Rörborrar: Diamantbelagda För Trä Och Keramik, För Gummi Och Papper, För Glas Och Andra Rörformade Borrar

Innehållsförteckning:

Video: Rörborrar: Diamantbelagda För Trä Och Keramik, För Gummi Och Papper, För Glas Och Andra Rörformade Borrar

Video: Rörborrar: Diamantbelagda För Trä Och Keramik, För Gummi Och Papper, För Glas Och Andra Rörformade Borrar
Video: Today's Wood Screw Technology 2024, Maj
Rörborrar: Diamantbelagda För Trä Och Keramik, För Gummi Och Papper, För Glas Och Andra Rörformade Borrar
Rörborrar: Diamantbelagda För Trä Och Keramik, För Gummi Och Papper, För Glas Och Andra Rörformade Borrar
Anonim

I installationsprocessen används ofta olika typer av borrar. Sådana verktyg gör att du kan göra urtag i materialen för fästelement. Dessa element kan tillverkas i olika utföranden. Idag kommer vi att prata om huvuddragen i rörformiga konstruktionsborrar och vilka sorter de kan vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Rörborrar tillverkas oftast med en speciell diamantbeläggning . Sådana verktyg låta hål borras i fasta och fasta underlag, även i tjock betong.

Rörformiga delar presenteras oftast i form av en cylindrisk struktur eller polyhedron. De kan användas för en skruvmejsel eller för en konventionell borrmaskin. Dessa sorter kan användas för att borra en mängd olika material.

Sådana produkter är tillverkade av de hårdaste och högsta kvalitetstyperna av stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörborrar innehåller 2 komponenter:

  • diamantring (cylinder);
  • speciell förlängningssladd.

Den första delen ser ut som en liten diamantbelagd bit på kanten. Denna del fungerar som en skärande del.

Förlängningen är i form av en cylindrisk kropp. Ringen är inte fixerad. Ibland görs små hål på denna del, avsedda för snabb kylning, liksom för regelbunden borttagning av chips. Sådana modeller kan användas som verktyg för trä, metall, glas och till och med papper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciell diamantbeläggning tillåter inte bara för att avsevärt förbättra kvaliteten på det utförda arbetet, utan också för att använda borren många gånger . Och samtidigt är kostnaden för sådana skäranordningar ganska låg, nästan alla köpare kan köpa dem.

Diamantbeläggning garanterar borrkronans hållbarhet och tillförlitlighet … Det är en massa av många små diamantkorn. De fästs på metallkroppen på produkterna med hjälp av ett speciellt lim som inte tillåter dem att flyga iväg även vid konstant användning.

Bild
Bild

Diamantborrar kan användas även vid höga hastigheter. Detta låter dig avsevärt öka produktiviteten för sådana enheter.

Men dessa modeller har också vissa negativa egenskaper .… Så glöm inte att de har en ganska begränsad arbetsresurs. Dessa borrar kan bara göra några få hål med hög kvalitet, varefter de bör ersättas med nya prover.

Diamantbelagda rörborrar används ofta inte bara för hushållsreparationer, utan även för maskinteknik och elektronik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Rörborrar är av olika slag. Så beroende på vilket material dessa element kommer att användas till kan de delas in i verktyg enligt:

  • träd;
  • keramik;
  • metall;
  • betong;
  • glas;
  • papper;
  • sudd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rörborrar kan variera avsevärt från varandra och beroende på skaftets form. De viktigaste inkluderar följande modeller.

Cylindriska borrar . Detta alternativ anses vara det mest populära. Modeller av denna typ är tillverkade av högkvalitativt stål (höghastighets, legering eller kolstål). Cylindriska sorter används ofta för borrning av olika metalldelar. De är bra för en vanlig borr, så det här alternativet är bra för DIYers. Cylinderskaft har i allmänhet samma diameter. Men det finns också stegade modeller. Dessa verktyg hålls tillräckligt fast i chucken, under arbetets gång kommer de inte att gå åt andra håll.

Bild
Bild

Koniska borrar … Detta alternativ kan också anses vara ganska vanligt. Denna typ av skaft har formen av en liten kon. Dessa modeller används oftast för specialmaskiner. Med dessa övningar kan du snabbt och enkelt göra ett automatiskt byte till ett annat verktyg om det behövs. Koniska versioner kan tillverkas med små ben, och sedan fästs maskinen på genom att fastna. Vissa modeller är tillverkade med en speciell tråd, i detta fall sker fästningen med en stav. Prover produceras också som inte har ben eller trådar, de används för att borra de lättaste materialen.

Bild
Bild

Rörborrar kan också skilja sig åt i utformningen av skärdelen. Det finns totalt två huvudtyper.

Ihålig cylinderformad arbetsdel … Med dessa modeller kan du skapa mjuka cirkulära fördjupningar i olika material. Diametern på denna del och skaftets diameter kan sammanfalla eller inte. Dessa prover för borrning kräver betydande fysisk ansträngning i processen. Oftast appliceras inte diamantbeläggningen på hela arbetsdelen - den behandlas med ett litet segment som är direkt involverat i borrprocessen. Som regel finns det på ytan av sådana borrar små hål genom vilka spånen som bildas under drift avlägsnas.

Bild
Bild

Ringformad arbetsdel … Det här alternativet liknar det föregående, men skärsektionen är mycket mindre i höjd. Oftare är det helt täckt med diamantdammning. Ringspetsens diameter kan vara olika (från 32 till 350 millimeter). För närvarande produceras universella prover som kan användas för bearbetning av olika material och produkter avsedda för bearbetning av endast vissa specifika ytor (gummi, trä).

Bild
Bild

Det finns också modeller med en sfärisk skärdel. Sådana anordningar kan hänföras till en separat grupp diamantborrar.

De har en speciell spets i form av en liten metallkula, på vilken ytan skärtänder placeras.

Sådana modeller används oftast för bearbetning av glasytor. Under arbetets gång kommer sådana övningar inte att flytta till andra sidor. Många sorter finns med en spets med liten diameter som gör det enkelt att göra små hål i glaset som knappast kommer att synas. Under tillverkningen är spetsen också belagd med en speciell diamantbeläggning.

Bild
Bild

Val av funktioner

Innan du köper den önskade modellen för rörformad borr är det bättre att uppmärksamma några regler för valet av sådana byggnadsdelar. Så bestäm först vilka material verktyget ska användas till.

  • För borrning av olika glasstrukturer , som har betydande styrka och hårdhet, rekommenderas att köpa modeller med en bollformad spets.
  • Om du planerar att ta ett prov för bearbetning av metall, betong, gummi eller trä , då bör du vara uppmärksam på storleken på produkterna, inklusive deras diameter.
  • Om du ofta gör alla typer av monteringsarbete med olika material , det är bättre att omedelbart köpa ett set med alla typer av rörformade borrar. Du kan också köpa en universell modell av detta verktyg.

Var uppmärksam på ytan på själva produkten och på kvaliteten på diamantbeläggningen. Det ska inte finnas några defekter på modellerna.

Annars kommer defekta borrar inte bara att inte kunna göra högkvalitativa och jämna spår, utan också förstöra själva materialet.

Bild
Bild

Villkor

Innan arbetet påbörjas måste borrskaftet fästas ordentligt i verktygshållaren. Se till att den sitter fast så hårt som möjligt, annars kan produkten helt enkelt flyttas till andra sidan och skada materialet under borrningen.

Kom ihåg det vid borrning borrens rotationshastighet beror direkt på dess diameter, liksom på typen av yta som ska behandlas . I detta fall, ju mindre diametern är, desto högre kan hastigheten ställas in.

Rekommenderad: