Diamantborrar: För Betong Och Sten, För Kakel, Diamantbelagda Kärnborrar Och Rörborrar, 1-6 Mm Och Andra Diametrar

Innehållsförteckning:

Video: Diamantborrar: För Betong Och Sten, För Kakel, Diamantbelagda Kärnborrar Och Rörborrar, 1-6 Mm Och Andra Diametrar

Video: Diamantborrar: För Betong Och Sten, För Kakel, Diamantbelagda Kärnborrar Och Rörborrar, 1-6 Mm Och Andra Diametrar
Video: Kakelsättning och Plattsättning 2024, Maj
Diamantborrar: För Betong Och Sten, För Kakel, Diamantbelagda Kärnborrar Och Rörborrar, 1-6 Mm Och Andra Diametrar
Diamantborrar: För Betong Och Sten, För Kakel, Diamantbelagda Kärnborrar Och Rörborrar, 1-6 Mm Och Andra Diametrar
Anonim

Diamantens unika egenskaper används vid tillverkning av verktyg för bearbetning. Det hårdaste mineralet och verktygen som gjorts av det har otrolig styrka. Diamantborrar är mycket efterfrågade bland proffs och amatörer. Marknaden är fylld med produkter från ryska och utländska tillverkare av olika typer och olika målinriktningar. För att inte misstas i valet är det nödvändigt att ta reda på alla parametrar i den tekniska planen, egenskaperna hos materialet som kommer att behöva bearbetas, den befintliga utrustningens möjligheter.

Bild
Bild

Särdrag

En diamantborr i moderna förhållanden tillverkas på olika sätt. Verktygets funktioner beror på tekniken . Genom sintring och bearbetning med pulvermetallurgimetoder erhålls verktyg hög kvalitet, hållbar . Men med denna teknik kan endast dimensionella modeller göras, till exempel ringborrar. Således är produkterna monolitiska, extremt hållbara, men skrymmande. Om du gör små skärzoner med denna teknik, kommer verktyget att visa sig vara skört, mekanisk åtgärd kommer snabbt att inaktivera det.

Galvaniserad diamanttyp . Belagda på galvaniseringsutrustning, de tillverkar rörformade diamantborrar med en avsmalnande skärspets. Denna teknik gör det möjligt att skapa små diamantbelagda verktyg med komplext utseende och design. Kornen är ordnade i en rad här, så hållbarheten är låg, särskilt vid verktygets skärspetsar. Resursen för en sådan produkt är liten, men kostnaden är också ganska budgetmässig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diamanttips kräver inte kylning och konstant skärpning; periodiskt under drift måste du minska hastigheten. När det gäller parametrarna skiljer sig alla borrar åt i följande egenskaper:

  • skärzonens storlek;
  • arbetsdelens längd;
  • form;
  • antalet segment;
  • skärmetod.
Bild
Bild

När det gäller fördelarna med sådana borrar finns det:

  • möjligheten att återanvända;
  • kvaliteten på hålen som skapas;
  • variation av verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Verktyg av diamanttyp är effektiva vid bearbetning av olika ytor och material, innan andra verktyg är kraftlösa. Egenskaperna hos denna typ av borr gör det möjligt att framgångsrikt skapa hål i höghållfasta material. De används i verk:

  • för betong, inklusive för borrning i armerade betongkonstruktioner;
  • på kakel;
  • på keramik;
  • på granit, lämplig för kakel i porslin;
  • på glas;
  • bit för bit;
  • sten av naturligt och artificiellt ursprung.
Bild
Bild

Borrning av alla typer av kakel Det är mest bekvämt att göra med enheter av hållartyp, så det är lättare att centrera hålet . Med hjälp av borrar monteras eluttag, optiska och elektroniska enheter skapas. Diamantverktyg används inom konstruktion, maskinteknik, och aktivt är det omöjligt att ersätta dem på dessa områden.

När det gäller hushållsbruk har diamantborrar också funnit en användning här, de används för borrning i glas, speglar, kakel av olika slag, sten- och betongkonstruktioner.

Bild
Bild

Huvudsorter

Verktyg av diamanttyp finns i olika former och diametrar. De kan vara generiska eller materialspecifika. Arbetsdelen kan se ut så här:

  • efter cylinderns form - så här ser en ringformad och rörformig borr ut, ett möjligt diameterintervall är från 32 till 350 mm;
  • i form av en boll;
  • i form av en kon - ett traditionellt utseende, som visuellt påminner om borrar på metallytor;
  • i form av en fjäder (spjut).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa rotation kan du använda verktygsmaskiner, elektriska skruvmejslar, skruvmejslar, borrar . Rotationshastigheten beror på diametern och materialet. Ju mindre diameter, desto högre hastighet. Till exempel ger borrar i storlek från 1 till 3 mm en hastighet på 6 000 varv och med en diameter på 25 till 50 mm - högst 1200 varv. Koniska borrar från 20 mm till 85 mm används för att borra sten-, glas-, keramik- och kakelytor.

Det är mycket viktigt att välja rätt verktyg för att säkerställa exakta hål och korrekt utförande . Det är också viktigt att följa tekniska rekommendationer. En viktig faktor är valet av tillverkaren av borrarna. Dessa tre parametrar avgör hur länge verktyget kommer att hålla och om kvaliteten på det utförda arbetet kommer att tillfredsställa dig.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns ett tillräckligt antal välrenommerade tillverkare av diamantborrar på den moderna marknaden. Det finns många värdiga utländska och inhemska företag bland dem.

  • " MonAlit", Ryssland . Borrar erbjuds i storlekar från 3 till 700 mm. Arbetsresursen är den högsta.
  • Hawera, Tyskland . Borrar med högt motstånd, olika, men inte för stora diametrar, självkylande.
  • Bosch, Tyskland … De producerar högkvalitativa torrborrningsborrar avsedda för bearbetning av trä, tegel, betong och keramik.

Förutom dessa tillverkare kan du säkert köpa produkter från företag: Makita, Metabo, Stayer, FIT. Verktygen för dessa företag är pålitliga, även om priset är ganska högt. Bland de ryska märkena finns Enkor, Zubr, Interskol. Du kan också överväga att köpa en borr från kinesiska företag, förutsatt att det är ganska dyrt. I allmänhet, i jakten på billighet, kan du köpa ett verktyg som visar sig vara engångsbruk. En bra borr av diamanttyp kan inte vara billig, eftersom seriös teknik och dyra material av hög kvalitet används vid tillverkningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare skapar övningar av budgetkategorin, men de flesta av dem är formade med olika typer av fel, materialet är av dålig kvalitet. Det är också viktigt att köpa verktyget i betrodda butiker, eftersom marknaden är övermättad med förfalskningar.

Experter rekommenderar att uppmärksamma färgen på instrumenten, som regel har falska sådana en mörk nyans i jämförelse med originalen. Detta beror på kränkningar av den tekniska planen under tillverkningen.

Bild
Bild

Villkor

Det är nödvändigt att använda diamantborrar, med hänsyn till de specifika egenskaperna hos verktyget och materialet som bearbetas. Galvaniserad diamantsprutning bildar borrar som kan användas vid högsta varvtal, så att de är så produktiva som möjligt. Det finns ett antal regler att tänka på:

  • ju större borrstorlek, desto färre varv;
  • trycket utförs med olika krafter, glas kräver inte mycket arbete, betong gör det.
Bild
Bild

Om dessa regler överträds misslyckas övningen mycket snart .… Innan du köper en uppsättning verktyg, bestäm därför vilket material du planerar att bearbeta. Industriella och hushållsövningar är helt olika i antalet möjliga tillämpningar. Som jämförelse kan en industriell borr för porslin stengods användas cirka 120 gånger, en hushållsborr cirka 70 gånger.

Bild
Bild

Det är också viktigt att ta hänsyn till det önskade borrdjupet per passage, denna egenskap beror på diametern. Använd aldrig diamantborrar och slagverktyg. Dessa inkluderar hammarborrar, slagborrar. Om borren används tillsammans med dessa maskiner förstörs det kristallina skiktet. Endast verktyg av roterande typ är tillåtna.

Rekommenderad: