller bristerna är detta den traditionella höga kostnaden: det är meningsfullt att bara köpa en sådan såg med dess ständiga användning.

Alligatorn är det bästa, men för dyra verktyget. Köpet kan rekommenderas för professionella byggare som reser ett stort antal byggnader av luftbetong. En privat utvecklare som gör arbetet med sina egna händer kan vara nöjd med en billigare lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskin

Den maximala precisionen och den slätaste ytan vid skärning av ett luftbetongblock kan förses med en maskin. Mer exakt används den för att skära massmassor med olika parametrar. Den kan installeras var som helst och tar inte mycket plats. Strukturellt består den vanligtvis av en ram som är utrustad med en skruv, två elektriska drivenheter och skärelement (den senare kan vara bandsågar eller strängar), en startskruvmekanism, en startrammekanism, en vinsch för vertikala rörelser av ram och en vagn.

De främsta fördelarna med att använda denna typ av utrustning är dess höga produktivitet, snabba återbetalning och ekonomiska resurser. Det finns också vissa nackdelar: utrustningen är dyr, den är inte mobil och det är problematiskt att transportera den. Men det är svårt att hitta bekvämare utrustning för tillverkning av luftbetongblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Säkerhetsreglerna för kapning av gasblock skiljer sig inte mycket från säkerhetsreglerna för andra liknande åtgärder. I allmänna termer kan man notera den obligatoriska användningen av overall, speciell uppmärksamhet bör ägnas åt skor med metalliserad tå, handskar och ögon- och ansiktsskydd (mask, glasögon).

Rekommenderad: