Självgängande Skruvar För En Sexkant (25 Bilder): Självgängande Skruvträ Med En Sexkant För Trä Och Andra Skruvar, GOST

Innehållsförteckning:

Video: Självgängande Skruvar För En Sexkant (25 Bilder): Självgängande Skruvträ Med En Sexkant För Trä Och Andra Skruvar, GOST

Video: Självgängande Skruvar För En Sexkant (25 Bilder): Självgängande Skruvträ Med En Sexkant För Trä Och Andra Skruvar, GOST
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Självgängande Skruvar För En Sexkant (25 Bilder): Självgängande Skruvträ Med En Sexkant För Trä Och Andra Skruvar, GOST
Självgängande Skruvar För En Sexkant (25 Bilder): Självgängande Skruvträ Med En Sexkant För Trä Och Andra Skruvar, GOST
Anonim

Självgängande skruvar är det mest populära valet av fästelement i byggnadsarbete från grunden och vid mindre eller större reparationer . Parametrarna för en självgängande skruv indikeras alltid med tre siffror, varav den första är trådens ytterdiameter i mm, och de andra två är längden från skruvhuvudet till änden. Olika typer av självgängande skruvar skiljer sig åt i skruvmetoden och designfunktioner. Varje specifik typ av självgängande skruv är lämplig för en specifik typ av material som den kommer att interagera mest effektivt med.

Bild
Bild

Särdrag

Om vi överväger en självgängande skruv för en sexkant, så ser det utåt mer ut som en bult med flera yttre skyltar

  1. Skruvgängor är sällsynta.
  2. Den vassa änden är inte för vässad och sticker knappast ut.

Dess tillämpningsområde är ganska brett på grund av hur original dess design är. Om en sexkantsskruv används samtidigt med en plugg, kan du, för att fästa stora delar på ett träd, använda denna självgängande skruv för att fästa de nödvändiga delarna även på betong. Den enda varningen är att pluggen i diameter ska vara exakt dubbelt så stor som huvudet för pålitlig fastsättning.

Bild
Bild

För arbete behöver du nycklar på 10, 13 eller 17 mm, beroende på vilken typ av bult som befälhavaren planerar att använda. Sådana fästelement kallas också ibland för "ripa", eftersom det tätt säkrar nästan alla föremål till ytan med rätt tillvägagångssätt. När hylsans bult används för att organisera taket, har dess design också ett antal funktioner.

  1. En hård och vass spets, liknande formen som en borr.
  2. Hex huvudbult.
  3. Gummitvättare.

Den senare fungerar som ett slags isolator som på ett tillförlitligt sätt skyddar bulten från fuktinträngning. Följaktligen är det i detta fall mindre risk för rost och fukt. Dessutom gör brickan anslutningen till skruven mycket tätare än under normala förhållanden. När det gäller deras diameter kan sådana fästelement vara från 8 till 10 mm inklusive. Och längden kan vara upp till 100 mm, så du kan plocka upp en skruv för bokstavligen alla takmaterial, med vilken belastningsnivå som helst, beroende på behov och behov.

Bild
Bild

Självgängande skruvar, som inte kan vridas utan användning av specialverktyg, är också populära bland sexkantiga eller flersidiga skruvar. Själva deras design lockar redan mycket uppmärksamhet utåt, och den styva infästningen eliminerar risken för någon form av konstruktionsfel, vilket är mycket användbart i offentliga anläggningar, särskilt om du uppmärksammar skruvens namn.

Självgängande skruvar med en pressbricka i konstruktionen kan också ha sex ytor, men i det här fallet finns det en viktig nyans. Ytan på locket är mycket större, vilket är lämpligt för att fästa metallplåtar. Oftast har de ingen karaktäristisk färg; utåt liknar de vanliga silverbultar.

Bild
Bild

Ett annat alternativ, när det gäller designfunktionerna hos specialskruvar, är självgängande skruvar för tillverkning av möbler. De utmärks av en trubbig spets och dras åt med en speciell insexnyckel. Deras diameter är i allmänhet densamma för hela längden, men mot huvudet blir själva bulten lite tjockare.

Hålet för en sådan sexkant i möblerna tillhandahålls i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns flera typer av möjliga självgängande skruvar som används i stor utsträckning på marknaden

  1. Trä.
  2. På betong.
  3. För speciella stålplåtar där borrarbete ska utföras.
  4. För högtalare.
  5. För att fästa fönster och dörrar.
  6. Galvaniserad självgängande skruv för stockar och skenor.
  7. Självgängande skruvar för VVS (oftast i smala cirklar kallas de för VVS).
  8. Självgängande skruvar med cylindriskt huvud.
  9. För takfäste.
  10. För arbete med gips, med hänsyn tagen till grova trådar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träfästen används främst vid tillverkning av skåpmöbler och andra träkonstruktioner. Denna självgängande skruv har ett dubbelformat sexkanthuvud. Gängan i det här fallet är mycket bred, så att den kan skruvas in ganska säkert. Beslag, byte, träprofiler på fönster och mycket mer är installerade med sådana fästelement, deras tillämpningsområde är ganska brett. Slutresultatet beror ofta direkt på uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självgängande skruvar för arbete med metallprofiler, rör eller plåt kännetecknas främst av unika designfunktioner … Huvudet på sådana självgängande skruvar kan vara i form av ett halvklot, sexkant eller pressad bricka. Materialet för tillverkning av sådana självgängande skruvar är kolstål, specialbehandlat för en längre livslängd. Sådana självgängande skruvar är vanligtvis galvaniserade, de är märkta med markeringar som användaren enkelt kan känna igen bultens diameter och längd.

Sexkantiga självgängande skruvar används i princip ofta för fastsättning av träprodukter . Dess vridning är möjlig med en skiftnyckel med önskad diameter. Om satsen innehåller en plugg är den dubbelt så stor som skruven. I betongväggar borras ett hål för sådana fästelement exakt enligt pluggens diameter. Med deras hjälp fixeras stålhörn och stålprofilguider. Den självgängande skruven skruvas i själva pluggen efter att ett hål med önskad diameter har borrats. Självgängande skruvar, till skillnad från skruvar, har ett bredare omfång och anses vara ett mer pålitligt alternativ för fästelement, med vilka du kan arbeta med sten, betong eller tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver fixa något riktigt tungt, används en ankarbult. De har också pluggar, men de är oftast metall. På grund av den tätare anslutningen kommer produkten att klibba fast och pålitligt på väggen, även om den är gjord av natursten.

Denna typ av självgängande skruv är lämplig för att fästa ljuskronor eller sträcktak, sportkonstruktioner eller barns gungor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller dimensionerna kan hexagonens diameter enligt kraven i GOST inte vara mindre än 8 mm. Om denna indikator inte matchar, så pratar vi definitivt om någon annan typ av fästelement. Storleksdiagrammet nämner också följande grundläggande parametrar för en sexkant:

  1. 6x50;
  2. 6x60;
  3. 6x100;
  4. 8x80;
  5. 8x100;
  6. 10x60;
  7. 10x100;
  8. 12x70.

För varje typ av hex används en specifik typ av nycklar, och var och en av dem har sitt eget användningsområde, där de fungerar mest effektivt. Om du väljer en sexkant när det gäller storlek och prestanda, liksom designfunktioner, blir risken för att göra ett misstag mycket mindre.

Bild
Bild

Urvalstips

Sexsidig hårdvara används på många områden, och rätt val beror på många olika nyanser. Det rätta valet är också viktigt, för om du drar åt fel bult kan tråden brytas av vid det mest olämpliga ögonblicket och hela reparationen kommer att hamna helt i avloppet. Det första du måste vara uppmärksam på är tillverkningsmaterialet och konstruktionen.

Det är att föredra att välja stål av en tillräckligt hög standard, som kommer att ha höga egenskaper. Dessutom kommer en extern och intern insexskruv att hålla mycket längre och mer pålitlig än något annat alternativ. När du köper, var uppmärksam på att huvudet passar exakt nyckelfärdigt. Åtdragningen ska inte gå hårt eller tvärtom hänga fritt; i något av dessa alternativ kommer fästelementen inte längre att vara tillräckligt tillförlitliga för arbete.

Nästa kriterium som inte kan ignoreras är styrka . Enligt statliga standarder finns det vissa indikatorer som skruvarna helst måste uppfylla för de angivna användningsvillkoren. Men mycket beror också på tillverkningsteknik, varför det är så viktigt att välja rätt råvara.

Bild
Bild

Det är värt att säga att detta är långt ifrån trådstål. Skruvar, till skillnad från naglar, måste vara starkare och mer tillförlitliga, och detta material kommer inte att fungera för detta på något sätt. När det gäller indikatorerna, här varierar siffran från minimum 3, 8-4,0 till 13 när det gäller styrka. Det mest lämpliga alternativet övervägs när legerat stål av kombinerad karaktär fungerar som tillverkningsmaterial. Sådana element används ofta som tillsatser i ett sådant material för att förbättra fysiska och tekniska egenskaper.

  1. Titan.
  2. Vanadin.
  3. Krom.
  4. Nickel.
  5. Kväve.
  6. Kopparlegeringar.

Alla dessa metaller utgör en andel av produktens totala vikt och ger höga tekniska egenskaper. För vägreparationer och liknande områden där det krävs en ganska hög stress är rätt materialval mycket viktigt. En annan viktig nyans är designfunktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, speciellt för vägreparation eller brofästning, används vanligtvis stora, omvända gängade sexkantar. I sådana skruvar är utsprången nästan osynliga för att inte bryta tråden under arbetet. En liknande design används också inom bilindustrin och ibland vid VVS -reparationer.

Vanligtvis är dessa blandarskruvar. Följaktligen måste du i alla fall ta hänsyn till det framtida tillämpningsområdet när du väljer en sexkant.

Rekommenderad: