DIY Skruvjack: Ritning Av En Hemgjord Jack För Att Lyfta Bilen, Tillverkningssteg

Innehållsförteckning:

Video: DIY Skruvjack: Ritning Av En Hemgjord Jack För Att Lyfta Bilen, Tillverkningssteg

Video: DIY Skruvjack: Ritning Av En Hemgjord Jack För Att Lyfta Bilen, Tillverkningssteg
Video: CAR JACK STAND 2024, Maj
DIY Skruvjack: Ritning Av En Hemgjord Jack För Att Lyfta Bilen, Tillverkningssteg
DIY Skruvjack: Ritning Av En Hemgjord Jack För Att Lyfta Bilen, Tillverkningssteg
Anonim

En biljack är ett måste-verktyg som varje bilägare bör ha. Vissa typer av tekniska fel på maskinen kan elimineras med hjälp av ett skruvuttag. Oftast används denna mekanism för att höja fordonet och byta hjul eller byta däck.

Trots att det finns många sorter av en sådan enhet är det skruvuttaget som är mer populärt. Enhetens lilla storlek gör det möjligt att transportera den även i den minsta bilen, och den enkla designen gör att du kan använda mekanismen även utan kunskaper.

Priset för en skruvjack är litet, sådana produkter säljs i bilhandlare.

Bild
Bild

Men utöver detta kan enheten tillverkas oberoende.

Särdrag

En improviserad enhet kan klassificeras som konventionell eller tung maskin. Arbetsprocessen reduceras till omvandlingen av vändningsstadiet till translationell rörelse. Nyckelkomponenterna är skruvmuttern och masklådan.

Vart i växellådan levererar ett vridmoment till muttern, där den, efter att ha förvandlats till en translationell rörelse, skapar ett lyft av lasten … Förbättrade uttag i tillägget har rullar eller kulor som hjälper till att förlänga användningen av utrustningen och påskynda lyft av maskinen. Men priset på en sådan modell kommer att vara mycket högre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En hemmagjord enhet kan användas som vanligt, den används för att höja bilar och lätta lastbilar till en låg höjd. Det finns flera sorter som skiljer sig från varandra. För att bestämma vilken du ska göra måste du studera allt mer i detalj.

Rhombic jack är en av de vanliga typerna. Den har 4 rombformade gångjärn i strålens spiralformade transmission. Det är det mest kompakta. Det är ganska enkelt att göra, och i händelse av haveri kan du byta ut delar och använda igen. Modellen har ökad stabilitet och skiljer sig åt genom att det inte finns någon förskjutningspunkt på karossen, som erhålls när bilen lyfts. Det finns dock nackdelar överallt. Denna modell kan lätt gå sönder om den används för andra ändamål eller om ett mycket tungt fordon lyfts.

Bild
Bild

Spak-skruv är också ganska populärt. Det ligger på andra plats bland alla typer, främst på grund av det låga priset på de delar som det är tillverkat av. En ganska enkel design gör att du kan göra det på kort tid. En av nackdelarna med utsikten är lite stabilitet och förskjutning av stödpunkten under lyft av bilen.

Bild
Bild

Kombinerad innehåller element av spak och romb. Dess skillnad är strukturens stabilitet och styrka. Det är svårt att tillverka och använda, så det anses inte vara det bästa alternativet. Priset på delarna är inte heller nöjt - det är för högt.

Bild
Bild

Rackskruv är ett enkelt alternativ som tidigare användes för reparation av husbilar. För att göra en sådan jack måste du ha minst en liten erfarenhet.

Vilken som helst av dessa typer kan göras hemma, men vissa måste arbeta hårt för att göra. Tänk på processen att skapa en jack med hjälp av tillgängliga verktyg.

Bild
Bild

För användning krävs en speciell plats för stiftet.

Arbetstrinn

En hemmagjord biljack är vanligtvis liten och enkel i designen. Detta gör att även nybörjare kan göra det. Vanligtvis är material för tillverkning billigt, och du behöver väldigt få av dem . De kan hittas hemma, i ett garage eller skjul, eller köpas från en butik.

För att arbeta måste du förbereda ett stålrör, en fyrkantig platta, en mutter, en bricka och en lång bult, samt en ritning. Det senare är den svåraste delen av jobbet. Ritningar kan hittas eller ritas av dig själv. När du arbetar med en ritning måste du ange rätt storlek på delar och inte göra allt "för ögat".

Själva skapelsen är inte svår . Den är baserad på ett stålrör. Diametern bestäms oberoende, det finns inga krav på det. Rörlängden måste vara upp till 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första steget är att fästa röret på den fyrkantiga plattan. Det måste svetsas på och ytan rengöras med en slipskiva.

En förberedd bricka ska placeras på röret, en lång bult ska sättas in i den, på vilken en mutter måste skruvas i förväg

När den mekaniska skruven är klar kan den användas för att byta maskinens hjul. Lyft beror på muttern, och retentionen beror på plattan, som är stöddelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Det är inte många som bestämmer sig för att göra en jacka med egna händer, så det är svårt att hitta råd. Vissa punkter är dock fortfarande värda att nämnas.

Först och främst bör särskild uppmärksamhet ägnas åt följande aspekter:

  • högkvalitativ svetsning (för sammanfogning av delar) gör att du kan få en domkraft som inte går sönder;
  • skärjärn med improviserade material eller slipmaskin är nödvändigt så att röret och bulten är av en viss storlek och passar ritningen;
  • bearbetning med en fil eller kvarn gör det möjligt att få släta kanter på delar;
  • att måla delarna innan du monterar domkraften är lätt nog och kommer att förhindra att järnet går sönder.

Det är också viktigt att komma ihåg om säkerhetsåtgärder vid arbete. Att upprätthålla hälsan är viktigare än 1-2 tusen rubel.

Rekommenderad: