Gasbetongankare: Kemiska Och Plastprodukter För Luftbetong

Innehållsförteckning:

Video: Gasbetongankare: Kemiska Och Plastprodukter För Luftbetong

Video: Gasbetongankare: Kemiska Och Plastprodukter För Luftbetong
Video: Dewalt Gasbeton aerated concrete fixing 2024, Maj
Gasbetongankare: Kemiska Och Plastprodukter För Luftbetong
Gasbetongankare: Kemiska Och Plastprodukter För Luftbetong
Anonim

Det är känt att gasbetong är ett ganska lätt byggmaterial och dessutom poröst. Lätthet och porositet anses vara de viktigaste och viktigaste fördelarna. Men ändå har denna struktur också sina nackdelar - till exempel kommer en självgängande skruv inte att hålla i ett sådant block alls, det är omöjligt att ens fixa en spik. Därför måste du köra ett ankare för att lösa problemet med fästelement i luftbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Förankring består av två huvuddelar.

  • Expansionsdelen, det vill säga den som efter installationen ändrar sin egen geometri och därmed säkerställer en stark fixering av ankaren direkt i materialets tjocklek med en porös struktur. Om vi pratar om kemiska ankare, så sippar den del som inte är i fast tillstånd, utan i flytande, lätt in i porerna, vilket bidrar till en ganska tillförlitlig fixering.
  • Stången är inuti, det vill säga den del som är fixerad i den mest distanserade delen.

Distansen har en kant och krage för att förhindra att fästet faller genom borrade hål . Designen kan ha olika längd - från 40 mm till 300 mm. Diametern är vanligtvis inte mer än 30.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Ankare som används för luftbetong, enligt fästtekniken är de indelade i flera separata typer:

  • kemisk;
  • mekanisk.

Var och en av sorterna har sina egna fördelar och nackdelar, liksom fästmetoder. Det är värt att uppehålla sig separat om egenskaperna hos båda typerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk

Enligt fixeringsprincipen är varje kemiskt element baserat på följande, en bindemedelstyp tränger in i ett sådant poröst material som luftbetong eller luftbetong, sedan stelnar detta ämne och bildar en monolitisk förening under stelning. Detta system används sällan, och ändå kan det helt enkelt inte göras utan det när ankarna behöver tåla en tillräckligt stor belastning. En kapsel innehåller polymerer med organiska hartser.

Låt oss överväga hur du utför en kompetent installation

  • Till att börja med borras ett hål i det porösa gasbetongbyggmaterialet. Det är bättre att använda en vanlig borr i detta arbete.
  • Ampuller sätts in i förborrade hål som innehåller specialkemikalier.
  • Det är nödvändigt att bryta ampullerna och sedan sätta in en metallstav i samma hål.
  • Nu återstår det att vänta på ögonblicket av bindningselementets stelning. Vanligtvis tilldelas flera timmar för detta, och ibland till och med en dag.
Bild
Bild

Detta system har sina egna fördelar:

  • förmågan att motstå en kolossal belastning;
  • fukt och fukt tränger inte alls under ankaret;
  • det kommer inte att finnas några kalla broar vid fästpunkten;
  • anslutningen är tät.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi listar nackdelarna med denna design kan vi inkludera det omöjliga genomförandet av demontering av ankarna. Det är också värt att notera att sådana produkter är ganska dyra jämfört med andra typer av fästen.

Massa-Henke och HILTI är de mest kända kemiska fästelementstillverkarna . Priserna på produkter från världstillverkare är motsvarande högre, men här kan du vara helt säker på att kvaliteten på installationssystemet kommer att förbli på samma nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi

Epoxibaserade kemiska ankarbultar används vid installation på den starkaste basen eller basen, t.ex. betong. Dessa bultar med liknande effekt kan stödja upphängda konstruktioner som är fästa på betongytor med mera, och bultarna håller också perfekt hängande strukturer fästa vid en golvbjälk av armerad betong. Dessa produkter används ofta för att montera en mängd olika utrustningar.

Förankringsbultarna av epoxityp har sina egna fördelar

  • Det är möjligt att installera dessa element även i vatten eller i närvaro av fukt.
  • Installation med dessa bultar kan göras inomhus eller inuti.
  • I förankringshålet minimeras den lokala typen av spänning, så det finns inga sprickor i förankringsområdet.
  • Hartset innehåller inte styren.
  • Produkterna används både för att fästa släta dubbar och för gängade. Denna egenskap tillämpas ständigt vid montering av armeringsstång.

Luft, eller snarare dess temperatur, kommer också att påverka montering av ankare gjorda på "epoxi". Den första inställningen sker inom 10 minuter, och sedan kan tiden ta upp till 180 minuter. Fullständig härdning sker efter 10-48 timmar. Strukturer kan bara laddas efter 24 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyester

Denna typ används i stor utsträckning för att fixa olika delar av en upphängd fasad på en betongbas; den används också för att montera en genomskinlig fasad, kommunikationsnätverk och teknik. I form av en stång används endast gängade dubbar, de kan vara av metall eller plast.

För att få en ännu starkare anslutning rekommenderas att man använder en speciell konisk borr när man borrar ett hål. Polyesterhartser är helt styrenfria, så de kan användas med säkerhet för att fixa hängande delar i en byggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Uppnå en tillförlitlig fixering när du installerar mekaniska ankare underlättas av distansen av fästelement, som håller fast ankarkroppen inuti det porösa byggmaterialet. Vanligtvis består sådana fästelement av ett speciellt rör som sätts in i hålen. Den ändrar sin egen geometriska form som ett resultat av att den inre stången skruvas fast eller när den hamras.

Bland fördelarna med detta fästelement:

  • ankare installeras i luftbetong helt enkelt;
  • det tar inte mycket tid att montera systemet;
  • all last kommer att fördelas jämnt i framtiden;
  • efter montering av ankaren kan du omedelbart gå vidare till installationen av de gångjärniga elementen;
  • infästningssystemet kan alltid demonteras när behov uppstår.
Bild
Bild

Installation av stavar är också enkelt:

  • först borras ett hål med erforderlig diameter;
  • sätt sedan in röret inuti det färdiga hålet;
  • efter avslutat arbete måste du självständigt fastställa spacertypen på stången, det vill säga en som kan skruvas in och hamras när som helst.
Bild
Bild

De flesta stora tillverkare som HPD, HILTI eller Fisher GB hävdar att de levererar kvalitetssäkrade produkter. Vanligtvis är denna typ av ankare gjorda av tillräckligt starka material - rostfritt stål. Och ändå kan dessa produkter genomgå oxidation, och detta är kanske den mest grundläggande nackdelen.

Om det är nödvändigt att använda ett ankare, det vill säga flexibla anslutningar, när man bygger hus som är byggda från ett gasblock. Inhemska tillverkningsföretag bedriver tillverkning av dessa fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ankare är gjorda av en basalt-plaststav . Sandsprutning på ankaret möjliggör bästa vidhäftning till cementet. Dessutom tillverkas en flexibel anslutning av stålmaterial (rostfritt stål) av det tyska företaget Bever.

En vanlig typ av fästelement som används vid arbete med luftbetong inkluderar också ett fjärilsankare. Fixeringen av denna produkt utförs med segment-kronblad, de är fast fixerade på poröst byggmaterial i luftbetong. Denna typ av produkt levereras av tillverkaren MUPRO.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsatser

Trots den befintliga uppfattningen, enligt vilken ingenting kan fixas på porös betong, kan användningen av ankare ge en verkligt pålitlig montering. Samtidigt tål kemiska fästelement ganska tunga belastningar. Men du bör köpa produkter från en pålitlig tillverkare, vilket ger en garanti för alla dess produkter.

Rekommenderad: