Centerborrar: För Metall Och Andra Självcentrerande Borrar, GOST. Vad är Hårdmetallcentrerade Borrar Till För?

Innehållsförteckning:

Video: Centerborrar: För Metall Och Andra Självcentrerande Borrar, GOST. Vad är Hårdmetallcentrerade Borrar Till För?

Video: Centerborrar: För Metall Och Andra Självcentrerande Borrar, GOST. Vad är Hårdmetallcentrerade Borrar Till För?
Video: Borra i tunnplåt och metall (Plåtslöjd) 2024, Maj
Centerborrar: För Metall Och Andra Självcentrerande Borrar, GOST. Vad är Hårdmetallcentrerade Borrar Till För?
Centerborrar: För Metall Och Andra Självcentrerande Borrar, GOST. Vad är Hårdmetallcentrerade Borrar Till För?
Anonim

Centerborren är ett multifunktionellt verktyg av professionell typ. Denna kombinerade produkt har 2 arbetsdelar, vars användning gör det möjligt att utföra olika operationer. Borrens huvudfunktion är att göra hål i arbetsstycken med olika hårdhet och densitet - i legerat stål, gjutjärn, cermets och polymerplaster. Borrar av denna typ kan användas både i hemmet och på metallskärande produktionsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Utseendemässigt skiljer sig borrens centreringstyp från standardborren för metall. I detta fall har verktyget 2 arbetsdelar, som är placerade i motsatta ändar av verktygets arbetsstång. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att använda borren under en längre tid utan att slipa. Produktens huvuddrag är dess förstärkta kaross, som är tre gånger tjockare än dess självcentrerande skärande delar. Centreringsverktyget, jämfört med en konventionell borr, har en kort kropp och små arbetsdelar. Denna modifiering ger verktyget egenskaperna för ökad hårdhet och tillförlitlighet. När du arbetar med denna borr böjer den inte, går väldigt sällan sönder och gör det möjligt att göra hål med hög noggrannhet.

Den självcentrerande borren består av 3 huvuddelar:

  • borrutrustningens område i borrutrustningen - verktygets bas;
  • området med den minsta diametern - den arbetande skärdelen;
  • området med den största diametern är delen av medelstorleken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Borren används för att utföra metallbearbetningsprocedurer i olika typer av svarv-, borr- och fräsutrustning . Vid utförande av produktionsuppgifter i massskala används centreringsverktyget för att markera mitten av arbetsstycket innan det placeras i bearbetningsmaskinen. I detta fall kan processen att luta arbetsstycket hoppas över, vilket förenklar produktionscykeln och minskar tiden för dess implementering.

På grund av sin breddade del och höga styvhet används centreringsanordningen för att göra exakta dimensioner av hålets diameter, därför används den ofta i mjukvarukontrollerad utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna enhet har minimala risker för deformation eller brott, därför används i byggbranschen borren som en försänkning för metall eller trä. Enheten har inte bara möjligheten att borra ett preliminärt hål för den självgängande skruven, utan också utföra mothål samtidigt för att helt sänka hårdvaruhuvudet i materialet.

I vissa fall hjälper en mittborr till att borra skruvhuvuden och självgängande skruvar med nedfällda splines . Även radioamatörer har funnit användning för detta verktyg - små borrdiametrar används för att borra hål i radiokort. Standardövningar går ofta sönder när sådant arbete utförs, medan en självcentrerande enhet med en storlek på upp till 1,5 mm på grund av designfunktionen klarar på ett tillförlitligt sätt den uppgift som tilldelats den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska krav

Hårdmetallborrverktyg tillverkas enligt kraven i den statliga standarden, som regleras av GOST 14952-75. Med denna enhet är det möjligt att göra ett hål med exakt diameter, som ligger i en riktning i rät vinkel mot arbetsytan. Alla andra enheter är betydligt sämre än en centerborr när det gäller tillförlitlighet och noggrannhet i hål.

Enligt GOST-standarder kan centreringsanordningens diameter ligga i intervallet 0,5-10 mm. Det finns 4 typer av ett sådant borrverktyg.

  • Typ A - Nödvändigt vid exakta hål vars centrum är 60 °. Denna typ av verktyg har inga skärkanter som bildar en säkerhetskotte under borrning.
  • Typ B - används för att borra ett hål med en säkerhetskotte, vars storlek är 120 °.
  • Typ C - används för hål med exakt centrering, men utan användning av en konskyddsanordning. I detta fall blir hålets sidor 75 °.
  • R -typ - används för att borra ett hål med en exakt diameter, vars vändning på sidorna har ett snitt i form av en båge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Centerborrar av de listade typerna tillverkas i 2 varianter:

  • skärdelens diameter når inte mer än 0,8 mm;
  • skärdelens diameter överstiger 0,8 mm.

När du använder ett borrverktyg, vars diameter på skärdelen är mindre än 0,8 mm, är väggarnas släthet vid hålet mycket högre än analogernas. Med en skäryta på mer än 0,8 mm är denna funktion avgörande vid val av borrtyp, vars användning ger en annan grovhet i det färdiga hålet. Verktyget som är avsett för borrning av centrerade hål är tillverkat av legeringar av hårt stål med höghastighetsegenskaper.

I enlighet med GOST -standarderna är produktens Rockwell -hårdhet, beroende på diametern, följande:

  • diameter upp till 3, 15 mm - har en hårdhet på 62-65 HRC;
  • diameter mer än 3, 15 mm - har en hårdhet på 63-66 HRC.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare gör ännu starkare centerborrar genom att tillsätta kobolt- och vanadinkomponenter till legeringen.

När du gör en centerborr är små avvikelser i dess diameter tillåtna. Dessa indikatorer regleras också av den statliga standarden:

  • diametrar upp till 0,8 mm kan ha ett fel upp till 0,05 mm;
  • diametrar från 0,8 till 2,5 mm kan ha ett fel på upp till 0,1 mm;
  • diametrar från 2, 5 till 5 mm kan ha ett fel på upp till 0, 12 mm;
  • diametrar över 5 mm kan ha ett fel på 0,15 mm.

GOST -standarder reglerar också utseendet på borranordningen. Det ska inte finnas några sprickor, spår av svartning eller oxider på verktygets yta. Oxidfärger kan visas i spårområdet på borren utan att gå utöver skärpningscirkeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

För närvarande erbjuder detaljhandelskedjor kunderna ett centrerande borrverktyg för inhemska och utländska tillverkare. Kostnaden för dessa produkter beror på vilket märke som har släppt produkterna . Inhemska borrar håller hög kvalitet till lägre priser jämfört med produkter av utländskt ursprung.

Bland inhemska tillverkare är de mest populära bland konsumenterna produkterna från Sekira LLC . Företaget ligger i distriktet Sestroretsk i Leningrad -regionen.

Centerborrar produceras här i enlighet med nationella GOST -standarder. Utan ny slipning kan ett verktyg från denna tillverkare utföra cirka 120 borrcykler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller produkter som kommer till vår marknad från utlandet är märket Dormer UK särskilt intressant . Centerborrar tillverkas i Storbritannien och uppfyller internationella tekniska standarder. Legeringsstålet för detta borrverktyg innehåller en koboltlegeringskomponent, varför Dormer -borrar har hög hållfasthet och utmärkt skärprestanda. Verktyget är värmebeständigt och har ökad slitstyrka.

Det amerikanska märket DeWALT och det tyska varumärket Robert Bosch har bra recensioner för kvaliteten på centreringsverktyget . Av de asiatiska tillverkarna förtjänar instrumentet från det sydkoreanska märket YG-1 förtroende. När det gäller den kinesiska kvaliteten bör du vara mycket försiktig när du väljer en centerborr från dessa tillverkare, eftersom produkter som är utåt attraktiva i utseende kan visa sig vara av dålig kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Valet av en centerborr beror på vilka hålmått du vill göra. Vikten av arbetsstycket, som är fast i metallbearbetningsmaskinen, beaktas också. Storlekar, beroende på arbetsstyckets vikt, regleras av GOST - ju större delens massa, desto större diameter behövs för borrmaskinen. Varje borrdiameter har 2 versioner, så dess typ väljs beroende på kraven på hålväggarnas grovhet.

Den kombinerade centreringsborrmaskinen väljs enligt kraven för den typ av hål som anges i ritningarna. För att bestämma kvaliteten på ett verktyg finns det ett antal objekt som det måste kontrolleras för.

  • Överensstämmelse med Rockwell -hårdhetsstandarder . Centrumborrdata anges i dess tekniska data. Ett kvalitetsverktyg har en indikator på minst 63-66 HRC. Överskridande av dessa standarder leder till det faktum att borren kommer att bli ömtålig och kortlivad. Underskattade standarder gör att verktyget snabbt blir tråkigt.
  • Borrens överensstämmelse med deklarerad diameter . Du kan kontrollera detta med en mikrometer. Borrens långsträckta arbetspenna ska mätas - och om dess diameter överstiger de tillåtna felfrekvenserna kommer det inte att fungera att få ett hål av en given storlek med detta verktyg.
  • Bestäm produktens integritet . Detta är särskilt viktigt för dess skärande del, liksom för den konformade kronan. Det ska inte finnas några sprickor eller bucklor på verktyget i stället för arbetsytorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en centerborr är det bättre att ge företräde åt kända varumärken med ett välförtjänt positivt rykte. Du bör inte köpa en borr från en okänd tillverkare - spara pengar, du kan köpa ett verktyg av otillräcklig kvalitet, som snabbt kommer att misslyckas.

Borrverktyget ändrar gradvis vinkeln på skärplattorna under drift. Detta leder till en minskning av snittets hastighet och överdriven uppvärmning av borren. Med tiden kräver varje borr slipning, vilket måste göras samtidigt som skärkantens lutningsvinkel bibehålls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärpning

I vardagen används en centreringsborr för att borra metallarbeten eller som hjälpverktyg vid lossning av problemhårdvara. Du kan vässa en sådan borr på egen hand, men med denna procedur är det nödvändigt att observera några viktiga nyanser.

  • För att underlätta arbetet rekommenderas att använda speciella elektriska maskiner avsedda för slipning av borrverktyg. Utan att använda en sådan enhet kommer det att vara ganska svårt för dig att upprätthålla rätt skärpningsvinkel på skärytan på mittborren.
  • För slipning måste du veta exakt verktygets diameter. Vanligtvis anges denna information på sin kropp.
  • Verktyget placeras i ett hål som motsvarar dess diameter. Slipningsprocessen utförs automatiskt av enheten utan mänskligt ingripande.
  • Efter slipningsprocessens slut måste verktygets yta rengöras från metallspån.

I de fall vinkeln på skärdelen av mittborrningen kränks under slipning, börjar verktyget under användning överhettas i onödan och slits ut snabbt.

Rekommenderad: