Rhombic Jack: översikt över Modeller Med En Kapacitet På 3 Ton Och Andra. Egenskaper För Skruvbil, Spärr, Hydraulik Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Rhombic Jack: översikt över Modeller Med En Kapacitet På 3 Ton Och Andra. Egenskaper För Skruvbil, Spärr, Hydraulik Och Andra Typer

Video: Rhombic Jack: översikt över Modeller Med En Kapacitet På 3 Ton Och Andra. Egenskaper För Skruvbil, Spärr, Hydraulik Och Andra Typer
Video: Screw Driver Usage 2024, Maj
Rhombic Jack: översikt över Modeller Med En Kapacitet På 3 Ton Och Andra. Egenskaper För Skruvbil, Spärr, Hydraulik Och Andra Typer
Rhombic Jack: översikt över Modeller Med En Kapacitet På 3 Ton Och Andra. Egenskaper För Skruvbil, Spärr, Hydraulik Och Andra Typer
Anonim

Mycket ofta är det nödvändigt att byta ut jacken som medföljer maskinen för en ny. Orsaken till detta kan vara ett verktyg som har blivit oanvändbart. Det är här frågan uppstår om att köpa en ny lyftmekanism så att den är av hög kvalitet och hållbar. I dagens artikel kommer vi att titta på diamantformade uttag, deras typer och egenskaper.

Bild
Bild

Karakteristisk

Diamantuttag är standard på fordonet. Enheten består av följande delar:

  • en lång skruv;
  • fyra separata element, som är rörligt fästa vid varandra och bildar en rombe;
  • två nötter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gängorna i de beskrivna produkterna är trapetsformade, metriska trådar är inte konstruerade för sådana belastningar . Beroende på rotationsriktningen är romben antingen komprimerad eller okläckt, vilket höjer eller sänker därigenom.

Under drift pressas den ihållande delen av domkraften mot botten av den lyftade lasten, och genom att vrida handtaget uppstår lyft.

Den enhetliga rörelsen för alla fyra kanterna på romben beror på växelmekanismen i hörnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den trapetsformade tråden har sina egna fördelar, tack vare vilken den används i produkter av denna typ:

  • självlåsande egendom;
  • under lyft behöver du inte använda klämmor;
  • tillförlitlig fixering av lasten i alla lägen
Bild
Bild

Varje fordon har sina egna uttag . Här pratar vi inte om dess typ, utan om den maximala höjd till vilken en viss produkt kan lyfta vikten. Det händer att bilen har för mycket fjädring, så du måste välja lämplig lyftanordning.

Rhombic -uttag finns med manuella, elektriska och hydrauliska drivenheter . Principen om stigning och nedstigning är absolut densamma för dem. Beroende på produktens modell kan ett spår placeras på stödytan, i vilket en förstyvare sätts in på tröskeln till bilen. Andra modeller kan ha en platt gummibelagd yta för att förhindra skador på lacken under lyft.

Skruvdiametern och gängstigningen beror på enhetens maximala lyftkapacitet. Ju större produktens vikt kan lyfta, desto större blir sektionen vid skruven och ju bredare gänghöjden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Arbetet med den beskrivna domkraften utförs genom att vika och fälla ut en struktur som ser ut som en rombe. När rombens horisontella hörn dras ihop börjar dess vertikala hörn röra sig bort från varandra. Således sker donets arbete oberoende av propellerdrivningen. En liknande design av uttag kan utrustas med olika sätt att driva propellern:

  • manuell;
  • elektrisk;
  • hydraulisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En manuell biljack är den enklaste och vanligaste av alla . Alla har sett honom minst en gång. Men en diamantformad kopia med en elektrisk enhet finns inte så ofta. Dess enhet är ännu enklare än den manuella versionen. Den måste placeras under bilen på rätt plats och anslutas till cigarettändaren. Vidare styrs upp- och nedstigningens kontroll av kontrollpanelen. Eluttag Denna typ kan inte kallas en nödvändighet, snarare är det ett trevligt tillägg som kanske inte alltid är bekvämt att ha med sig i åratal.

Bild
Bild
Bild
Bild

En hydrauliskt driven enhet är extremt sällsynt . Anledningen till detta är dess höga pris och driftsegenskaper. Faktum är att det är en hybrid av 2 typer av uttag (flaska och diamantformade). En oljepump finns på kroppen som pumpar vätska in i arbetscylindern.

När pumpningen fortskrider sträcker sig spindeln och pressar på plattformen, som är ansluten med en rörlig mekanism till rombens två nedre kanter. När stången stiger, konvergerar ansiktena och en stigning uppstår.

Bild
Bild

Vyer

Knektar av denna design är indelade i flera typer, en översikt över som ges nedan.

Skruva

De vanligaste typerna av uttag som används för att reparera en bil eller lastbil . De är billiga och pålitliga i design. De fungerar tack vare en gängad skruv som roterar i två riktningar, på grund av vilken lasten sänks eller lyfts. Denna typ av verktyg anses vara en av de mest budgetmässiga och vanliga bland bilister.

Sådana anordningar används oftast för bilreparationer som stativ . Modeller av denna tapa kan lyfta laster som väger upp till 15 ton. Mekanismens struktur består av en cylindrisk metallbotten med en eller två lyftskruvar, som är placerade inuti basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med denna typ av domkraft är dess stabilitet och styrka . De kan användas utan extra stativ och stöd. De flesta modellerna av dessa hissar kan lyfta olika laster till en höjd av 365 mm, men det finns modeller där lyft- och plockhöjderna är större.

Bild
Bild

Hydraulisk

De har en stor bärighet med samma dimensioner som sina skruvkonkurrenter. Hydrauliska rombo -modeller har ett stort fotavtryck, bra stabilitet och en liten lyfthöjd.

Dessa modeller är lämpliga för reparation av tunga fordon med låg markfrigång

De har en enkel mekanism. På grund av det stora stödområdet på marken har strukturen i upphöjt tillstånd god stabilitet.

Bild
Bild

Mekanisk

Denna typ av domkraft är utrustad med en vändbar spärr istället för det vanliga handtaget . Annars är det samma diamantformade domkraft med en skruv, men det har blivit mycket bekvämare att vrida. Således kan de arbeta på platser där ledigt utrymme är begränsat. Lyftkapacitet och arbetshöjd kan variera beroende på modell.

Huvudet, på vilket vredet sätts in, har en sexkantig form, och i händelse av att spärren går sönder eller går förlorad kan den bytas ut mot en vanlig spärrnyckel med önskat huvud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vagn

Knektar av denna typ är en långsträckt vagn på metallhjul. Sådana enheter är mycket skrymmande och tunga .… Att bära dem med dig kommer att vara ganska problematiskt, med tanke på de stora dimensionerna, varför enheten kommer att ta mycket plats i bagageutrymmet. Dessutom kommer den tunga vikten att göra det svårt att arbeta med det, vilket kräver en plan och fast yta (inte lätt att hitta på sidan av vägen).

Denna typ av domkraft är mer lämplig för reparationer i garaget. Beroende på modell kan en sådan domkraft ha en lyftkapacitet på upp till 10 ton, den är utrustad med en hydraulisk drivning och en kraftfull ram. Tack vare detta kan den användas i ett ouppvärmt garage. Dessa modeller har en ganska låg pickuphöjd och lyfthöjder upp till 65 cm.

Rullar finns ofta i däckbutiker, servicestationer och andra organisationer där maskinen behöver lyftas delvis

Den största fördelen med dessa produkter är snabb installation och lyft. Detta gör att du kan arbeta snabbt och effektivt i en viss riktning.

Bild
Bild

Modellbetyg

Det finns ett stort antal uttag av denna typ. Detta beror på att det är en billig och mycket efterfrågad enhet. Låt oss analysera ett litet betyg av toppmodeller.

Stvol SDR2370 . Denna jack levereras i en vanlig låda och är färdig i grönt. Vi kan säga att det inte finns något catchy och överflödigt i enheten och dess prestanda. Lådan innehåller själva domkraften, en bruksanvisning, ett tvådelat fällhandtag och ett garantikort. Lyfthöjden här är liten och själva enheten är avsedd för små bilar. Stödplattformen är utrustad med en stötdämpare av gummi, vilket gör det möjligt att lyfta fordon av olika utföranden. Den låga kostnaden gör denna modell särskilt populär.

Bild
Bild

" BelAK BAK" 00059 . Domkraften är tillverkad av tunn metall. Vid första anblicken verkar det väldigt opålitligt. I den kompletta uppsättningen av denna produkt, förutom själva domkraften och handtaget, finns det inte ens en instruktion. Det finns ett gummistativ på stödplattformen. Produktens billighet gör den säljbar även med en så "dålig" konfiguration.

Bild
Bild

" Ryssland" 50384 . Den enklaste och billigaste ryska jacken. Det finns inget överflödigt och onödigt i det. Handtaget är inte avtagbart. Detta är den vanligaste modellen som finns på rea, och den är också en av de bästsäljande.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du väljer en ny jack måste du bestämma dig var och under vilka omständigheter den kommer att tillämpas . Om du bara behöver byta ut en gammal sliten enhet med en ny för att lägga den i bagageutrymmet och hoppas att den inte längre kommer att vara användbar, kan du välja en enkel och billig men ändå högkvalitativ lyftning mekanism. Om du planerar att reparera din bil då och då kommer detta att kräva bättre och mer tillförlitliga modeller.

Ge företräde åt märkesvaror … Sådana produkter är av högre kvalitet, är pålitliga och åtföljs av en tillverkarens garanti. Som regel kommer märkesenheter med detaljerade bruksanvisningar - detta kan vara en utmärkt hjälp för en person som inte har erfarenhet av sådana enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste välja något av dessa alternativ bara i en specialaffär med ett gott rykte i många år . I en sådan anläggning kan du inte bara välja den produkt du behöver, utan också rådgöra med erfarna säljare om möjligheterna att använda den. Be butikspersonalen om ett kvalitetscertifikat för de köpta produkterna. Detta sparar dig från lågkvalitativa varor eller förfalskningar. Om de av någon anledning inte kan ge dig detta dokument, är det bättre att leta efter en annan butik.

Innan köpet var noga med att noggrant undersöka varorna … Säljare bör inte neka dig detta. Den valda enheten måste vara fri från synliga defekter och dess rörliga delar måste röra sig lätt utan att fastna. Om du hittar minst en skada, en felaktigt exponerad del eller en krökning av produkten, be om en ersättningsprodukt.

Bild
Bild

Om ett äktenskap hittas efter betalning, bör du ta domkraften och gå med den tillbaka till affären där du köpte den. Var noga med att ta en check och ett garantikort, detta gör att du kan byta ut produkten mot en ny i händelse av haveri.

Bild
Bild

Hur man använder?

En jack av hög kvalitet av den aktuella typen måste inte bara väljas korrekt i butiken, utan också fungera korrekt . Endast om detta villkor är uppfyllt kan en lång livslängd och hållbarhet förväntas från enheten.

Den enkla designen innebär en ännu enklare tillämpning av den beskrivna produkten. För att börja lyfta bilen måste du placera domkraften på marken under den plats där den ska vila på bilen. På ena sidan av produkten finns en fästelement för skiftnyckeln. Du måste installera enheten med detta ögla mot dig. Nu fäster vi själva kardan och efter det kan vi anta att enheten är klar att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket viktig förutsättning för att installera domkraften är slät och fast yta … Det är inte tillåtet att installera stödplattformen på en sluttning, is, komprimerad snö. Detta kan orsaka att maskinen faller.

Man bör komma ihåg att det är nödvändigt att installera produkten med en liten inskjutning under maskinen, med 2-3 cm . Faktum är att när bilen stiger kommer domkraften att luta i höjningsriktningen, på grund av detta kommer den att rulla och sannolikheten för att stanna kommer att öka.

Bild
Bild

En annan viktig punkt när maskinen lyfts är att säkra ett eller två hjul med hjulklossar. Handbromsen och växellådan är inte ett universalmedel för små svajningar av bilen, och om bilen sitter på en domkraft av den beskrivna typen kan det vara mycket farligt . Alla tegelstenar eller stora stenar som kan hittas vid vägkanten kan användas som stopp mot återrullning. Det är fortfarande inte värt att försumma denna "säkring".

Bild
Bild

TM Vitol rhombic jack presenteras i videon nedan.

Rekommenderad: