Stångformad Pil (22 Bilder): Beskrivning Av Korgpil, Trädblad. Hur Man Planterar Verbolos Och Hur Man Sköter Det?

Innehållsförteckning:

Video: Stångformad Pil (22 Bilder): Beskrivning Av Korgpil, Trädblad. Hur Man Planterar Verbolos Och Hur Man Sköter Det?

Video: Stångformad Pil (22 Bilder): Beskrivning Av Korgpil, Trädblad. Hur Man Planterar Verbolos Och Hur Man Sköter Det?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Stångformad Pil (22 Bilder): Beskrivning Av Korgpil, Trädblad. Hur Man Planterar Verbolos Och Hur Man Sköter Det?
Stångformad Pil (22 Bilder): Beskrivning Av Korgpil, Trädblad. Hur Man Planterar Verbolos Och Hur Man Sköter Det?
Anonim

Willow är en växt med en mängd olika arter och former, varav de flesta växer i regioner med kallt klimat, men vissa träd finns också i den tropiska zonen. Den stavformade pilen används som material för korgverk och är perfekt för att dekorera tomter. Vad du behöver veta för att odla en korgpil, lär vi oss i artikeln.

Beskrivning

Den stavformade pilen i sitt utseende liknar en buske med en utvecklad krona och grenade skott som når en höjd av 2-6 m. Det kan också se ut som ett ganska högt träd (upp till 10 m) med en stor mängd grön massa (upp till 8 m).

Bild
Bild

Dess långa elastiska grenar är ett utmärkt material för vävning av möbler, dekorativa mattor, korgar, lådor och lådor . Kulturen odlas ofta i syfte att skapa landskapsensembler, häckar, värdefulla tanniner, tanniner och salicin erhålls från barken. På boskapsodlingar i Yakutia utfodras boskap med löv och unga grenar. Tjocka träiga vinstockar används för att göra staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädet tillhör pilfamiljen, Malpighian -typen och har karakteristiska drag i utseendet

  • Rak stam med bar trä, fri från häng och andra defekter.
  • Böj enkelt stavformade grenar. Sidoskott sprids horisontellt, sprids längs marken. Korgpilen har lansettformade blad med korta bladblad och en spetsig spets 10 till 15 cm lång. Unga gråa blad är täckta med lätta fluffar, vuxna får gradvis en grön färg, utmärks av en matt yta, och på baksidan är de silkeslen vid beröring.
  • Färska smala löv blommar på våren, i april, samtidigt som gyllene blomställningar dyker upp. Blomning sker innan huvudbladen blommar. Fluffiga gula kattor, pistillat och staminat, har formen av ett ägg och en cylinder och utstrålar en knappt märkbar delikat doft, deras längd är från 3 till 6 cm.
  • Mogna i maj blir de till en låda - en frukt, vars längd är cirka 5 mm. I vissa arter är mognadstiden något annorlunda och frukterna visas i juni.

Vingel är en ljusälskande växt, men den tål lätt skugga. Den höga vinterhårdheten hos denna växt är välkänd. Dessutom växer lövbusken snabbt och lägger till 50-150 cm per år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Korgspil som prydnadsbuske kan odlas på din egen tomt om den planteras korrekt. Du kan också plantera om unga träd.

Växten är ganska opretentiös och växer lika bra på olika typer av jord, men föredrar leriga och sandiga lerjordar med en lätt alkalisk eller neutral miljö . Förekomsten av grundvatten påverkar inte pilen negativt.

Landning utförs med hänsyn till ett antal regler

  • Om trädet planteras med en jordklump, bör hålets storlek överstiga klumpens storlek med 40 cm. Om det är nödvändigt att plantera en buske med bara rötter, dras ett fyrkantigt hål 50x50 cm ut.
  • En jordblandning baserad på ruttnad gödsel, torv och jord placeras längst ner i diket. Flodsand tillförs lerjorden.
  • Kvävegödselmedel, nödvändigt för en framgångsrik utveckling av pil, blandas noggrant med jordblandningen.
  • Fröplantor med ett öppet rotsystem planteras främst i mars-april, medan växter med en jordklump kan planteras från april till oktober. Om plantering utförs på hösten tas bladen först bort. Plantera inte arter med låg vinterhårdhet före vintern, detta kan leda till att växter dör.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt placeringen av rötterna - det är lämpligt att hantera dem försiktigt, försök att inte skada, placera dem för nära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de fall där verbolos är avsedd att skapa en häck, markera först platsen för diket på platsen och se sedan till att alla växter är i ett strikt vertikalt läge, 60 cm från varandra. Efter att ha placerats i marken täcks pilstammarna med jord så att träden är stabila . Under varma dagar är det bättre att inte plantera för att undvika att torka rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Efter plantering behöver plantorna bevattning, befruktning och periodisk beskärning för att behålla en vacker kronform.

Låt oss lista de viktigaste aktiviteterna

  • Regelbunden vattning, särskilt om vädret är torrt. Willows måste vattnas en gång i veckan, med upp till 50 liter sedimenterat vatten för varje buske, med en genomsnittlig lufttemperatur och förekomst av nederbörd, träd kräver en enda vattning var 14: e dag.
  • Gödsel appliceras på våren, sommaren och augusti. På våren och under sommaren - dessa är mineraliska (komplexa) förband, i slutet av sommaren - kaliumsulfat och fosforhaltiga föreningar.
  • Eftersom rikligt med regn kan orsaka mörka fläckar på pilens blad, sprutas plantorna med fungicider utspädda i vatten och kopparoxiklorid.
  • Willowträdens nära stjälkszon måste periodiskt rengöras från ogräs och vild tillväxt, tidiga avlägsnande av fallna löv som kan bilda täta lager som hindrar fukt och luft från att komma in i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För vintern bör sorter som är instabila för kyla och benägna att frysa täckas.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Frostbeständig, vindbeständig pil är som regel planterad längs stranden av konstgjorda och naturliga reservoarer, dessutom bidrar dess rotsystem till att skydda sluttningarna från förstörelse. Nära vattnet ser en buske med silvergrönt löv särskilt imponerande ut och kräver inte ytterligare dekorativa element - det räcker att marken bredvid växten var tätt sådd med lågt eller klippt gräs.

Bild
Bild

Korgspil kan planteras:

  • nära lekplatsen;
  • på gräsmattor med gränser, tillsammans med sängar av ljusa trädgårdsblommor;
  • längs en rak trädgårdsstig på ett avstånd av 1,5-2 m för att skapa en pittoresk skuggig tunnel - växande pilar stänger sina kronor;
  • bara två träd kan dekorera ingången till trädgårdstomten, eftersom de med tiden bildar en spektakulär grön båge.

Även en ensam pil, omgiven av andra prydnadsväxter, kan bli en underbar dekoration av territoriet, eftersom den har en unik skönhet och estetik i sitt utseende.

Rekommenderad: