Slipa En Borr För Metall: Hur Man Skärper Alla Borrar Hemma Med Egna Händer På Ett Smörjmedel Och En Kvarn?

Innehållsförteckning:

Video: Slipa En Borr För Metall: Hur Man Skärper Alla Borrar Hemma Med Egna Händer På Ett Smörjmedel Och En Kvarn?

Video: Slipa En Borr För Metall: Hur Man Skärper Alla Borrar Hemma Med Egna Händer På Ett Smörjmedel Och En Kvarn?
Video: How to Hand Sharpen a Twist Drill 2024, Maj
Slipa En Borr För Metall: Hur Man Skärper Alla Borrar Hemma Med Egna Händer På Ett Smörjmedel Och En Kvarn?
Slipa En Borr För Metall: Hur Man Skärper Alla Borrar Hemma Med Egna Händer På Ett Smörjmedel Och En Kvarn?
Anonim

Oavsett vad borrmaskinen visar sig vara - även en högkvalitativ - efter hundratals borrcykler blir den tråkigare och förlorar den perfekta skärpningen som ges till själva produkten på fabriken. Det kommer inte att borra ett perfekt, icke-trasigt hål förrän borren har slipats tillbaka till dess tidigare skärpa.

Bild
Bild

När ska du vässa?

Borrslipning för metall behövs i följande fall

  • Hoppar av från punkten markerad med hjälp av kärnan.
  • När ett försök görs att borra utan att markera det framtida hålet, fångar inte borren med spetsen av spetsen vid den valda punkten, utan "går", oavsett hur hårt befälhavaren gör.
  • Det är stryk, knackning, ljud under borrning, förvandlas till en högfrekvent klang. Knackningen och vibrationen lossar borrmaskinen (eller borrhammaren). På mekaniken som bryts av trubbiga borrar kan du inte borra med nya, just köpta borrar: en ny borr bryts ofta av detta.
  • Överhettning även efter en minut av kontinuerlig drift. Överhettning av höghastighetsstål kommer att leda till förlust av dess hållfasthetsegenskaper (seghet, hårdhet), och produkten är endast lämplig för trä och inte för metall.
  • Metallpartiklar rivs, spiralspån försvinner.

Om ett eller flera tecken hittas, sluta borra omedelbart och kontrollera spetsen och spiralkanternas skärpa.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Alla valda verktyg, inklusive de som är utrustade med en elektrisk motor, måste slipa stålprodukter (knivar, borrar, saxar etc.). Det andra kravet är att borren ska slipas i processen. Hur snabbt och effektivt borren slipas beror på inställningen av den önskade slipvinkeln för det överflödiga stålskiktet från spetsens kanter och hastigheten att skjuta produkten mot slipskivan. Mekaniserade slipverktyg gör att du kan föra en borr med en diameter på 3-19 mm till arbetsförhållanden på ett par minuter . Twist -borrar slipas på speciella eller konventionella maskiner med en elmotor och ett enkelt matningssystem. En sådan maskin kan monteras oberoende i ett garage - det är inte nödvändigt att köpa professionella maskiner; ofta rätas ut borrningspunkten med en fil, en slipsten eller en cirkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bulgariska

Befälhavaren kommer att behöva, förutom själva eldriften, en skruvstång, i vilken den vända produkten kläms fast

Sliphjulets kornstorlek väljs så att det vore omöjligt att med blotta ögat se mikrofårorna som lämnas av glaskornen som slipar metallen.

Bild
Bild

Gör så här för att vända en borr med en slipmaskin:

  1. fäst borren vertikalt i en skruvstång;
  2. slipa bakkanten för att ta bort tecken på slitage;
  3. slipa skärkanten i en vinkel på 120 °.

Håll inte borren kontinuerligt i mer än två sekunder. Korta sessioner består i att ta bort tunna, mycket mindre än 1 mm, legeringslager från arbetskanten. Borren är redo att användas igen.

Bild
Bild

Pennvässare

Kvarnen kännetecknas av sin hastighet, mobilitet, men befälhavaren betalar för att svänga med hjälp av skador. Även om du sätter på ett skyddshölje på kvarnen finns det en risk att hjulet spricker, verktyget leder med en kort störning med tusentals varv per sekund. Slipmaskinen minskar risken för skador på grund av den hårda fixeringen av själva maskinen. Om det är omöjligt att bestämma skärpningsvinkeln appliceras en plastmall som appliceras på ytan som ska slipas innan slipning påbörjas. Så att hållaren inte går åt sidan är den fäst med en bult. Gör följande för att slå på borren.

  1. Kläm in borren i hållaren och slå på maskinen.
  2. Flytta skärkanterna till slipskivan i en vinkel på 120 °.
  3. Om det finns skåror och bucklor på borren, slipa av dem från alla sidor. De stör produktens och borrningens inriktning, vilket får den senare att vibrera i onödan.

Slipborrar med stor diameter, på grund av den ökade totala värmekapaciteten, överhettas stålet och förvandlas från en höghastighet till en konventionell, olämplig för borrning av andra stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borr

Med borrkronan kan du slipa borrar för metall. Handlingsschemat är följande.

  1. Installera adaptern för konventionella borrar på borren. På en enkel elektrisk borr är det osannolikt att det krävs.
  2. Installera en borr i hålet med önskad diameter.
  3. Starta borren och slipa borren på ena sidan.
  4. För att vända den andra skärkanten, vrid den andra sidan av borren från samma ände.

Borrkronan skärper bara en lite tråkig borr.

En produkt med bucklor och skåror på skäret kan inte slipas med en borrmaskin.

Men på grund av den relativt låga kostnaden - i jämförelse med andra verktyg - är det billigt att vrida borrar på ett munstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fil eller fil

Filen är inte lämplig för bearbetning av höghastighetsstål, som kännetecknas av ökad hårdhet jämfört med andra kvaliteter och kvaliteter av stål. När man använder grova eller diamantbelagda stenar är det svårt att behålla önskad skärpningsvinkel för hand. Använd motoriserade skärpningsanordningar.

Bild
Bild

Teknologi

För att slipa en borr med hög kvalitet krävs vissa enheter. Om det är en liten eller en stor borr spelar ingen roll - tekniken är densamma: huvudarbetet utförs av skärkanterna i slutet och sidospiralkanterna riktar in det borrade hålet och avleder flisen i spiralkanalerna.

Bild
Bild

Det enklaste sättet att slipa en borr är en hylsa, dess innerdiameter är lika med diametern till själva delen av borrmaskinen . Ärmen sitter fast i önskad vinkel. Det väljs på följande sätt - borren måste tydligt och med ansträngning gå in i mallen utan att ens avvika en grad. Om borren avviker, kommer snittkanterna inte att byggas om exakt, och som ett resultat kommer det att "gå" medan du arbetar. Hylsan kan kompletteras med icke-järnhaltiga metallrör vars innerdiameter är lika med de vanligaste värdena för produktdiametern.

Bild
Bild

Speciellt kunniga hantverkare eftermonterar denna enhet med ett träblock, borrat med borrar med olika diametrar.

Mallen innehåller ett praktiskt verktyg som underlättar matningen av borren till sliphjulet för slipning och inte tillåter att produkten rör sig i motsatt riktning. Ju hårdare träslag som stången är gjord, desto mer exakt är vinkeln inställd: till exempel använder befälhavaren en ekstång för att mata borren, medan borrens svängning i den vid skärpning utesluts dess svängning. Maskinen - till exempel samma bryn - kan vara hemgjord: huvudsaken är att brynet inte är centrerat, inte vibrerar under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vinkel

Vinkeln bestäms av typen av stål eller annan metall (eller legering) i vilken hålen borras. Ju lägre metallens eller legeringens hårdhet är desto större är skärpningsvinkeln . Så, för stål, gjutjärn och brons, de arbetsstycken som behöver borras, når skärpningsvinkeln 120 °, för plast och mjuka alkalimetaller som magnesium - 85 °.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men för glas och porslin stengods är vinkeln ännu tråkigare - 135 °, samma krävs för mjuka brons- och aluminiumlegeringar.

Alla trädarter kräver 130 ° .115 ° är tillräckligt för rostfritt stål. Faktum är att en lättgivande metall bildar fler spånar på kort tid, överdriven friktion uppstår och borrspetsen värms upp allt snabbare. Och överdriven värme dämpar det - även det härdade stålet som borren är gjord av frigörs vid uppvärmning. Produktens stål förlorar sin hårdhet och börjar bli trubbigt.

Bild
Bild

Felsökning

Det är möjligt att ta med en ombyggbar borr hemma på speciella sliphjul som kombinerar grovslipning av höghastighetsstål med finkornigt stål. Dessa skivor innehåller ett relativt mjukt fyllmedel som eliminerar grova repor, skåror och skåror från arbetet. De elimineras utan att ändra skärets form. Dessa skivor placeras på en kvarn eller borr, och borren kläms fast på en separat klämma eller i en skruvstång. Om bearbetningen med hjulen visade sig vara grov, slipas själva produkten med ett roterande emerihjul.

Bild
Bild

Undersökning

En snabb kontroll av korrekt skärpning uppnås med hjälp av en speciell mall som mäter skärets längd, spetsens placering, vinkeln på avloppskanalernas avfasning på borren och värdet på vinkeln på längsgående kant.

Bild
Bild

Underskärning

Om mästarens 10 mm borr är tråkig, slipas produkten från framkantens sida. Uppgiften är att öka vinkeln på skärkanten och minska avfasningen av framkanten, förträngning av tvärkanten.

Det senare gör att metallen eller legeringen på arbetsstycket kan skrapas mer aktivt i mitten av hålet.

Detta förhindrar snabbare brytning av de minsta stålkornen från punkten, vilket innebär att det förlänger borrens livslängd, gör det möjligt att borra snabbare och mer. Produkten slipas dessutom med en liten spelvinkel, vilket minskar friktionskraften i de skurna hålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Vanliga borrar slipas med egna händer på en enkel vässare, en såg med en stor slipskiva, en slipmaskin eller en borr med ett munstycke. Men för kronor kan en speciell maskin behövas. Faktum är att kronan har en axel - huvudborren, som är en vanlig produkt . Och om det skärper sig på ett enkelt sätt, kommer den tandade, sågliknande kanten av kronan att kräva maskinförhållanden. Detsamma gäller för kon-stegsövningar.

Bild
Bild

Slipa inte borren utan skyddshölje och skärm - spridning av ståldamm är farligt för ögonen. Flera ögonskador, igensättning med spån är fylld med svårigheter att utvinna.

I värsta fall, på grund av berusning med stål som rostar i en salt miljö, kommer en person lätt att förlora det. Var noga med att inte borra i taket utan hjälm - fallande spån faller också i oskyddade ögon.

Få rätt vinkel för din underskärning . För "platt" borr kommer inte att borra stål, för "brant" - trä, aluminium, brons, magnesium, plast. En felaktig vinkel gör att borren viftar och hålet rör sig, eller så fastnar det och går sönder.

Borra inte med vanligt höghastighetsstål i glas, porslin stengods, granit, keramik, höghållfast lera. För dessa material finns det en så kallad vinst . Pobeditovy-legeringen överträffar höghastighetsstål betydligt i styrka. Försök inte borra genom härdat glas - det kommer att smula sönder omedelbart.

Slipa inte segrande övningar med vanligt smör och förglasade stencirklar . - för dessa produkter finns det en diamant, precis som de cirklar med vilka de skär sten, tegel och härdat stål. Slipa segrande övningar i låga hastigheter.

Bild
Bild

Överhett inte borrmaskinen vid svängning - överhettat stål kommer att uppleva härdning och bli märkbart värre. Hon kommer inte längre att vara vare sig härdad eller höghastighets (instrumental).

Kyl inte en rödglödd mejslad borr i vatten eller andra kalla vätskor - den tränger igenom av mikrosprickor från kraftig kylning. Vid det första försöket att borra ett arbetsstycke går produkten omedelbart sönder.

Böj inte borrmaskinen vid svarvning. Den minsta omsorg - även om det är gradvis - kommer att leda till ojämn svängning, vibrationer uppstår, bryta själva borren och lossa växellådan och borrmotorn.

Skäreggarnas längder skiljer sig från varandra upp till ett värde av 0,3 mm. Denna begränsning observeras när man vrider borrar med liten diameter.

Bild
Bild

Arbetsdelens längd bör inte vara mindre än en centimeter. Om borren bryts till hälften och en del av skärområdet kastas ut, slipa inte borren, vars arbetsdel nu är mindre än en centimeter.

Karbidspetsade borrar (t.ex. Pobedit, diamantspetsade) slipas med samma verktyg som massivtillverkade borrar av samma material.

Rekommenderad: