Willow (46 Foton): Hur Ser Trädens Löv Ut Och Vad är Det? Sjukdomar, Arter - Vanlig Pil Och Andra, Rotsystem. Var Växer Den?

Innehållsförteckning:

Video: Willow (46 Foton): Hur Ser Trädens Löv Ut Och Vad är Det? Sjukdomar, Arter - Vanlig Pil Och Andra, Rotsystem. Var Växer Den?

Video: Willow (46 Foton): Hur Ser Trädens Löv Ut Och Vad är Det? Sjukdomar, Arter - Vanlig Pil Och Andra, Rotsystem. Var Växer Den?
Video: Fotosyntes 2024, Maj
Willow (46 Foton): Hur Ser Trädens Löv Ut Och Vad är Det? Sjukdomar, Arter - Vanlig Pil Och Andra, Rotsystem. Var Växer Den?
Willow (46 Foton): Hur Ser Trädens Löv Ut Och Vad är Det? Sjukdomar, Arter - Vanlig Pil Och Andra, Rotsystem. Var Växer Den?
Anonim

Det är välkänt hur de olika typerna av pil ser ut, men många är ivriga att lära sig allt om dem. Dessa växter, som kräver minst uppmärksamhet, kännetecknas av sin tillväxthastighet, helt enkelt en underbar krona, liksom grenarnas nåd och bladens speciella skönhet. Träd är vanligast i mitten av Ryska federationen. De flesta arter, inklusive den vanliga pilen, älskar fukt och föredrar fuktiga platser. Poeter tillägnade till och med dikter till gamla pilar som böjde sina grenar mot vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

De första pilarna dök upp på planeten för länge sedan. Forskare hittar sina spår i krittformationen. Vid släktet innehåller minst 3, 5 hundratals arter . Växter lever främst i svala områden på norra halvklotet, där deras livsmiljöer går utöver polcirkeln. Förresten, vissa sorter kan också hittas i tropikerna.

Mycket ofta når pilens höjd 15 meter med en stammdiameter på cirka 30 centimeter . Vissa exemplar (som regel gäller detta för vilda representanter för släktet) växer upp till 40 meter. Trädet har en livslängd på cirka 50 år. Bladens löv är oftast lockigt, tätt och mörkgrönt.

Dessa egenskaper bestäms av åldern och förhållandena där pilen växer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens grenar är tunna, kvistliknande och också mycket flexibla, men samtidigt sköra . Knopparna som visas på dem har en rödaktig nyans. Pil blommar tidigt på våren och ofta även innan lövverket dyker upp på grenarna. Blommorna i sig är mycket små och dåligt synliga. Resultatet av blomningen är frukter, som är kapslar, inuti vilka frön föds och mognar. De senare, på grund av sin lilla storlek, kan spridas över imponerande avstånd.

Bild
Bild

Funktionerna i ett ganska mångsidigt rotsystem beror direkt på typen av växt. Till exempel har get pilen dåligt utvecklade rötter, som efter två till tre decennier av livet praktiskt taget slutar att utföra sina huvudfunktioner. Samtidigt skiljer sig den vanliga gråtpilen från andra sorter genom sitt kraftfulla rotsystem, som växer och stärks tills den hittar en fuktkälla.

Vi pratar om tvåväxande växter, vilket betyder förekomsten av hanar och honor . De förra har ståndare, medan de senare är fruktiga. Bisexuella exemplar är mindre vanliga. Grenar av vissa arter kan dekoreras med örhängen på våren. Samtidigt ser de manliga först utåt ut som bollar med en silverfärgad nyans, som mycket snart blir gula och faller av. Pilfluff kan endast produceras av honor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter och sorter

Som redan nämnts finns det många sorter av vide. Skillnaden mellan de två beror på många parametrar.

Så ett av kriterierna är storleken - från riktiga jättar till en liten buske som kryper på marken, vars höjd inte överstiger ett par centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att över hundra arter växer i Ryssland

Vit

I detta fall utmärks 2 former av vit pil, som också kallas pil

  1. Silverren , som är den högsta (upp till 12 m) och den minst krävande av de dekorativa typerna. Namnet bestämdes förutsägbart av bladets motsvarande färg.
  2. Gråtande . Höjden på träd med en mycket vacker, kaskad krona når vanligtvis 5-7 meter. Grenarnas längd, nästan hängande till marken, är upp till 3 meter. De viktigaste egenskaperna inkluderar anspråkslöshet mot jorden, fuktälskande och vinterhårdhet. De planteras i öppen mark, inklusive i skuggiga områden.

Men det är värt att överväga att med brist på solljus kommer kronan inte att vara så vacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sfärisk

Det främsta kännetecknet för rakita är en tät krona med en vanlig kupolformad eller sfärisk form. Höjden på flerstammade träd når ofta 7 meter. Arten kännetecknas av att den inte fryser även under ganska kalla vintrar.

Det ser lika imponerande ut för enskilda och gruppplanteringar. De används också för att skapa häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Get

Detta utseende kan med säkerhet kallas spektakulärt. Dess skott stiger som ett levande tält ovanför stamstammen, vars höjd ofta inte överstiger en och en halv meter. Enligt statistiken ökar populariteten för denna växt i Ryssland för närvarande i rekordfart . Detta beror till stor del på importerat plantmaterial. Med tillräckligt solljus bildas en inte särskilt bred krona, som överhänger med ett tält och tappar nästan till marken.

Under blomningen är skotten tätt täckta med fluffiga blommor, vilket gör plantorna till stora maskrosor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brytning

I det här fallet pratar vi om små träd och buskar som växer tillräckligt snabbt. Föredrar översvämmade, soliga områden, men kan växa i halvskugga. Kronan på en spröd pil är mjuk och yttre något liknande ett moln. Samtidigt är lövverket grönt, och på hösten blir det ljusgult. Under perioden från april till maj visas blommor av en gulgrön nyans på träden . Träd kan växa upp till 15 m, och deras krondiameter når 12 m.

Bild
Bild

Lila

Denna art är en buske som växer till en höjd av 2-2,5 m. Den lila pilen har en ganska tät krona med nästan sfärisk form med rödaktigt, glansigt bladverk . De tydliga fördelarna inkluderar förmågan att växa i skuggan. Men samtidigt har växten inte bra vinterhärdighet. Samtidigt behöver buskarna inte täckas för vintern, för efter frysning återställs formen bra och snabbt nog.

Det rekommenderas att plantera i områden som inte blåses.

Bild
Bild

Buktig

Klättringen har två former

  1. Matsuda, som har guldfärgade skott som krullar ihop sig till spiraler, och något böjda blad . Det är viktigt att tänka på att denna spektakulära utlänning är mycket känslig för frost och kan frysa upp till snötäcket. Baserat på detta måste det skyddas mot kyla och täckas. En sådan pil bör planteras och rotas i ett upplyst och vindtätt område.
  2. Urallindning, inte sämre än en släkting i attraktivitet, men mer anpassad till hårda klimatförhållanden . Små (inom 3,5 meter) träd ser väldigt estetiskt tilltalande ut oavsett årstid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Helbladig

Denna art (sort "Hakuro-Nishiki") är ovanlig och attraktiv . I ändarna av sina skott finns det bokstavligen snövit löv, medan mitten och områdena vid baserna är dekorerade med brokiga lövverk. Växten är en låg (upp till 1, 5 meter) buskar eller träd, om stammen ympades.

I områden med kalla vintrar är det bättre att plantera buskar och täcka dem.

Bild
Bild

Schweiziska

Denna sort tillhör dvärgkategorin. Schweizaren växer långsamt och föredrar väl upplysta områden. De perfekta förhållandena för henne kommer att vara lös, bördig jord och hög luftfuktighet. Det går bra med barrträd. Denna pil har en rund krona med silverfärgat lövverk . Låga buskar (upp till 1 m) är dekorerade med en ganska bred (upp till 1,5 m i diameter) "lock".

Bild
Bild
Bild
Bild

Järnek

Det är ett träd eller en buske med tunna, rödaktiga skott med en vaxartad blomning. Förresten, det senare är ganska uttalat, och det kan enkelt raderas. Många kallar dessa växter för en pil. Oval krona med långsträckta grönaktiga blad . Träd kan nå en höjd av 10 m. Efter vintern "vaknar" pilen tidigare än många av sina "bröder".

Baserat på detta, dess skott med fluffiga knoppar, som vissa kallar "katter", dekorerar ofta bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Babyloniska

I det här fallet pratar vi om att sprida träd, vars huvudsakliga dekoration är långa grenar som sjunker mycket lågt. Från deras toppar och nästan till marken skapas effekten av ett vattenfall från gröna, röda eller gula skott. En av de viktigaste fördelarna med arten är dess höga frostbeständighet . En rund krona med långsträckta, mörkgröna blad (blåaktig botten), särskilt tillsammans med vitgula kattungar under blomningen, skapar ett unikt utseende.

Bild
Bild

Krypande

Baserat på namnet kan vi dra slutsatsen att detta är en buske som har flexibla grenar. I den överväldigande majoriteten odlas krypande pil på bollar . Till exempel kan sorten "Armando" ofta hittas inte bara i trädgården, utan också i växthus, rum eller på balkonger. Lövverket är grönt på toppen, och den nedre delen av bladplattan har en silverfärgad nyans. Växten är ljusälskande och frostbeständig. På våren, under blomningstiden, visas rosa-silverfärgade och fluffiga blommor på skotten.

Vid en höjd av inom en meter har pilen en krona som når tre meter i diameter och kräver formning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk

Låg, men samtidigt ganska spretig kultur. Kronan bildas av flexibla, röda eller lila skott. Willow växer mycket långsamt, men kännetecknas av motståndskraft mot kyla och starka vindar. Raka och platta blad har avsmalnande på båda sidor, samt ett litet fluff . Den sibiriska skönheten blommar i maj, och sedan visas örhängen med en uttalad doft på den. En låg (inom en meter) växt har en krona, vars diameter kan nå fyra meter.

Bild
Bild

Boarding- och transferregler

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta pilsorter inte är särskilt krävande för jorden. De mest gynnsamma tillväxtförhållandena är emellertid medelstora och lätta leror. Och detta gäller särskilt om de inte glömmer att mata pilen med organiska ämnen. Anläggningen känns bra i närheten av grundvattnet.

När du planterar en planta av buskiga arter måste du gräva ett hål 0,5x0,5 meter . I fall med höga träd ökas dessa parametrar med 10 cm. Djupet är 40 cm.

Det är viktigt att ta hänsyn till att när man planterar stora exemplar med motsvarande jordklump bör gropen vara 40-50 cm bredare och djupet 30-40 cm djupare. Om en häck eller en tät gränd skapas, då är mer lämpligt att göra en skyttegrav.

Bild
Bild
Bild
Bild

En del av gropen (från en tredjedel till hälften) är fylld med en jordblandning bestående av jord, torv och kompost i lika stora proportioner . Tillsätt upp till 20% sand i fall med tung jord. En annan integrerad komponent bör vara mineralgödsel. Som ett exempel tillsätts Azophoska i en mängd av 150-200 g.

Arter med ett slutet rotsystem rotar sig bra när som helst från april till oktober . Nyckelpunkten är att se till att rötterna själva och klumparna inte är torra. Om vi talar om växter med ett öppet rotsystem, skulle det vara korrekt att plantera dem tidigt på våren - innan knopparna blommar. Ett alternativ är att plantera i september, när bladen börjar falla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

I princip är anläggningsunderhåll enkelt. Det bör dock noteras att vide under den första växtsäsongen kräver riklig vattning . Beroende på storleken är volymen vatten 20-50 liter. Vattning är nödvändig varannan vecka och varje vecka under torra perioder. Då kommer måttlig bevattning att räcka.

När det gäller utfodring bör man komma ihåg att komplexa gödningsmedel som regel appliceras på våren och sommaren 2-3 gånger . I slutet av augusti matas de med kaliumsulfat och superfosfat. Som ett resultat av regnperioder kan gråa och till och med svarta fläckar visas på bladen. Sprutning med oxykom eller kopparoxiklorid hjälper till att återställa växten till sitt ursprungliga utseende.

På hösten kommer det att vara användbart att ta bort fallna löv från platsen . Under sommar- och höstmånaderna är det också nödvändigt att ta hand om tidig eliminering av vild tillväxt.

En annan viktig punkt är skyddet av arter som inte tolererar vintern bra. De är skyddade i oktober eller början av november.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Den beskrivna växten, oavsett sorter, förökar sig med frön eller sticklingar. Den första metoden är naturligtvis möjlig att odla vide, men den används extremt sällan. Som regel reproducerar träd och buskar sig själva genom frön. Det är viktigt att tänka på att fröet inte varar mer än en vecka. Dessutom är det ganska problematiskt att bestämma rätt för plantering.

Om du ymper så är positiva resultat nästan alltid garanterade . Sticklingar skördas under lågsäsong, medan mars och november anses vara den optimala tiden.

Det är viktigt att skjutningen redan är välformad, det vill säga att den måste vara minst 2 år gammal. Sticklingarna är cirka 25 centimeter långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

När du odlar pil måste du veta vad du ska göra och hur du ska behandla den om den är sjuk. Oftast skadas de beskrivna växterna av larver, bladbaggar, flugor, bladlöss och elefanter. Willow hotas av sådana skadedjur.

  • Poplarbladbaggen, som är en skalbagge med en kropp upp till 12 mm, med en rödaktig nyans av vingar, vars toppar har en svart fläck.
  • Aspbladsbagge, som är något mindre än poppel och inte har några fläckar på vingarna.
  • Willow silkesmask (lövmask). I de flesta fall skadar det den stavformade pilen. Vi pratar om larver som viker bladens toppar till en kokong och börjar äta topparna på skotten.
  • Pilbladlus, sugande juicer från lövverk, unga skott och knoppar. Skadedjuret kan ge upp till 10 generationer under hela året.
  • Spindelkvalster, skadliga blad som blir bruna (ibland svarta), torra och faller av.
  • Bindweed är ett ogräs, särskilt farligt för en växt under det första levnadsåret. Det sveper runt stången och lämnar spiralspår, inklusive på trä. Som ett resultat slutar skotten att växa.
  • European dodil är en parasitväxt som skjuter ut äventyrliga rötter i trä. Det är ofta möjligt att observera att hela pilen har torkat från detta.
  • Willow wave är en fjäril med vita vingar, vars längd når 2,5 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en fara för nekros av bark, stammar och grenar, vars förekomst provoceras av olika svampar.

Listan över manifestationer av svampsjukdomar orsakade av hög luftfuktighet inkluderar:

  • mjöldagg;
  • rost;
  • olika typer av spotting;
  • sårskorpa.

Förutom allt ovan är det värt att nämna slanten, en larv som skapar en liten mängd skum runt sig för skydd. Hon, precis som själva pilen, föredrar platser med hög luftfuktighet. Sådana "spottar" börjar dyka upp i slutet av maj och juni. Sfäriska tillväxter (neoplasmer) finns också på bladen. Sådana gallor är oftast konsekvenserna av insektsbett.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Alla vet att pilgranen har funnit sin användning som ett utmärkt material för vävning. Men olika arter av denna växt används framgångsrikt för att skapa olika landskapskompositioner. Till exempel, de planteras traditionellt nära vattendrag i många trädgårdar och parkområden.

Willows, planterade med högst 2 meters mellanrum, blir till en estetisk häck. Om du ordnar dem i två rader får du en magnifik skuggig gränd. Ett av de bästa alternativen i det här fallet kommer att gråta vitt med slutna kronor.

För att uppnå en liknande effekt, i 2-3 år efter plantering på en höjd av cirka 3 meter, är grenarna riktade mot varandra anslutna med ablationsmetoden, vilket inte innebär kränkning av skottens integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock värt att överväga att sådan ympning kräver viss kunskap och erfarenhet. Utifrån detta är grenar ofta helt enkelt sammanflätade och fixeras med plastfolie (tejp) . Som ett resultat bildas en levande, känslig tunnel. I avsaknad av utrymme för en sådan gränd kommer en båge som skapats på samma sätt att dekorera alla territorier.

De mest spektakulära häckarna kommer från pilbuske . Ett utmärkt material skulle till exempel vara krympade, lila eller kaspiska sorter. En liknande metod för landskapsdesign gör att du kan separera, dekorera och delvis skugga det önskade området. Samtidigt ser buskarna spektakulära ut helt enkelt planterade längs stigarna eller i en grupp med andra växter. Nära en liten bäck eller fontän i ett stenrum kommer det att bli mer än framgångsrikt att placera dvärgpilar.

Bild
Bild

Intressanta fakta

Särskild uppmärksamhet bör ägnas de medicinska egenskaperna hos de beskrivna växterna. Så har till exempel barken av träd använts som ett ganska effektivt antiinflammatoriskt medel och febernedsättande. En annan viktig punkt är att den aktiva komponenten i aspirin - salicylsyra har sitt namn från latinets "Salix", vilket betyder "pil ".

Bland annat är denna växt en utmärkt honungsväxt. Dess fluffiga blommor är rika på nektar.

Glöm inte att den gråtande pilen är så kallad på grund av dess förmåga att gråta. Så trädet blir av med överflödig fukt.

Rekommenderad: