Borrar Med Sexkant: Borr För Skruvmejsel Med Sexkant, För Trä Och Andra Typer. Egenskaper Och Urvalsregler

Innehållsförteckning:

Video: Borrar Med Sexkant: Borr För Skruvmejsel Med Sexkant, För Trä Och Andra Typer. Egenskaper Och Urvalsregler

Video: Borrar Med Sexkant: Borr För Skruvmejsel Med Sexkant, För Trä Och Andra Typer. Egenskaper Och Urvalsregler
Video: Benchmark Titanium Hex Drill Bit Set March 20 2019 Item 1245 142 2024, Maj
Borrar Med Sexkant: Borr För Skruvmejsel Med Sexkant, För Trä Och Andra Typer. Egenskaper Och Urvalsregler
Borrar Med Sexkant: Borr För Skruvmejsel Med Sexkant, För Trä Och Andra Typer. Egenskaper Och Urvalsregler
Anonim

Vi kan lugnt säga att ingen reparation är komplett utan ett verktyg som en borrmaskin. Som regel köper borrägare också borrar. Och oftare än inte en, men hela uppsättningar. Hex -skaftborrar är en av de mångsidiga modellerna. Läs om varför de är praktiska att använda, hur man väljer dem, vad är deras fördelar, läs den här artikeln.

Karakteristisk

Hex -skaftborrar är mångsidiga hjälpverktyg , som inte bara är tillämplig för borrning av olika material, utan också perfekt matchar ett stort antal olika borrar används tillsammans med skruvmejslar och hammarborrar . Dessa borrar är metallprodukter med en sexkantig spets (skaft). Lätt att använda - om det behövs kan de enkelt och snabbt tas bort från fästet.

Produkten fästs på borren med en chuck. Den senare klämmer fast den och låter inte produkten fly. Vissa hammarborrar är utrustade med hållare istället för chuckar, där hexborraren kan fixeras ordentligt, till skillnad från modellen, till exempel med ett runt skaft.

Andra viktiga fördelar med att använda sådana "hexagoner" kan noteras

  1. Produkterna fästs enkelt och fast på konventionella elektriska borrmaskiner.
  2. De kan användas tillsammans med skruvmejslar (endast om de senare har en sexkantig hållare).
  3. Förekomst av hållare av samma storlek för alla hexborrar, oavsett längd, diameter, tjocklek. Verktygshållarens längd 33,32 mm, bredd 6,3 mm mellan parallella sidor. Standardstorlekarna hjälper till att fästa dem ordentligt på en mängd olika enheter.
  4. Möjligheten att snabbt ersätta en produkt med en annan hex.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra egenskaper hos en sådan sexkantig produkt inkluderar ökad körning vid hög hastighet . Orsaken är avsaknaden av en styv fastsättning av borrmaskinen och elverktyget. Och du måste också veta att borrar med en sexkantig hållare inte kan säkerställa borrningens noggrannhet.

I detta avseende har modellerna på patroner bevisat sig på ett mycket bättre sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer

Numera finns det många tillverkare som tillverkar hex borrset med olika längder och diametrar.

Det moderna sortimentet av sådana produkter är ett antal modeller för bearbetning av olika material - keramiska ytor, betongväggar, produkter och strukturer gjorda av metaller och deras legeringar, trä, plastprodukter, kakelytor och andra.

Sexkantiga borrar är också klassificerade efter deras design - de kan produceras med olika spårstrukturer och skärpningsvinklar. Det finns flera typer.

  • Vridningsövningar . De enklaste och mest populära modellerna. De är borrar med två skär och två flöjter för spånavgång.
  • Kottmodeller … Spetsen på en sådan produkt har formen av en kon. Sådana modeller används sällan och endast för specialmaskiner.
  • Det finns också skruv-, fjäder-, fräsmodeller ., liksom produkter med Lewis- och Forstner -spiraler.

Borrar kan tillverkas av olika metaller och legeringar. Tillverknings- och bearbetningsteknik kan också påverka prestandan för verktyg (borrar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Övningar kan delas upp villkorligt beroende på ursprungsland (Kina, Europa och så vidare). Information om detta tillhandahålls av markeringen på skaftet. Ganska ofta producerar märken uppsättningar borrar med samma diameter, men av olika längd, liksom uppsättningar av borrar av samma längd, men med olika diametrar.

Alla borrar utmärks också av färg. Produktens färg anger bearbetningsmetoden och produktens tillverkningsmaterial.

  1. grå … Det billigaste och mest populära. De skiljer sig inte åt i uthållighet.
  2. Svart … De behandlades med överhettad ånga. Lämplig för borrning i kolstål och icke-järnmetaller.
  3. Lite gyllene . De har härdat och kommer att hålla länge.
  4. Gyllene . De är belagda med titanitrid och är av högsta kvalitet, hållbara och pålitliga.

Avviker från ämnet, bör det noteras separat att liknande borrar är gjorda för skruvmejseln . Skruvmejslar är oftast inte konstruerade för en sexkant och kräver en viss typ av skaft. Förutom hex finns det triangulära, cylindriska, koniska, hex (sexkantiga) och andra typer av skaft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Innan varje arbetspass är det viktigt att komma ihåg att varje typ av borr kräver val av ett visst läge - antalet varv. Så kan du förbättra kvaliteten på ditt arbete och minska risken för att stöta på borren.

Ett antal faktorer kan noteras som bör vägledas av när du väljer en viss produkt

Dimensioner … Det är inte alltid nödvändigt att köpa hela uppsättningar borrar. Totalt finns det tre konventionella storleksindelningar - kort (längd från 20 till 131 mm), långsträckt (från 132 till 205 mm), lång (från 206 till 254 mm).

Det är nödvändigt att köpa och välja modeller beroende på arbetsstyckets dimensioner och hål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer borrar måste du också vara uppmärksam på märkningen . Alla produkter med en diameter på mer än 2 millimeter har det. Om sektionsdiametern är större än detta värde, tillämpas värdet på tvärsnittet, liksom stålkvaliteten. Tillverkarens logotyp tillämpas också på produkter med en diameter som överstiger 3 mm. De vanligaste bokstäverna är "M", "P" och "K", som anger innehållet av molybden, volfram och kobolt. Bredvid dessa bokstäver finns det också siffror som återspeglar procentandelen av dessa metaller i produkten. Och du kan också hitta märkningarna HSS-TiN och HSS-TiAN, som indikerar förekomsten av en titanbeläggning på sådana produkter.

Enkelt uttryckt är det här de tuffaste borrarna som kan användas för att borra titanhaltiga metaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av borrar för träsnideri är relativt enkelt. Trä är inte lika hållbart material som metall, så sannolikheten för att klippa av kanterna på sådana produkter reduceras till noll.

Borrar för träsnideri är också billigare än modeller för metall.

Rekommenderad: