DIY Rackjack (18 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra En Hemlagad Enhet För Att Lyfta En Bil

Innehållsförteckning:

Video: DIY Rackjack (18 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra En Hemlagad Enhet För Att Lyfta En Bil

Video: DIY Rackjack (18 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra En Hemlagad Enhet För Att Lyfta En Bil
Video: Как сделать группу Car Rubber - Классная игрушка 2024, Maj
DIY Rackjack (18 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra En Hemlagad Enhet För Att Lyfta En Bil
DIY Rackjack (18 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra En Hemlagad Enhet För Att Lyfta En Bil
Anonim

Jacket är ett oumbärligt verktyg för både installatörer och vanliga bilister . Rackuttag anses vara det mest praktiska att använda. Ett sådant verktyg bör finnas i allas bagageutrymme, särskilt när man tänker på att det enkelt kan göras med egna händer.

Bild
Bild

Särdrag

Utan undantag fungerar alla rack -uttag enligt samma princip. När spärrmekanismen interagerar med skenan börjar domkraften stiga, och med den stiger det skjutna föremålet.

Vart i rack -uttag är av två typer: mekanisk och elektronisk . Det är klart att elektroniska modeller är mycket bekvämare, eftersom ägarens direkta deltagande minimeras. Men samtidigt är de också ganska dyra, och att montera en sådan enhet hemma är en mycket svår uppgift som kräver att du inte bara kan mekanik utan också elektronik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska rackkontakter är i sin tur indelade i ytterligare två underarter: växel och spak … Huset i spakjacket lyfts genom att trycka på spaken och i växeljacket - tack vare handtaget med växlar.

Även de enklaste modellerna för rack och pinion jack kan lyfta upp till 8 ton, vilket är tillräckligt för en bil. Och det finns också mer avancerade modeller (för byggnadsarbete) som kan lyfta vikter från 10 till 20 ton.

Den största nackdelen med rack- och pinjonkontakter anses vara deras dimensioner … Alla samma enkla modeller väger cirka 40 kilo, och konstruktionsmodellernas vikt kan nå upp till en centner.

Bild
Bild
Bild
Bild

De som bestämmer sig för att göra en rackjacka med egna händer bör ta hänsyn till flera viktiga nyanser

  1. En av huvuddelarna i en rack och pinion jack är dess stödplattform . Det är hon som påverkar stabiliteten i hela strukturen, vilket är mycket viktigt, med tanke på att vi pratar om att lyfta laster som väger flera ton.
  2. Ett annat nödvändigt element är konsol . När du gör och använder det är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till lyfthöjden.
  3. Ju lägre greppet går desto bättre . Låglyftsystem kan lyfta laster även från marken.

Faktum är att det inte är så svårt att göra en jacka med egna händer. Om du har åtminstone minimal erfarenhet kan du förmodligen göra det utan hjälp utifrån.

Samtidigt blir det alltid billigare att göra en domkraft med egna händer än att köpa den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan du börjar bygga din egen jack måste du förbereda dig lite. Det är bättre att börja med den teoretiska delen och bestämma vilken typ av domkraft du behöver: vilken lastkapacitet behövs (för att höja bilen eller ett enklare alternativ är lämpligt), vilken typ av mekanism du föredrar och i allmänhet tänka om alla nyanser.

Efter det behöver du en lämplig krets. Och du måste också förbereda material och verktyg. För vissa modeller kan ytterligare detaljer behövas, men de oförändrade "ingredienserna" för att skapa ett rack och pinion jack är:

  • kanal (en liten bit av storlek 200);
  • fyrkantigt rör med en minsta väggtjocklek på 2 millimeter;
  • 8 mm stålremsa;
  • olika muttrar, bultar, fjädrar och andra små delar.

Listan över nödvändiga verktyg är också liten:

  • borra;
  • rycka;
  • Bulgariska;
  • svetsmaskin.

När alla förberedelser är klara kan du börja arbeta.

Alla dimensioner som anges för detaljer är förresten bara ungefärliga … Du kan enkelt ta både mer och mindre pålitliga alternativ.

Men kom ihåg att lastkapaciteten på din domkraft beror på tjockleken och storleken på delarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsinstruktion

På nätet kan du hitta många olika instruktioner för tillverkning av rack- och pinjonkontakter: det finns både enkla förklaringar, där allt visas "på fingrarna", och detaljerade analyser med ritningar och mått.

Samma stora utbud erbjuds när det gäller utförande. Här kan du hitta mekaniska uttag och elektroniska och trestegs och i allmänhet vad som helst. Naturligtvis kommer vi inte att kunna demontera dem alla.

Men låt oss ändå försöka skapa den enklaste hemmagjorda domkraften med en spakmekanism. Denna process ser ut så här:

  • till en början, en bit av en kanal med en bredd av 60 millimeter och ett profilrör tas;
  • på kanalen på sidorna markeras 2 hål och sedan görs 2 hål, vars bredd bör vara ett par millimeter större än profilrörets bredd;
  • sedan tar vi ett rör (till exempel ett vattenrör) och skär ett stycke från det något längre än kanalens bredd;
  • svetsa röret till kanalen ungefär i mitten (detta är inte så viktigt);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • nu tar vi en stålremsa och markerar den så att vi får 3 segment - 2 längs kanterna på cirka 200 millimeter, och mellan dem en 65-70 millimeter bred;
  • skär de markerade platserna något med en kvarn och böj det sedan 90 grader längs skärlinjen och svets viklinjen - resultatet blir en bok "P";
  • i ändarna av den resulterande delen gör vi 2 hål med en diameter som är något större än ett rörstycke;
  • vi tar en axel med en diameter som är något mindre än hålet i röret, och en längd på 65-70 millimeter, ansluter alla tre delarna och svetsar;
  • gör 2 hål med en diameter på 12 millimeter på kanalens sidor, ta en stång med motsvarande diameter, sätt in och svetsa;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vi gör 2 klämmor - små rektanglar med hål för ett profilrör;
  • ta 4 muttrar och svetsa 2 av dem till hållaren, och 2 från insidan till kanalen, sätt in hållaren i strukturen och anslut muttrarna med fjädrar;
  • gör ett ovalt hål i den andra hållaren;
  • vi gör ett stopp för hållaren och svetsar den till kanalen från botten, och uppifrån svetsar vi bulten på samma sida där muttrarna svetsades;
  • vi sätter en fjäder på bulten, ansluter alla delar och fixar den andra hållaren med en mutter;
  • det återstår bara att svetsa spaken och stödplattformen - domkraften är klar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktionen kan verka lite svår men i praktiken kommer allt mycket lättare ut . Innan arbetet påbörjas är det bäst att läsa om det ett par gånger, tänka igenom hela proceduren i huvudet från början till slut och klargöra obegripliga punkter.

Den resulterande enheten kommer att kunna tillgodose behoven hos en vanlig konsument och kommer att lyfta upp alla personbilar.

Om du plötsligt vill öka domkraftens lyftkapacitet behöver du bara välja mer hållbara delar.

Rekommenderad: