Förlängningssladdar Med Jordning: Vad är Skillnaden Mellan Dem Och Förlängningssladdar Utan Jordning? Vad Betyder Detta Och Vilket är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Förlängningssladdar Med Jordning: Vad är Skillnaden Mellan Dem Och Förlängningssladdar Utan Jordning? Vad Betyder Detta Och Vilket är Bättre?

Video: Förlängningssladdar Med Jordning: Vad är Skillnaden Mellan Dem Och Förlängningssladdar Utan Jordning? Vad Betyder Detta Och Vilket är Bättre?
Video: husets växelström 2024, Maj
Förlängningssladdar Med Jordning: Vad är Skillnaden Mellan Dem Och Förlängningssladdar Utan Jordning? Vad Betyder Detta Och Vilket är Bättre?
Förlängningssladdar Med Jordning: Vad är Skillnaden Mellan Dem Och Förlängningssladdar Utan Jordning? Vad Betyder Detta Och Vilket är Bättre?
Anonim

Förlängningssladdar med jordning obligatorisk för användning vid användning av enheter som är känsliga för elektriska störningar … De rekommenderas att installeras där det finns ökade risker för spänningsstötar, kortslutningar. För att förstå vad detta betyder, vad är skillnaden mellan dem och förlängningssladdar utan jordning, för att förstå vilka som är bättre, kommer en detaljerad övervägande av de viktigaste punkterna att hjälpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad betyder det?

En elektrisk förlängningssladd med jordning är en typ av specialprodukter som gör att du kan ansluta enheter på platser där det inte finns någon möjlighet att lägga ett stationärt nätverk. Sådana komponenter levereras med en extra ledningskabel för att skydda en person från elektriska stötar vid kortslutning.

Förlängningssladden är ansluten till uttag som har en extra kontakt, vilket gör det möjligt att minska effekten av elektriskt brus som uppstår när ett stort antal hushållsapparater är i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras användning är valfri

Men med långvarig drift av ett kylskåp, tvättmaskin, mikrovågsugn ansluten via en förlängningssladd, är det nödvändigt att ta hänsyn till riskerna för kortslutning.

I det här fallet, alternativet med jordning kommer att vara en bra lösning för att skydda elektriska apparater och konsumenter från eventuella funktionsstörningar . Dessutom måste en sådan förlängningssladd nödvändigtvis användas där lampor med lysdioder tänds, som har egenskapen att ackumulera laddning under drift.

Jämförelse med andra arter

Skillnaden mellan en konventionell förlängningssladd och dess jordade motsvarighet ligger i den tillgängliga extra kabelledaren. Detta element fungerar bara om det finns ett motsvarande parningselement i uttaget på bostadsobjektet. Om den inte finns där har jordningen ingenstans att gå.

En sådan förlängningssladd skiljer sig från ett överspänningsskydd genom att den kan skydda mot elektriska stötar, förhindra skador på enheten och bränna ledningsdelarna. Annars är deras funktioner liknande.

En extra säkring är installerad i nätfiltret, som utlöses när lasten stiger till kritiska gränser.

Bild
Bild

I fallet med en konventionell strömkabel kan en spänningsstöt vara mycket påverkar enheternas prestanda dåligt.

Förutom skillnaden i syfte finns det också skillnader i färgkodningen på ledarna. I kablar med förlängningssladd finns det tre av dem samtidigt: fas, 0 och jord. Varje kategori har sina egna standarder.

Färgen på jordtråden, om någon, kan vara:

  • grön;
  • gul;
  • dubbel, med en kombination av dessa toner.
Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av en sådan ledare kommer funktionen av dränering av strömmen "till marken" inte att fungera. Annars utförande av speciella och konventionella förlängningssladdar helt standard.

Vilken är bättre att välja?

När du väljer en förlängningssladd med jordning är det viktigt att uppmärksamma ett antal indikatorer som direkt kan påverka dess prestanda. Bland de viktigaste kriterierna är följande.

Kabellängd och antal uttag . Du bör inte jaga maximal prestanda, anslut många enheter till en källa. Det är optimalt om en hushållsförlängningssladd med jordning har en ledning på 3-7 m. Maximal belastning på sådana enheter är begränsad till 3,5 kW, så 2-3 utgångar räcker för anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trådmärke och ledartvärsnitt . De bestäms beroende på belastningen. Maximalt - upp till 16A måste tvärsnittet vara minst 1,5 mm2. Minsta indikatorer är hälften av det. Kabeln är oftast PVA - med PVC -baserad isolering, med en standarddiameter på 5 mm. För gatan är produkter märkta KG, KG-HL, PRS optimala.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avrättning . För förlängningssladdar av hög kvalitet med jordning är det viktigt att det finns delar som förhindrar böjning och dragning av tråden i pluggens område med en kontakt och vid kabelgenomföringen i höljet.

Det är bättre att välja en gjuten, icke-separerbar kontakt som uppfyller standarderna i det land där utrustningen används. Användningen av ytterligare adaptrar påverkar utrustningens funktion negativt och kan minska jordningssystemets effektivitet. Inloppens placering bör vara diagonal så att flera enheter kan anslutas sida vid sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av fuktskydd … Vanliga hushållsförlängningssladdar med IP20 -klassificering har det inte. I kök och badrum är det tillåtet att använda utrustning med stänkskydd - IP44 och högre. Utomhusprestanda och en hög grad av skydd är endast tillgängliga med förlängningssladdar märkta med IP65. Ju högre denna indikator, desto säkrare blir det att använda utrustningen i garaget eller på platsen.

Bild
Bild

Med tanke på alla dessa rekommendationer är det inte svårt att välja en lämplig förlängningssladd med jordning för användning i ett hemnätverk eller på en webbplats.

Rekommenderad: