Borrar För Metall (55 Bilder): För Härdad Och Annan Metall. Hur Ser Diamantvridningsborrar Och Andra Typer Ut? Titanborrar Med Avsmalnande Och Cylindriska Skaft, Deras Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Borrar För Metall (55 Bilder): För Härdad Och Annan Metall. Hur Ser Diamantvridningsborrar Och Andra Typer Ut? Titanborrar Med Avsmalnande Och Cylindriska Skaft, Deras Storlekar

Video: Borrar För Metall (55 Bilder): För Härdad Och Annan Metall. Hur Ser Diamantvridningsborrar Och Andra Typer Ut? Titanborrar Med Avsmalnande Och Cylindriska Skaft, Deras Storlekar
Video: How a drill bit is made morse taper shank twist drill 2024, April
Borrar För Metall (55 Bilder): För Härdad Och Annan Metall. Hur Ser Diamantvridningsborrar Och Andra Typer Ut? Titanborrar Med Avsmalnande Och Cylindriska Skaft, Deras Storlekar
Borrar För Metall (55 Bilder): För Härdad Och Annan Metall. Hur Ser Diamantvridningsborrar Och Andra Typer Ut? Titanborrar Med Avsmalnande Och Cylindriska Skaft, Deras Storlekar
Anonim

Konstruktion är en komplex och komplex process som inkluderar genomförandet av många olika aktiviteter. Ett av de nödvändiga stadierna i byggprocessen, på grund av vilka de nödvändiga hålen med olika djup och diametrar erhålls, är borrning. Även de mest pålitliga och hållbara ytorna kan borras. För att detta förfarande ska vara så effektivt som möjligt är det dock nödvändigt att använda rätt verktyg. Vid borrning av metall är det särskilt viktigt att välja rätt borr. I artikeln kommer vi att prata mer detaljerat om de befintliga typerna av liknande produkter och också ta reda på hur man väljer rätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Borrar för metall är viktiga och mycket använda verktyg som används aktivt både inom konstruktion och inom maskinteknik. Om vi pratar om borrens utseende, bör det noteras att det är en cylindrisk metallstång.

Den har skarpa kanter och spiralspår för att ta bort oönskade metallflis.

Tänk på de viktigaste komponenterna i en metallborr.

Bild
Bild

Skaft

Denna del är nödvändig för att säkra borren i chucken på enheten som används för borrning, vare sig det är en borr- eller hammarborr. Skaftet säkerställer arbetselementets orörlighet under driften.

Bild
Bild

Arbetszon

Med hjälp av arbetsområdet skapar borren ett cylindriskt hål. De integrerade delarna av arbetsområdet inkluderar skärdelen och styrspåren. När det gäller dess diameter upptar skärelementet hälften av borrens totala diameter . I detta fall används styrspåren för att avlägsna flis från arbetsytan, vilket inte stör eller avbryter direktborrningen.

Bild
Bild

Morse avsmalnande

Denna kon används för de borrar som är fixerade i spindlarna och bakstycket på verktygsmaskiner.

Bild
Bild

Fot

Alla borrar har inte fötter.

Ett sådant sammansatt element är endast relevant för de arbetsdelar som är utrustade med ett avsmalnande skaft.

I detta fall är borrar med käkar vanligtvis utformade för att slå ut enheten från fästena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nacke

På grund av halsens närvaro säkerställs maximal komfort vid in- och utgång av slipmaskinen under bearbetning av spiralspår. Man bör komma ihåg att halsen i sig inte är ett fungerande element. På grund av detta den är traditionellt markerad med symboler som beskriver de särskilda egenskaperna hos själva borren.

Bild
Bild

Guide del

Styrstycket kallas ofta som ett mätstycke. Detta element är i kontakt med väggen i hålet som borren gör i metallen. Styrzonen bidrar till att enheten går exakt längs hålets axel - så urtaget är så exakt som möjligt.

Bild
Bild

Lutningsvinkeln för spiralytan

Vanligtvis är denna siffra från 18 till 30 grader.

Bild
Bild

Spånkontrollspår

Denna del är nödvändig för att säkerställa att flisarna som produceras under borrningen avvisas vid optimal hastighet och vid den önskade lutningsnivån.

Bild
Bild

Sätt in diameter

Indexet för detta element bör vara lika med gapet mellan utsidan av skarpa skär.

Bild
Bild

Skärplatta

Skäret är kanten som sitter mellan fram- och baksidan.

Enligt dess egenskaper är den ganska skarp.

Bild
Bild

Översta hörnet

Denna vinkel påverkar i själva verket det faktiska borrningsförfarandet och avgör också hur stark själva borrmaskinen är. För det för att borrning i metall ska vara så effektiv som möjligt bör denna vinkel vara 116-118 grader.

Bild
Bild

Bakre yta

Flankytan ska slipas i en vinkel på 8-12 grader i förhållande till skärdelen. Detta kommer att avsevärt minska den oönskade friktionskraften.

Bild
Bild

Hoppare

Denna del är gemensam för borrens 2 flanker och har en viktig designfunktion.

Bild
Bild

Tvärgående skärkant

I huvudsak är den tvärgående skärkanten en skarp kant.

Detta element sitter på bygeln.

I mitten av en sådan kant bör den geometriska mitten av skärdelen vara placerad.

Bild
Bild

Band

Ett band är 2 ränder som sticker ut ovanför spiralytorna. Dessa delar är viktiga för effektiv och noggrann borrningskalibrering, och de minskar också friktionen.

Således, En borr för metall är ett arbetselement som består av ett stort antal av de viktigaste konstruktionsdelarna.

Bild
Bild

Produktionsteknik

Av särskilt intresse är proceduren och tekniken för att göra borrelementen. Innan du använder detta arbetsverktyg måste du förstå hur det är gjort. Så, En borr för metall består av olika komponenter, men bara två av dem är de viktigaste och oersättliga: arbetsdelen och skaftet.

Traditionellt är den funktionella delen av borren gjord av starkt och hållbart stål eller hårdmetall, medan kolverktygsmetall används för att göra skaftet.

I detta fall består själva proceduren för tillverkning av borrar för metall av flera huvudsteg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande skede

I detta skede förbereds alla delar som är nödvändiga för tillverkning av ett arbetsobjekt. Så, arbetsstycken för borrar skärs med specialdesignade enheter . Därefter sker ett förfarande för rengöring av ämnena från olika oönskade element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svetsning

Efter att alla förberedelser har slutförts utför specialister på tillverkning av metallborrar motståndssvetsning.

Efter svetsningen är det obligatoriskt att ta bort överflödig metall.

I detta fall måste ämnena själva ges en klar cylindrisk form.

Bild
Bild

Vändning

För att borrarna för metall ska ha den önskade storleken som ett resultat är det absolut nödvändigt att utföra en svarvning. Tillsammans med svarvning utförs också centrering och trimning av ändarna. Således, detta steg i produktionen av en borr är mycket komplext och komplext.

Bild
Bild

Fräsning

Fräsning utförs i förhållande till avsmalnande skaft, spiralfördjupningar och några andra element. Bland annat på I detta skede värmebehandlas och rengörs borrens arbetsstycke med en speciell installation.

Bild
Bild

Slipning

Spåren på spiralerna, skaftet, arbetsdelen utsätts för slipning och polering.

Bild
Bild

Borrslipning

Detta förfarande är det sista i processen att tillverka borrar för metall.

Bild
Bild

Översikt av arter

Idag finns det ett stort antal varianter av borrar för metall: det finns höghastighets, dubbelsidig, universell, rörformad, omvänd, skruv, steg, kombinerad och andra typer . Men de ser inte bara olika ut, utan har också olika syften.

Det är möjligt att skilja dem från varandra, liksom att bestämma deras huvudsakliga egenskaper med hjälp av markering och symboler.

För användarnas bekvämlighet har flera kategoriska klassificeringsgrupper för borrar för metall antagits.

Bild
Bild

Efter form

Tänk på vilka typer av borrelement som finns idag, som skiljer sig åt i form.

Spiral

Den mest populära typen av borrar för metall kan kallas spiral. Processen att skapa ett cylindriskt hål i metall under användningen av en sådan borr beror främst på rörelsen av skarpa skär.

Beroende på designkategori kan vridborrar vara integrerade eller prefabricerade (bestå av olika delar).

Och även delarna kan utrustas med ett utbytbart huvud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronad

En annan typ av borr är krondelar. Crown (eller ring) produkter är ihåliga arbetselement. Detta namn på denna sort beror på det faktum att skärytorna, som är en integrerad del av borrmaskinen, är arrangerade på ett ringformigt sätt. Oftast används denna typ av borr för att skapa genomgående hål och hål med stor diameter.

Bild
Bild

Perovoy

En annan typ av metallborrar är fjäderborrar. Ofta används denna typ av arbetsdelar för att göra hål i metall, som tidigare har täckts med en speciell gjutskorpa och skala. De viktigaste strukturella elementen i fjäderprodukter inkluderar raka fördjupningar för att ta bort spån och skärdelen , som i sitt utseende liknar en vanlig tallrik.

Bild
Bild

Denna typ är den mest budgetmässiga, därför har den en hög efterfrågan bland användare.

men låg kostnad leder till förekomsten av ett stort antal nackdelar: till exempel dålig kvalitet och ineffektiv flisborttagningsprocess . Dessa borrar kännetecknas av en ökad styvhet.

Bild
Bild

Steg

Dessa arbetsstycken används för att skapa grunda hål. I ett pass, med koniska produkter, kan du samtidigt skapa flera cylindriska ytor, i detta avseende används sådana delar aktivt vid genomförandet av olika automatiserade processer. Om vi pratar om utformningen av sådana element, så är de monolitiska block (till exempel kan de vara hex). Oftast används stegborrar med svarvade delar inom högspecialiserade områden.

Bild
Bild

Skaftyp

Form är inte den enda avgörande faktorn i borrvalsprocessen.

Hänsyn bör tas till typen av skaft.

Det finns två huvudtyper av skaft: cylindriska och koniska (Morse kona).

Bild
Bild
Bild
Bild

Cylindrisk

Cylindriska skaft är konstruerade för prefabricerade metallborrar. Idag används de för modulära verktyg.

Bild
Bild

Konisk

I fallet när borren är fixerad direkt i spindeln används produkter med en Morse -kona.

Bild
Bild

Material (redigera)

Borrar för metall är tillverkade av hållbara och pålitliga material. Dessa inkluderar:

  • olika typer av stål och hårda legeringar;
  • diamant- och titanföreningar;
  • volfram- och volfram-molybdenmästarlegeringar;
  • kobolt;
  • titan;
  • tantal;
  • sulfider;
  • legerat aluminium och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller storlekar och diametrar på borrar för metall finns det strikt definierade statliga standarder i form av tabeller. Beroende på den specifika typen av arbete kan du behöva stora, tunna eller till och med de minsta metallborrarna som finns tillgängliga idag . Varje storlek har sin egen unika beteckning. I allmänhet varierar moderna metallborrar i storlek från 0,5 till 8 centimeter (för avsmalnande skaft) och från 0,025 till 2 centimeter (för cylindriska skaft).

Bild
Bild

Märkning

Märkning och symbolisk beteckning av metallprodukter för borrning måste uppfylla GOST. Så, enligt detta dokument måste symbolen appliceras på alla delar med en diameter på mer än 2 mm . Beroende på de enskilda indikatorerna för varje enskild borr kan märkningen samtidigt innehålla all eller en del av sådan information: diameter, stålkvalitet, delens totala storlek, varumärke, noggrannhetsklass och några andra parametrar.

Viktig. Enligt principen ovan markeras metallborrar inte bara av inhemska utan även av utländska tillverkare.

Bild
Bild

Populära märken

Tillverkare från Ryssland, Tyskland, Taiwan, Sverige, Japan och andra länder i världen bedriver tillverkning av metallborrar för metall. De mest populära företagen och varumärkena inkluderar:

  • Volzhsky Tool Plant;
  • Tomsk Tool Plant;
  • PA "Tulamash";
  • Zaporozhye verktygsanläggning;
  • Bosch;
  • Hasser;
  • Ruko;
  • Sandvik;
  • Mitsubishi;
  • Winstar;
  • "Bison";
  • Interskol;
  • DeWalt;
  • Hilti;
  • Makita.
Bild
Bild

Det är dessa märken som du bör fokusera på när du köper metallborrar.

Produkterna från dessa företag uppfyller alla kvalitetskrav som accepteras på inhemsk och internationell nivå.

Samtidigt behöver du bara köpa varor på officiella försäljningsställen.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av borrar för metall är en ganska viktig och ansvarsfull uppgift, som bör hanteras med stor omsorg . På grund av den stora spridningen och den stora variationen av dessa arbetsdelar på byggmarknaden kommer varje användare att kunna välja en borr för gjutjärn, för härdat järn, för aluminium, för härdat stål och för djupborrning, för en borrhammare eller för en skruvmejsel. Samtidigt (oavsett vilken typ av borr du behöver specifikt för dig) är det viktigt att ta hänsyn till flera viktiga egenskaper.

Bild
Bild

Utnämning

Först måste du bestämma för vilket ändamål du ska använda borrprodukter. Så, vissa typer kan endast användas för borrning av en viss typ av metall (till exempel för aluminium eller gjutjärn).

Beroende på vilken typ av metall som borras kommer borrarnas funktionella egenskaper och egenskaper att variera avsevärt.

I detta avseende är det mycket viktigt att studera katalogbeskrivningen för den köpta produkten.

Bild
Bild

Kompatibilitet med huvudenhet

Innan du köper en borr måste du vara 100% säker på att den kommer att vara kompatibel med huvudenheten som du äger (till exempel en borr eller skruvmejsel). Det är särskilt viktigt att båda elementen är jämförbara vid fästpunkten.

Bild
Bild

Tillverkare

Din preferens i processen att välja och köpa produkter bör ges till produkter från välkända internationella märken som är populära och respekterade bland användarna. Sådana produkter överensstämmer som regel med alla befintliga inhemska och internationella standarder.

Bild
Bild

Pris

Idag säljs borrar för metall från olika priskategorier: både budgetalternativ och lyxdelar. Vart i experter rekommenderar att välja sådana varor som faller i mellansegmentet eftersom de motsvarar det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet … Å andra sidan är det lämpligt att undvika de billigaste artiklarna.

Bild
Bild

Recensioner

Innan du köper den eller den produkten, bör du läsa kommentarerna och användarrecensionerna om denna produkt. Du kommer att ta reda på om tillverkarens deklarerade egenskaper hos borren verkligen motsvarar det faktiska läget (till exempel om borren är hållbara när det gäller dess livslängd).

Bild
Bild

Köpsort

Det rekommenderas att köpa borrar för metall endast i specialiserade järnaffärer. Under sådana förhållanden du kan alltid få hjälp av kvalificerade och erfarna säljkonsulter.

Och även i officiella butiker och återförsäljare hittar du bara märkesvaror av hög kvalitet, och inte en billig falsk.

Med hänsyn till ovanstående egenskaper kan du välja sådana produkter som effektivt kommer att uppfylla deras funktionella uppgifter och som också kommer att tjäna dig under lång tid.

Bild
Bild

Förvaringstips

För att de metallborrar du har köpt ska bibehålla sin prestanda under en lång period, bör du ta hand om rätt lagring. Låt oss överväga de viktigaste tipsen och rekommendationerna från experter.

Metallborrar bör förvaras i specialdesignade behållare: till exempel verktygsskåp eller nattduksbord . Dessutom är det lämpligt att packa dem beroende på storlek, tillverkare och några andra indikatorer. Efter användning och innan du förvarar borrarna, rengör arbetsdelarna noggrant från smuts och damm. Således kommer du att förhindra korrosionsprocesser och förlänga användningen av elementen. Om borrarna inte används under en längre tid, bör de regelbundet behandlas med litol eller teknisk vaselin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Interaktion mellan metallborrar och aggressiva kemikalier är inte tillåten.

Under en intensiv och långsiktig borrprocess rekommenderas att behandla enhetens yta med olja (traditionellt väljs olja av märket I-20).

Endast i den situationen, om du följer alla ovanstående principer och rekommendationer, kommer övningarna att utföra sitt funktionella syfte effektivt och länge.

Rekommenderad: