Koboltborrar: 14 Mm För Metall Och Andra Modeller, Deras Beskrivning, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Koboltborrar: 14 Mm För Metall Och Andra Modeller, Deras Beskrivning, Recensioner

Video: Koboltborrar: 14 Mm För Metall Och Andra Modeller, Deras Beskrivning, Recensioner
Video: Cobalt drills 2024, Maj
Koboltborrar: 14 Mm För Metall Och Andra Modeller, Deras Beskrivning, Recensioner
Koboltborrar: 14 Mm För Metall Och Andra Modeller, Deras Beskrivning, Recensioner
Anonim

Vet allt om koboltborrar mycket viktigt för varje nybörjare. Efter att ha studerat deras beskrivning, behandlat ett 14 mm metallverktyg och andra modeller kan du eliminera många misstag och upptäcka ytterligare möjligheter. Det är värt att studera recensioner för liknande produkter, liksom proceduren för deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Huvuddragen i koboltborrar är legeringens höga seghet . Där ett enkelt verktyg överhettas snabbt garanterar en koboltdopad produkt mycket stabilare prestanda. Det är ganska svårt och svårt att organisera allt kompetent. Koboltborrmaskinen fungerar bra med vertikalt orienterade arbetsstycken. Det är praktiskt taget ett mångsidigt verktyg som lämpar sig för ett brett spektrum av jobb.

Det huvudsakliga konstruktionsmaterialet visar sig vara höghastighetsstål .… På grund av användning av kobolt (upp till 5%) kan tvångsvärmeborttagning undvikas i de flesta fall. Borra skärpningsvinklar (upptill) 135 grader. Med deras hjälp är det möjligt att borra även extremt släta ytor utan förförsänkning-borren går inte i sidled (som de säger, den tillhör den självcentrerande typen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Och också värt att notera:

  • erhålla särskilt exakta hål i storlek;
  • ingen risk för grader och andra deformationer;
  • noll sannolikhet att verktyget i arbetsområdet kommer att "bita";
  • maximalt slitstyrka;
  • passagen av kanaler är nästan dubbelt så snabb jämfört med en enkel stålborr.

Utformningen av koboltborrar kan kategoriseras som ensidig eller dubbelsidig

  1. Den första typen innebär utförandet av skärdelen strikt från ena sidan.
  2. I den andra versionen är faktiskt ett par instrument placerade i en enda kropp.

Båda spetsarna är gjorda med separata skärdelar. Fördelen är att om någon skär är skadad kan du byta till den andra genom att helt enkelt omarrangera borren i chucken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning och färg

Alla koboltborrar är noggrant är markerade … Först och främst skriver de elementens villkorliga bokstäver och efter dem anger de procentandelen. Nästan alla stålkvaliteter är indikerade med en indikation på flera legeringselement. Det mest avancerade märket P6M5K5 betyder:

  • volfram - 6%;
  • molybden - 5%;
  • kobolt - 5%.

Det ska noteras att verktyg mindre än 2 mm har inte alltid sådana detaljer i märkningen … Oftast praktiseras beteckningen av den kemiska sammansättningen på borrar med ett tvärsnitt på 2 till 3 mm.

Om produktens storlek är ännu större, kan märkningen också innehålla varumärket. Noggrannhetskategori i legenden är sällsynt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men, förutom märkning, är det nödvändigt att ta hänsyn till och färger på produkter . För ett erfaren öga kommer hon att berätta inte mindre än en kombination av bokstäver och siffror. Kombination svart och guld - färg indikerar passagen av "semestern". Denna variation av värmebehandling gör att du kan hantera inre mekaniska påfrestningar. Den rena guldfärgen visar tillsatsen av inte bara kobolt utan även titanitrid.

Denna komponent hjälper till att göra stålet starkare. Friktionsnivån under drift kommer att vara mindre än vanligt. Svarta borrar produceras genom bearbetning med överhettad ånga. Denna effekt minskar naturligt tekniskt slitage. grå borren bör betraktas som den sista - denna ton säger att det inte fanns någon efterbehandling, och därför kommer kvaliteten på produkterna att vara ganska låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Kobolt-tillagt borrverktyg utmärkt lämplig för bearbetning av både hårda och hårda legeringar . Den kan användas på koppar och metall med rostfria egenskaper. De noterar också lämpligheten hos sådana enheter för:

  • syrafast stål;
  • värmebeständig metall;
  • bearbetning av gjutformar av stål;
  • hantering av korrosionsbeständiga anslutningar;
  • bearbetning av legerade legeringar;
  • passagen av gjutjärn;
  • snabb och exakt bearbetning av hål på metallskärningsutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slitstyrka koboltborrar ger en lång livslängd. Du kan inte vara rädd för negativa konsekvenser även med intensivt långt arbete och betydande uppvärmning. En särskilt genomtänkt design gör det möjligt att exakt och exakt borra stora hål. Ytterligare tillbehör krävs inte för sådant arbete . Det finns ett spår som slipas för snabbast möjliga borttagning av flis.

Det är också värt att notera närvaron av ett förstärkt skaft . Det minimerar risken för brott. Som ett resultat ökar standardtiden för användning. Koboltadditivet garanterar utmärkt borrning i sega metaller. Detta inkluderar främst bly och aluminium, men även tenn och koppar tillhör denna kategori.

Bild
Bild

Urvalstips

De klassiska kobolt-dopade vridborren produceras sällan. Men om det finns sådana produkter, så är den strukturella grunden för dem stålkvalitet HSS . Ett sådant ämne skär perfekt genom metall. Som ett resultat blir det möjligt att göra hållbara och långvariga gimbaler. Använder sig av borrar med konisk (stegad) geometri skärytan kan du lättare slå ett hål i ett tunt metallskikt.

De hjälper också till att korrigera defekter som lämnas av andra skärverktyg. Valet av en specifik version av stegborrar bestäms av typen av metall . För täta arbetsstycken är ett gyllene verktyg optimalt. Under inhemska förhållanden används den sällan.

Enda undantaget är när det finns en verkstad där du systematiskt måste borra tunn metall eller arbeta med mjuka material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är en annan sak - kärnborr (det är också en ringformig skär) … En sådan skäranordning är formad som en cylinder. En av kanterna skär. Energiförbrukningen vid användning av sådana verktyg är många gånger mindre än i andra fall. Anledningen är enkel: kontaktytan är relativt liten. En kärnborr hjälper dig att slå ett stort hål. Men denna fördel är inte den enda: kvaliteten på kantbearbetningen är högre än vid användning av spiraländringar.

Penna platta borrar har en föränderlig arbetsfördel. Med deras hjälp visar det sig att slå hål som är felfria i storlek och jämnhet. Många hantverkare använder fjäderstrukturer istället för spiralformade medan de är relativt billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast hänvisar koboltborr till typ Р6М5К5 . Populärt och klass Р9К15 - den innehåller 15% kobolt. Importerade produkter av samma typ betecknas HSS-E. Det är nödvändigt att ta hänsyn till storleksintervallet av strukturer. Den huvudsakliga graderingen är följande:

  • kort typ (längd från 2 till 13,1 cm med en sektion på 0,03-2 cm);
  • långsträckt typ (1, 9-20,5 cm respektive 0,03-2 cm);
  • helt långa borrar (5, 6-25, 4 cm och 0, 1-2 cm).

När du gör borrning måste du fokusera på djupet av metallpenetrering. I många inhemska situationer är en tjocklek på 14 mm tillräcklig. Andra populära storlekar är 6, 7x109, 4x75x43, 5x86x52 mm. När du väljer en borrmodifiering måste du dessutom vara uppmärksam på utbudet av ledande leverantörer, till exempel:

  • Bosch;
  • "Bison";
  • sällsynta frimärken från Sovjetunionen (de är sällsynta, men skiljer sig åt i sina fantastiska parametrar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Det är ingen idé att ta en koboltborr för svag metall. Det blir slöseri med den bästa verktygsresursen. Det är alltid nödvändigt att använda en enhet som är något mindre än storleken på den nödvändiga kanalen .… Under påverkan av slagkraften kommer den att öka. Men djupet på det borrade hålet kommer att vara mindre än borrens längd. Det är nödvändigt att noggrant kontrollera typen av skaft . Det skiljer sig beroende på användningen för borrar eller hammarborrar.

Viktigt: Koboltborrarnas effektivitet på plana, grova ytor är låg. Det är opraktiskt att borra materialet igen vid höga hastigheter. Vattning med oljesyra eller korta pauser hjälper till att minska värmen.

Bild
Bild

Granska översikt

Utmärkta resultat erhålls modell "Practice Expert " … Recensioner tyder på att detta verktyg överträffar 95% av industriell massproduktion. Uppmärksamhet ägnas också åt böjhållfasthet och lång livslängd. Borren i den här versionen passar exakt. Han hade inga speciella brister.

Produkt under namnet Bosch HSS-Co är också populärt. Även det faktum att de enligt vissa källor produceras i Kina stör inte. När det gäller jämförelsen FIT- och KEIL -märken , här är allt inte så enkelt. FIT -produkter betydligt billigare. Men kl KEIL mer perfekt slipning. När det gäller rodnad är dessa märken i nivå.

Rekommenderad: