Vise: Vad är Det? Nyckelfri Och Maskin, Hushåll Och Arbetare, Med Och Utan Sugkopp, Självcentrerande Bärbara Och Andra Typer, Deras Enhet

Innehållsförteckning:

Video: Vise: Vad är Det? Nyckelfri Och Maskin, Hushåll Och Arbetare, Med Och Utan Sugkopp, Självcentrerande Bärbara Och Andra Typer, Deras Enhet

Video: Vise: Vad är Det? Nyckelfri Och Maskin, Hushåll Och Arbetare, Med Och Utan Sugkopp, Självcentrerande Bärbara Och Andra Typer, Deras Enhet
Video: Få människor vet om denna hårklipparfunktion !!! 2024, April
Vise: Vad är Det? Nyckelfri Och Maskin, Hushåll Och Arbetare, Med Och Utan Sugkopp, Självcentrerande Bärbara Och Andra Typer, Deras Enhet
Vise: Vad är Det? Nyckelfri Och Maskin, Hushåll Och Arbetare, Med Och Utan Sugkopp, Självcentrerande Bärbara Och Andra Typer, Deras Enhet
Anonim

Vid bearbetning av delar krävs att de fixeras i ett fast läge, i detta fall används en skruvstång. Detta verktyg erbjuds i ett brett sortiment, vilket gör det möjligt att utföra arbete med den mest varierade graden av komplexitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett skruvstycke är ett verktyg vars grundsyfte är att fixera arbetsstycken i ett statiskt läge under hyvling, sågning, såväl som borrning och andra typer av bearbetning. Verktygets design innehåller flera detaljer.

  • Bas - kroppen tillsammans med bottenplattan, den senare behövs för att installera skruven på en arbetsbänk, maskin eller bord. I vissa fall kan den utrustas med ett städ. Typen av fästelement är vanligtvis vakuum (på sugkoppar), magnetisk eller bultad.
  • Svampar - är mobila och statiska. Den senare fungerar som baselement; i detta fall utförs fastspänningen av delen genom att flytta en käke mot den andra. Varje svamp har avtagbara dynor - de kallas "kinder". Deras inre yta är plan eller korrugerad. Produkter av den första typen är avsedda för klämning av mjuk, den andra - för hård. I detta fall kan cellerna i det korrugerade mönstret ha en pyramidform eller bestå av horisontella och vertikala spår skurna längs hela längden.
  • Spännskruv - en speciell mekanism som är direkt ansvarig för att flytta svampen har ett roterande handtag. Passerar från själva skruvstaven till handtaget, vilket möjliggör rotation utan att använda skiftnycklar eller liknande verktyg.

Vissa typer av skruvstycken kan ha sina egna designfunktioner. Till exempel, i vissa modeller, i stället för en mekanisk skruv, tillhandahålls hydraulik. Andra har flera par svampar, de placeras ovanpå varandra. Varje sort har sin egen omfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Vices presenteras i en mängd olika modeller med olika struktur och funktionalitet. Laster kan vara hushåll, självcentrerande, multifunktionella, golvstående, bärbara, med eller utan enhet. Den mest utbredda är mekaniska anordningar, där klämman är gjord på grund av tillämpningen av fysiska ansträngningar. Sådana modeller är konventionellt indelade i flera grupper.

Skruva - designen ger ett löpgevär som går smidigt längs hela skruvens längd. Vanligtvis gjord med trapetsformade trådar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyckelfri - skruven rör sig genom den fjädermonterade delen. Skillnader i rörlighet i tvärplanet. Vid tryckning lossas skruven från kopplingen så att den kan flyttas fritt utan rotation.

Bild
Bild

Snabb släpp - sådana modeller öppnas och stängs utan användning av en skruv. Designen innehåller en speciell mekanism med en spak eller avtryckare, den är ansvarig för den operativa justeringen av käkarnas position.

Bild
Bild

Excentrisk - används när det är nödvändigt att snabbt dra åt delarna. Under användning av verktyget rör sig käken fritt tills excentern kläms fast.

Bild
Bild

För att öka bearbetningshastigheten används också andra typer av skruvstycken

Pneumatisk - här säkerställs konvergensen och divergensen mellan käftarna med en speciell mekanism med kameror och inbyggda membran. Utformningen av ett sådant verktyg ger en pneumatisk ledning ansluten till en kompressor av lufttyp. Denna enhet låter dig klämma fast arbetsstycken på några sekunder utan ansträngning.

Bild
Bild

Hydraulisk -skruvverktyg med inbyggd hydraulisk booster. I denna kategori ingår också modeller vars driftsprincip påminner om en domkraft med en plug-in hydraulisk pump.

Beroende på designfunktionerna är verktygen indelade i låssmed, snickeri, samt manuella och maskinverktyg.

Bild
Bild

Låssmeder

Låssmedanordningar är gjorda av metall, alla element i den är fasta och täta . Mjuka element finns inte i designen. Skruven är monterad på ett bord, arbetsbänk eller ett vanligt stativ. En sådan enhet kan fixeras stationärt eller roteras, beroende på detta kan du bearbeta delen i valfri vinkel. Bredden på käftarna för sådana produkter varierar i korridoren från 50 till 200 mm. De bildar ett gap för att hålla arbetsstycken upp till 150 mm tjocka. Låssmedens kännetecken kännetecknas av ett kompakt städ, det är efterfrågat för utjämning av arbetsstycken med hammarslag.

Skruven ger en lätt motreaktion som uppstår när käftarna rör sig . Men detta är inte kritiskt, eftersom sådana verktyg huvudsakligen används för grovt arbete. Fördelarna med dessa verktyg inkluderar strukturell tillförlitlighet och fixeringshållfasthet . De kännetecknas av relativt kompakta dimensioner, medan kroppen är gjord av gjutjärn eller stål, därför är sådana skivor motståndskraftiga mot mekanisk påfrestning.

Bild
Bild

Av nackdelarna med VVS -armaturer kan förekomsten av motreaktion urskiljas, medan det under driften av skruven börjar öka . Den mest sårbara punkten i denna design är erkänd låsbrickor … Som praktiken visar, slits de ganska snabbt och kräver konstant byte. Det är därför det är obekvämt att fixa långa arbetsstycken med svampar med liten bredd. Om arbetsstycket är tungt kan ena änden av delen falla.

För att förhindra att detta händer måste du dra åt skruven då och då under arbetet. Om käftarna var större skulle de med samma kraft ge den mest pålitliga infästningen på grund av den ökade friktionskraften. Det finns dock ingen sådan skruv bland låssmeder.

Bild
Bild

Maskinverktyg

En annan populär typ av maskindisk är verktygsmaskiner . Det här är enheter med ökad noggrannhet, de har ingen skruv. Rotation utförs över ett visst område i en enda axel med ytterligare delar av fästelement, därför ger käftarna inte motslag. Sådana anordningar är relevanta i industriell produktion. Vanligtvis monteras de på arbetsbänkar, medan stativet kan ha flera justeringsaxlar - tack vare detta kan arbetsstycket vridas i valfri lutning både i vertikal och horisontell riktning.

Maskintyper kännetecknas av ökat tryck . Designen ger breda käkar, de låter dig klämma och hålla i de mest långsträckta och tunga arbetsstyckena. Deras kropp är gjord av starkare material än de av låssmedsmodeller. Sådana anordningar har emellertid också sina brister. De komprimerar delen för mycket.

Om du drar åt skruven med kraft, kommer spår av svampar att skrivas ut på arbetsstyckena. Naturligtvis kan detta inte kallas en allvarlig nackdel, men när du arbetar med en sådan skruv är det viktigt att vara försiktig.

Bild
Bild

Fördelen med ett sådant skruvstycke är designens tillförlitlighet . De kan enkelt demonteras, smörjas och rengöras vid behov. Det finns nästan inga motreaktioner i dem, och handtaget är täckt med santopren eller läder. Detta förhindrar glidning och frysning av händer i kylan. Nackdelarna med modellen är dess lilla storlek, vilket gör det omöjligt att bearbeta stora delar.

Vissa laster ger speciell funktionalitet

  • Lutande - produkter där en gångjärnsförband tillhandahålls. Låter dig ändra delens vinkel längs den vertikala axeln.
  • Klot - tvåaxlad skruvstycke, där lutningen för arbetsstycksplaceringen kan ändras genom att vrida i horisontellt och olika riktningar.
  • Ledad - grunden för strukturen är en boll pressad i en bur. Detta gör det möjligt att vid behov vrida enheten i valfri vinkel åt olika håll.
  • Samordna - i sådana skivor kan arbetsstyckena röra sig horisontellt i två riktningar.
Bild
Bild

Snickeri

Snickeri skruv är utformad för att hålla träämnen . Deras karakteristiska drag är i vida läppar , vilket gör det möjligt att öka tryckytan och säkerställer att det inte finns några avtryck på ytan på de arbetsstycken som bearbetas. Modeller som används inom snickeri är vanligtvis gjorda av tätt trä - i överväldigande majoritet av fallen är det bok, ek eller ask. De fixeras på bordet med skruvar.

Fördelen med dessa modeller är möjligheten att bearbeta mjuka arbetsstycken. Men för fastsättning av styva sådana är de inte lämpliga. Om du klämmer fast metall i en sådan skruv kan du skada käftarna.

Bild
Bild

Manuell

Handanordningar behövs för att säkerställa orörligheten hos små arbetsstycken som är svåra att hålla i handflatorna . I den traditionella designen representeras sådana alternativ av ett par stålkäkar, fästa med en bro. En klämskruv finns på baksidan i mitten av konstruktionen. Utåt ser de mer ut som fästingar. Ett annat sätt att utföra är en skruvstång i form av en klämma. De liknar knäpptång med spakar i mittpunkt och en enkel spakmekanism. Sådana produkter är efterfrågade vid modellering av miniatyrkopior av flygplan, bilar eller båtar. De är också efterfrågade inom smyckesindustrin.

Dessa verktyg ser mindre ut och kan lätt passa även i en arbetsjackficka . I detta fall bör sådana verktyg inte förväxlas med kompakta låssmedverktyg. Det senare i alla situationer bör fixeras på någon yta, medan de händer inte kräver detta - de hålls helt enkelt i sin fria handflata som ett handtag och klämmer fast en liten del. Samtidigt utför den andra handen bearbetning med en fil, ett emery eller annat verktyg.

Bild
Bild

Verktygsmaskiner är universella eller utformade specifikt för kraven för en viss typ av verktygsmaskin

  • Borrning - används för fastspänning av element i en borrmaskin.
  • Fräsning - underlätta fräsning. Sådana delar kan ändra lutningsvinkeln och rotera.
  • Böjd -efterfrågas för bearbetning av höglegerade stålprodukter, representerar ett högprecisionsverktyg. De är efterfrågade när det gäller mätning, liksom slip- och poleringsinstallationer.
  • Sinus - tillåta bearbetning i olika vinklar.
  • Vändning - krävs för montering på svarvinstallationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Beroende på utförningsmaterialet kan skruven vara följande

  • Metallisk - vanligtvis är dessa gjutjärnsenheter, aluminium, duralumin och stål säljs lite mindre ofta.
  • Trä - används uteslutande tillsammans med en snickarbetsbänk, mindre ofta är de en oberoende design. De behövs för att fixera träämnen i ett statiskt tillstånd. Alla element i dem, med undantag för klämmekanismen, är gjorda av slitstarka, men mjuka träslag, till exempel tall.

Verktygssvampar är gjorda av icke-järnmetaller eller trä. Hårt gummi används mindre ofta . Vissa tillverkare erbjuder härdade svampar i stål upp till 45 HRC. Plastverktyg är sällsynta eftersom de är opraktiska och kortlivade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Med tanke på det stora utbudet av skruvsorter kan vi nämna det imponerande utbudet av deras dimensioner. Standardverktyget finns i följande storlekar. Små :

  • längd - 280 mm;
  • höjd - 160 mm;
  • käftarnas höjd - 40 mm;
  • käkslag - 80 mm;
  • vikt - 10 kg.
Bild
Bild

Genomsnitt

  • längd - 380 mm;
  • höjd - 190 mm;
  • käkhöjd - 95 mm;
  • käkslag - 145 mm;
  • vikt - 15 kg.
Bild
Bild

Stor

  • längd - 460 mm;
  • höjd - 230 mm;
  • käkhöjd - 125 mm;
  • vikt - 30 kg;
  • käftslag - 170 mm.

Det finns också specialstorlekar som är mycket större än de som anges ovan. Till exempel är den klassiska T-250 skruvstaven 668 mm lång och väger 60 kg. Käftarna är 240 mm breda och stiger 125 mm.

Bild
Bild

Följande storlekar är typiska för en stolskruv:

  • längd - 380-400 mm;
  • bredd - 190-210 mm;
  • höjd - 190-220 mm;
  • svampslag - 130-170 mm;
  • käftarnas höjd - 60-75 mm;
  • vikt - 13-20 kg.

Längden på handhållna modeller varierar från 30 till 100 mm, bredden är från 6 till 5 mm och höjden är 100-150 mm.

Bild
Bild

Populära tillverkare

På marknaden för hushålls- och professionella verktyg är tyska och amerikanska modeller särskilt populära; produkter från inhemska tillverkare är också av god kvalitet. Enligt beskrivningen av användare inkluderar betyget för de bästa tillverkarna kända utländska företag:

  • Wilton;
  • Trition;
  • TOPEX;
  • BOVIDIX;
  • Ombra;
  • Irwin;
  • Biber;
  • NEO;
  • Stanley;
  • PASSA;
  • RIDGID;
  • NORGAU;
  • VI GÖR;
  • REKON.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska tillverkade laster är högt värderade:

  • "KOBOLT";
  • "Business of Technics";
  • "Kaliber";
  • "Ankare";
  • "Stankoimport".

I butiker kan du hitta produkter tillverkade i Korea eller Kina, de utmärks av sitt låga pris. Men som praktiken visar är ett sådant verktyg kortlivat och måste ändras snabbt. Därför är användningen av ett sådant skruvstycke bara meningsfull om du planerar att klämma fast elementen åt gången och sedan inte tänker göra detta arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Innan du väljer ett skruvstycke måste du bestämma vad du behöver dem till - för ett hus eller garage, för lödning, borrning eller för precisionsarbete . Detta avgör till stor del kraven för dem. När du väljer en skruv är det nödvändigt att fokusera på förekomsten av motreaktion. Om den föreslagna produkten har dem behöver du inte ta den, snart kan det bli ett ganska allvarligt problem.

När du väljer rätt produkt måste du utgå från att vilka delar du ska klämma fast … Detta gör att du kan välja material för tillverkning av skruvstaven och de optimala gripparametrarna.

Ange separat typ av fixering av fodren på käftarna, de är fixerade med skruvar eller med nitar. Nitar ger dig ett starkare grepp, men du kan inte snabbt byta dynorna om det behövs.

Rekommenderad: