Sortering Av Brädor (26 Bilder): Sortiment Av Kantade Och Okantade Brädor, Skillnader 1 Och 2 I Grader Från 3 Och 4. Vad Betyder Detta Och Vad är Skillnaden Mellan Träskivor?

Innehållsförteckning:

Video: Sortering Av Brädor (26 Bilder): Sortiment Av Kantade Och Okantade Brädor, Skillnader 1 Och 2 I Grader Från 3 Och 4. Vad Betyder Detta Och Vad är Skillnaden Mellan Träskivor?

Video: Sortering Av Brädor (26 Bilder): Sortiment Av Kantade Och Okantade Brädor, Skillnader 1 Och 2 I Grader Från 3 Och 4. Vad Betyder Detta Och Vad är Skillnaden Mellan Träskivor?
Video: Gör det själv - Montera foder och lister 2024, April
Sortering Av Brädor (26 Bilder): Sortiment Av Kantade Och Okantade Brädor, Skillnader 1 Och 2 I Grader Från 3 Och 4. Vad Betyder Detta Och Vad är Skillnaden Mellan Träskivor?
Sortering Av Brädor (26 Bilder): Sortiment Av Kantade Och Okantade Brädor, Skillnader 1 Och 2 I Grader Från 3 Och 4. Vad Betyder Detta Och Vad är Skillnaden Mellan Träskivor?
Anonim

Träprodukternas kvalité beror direkt på styrkaegenskaperna och kvaliteten på själva produkternas tillstånd. Denna parameter används för att förenkla valet av en specifik typ av kort för ett visst jobb.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestäms det?

Utbudet av trä innehåller ett antal viktiga egenskaper som påverkar en produkts tillhörighet till en viss kategori

Storleken . GOST fastställer särskilda standarder för storleken på kantade brädor, vars fuktinnehåll inte överstiger 20%. Detta innebär att på grund av materialkrympning är parametrarna för tjocklek och bredd mindre eller mer än normen.

Bild
Bild

Fuktprocent . Trämaterial som har en fukthalt på 22% anses allmänt torrt. Denna grad anses vara normal för de tre första sorterna, liksom för den valda träsorten. Skillnaden mellan den fjärde klassprodukten är att fuktindikatorer inte registreras.

Bild
Bild

Nackdelar med naturligt ursprung . Detta är en mycket viktig punkt när du väljer ett träd, eftersom förekomsten av brister på produkten direkt kommer att indikera dess kvalitet. Knutar kan smältas helt eller delvis. Ibland, när knutar som inte vuxit ihop faller ut, verkar ett hål förseglas. I sin tur har knutar sin egen klassificering. De är ruttna, ruttna, tobak och normala (i ett friskt tillstånd). Om trädet förfaller helt betyder det att kvisten är tobak. Trämaterial bör också kontrolleras för håligheter mellan de årliga skikten som är fyllda med harts. Om produkten innehåller så kallade fickor, bör deras antal inte överstiga de fastställda standarderna. Förekomsten av brister i tobak och ruttna typer är inte acceptabelt på produkten av första klass.

Bild
Bild

Svampskador . Ibland visas de på själva materialet och bildar blå svampfläckar eller ruttnar. Inom barken kan de finnas i produkter av lägsta kvalitet, men detta är oönskat.

Bild
Bild

Slå in . En skarp utseende kan uppta hela brädans bredd, och en trubbig utseende kan endast delvis uppta kantbredden.

Bild
Bild

Förhalning . Om fukthalten i det kantade brädet ändras, börjar det böja sig. Böjningen kan beräknas från förhållandet mellan längd och bredd. Dessa normer kan som regel reduceras med 2 gånger i fallet när fuktprocenten i det kantade brädet blir över 22%. Om träet är av högsta kvalitet får ingen rulle på det.

Bild
Bild

Sprickor . Under torkningsprocessen uppstår sprickor, defekter och tårar på träet. Sprickor anses inte vara betydande om djupet inte överstiger 5 millimeter. Genomgående sprickor visas på sidorna eller i båda ändarna. Sprickor är kant och reservoar. Förekomsten av sådana sprickor kan ligga inom normernas gränser. GOST klassificerar också sprickor efter fördjupningens storlek.

Bild
Bild

Översikt över sorter

Klassificeringen omfattar 5 typer av hyvlade brädor, inklusive högsta betyg. Var och en har betydande skillnader. Nedan finns beskrivningar av var och en av dem.

Extralektion

Detta är en av högsta kvalitet torrkantade brädor.

Det är extraklassen som är den mest prestigefyllda träslag som finns. Denna klass används för alla byggnadsarbeten.

De används för att avsluta interiören i byggnader och lokaler, som används vid möbelproduktion, samt vid konstruktion av navigationselement, till exempel däckdelar eller yachtmaster, i bilindustrin. Den dyraste klassen, som är barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maximal tillåten storlek på sprickor: 16% i förhållande till brädans längd, högst 10% i förhållande till djupet . Böjningen kan inte vara mer än 1%. Det är ganska svårt att hitta en styrelse av denna typ bland produkterna på den inhemska byggmarknaden, eftersom den exporteras utomlands.

Detta kallas ibland för grad nollvirke. Dessa brädor är fria från defekter orsakade av ruttning, har inte genomgående hål, rester av parasiternas vitala aktivitet, mögelelement . På trä av denna typ kan det inte finnas knutna formationer, sprickor, sprickor och brister från krympning, samt barkrester. De ser som regel bra ut, idealiskt formade, släta, utan oegentligheter och grovhet, vilket gör dem annorlunda än andra sorter.

Bild
Bild

Det finns dock ett antal skäl till varför sådant material praktiskt taget inte är tillgängligt

  • De högsta kraven ställs på klassen "noll". Det är vanligtvis såväl ett exportmaterial som ett material för avancerade byggprojekt.
  • Kostnaden är mycket högre än för andra träslag.
  • På grund av skillnaden mellan inhemska och utländska mått och vikter, liksom produktionen av en produkt för export, när den används i Ryssland, kan det finnas vissa dimensionella felaktigheter.

Bland träprodukterna i "noll" -klassen kan man hitta foder, golvbrädor, träimitation, brädor för däck eller terrass, plankor och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

1

Toppprodukter är ganska eftertraktade och säljbara. De innehåller det minsta antalet sprickor, knotiga formationer och andra brister . Naturligtvis, på brädorna i första klass, minsta möjliga mängd skador från råta, mögel och parasitfel, svampfläckar, blå fläckar och andra. Ett enda antal defekter är tillåtet.

Mer detaljerat kan en kantad bräda inte ha mer än 3 stora knop per 1 meter. I längden kan ytliga sprickor nå cirka 25% av produktens totala längd.

Defekter orsakade av svampinfektion kan inte vara mer än 10% av hela ytan . Rot är oacceptabelt. En liten avtagning av trubbig typ är tillåten. Krökning av extra klass. Materialets fuktinnehåll är högst 20-22% med ett fel på 3%.

Det integrerade tillståndet för det förstklassiga kantade kortet förändras inte. En sådan produkt är avsedd för ram, trappa, dörr, karm och konstruktionstyper.

Bild
Bild
Bild
Bild

2

Andra klassens produkter inkluderar produkter som har mindre brister. Dessa brister ska inte förstöra produktens utseende. Djupa sprickor, ruttna knutar och ruttna formationer är förbjudna . Knutar kan vara lösa, högst 20 mm i diameter. Blålighet och mögliga delar upptar upp till 20% av ytan.

Användningsområdet för produkter av detta slag är mycket, mycket omfattande, eftersom det har det mest bekväma pris-kvalitetsförhållandet . Från denna klass av trämaterial kan du bygga sköldar, arbeta med låda.

Bild
Bild
Bild
Bild

3

Tredje klassens timmer av sämre kvalitet jämfört med andra kvaliteter. I grunden tillverkar de lådformade produkter för förpackning, vissa typer av behållare, pallar och golv. Det enda kravet för dem är frånvaron av stora knutar, helt sammansmälta, liksom stora och skrymmande sprickor.

I denna träslag är knutar av tobak, mögel, maskhål och genomgående sprickor tillåtna. Utöver detta har den tredje typen en ganska låg bärighet.

Trimmade tredje klassens brädprodukter kan ha en fuktram som är av första och andra klass . Det är viktigt att det utåt kan finnas vissa brister, och i allmänhet kan det finnas en hel del av dem. Emellertid får det i inga fall finnas ruttna formationer.

Bild
Bild

4

Den billigaste timmerklassen, som innebär ett stort antal defekter. Tillåtna defekter: grovhet, allmän föroreningskada, inväxta knutar, förekomst av mögel. Sådana brädor används vanligtvis för tillverkning av behållare, i grova byggarbeten, vid tillverkning av lådor och annat . Och de används ofta för konstruktion av tillfälliga staket och bommar, skjul och bruksblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka brädor ska man välja?

För att korrekt välja rätt träslag kan du lära dig att identifiera det med några användbara tips

  • Det är nödvändigt att ta hänsyn till förekomsten av årsringar. I området för vertikal dissektion ligger sådana ringar nära varandra. I detta fall kommer det kantade virket att vara hållbart och motstå fukt. Trä är av bättre kvalitet om det odlas i kallare klimat.
  • Det kantade trädet ska inte vara småaktigt. En sådan del kan vara en förebild av svampinfektioner.
  • Var försiktig när du väljer material: du behöver inte ta kantiga brädor som är för torra, liksom de som innehåller en stor mängd fukt. Du måste vara uppmärksam på villkoren för lagring.
Bild
Bild

Varje sort har den mest föredragna applikationen

  • Grad 1 - konstruktion av ramelement, och är också lämplig för konstruktion av stora objekt. För denna typ av aktivitet är det bättre att använda lärk.
  • Grad 2 - golvbeläggningar, samt panelbeklädnad.
  • 3 - strukturer som inte kräver betydande belastningar.
  • 4 - lämplig för behållare, svarv, staket.

Rekommenderad: