Klämmor: Vad är De? Skruv Och Andra Typer. Vad Används Det Till? Hur Väljer Man En Metall- Och Rörklämma? Smidda Möbler, Plast, Metall Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Klämmor: Vad är De? Skruv Och Andra Typer. Vad Används Det Till? Hur Väljer Man En Metall- Och Rörklämma? Smidda Möbler, Plast, Metall Och Andra Sorter

Video: Klämmor: Vad är De? Skruv Och Andra Typer. Vad Används Det Till? Hur Väljer Man En Metall- Och Rörklämma? Smidda Möbler, Plast, Metall Och Andra Sorter
Video: 12 Skjult installasjon av bokser 2024, Maj
Klämmor: Vad är De? Skruv Och Andra Typer. Vad Används Det Till? Hur Väljer Man En Metall- Och Rörklämma? Smidda Möbler, Plast, Metall Och Andra Sorter
Klämmor: Vad är De? Skruv Och Andra Typer. Vad Används Det Till? Hur Väljer Man En Metall- Och Rörklämma? Smidda Möbler, Plast, Metall Och Andra Sorter
Anonim

Vad är det här - klämmor, vad de används till och hur man väljer för metall, rör - dessa frågor ställs regelbundet inför människor som börjar ägna sig åt VVS eller snickerier. Mängden av dessa verktyg förvånar verkligen den oinformerade personen: smidda möbler, trä, plast, metallskruv och andra sorter är allmänt representerade på marknaden. Det är värt att prata mer detaljerat om vad som bör beaktas när du väljer dem och vad som är hemligheterna med att arbeta med klämmor.

Bild
Bild

Vad är en klämma?

För att fixa delen i en viss position under snickeri, låssmedarbete behöver du en hållare som kan greppa med en viss kraft. Detta är just den uppgift som klämman utför . - en enhet som gör att befälhavaren kan frigöra händerna för andra manipulationer. Klämmor används för att utföra fästfunktioner när du behöver fixa en del eller produkt i en given position, så att du kan säkerställa tät kompression vid limning av ytor, byte av tång och tång.

Verktyget fick sitt namn från den tyska schraubzwinge, det kallas också helt enkelt en klämma.

Bild
Bild

Klämman ser ut som en vertikalt placerad skruv eller slät bas, fixerad på en ram med en ömsesidig plattform . Genom att justera läget för det rörliga elementet kan du öka eller minska trycket på det fastspända föremålet. Huvudmaterialet för deras tillverkning är metall, men det finns också alternativ av trä, plast. Elementen i hushålls- eller låssmedapparater som används för att fästa dem på skrivbordets yta kallas också klämmor. Sådana detaljer finns i ett skruvstycke, mekaniska köttkvarnar, gamla bordslampor.

Bild
Bild

Enhet

Klämman har en enkel och pålitlig design. Den går nästan aldrig sönder och har en lång livslängd. Verktyget består av följande delar.

  • Ramfästning. Det fungerar som ett ömsesidigt element mot vilket den fasta delen pressas. Kan vara G-formad, C-formad eller S-formad.
  • Rörligt element med "häl". Som ett stativ kan det öka eller minska avståndet från plattformen till ramen.
  • Skruv eller spak. Han är ansvarig för att fixera klämman i en given position, låter dig justera kompressionskraften. Spakmodeller har en snabbare fixering; med mindre ansträngning är komprimeringen ganska intensiv. Klämhandtaget rör sig med en knapptryckning.
  • Fjädrar. De är i "klädnypor" - nålklämmor med 2 handtag, som arbetar med principen om sekatörer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klämmans design förblir oförändrad under lång tid. Det är ganska effektivt även utan att göra några ändringar.

Vad används de till?

Syftet med klämmorna är ganska olika. Detta är låssmed och snickeri används ganska framgångsrikt i byggbranschen.

Det finns stationära modeller med tillbehör för en arbetsbänk eller för ett bord i en verkstad, samt mobila enheter.

De används inom en mängd olika områden och aktiviteter

För plåt … Klämman används här som en vertikal gripare, sådan utrustning används främst i lagersektorn och i produktionen

Bild
Bild

För montering av möbler … Samma snickeriverktyg används för ramar och för trä i någon av dess konfigurationer. Klämmor används främst vid limning av element. En snickeriklämma behövs också för en möbelbräda.

Bild
Bild

För konststen . Vakuumklämmor används här, så att du kan limma sidorna och väggsockeln för att skapa ett överflödessystem.

Bild
Bild

För dörrar . Här används klämmor för att installera lådor i öppningen med möjlighet att räta ut krökta hörn.

Bild
Bild

För limning av delar . Klämman ger en tätare och mer enhetlig anslutning, vilket resulterar i att vidhäftningen av material är mer effektiv. Slutmodeller låter dig limma inredningen på möbelns framkant.

Bild
Bild

För formning . Här fungerar klämman som ett stödelement.

Bild
Bild

För golv, för läggning av laminat . Klämelementet som används vid tampning av plankorna är också en klämma, även om det ser mer ut som ett fäste.

Bild
Bild

För borr … Här fungerar klämman som ett externt tillbehör för elektriska eller handverktyg.

Bild
Bild

För belysningsenheter . Klämlampor används i stor utsträckning som ett nödvändigt komplement till arkitekter och andra människor som arbetar med ritningar.

Bild
Bild

För hårnål … Metallklämman ger enkel fastsättning av gängade produkter i taket och andra stödjande metallkonstruktioner.

Bild
Bild

För bussen . Här används klämmor för att göra sågningen lättare att hantera. För korrekt användning av styrskenor i elverktyg rekommenderas val av F-formade eller snabbklämda modeller.

Bild
Bild

För ventilation . Denna typ av balkklämmor är gjorda av metall. Det används vid läggning av olika verktyg, det hjälper till att fixera fästelement på stödkonstruktioner utan att borra hål eller svetsa.

Bild
Bild

För sträcktak . Här används nålformade klämmor av plast i storlekar på 100, 150, 200 mm. Med hjälp av en sådan klämma hängs duken upp i hörnen av rummet före uppvärmning, vanligtvis räcker det med 6 produkter för rummet.

Bild
Bild

Användningsområdet för klämmor är inte begränsat till detta. Hantverkare använder dem till och med för att fixa plåtmaterial och överdimensionerade laster på bagagerummet på en bil. I alla fall kan man inte klara sig utan det i en hemverkstad.

Vyer

Klassificeringen av klämmekanismer är ganska omfattande. Här kan du hitta möbelklämmor och "pistoler", tänger och dubbelsidiga modeller. Alla förtjänar största uppmärksamhet. Det är värt att överväga klassificeringen och typerna av klämmor mer detaljerat.

Efter storlek

Beroende på syftet kan klämmorna vara små och stora, långa och korta . Miniversioner används ofta i smycken och andra småjobb. De genomsnittliga parametrarna kommer att vara följande:

  • längd - från 150 till 900 mm;
  • bredd - 120-350 mm;
  • arbetsytans storlek (vid maximal öppning) - 10-600 mm.
Bild
Bild

De minsta griparna har hörnklämmor - högst 10-100 mm, eftersom kontakten sker i en vinkel på 90 grader.

Bland standardklämmorna är det största arbetsområdet för de F-formade modellerna från 15 till 350 mm med en verktygslängd på upp till 400 mm. G-klämmor anses vara medium. Deras grepp når 70-170 mm, vilket är tillräckligt för de flesta typer av arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Basen från vilken verktyget är gjort spelar också roll. I grund och botten är materialet för tillverkning av klämmekanismer järnhaltiga och icke-järnmetaller, men det finns också trä- eller plastelement . Det är värt att överväga alla alternativ mer detaljerat.

Smidd . De starkaste och mest hållbara anses vara de mest pålitliga. De klassiska F-klämmorna med skruvklämning är gjorda av segjärn. Dessa fästen ger maximal stabilitet.

Bild
Bild

Plast … De används främst för installation av sträcktak. De är tillverkade av polymerer som är resistenta mot arbetsbelastningar.

Bild
Bild

Metall stämplad … Denna kategori omfattar massmarknadsstålprodukter och tunga industriprodukter. För installation av metallramar och stödkonstruktioner används klämmor med korrosionsskyddande galvaniserad eller galvaniserad beläggning. Smidda stålklämmor är mer pålitliga, men dyrare.

Bild
Bild

Trä . Designad för limning av delar av mjuka och spröda material. Tillverkad av lövträ.

Bild
Bild

Gjuta aluminium . Lätt, korrosionsbeständig, men inte konstruerad för tung belastning.

Bild
Bild

Dessa är de viktigaste materialen på marknaden.

För ekonomins skull kan kinesiska tillverkare använda mer spröda metalllegeringar. Det är därför det är bättre att inte välja produkter av okända märken.

Enligt handlingsprincipen

Enligt driftsprincipen är alla klämmor ganska lätt att klassificera i konventionell mekanisk - med manuell kontroll och avancerad . Den enklaste är skruva , utrustad med ett nickel i änden av det gängade elementet och ett handtag. Har en kropp och en rörlig del. Detta är en universell modell, bekväm i vardagen och i arbetet med en snickare, låssmed. Den förbättrade excentriska designen är lättare att hantera.

Bild
Bild

Magnetiska klämmor används av elektriska svetsare för att fixera de skarvade arbetsstyckena. Oftast används de i hörnskarvar. Ser ut som en polyhedron eller en likbent triangel med rät vinkel. Magnetiska skär är placerade på kanterna i kontakt med metallen.

Bild
Bild

Automatisk eller snabbklämning (pistol) även känd som trigger, rack and pinion. Dess konstruktion är F-formad, 1 käke är fastmonterad på stången, den andra rör sig i friläge eller är låst i en given position.

Bild
Bild

Hydraulisk och pneumatisk kraftklämma - enheter med kraftförsörjning till arbetsytan med hjälp av ett element som liknar en domkraft. Vakuummodeller används vid arbete med glas, konststen, keramik. De är utrustade med en ram med vakuumsugkoppar och handpumpar för att generera den nödvändiga kraften.

Bild
Bild

Vår genom sin design liknar den en beskärare eller tång, har 2 handtag och stängningskäftar. Kläm- och expanderande kraft appliceras mekaniskt. Spacer används för installation av laminat och typinställande golv. Universal loopback används vid installation av fiberoptisk kabel till stödkonstruktioner.

Bild
Bild

Efter form

Formerna på klämmor är också ganska varierande. Bland de vanligaste alternativen är följande.

C-formad . Vanliga klämmor, även kända som ändklämmor. Praktiskt för stationär användning.

Bild
Bild

F-formad . Dessa inkluderar alla snabbspänningsmodeller och andra långstångsstilar. Den runda "slanten" är fixerad i horisontalplanet.

Bild
Bild

G-formad . Enkel och pålitlig, lådtyp, lämplig för arbete med metall. Ledad vridbar modell är lättare att styra än justerbar med en skruv

Bild
Bild

T-formad . Med en original guideprofil. Används vid möbelproduktion och fönsterinstallation.

Bild
Bild

Tång . De kan vara med en spärr eller en fjäder. Kallas även "klädnypor" för sitt utseende och platta läppar.

Bild
Bild

Skrov . För fastspänning av arbetsstycken i ett parallellt eller snett plan. Den vridbara kroppsklämman kan fungera som en tvåvägs expanderbar distans.

Bild
Bild

Klämmer fast pistoler . Automatiserade rammodeller.

Bild
Bild

Bård . Används för att fästa material längs kanten.

Bild
Bild

Hörn … Det finns magnetiska och skruv. De används för att ansluta delar i rät vinkel.

Bild
Bild

Tejp … Bältet spänt. Används i snickerier.

Bild
Bild

Dessa är bara de vanligaste typerna av snickeri- och låssmedklämmor.

I högspecialiserade applikationer är deras konfigurationer mycket mer varierade.

Märkesbetyg

På den ryska marknaden kan du hitta klämmor från europeiska, asiatiska, amerikanska tillverkare. De flesta av dem är välkända för amatörer och professionella hantverkare. De bästa företagen du kan lita på är värda att lära sig mer i detalj. Popularitetsbetyget bland märken - tillverkare av klämmor inkluderar följande märken.

  • Stanley . Ett amerikanskt företag som har funnits i över 175 år. Märkets verktyg är så tillförlitliga att de används även under rymdexpeditioner. I sortimentet hittar du bälte, kantigt. F-formade, G-formade, utlösarklämmor av högkvalitativt stål och aluminium. Företaget tillverkar de flesta av sina produkter för den ryska marknaden i Kina.
  • Bessey . Tyskt märke specialiserat på tillverkning av klämmor för privat och professionellt bruk. Sortimentet inkluderar gjutjärn, stål, aluminiummodeller, spakar och högpresterande armaturer. Företaget tillverkar alla typer av klämmor, inklusive de med växellådor och manipulatorer, anses med rätta vara en av de ledande på världsmarknaden.
  • Wilton … Ett Chicago-baserat industriföretag som har tillverkat verktyg för professionella och amatörer i över 70 år. Varumärket har upprepade gånger patenterat sina uppfinningar, ursprungligen specialiserat på tillverkning av skruvstycke. Klämmor av märket används fortfarande i stor utsträckning av hantverkare över hela världen idag. Företagets huvudsakliga specialisering är F-formade och C-formade klämmodeller.
  • Matris . Tyskt varumärke, representerat i Ryssland i över 10 år. Företaget tillverkar en mängd olika snickeri- och metallbearbetningsverktyg. F-formade klämmor och snabbklämmor är av särskilt intresse. Varumärket sticker ut för sin lojala prispolicy, genomtänkt ergonomi i sina produkter.
  • Äckligt . Ett företag från Tyskland som tillverkar professionella produkter. Varumärket intar med säkerhet en ledande position inom försäljning i EU -länderna. Bland produktsortimentet noteras särskilt tang- och rackklämmor, vilket avsevärt underlättar masterns manuella arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta uttömmer inte listan över tillverkare, men om du väljer produkter från betrodda företag kan du vara säker på att det köpta verktyget kommer att motivera förhoppningarna på det.

Urvalstips

Erfarna och nybörjare hävdar ofta vilken klämma som är bättre att köpa. Faktum är att urvalskriterierna för detta verktyg länge har definierats. Det räcker bara att uppmärksamma följande punkter.

  1. Klämkraft . De mest kraftfulla industrimodellerna kan leverera indikatorer på 1 ton, men en sådan förstärkt struktur behövs inte i vardagen. De enklaste modellerna har mycket mer blygsam prestanda. I genomsnitt är deras klämkraft 20-100 kg. Detta är tillräckligt för de flesta operationer, även när du arbetar med maskiner i en hemverkstad.
  2. Fixeringsmetod . Den bestämmer hur exakt förändringen i avståndet från det rörliga elementet till delens kant kommer att utföras. När du utför arbete med vikt eller höjd är det bättre att välja snabbklämmor som gör att befälhavaren kan utföra denna operation med en hand. Skruvmodeller är lämpliga för användning i verkstaden, men inte särskilt praktiska att använda utan arbetsbänk och andra armaturer.
  3. Massa . Allt beror på syftet med klämman. De som är konstruerade för att arbeta med fräsmaskiner kan väga upp till 5 kg. Det är bättre att välja hushållsmodeller i intervallet upp till 1 kg.
  4. Material som används . De mest hållbara klämmorna med en förstärkt kropp är gjorda av gjutjärn och andra järnmetaller. De är ganska massiva, fokuserade på att hålla tunga delar. Hushållsmodeller är oftast gjorda av kombinerade material. Kombinationen av syntetiska material, polymerer och aluminiumgjutning har visat sig bra. Den färdiga produkten väger mindre, är inte rädd för korrosion vid sällsynt användning.
  5. Funktionalitet . Alla klämmor är inte desamma. Några av dem har både spänningskapacitet och möjlighet att användas som distans. För att göra detta är de utrustade med svängbara käkar som kan styras inåt eller utåt från huset.
  6. Rostskydd . Detta ögonblick är endast relevant för produkter gjorda av järnmetaller. För att bibehålla en smidig körning under lång tid målas de med pulverformuleringar och oljas och svärts då och då. Galvaniserade klämmor är enkla att underhålla. Så länge beläggningen är intakt hotar inte korrosionen instrumentet.
  7. Övriga tillbehör . De är valfria, men de underlättar starkt produktens funktion. Till exempel, modeller med gummikuddar på käftarna gör att du kan arbeta med ömtåliga eller mjuka delar, vilket mjukar stötarna vid kontaktpunkten. Det medföljande T-handtaget är också användbart, så att du kan justera kraften när du spänner fast delen.
Bild
Bild

Alla dessa punkter är viktiga för att välja rätt klämma, särskilt om befälhavaren är ny i sitt hantverk. Erfarna låssmeder och snickare förstår i praktiken egenskaperna hos ett sådant verktyg och gör inte längre misstag vid byte av det.

Hur man använder?

Användningen av klämmor väcker inga särskilda frågor. Oavsett konstruktionstyp används de för att klämma fast delar eller föremål, material i en given position. Det räcker med att placera föremålet mellan käftarna och sedan fixa det.

I klassiska skruvprodukter används ett roterande element för detta, vilket måste dras åt med 2 händer.

Bild
Bild

Snabbkopplingar liknar i princip en pistol med avtryckare … Det räcker att använda spaken, och käftarna stängs med erforderlig ansträngning. Deras bekvämlighet ligger i det faktum att du kan göra allt arbete med en hand. Nålklämmor har samma spaksprincip, men kompressionskraften styrs av ett fjäderelement. Att arbeta med dem liknar att använda en beskärare - det här är inte det enklaste och mest bekväma verktyget.

Bild
Bild

Ändklämmor De skiljer sig åt genom att de har en distans, inte bara på sidorna, utan också i mitten, downforce skapas vid 3 punkter. Först måste du klämma fast materialet mellan käftarna och sedan använda den tredje plattformen. Detta verktyg används främst för limning av dekorativa ändkanter.

För förvaring av klämmor i verkstaden rekommenderar erfarna snickare och låssmeder att använda specialsystem eller hyllor med en kamformad framkant. I det här fallet blir det enkelt att ordna verktygen i storlek - från små till stora.

Rekommenderad: