Byxor För Luftbetongblock: Vilket är Bättre Att Välja För Stöd I Luftbetongväggar I Ett Hus, Enhet Och Tillverkning Från Ett Hörn, Dimensioner Och GOSTs

Innehållsförteckning:

Video: Byxor För Luftbetongblock: Vilket är Bättre Att Välja För Stöd I Luftbetongväggar I Ett Hus, Enhet Och Tillverkning Från Ett Hörn, Dimensioner Och GOSTs

Video: Byxor För Luftbetongblock: Vilket är Bättre Att Välja För Stöd I Luftbetongväggar I Ett Hus, Enhet Och Tillverkning Från Ett Hörn, Dimensioner Och GOSTs
Video: Trycker egna plagg med papper & plastfolie!! 2024, April
Byxor För Luftbetongblock: Vilket är Bättre Att Välja För Stöd I Luftbetongväggar I Ett Hus, Enhet Och Tillverkning Från Ett Hörn, Dimensioner Och GOSTs
Byxor För Luftbetongblock: Vilket är Bättre Att Välja För Stöd I Luftbetongväggar I Ett Hus, Enhet Och Tillverkning Från Ett Hörn, Dimensioner Och GOSTs
Anonim

Frågan om vilken typ av överliggare (ovanför fönstret eller ovanför taket) och när de används vid byggandet av ett hus är inte så enkelt. De flesta självbyggare, när de blockerar en väggöppning, använder vanligtvis hemgjorda överdrag från en bar, monoliter och armerade betongkonstruktioner med hjälp av ett stålhörn. Men idag erbjuder stora företag som producerar betongprodukter lösningar som underlättar och påskyndar arbetet med konstruktion av dörr- och fönsteröppningar, och i vissa fall tillåter även att undvika förekomsten av sådana strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Först och främst kommer vi att ta reda på hur överlägg är valda för fönster- och dörröppningar. Detta avgörs beroende på tillgången på material och måtten på de spann som överlappar varandra. Det största avståndet går att överbrygga med monolitiska balkar av armerad betong … Permanent formning för dem är vanligtvis gjord av U-formade block av luftbetong.

Olika golvtyper av murverk utsätts ständigt för betydande tryck både under konstruktion av väggar och under byggnadens vidare drift. För att jämnt fördela lasterna installeras förstärkningsstången som regel med hjälp av väggjaktare så att stavarna kommer in i spåren. De senare fylls med en lösning, och stången placeras i den på ett sådant sätt att en del av stången med en längd av 30 cm förblir utanför.

Användningen av stålhörn regleras inte på något sätt av GOSTs eller reglerna för byggande av byggnader av luftbetong, men det är populärt bland amatörbyggare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att så mycket som möjligt bevara de egenskaper som förhindrar värmeläckage genom gasbetongbyggnadens ytterväggar, kan du göra en överliggare över ett fönster eller en dörröppning med en av luftbetongprodukterna: antingen armerad luftbetongöverliggare D700, eller monolitiska armerade betongöverlägg i fast formning av luftbetong.

Om celluläriteten hos strukturen i strukturen av gasblock sammanfaller med strukturerna i materialet i byggnadsblocket, kommer denna likhet inte att orsaka en minskning av den effektiva värmekapaciteten. Som ett resultat kommer det inte att vara nödvändigt att ytterligare isolera vägg och murverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan acceptabel lösning som hjälper till att överbrygga avståndet på 3 m, kan vara arrangemanget monolitisk armerad betongkonstruktion , gjutas med icke-separerbar formning från U-formade block. Deras styrka kan bara vara sämre än strukturer som en monolitisk armerad betongbalk.

Ingen lyftteknik krävs för installation av U-block-överliggare, men ansträngningar krävs för mer förberedelse, och det kommer också att ta mer tid och ansträngning att tillverka en sådan överliggare.

När man förstärker en struktur i ett U-format block med en rumslig förstärkningsbur (U-block med dimensioner på 20 cm i bredd med en bricka med en bredd på 12 cm) är det tillåtet att använda två armeringsstänger (övre och nedre). Alla block med mått i bredd på brickor från 15 cm är förstärkta med fyra armeringsstänger (2 övre och 2 nedre). I detta fall är det nödvändigt att ha tvärgående förstärkningsband med ett avstånd mellan dem på 40-50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om väggöppningen i luftbetongväggen inte är bredare än 1,2 m och villkoret för förhållandet mellan höjden och öppningens bredd är 1 till 2/3, kan öppningen arrangeras utan överliggande överhuvudtaget. Med denna design läggs varje rad med tillfällig stabil formning med uteslutande luftbetongblocklim.

Strukturell armering kan också användas för att förstärka luftbetongblocken ovanför öppningen. Här är det tillåtet att använda förstärkning d6d8 eller tjockare, vilket leder dess ändar utanför kanternas utsprång med 50 cm och förankrar ändarna vid L-formade hörn.

Om denna andel inte observeras (1 till 2/3) på grund av brist på höjd, är det nödvändigt att använda en vanlig icke bärande överliggare med en hylla nedåt (om öppningen är mindre än 2 m) eller ett stålhörn (om öppningen är mindre än 1,2 m).

Kanske användningen av ett hörn vars hyllbredd är mindre än de som beskrivs i referensböckerna (11 cm), eller ett hörn av öppningen bredare än 1, 2 m. Det bör noteras att en sådan applikation kommer att vara undermålig, och om du gör det själv, det kommer att förbli byggmästarens gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner som måste tas i beaktande om det är planerat att bygga en stödkonstruktion (överdel) för en öppning från ett stålhörn:

  • stålhörnet måste målas över rost på båda sidor;
  • i detta fall bör hörnets minsta stödlängd på luftbetong vara 20 cm;
  • hörnen fästs på varandra med ståltejp / svetsad metod / trådband;
  • de måste försänkas in i luftbetongblocket;
  • om det finns planer på att putsa väggen i framtiden - använd ett gipsnät för att linda in den.

Förstärkta betongmonolitstrukturer gör det möjligt att täcka de största avstånden. Beräkningsandelen är följande: 1 till 20. Beräkningen med en högre noggrannhet för över- och ovanför dörröverdrag och gasblockblock måste göras enligt kap. 9 STONAAG 3.1–2013.

Förstärkta betongöverlägg är armerade på samma sätt som en armerad betongbalk: 4–6 armeringsjärn d-12 och tjockare med tvärgående armeringsklämmor var halv meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minsta stödlängd för armerade betongbalkar på luftbetong bör vara minst 35 cm. Stödytan för armerade betongkonstruktioner av denna typ måste förstärkas genom att anordna ett lossningsstöd med hjälp av ett armeringsnät i ett murbruk eller lager av lim för luftbetong med en tjocklek av minst 1, 5 cm.

Overhead armerad betong överdrag gjuts i en stabil demonterbar formning, vars borttagningstid bestäms genom att mäta lufttemperaturen på arbetsplatsen. Strukturer av denna typ kan fördjupas till tjockleken på ett lager isoleringsmaterial, vilket nödvändigtvis kommer att användas för att isolera de så kallade kallbroarna. "ExtPolis" limmas vanligtvis på strukturer av denna typ med olika sektioner med olika lim för luftade block och fixeras med skivdubbar.

Dessutom rekommenderas det i vissa fall att installera icke-separerbara element med hjälp av värmeisoleringsark av typen ExtPolis.

Designfunktionerna gör det möjligt att välja alternativ för användning av tekniken under installationen, längden på stödet på överliggarna på luftbetongväggen, liksom de grundläggande reglerna för deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd djup

Denna parameter beror som regel på typen av hoppare.

  • Betongkonstruktion med luftbetong med armering : maximal öppning - 1 m 75 cm, stöddjup - 25 cm. Ingen ytterligare isolering krävs.
  • Bärande armerade betongkonstruktioner med icke-separerbar formning av U-blockkonstruktioner: maximal öppning är 3 m, lagerdjupet på murverket är 25 cm. Ingen ytterligare isolering krävs.
  • Monolitiska armerade betonglagerkonstruktioner … Bör motsvara balkarnas längd - 35 cm. Ytterligare isolering krävs. Armering utförs - 1 m 20 cm. Armeringen sticker ut 50 cm bortom öppningens dimensioner. Det rekommenderas att utföra vanlig förstärkning ovanför öppningarna.
  • Monolitiska icke-bärande armerade betongkonstruktioner 200 cm 35 cm : maximal öppning är 1 m 20 cm, lagerdjupet på murverket är 20 cm. Ytterligare isolering krävs. Det är en icke-bärande struktur med ett metallhörn som bas. Det är nödvändigt att fördjupa basen av murverket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka ska man välja?

Eftersom monoliter i armerad betong väger mycket mer, och en sådan anordning är lättare än ett gasblock, för att ordna fönster- och dörröverliggare, är det bättre att välja gasblock: de är lättare, lättare att installera och de är också mer fördelaktiga i termer av deras värmeisoleringsegenskaper.

Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Förstärkta luftbetongöverdrag är hållbara på grund av närvaron av en stålram. På grund av det faktum att sådana överdrag används under konstruktion av väggar från luftbetong, erhålls en optimal yta, som senare kommer att tjäna dekorationssyften.

Sådana skott är en enspännlig balk som tar emot en belastning på hela sin yta. Det bästa alternativet när man lägger luftbetong är fyra hörn av stål, korrekt lagda.

Det rekommenderas att hörnen överlappar murverket på ett avstånd av cirka 30 cm. Att använda hoppare av denna typ är en ganska komplicerad fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att installera en metallöverlägg är följande:

  • önskad höjd väljs;
  • armeringsjärn monteras;
  • formen installeras;
  • förstärkning av formen utförs;
  • förstärkningsstavarna förstärks;
  • betonghällning av stavar från armering utförs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När murverk skapas över öppningar måste dess bredd och höjd beaktas. Denna information kommer att vara mycket användbar vid beräkning av strukturen. Om de är korrekt installerade kommer detta att påverka styrkan i hela strukturen kraftigt.

Rekommenderad: