Återfyllning Med Krossad Sten: Teknik För återfyllning Av Territoriet. Hur Mycket Spillror Behövs För Att Fylla Området Under Bilen? Vilket Spillror Ska Användas För Att Fylla Gård

Innehållsförteckning:

Video: Återfyllning Med Krossad Sten: Teknik För återfyllning Av Territoriet. Hur Mycket Spillror Behövs För Att Fylla Området Under Bilen? Vilket Spillror Ska Användas För Att Fylla Gård

Video: Återfyllning Med Krossad Sten: Teknik För återfyllning Av Territoriet. Hur Mycket Spillror Behövs För Att Fylla Området Under Bilen? Vilket Spillror Ska Användas För Att Fylla Gård
Video: This Man Dug a Hole in His Backyard He Was Not Ready For What He Discovered There 2024, April
Återfyllning Med Krossad Sten: Teknik För återfyllning Av Territoriet. Hur Mycket Spillror Behövs För Att Fylla Området Under Bilen? Vilket Spillror Ska Användas För Att Fylla Gård
Återfyllning Med Krossad Sten: Teknik För återfyllning Av Territoriet. Hur Mycket Spillror Behövs För Att Fylla Området Under Bilen? Vilket Spillror Ska Användas För Att Fylla Gård
Anonim

Innan du påbörjar något landskapsarbete i ett privat hus eller på landet måste du noggrant utvärdera platsens möjligheter. Långt ifrån alltid har tomter en plan yta, ibland är skikt av bördig jord allvarligt skadad eller helt frånvarande. Det är därför en obligatorisk del av arbetet med att förbättra bakgårdsområdet är dess fyllning med krossad sten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att fylla med krossad sten gör det möjligt att förbättra ditt territorium enkelt, praktiskt och billigt. Det låter dig jämna ut lättnaden, skydda platsen från översvämningar, maskera byggskrot och skapa ett effektivt dräneringssystem.

Med hjälp av fyllning utrustar de stigar i trädgården, platser för bilar och entréer, och landskapsdesigners använder överallt dekorativ fyllning för att ordna omkretsen av trädgårdar och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att fylla med krossad sten har många fördelar

  • Krossad sten är ett höghållfast material, så det kan användas för att fylla parkeringsplatser, parkeringsplatser, passager för tunga fordon och andra områden som utsätts för höga arbetsbelastningar.
  • Krossade stenbeläggningar är resistenta mot fukt, temperaturfluktuationer och andra ogynnsamma yttre faktorer.
  • Du kan fylla platsen med krossad sten med egna händer, utan att ha några konstruktionskunskaper.
  • Tillverkare erbjuder ett brett urval av krossad sten till olika priser, så att alla alltid kan hitta ett acceptabelt alternativ för sig själva.
  • Krossad sten har egenskapen att låta vatten passera igenom, på grund av vilket det ofta används i sumpiga områden. Naturligtvis räcker det inte som en permanent fullfjädrad dränering, men återfyllning kommer att undvika konstanta vattenpölar.
  • Krossad sten har ett dekorativt utseende, därför används den ofta i landskapsdesign.
  • Platsen, gjord av spillror, behöver nästan inget underhåll.
  • Krossad sten är av naturligt ursprung, så dess användning nära bostadshus utgör inget hot mot hälsan hos människor som bor i dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det fanns dock några nackdelar:

  • beläggningen är ojämn och hård, det kan vara obekvämt att gå på den;
  • användningen av stora stenar med skarpa kanter för dumpning leder till skador på däcken på parkeringen;
  • krossad sten är inte det mest lämpliga materialet för att ordna lekplatser på grund av den ökade risken för skador.
Bild
Bild

Urval av krossad sten

När du väljer krossad sten är det nödvändigt att ta hänsyn till dess följande egenskaper

  • Fraktion . Vanligtvis används medium och liten krossad sten för återfyllning. Det är bekvämt att röra sig på en sådan yta, det skadar inte bilarnas däck. Om marken är sumpig är det korrekt att göra en tvåskiktsbeläggning - lägg stenar av en grov fraktion underifrån och strö dem med fint grus ovanpå.
  • Styrka . Om påfyllning görs på byggarbetsplatser eller parkeringsplatser kommer det att belastas mycket. I det här fallet är det bättre att föredra material av magmatiskt ursprung med en krossgrad på M800 och mer.
  • Fläckighet . Denna indikator återspeglar förekomsten av platta och nålformade korn. Om det är viktigt för dig att all fukt från dumpningsytan lämnar så snabbt som möjligt, är det bättre att föredra krossad sten med ökade fläckparametrar. Samtidigt måste man komma ihåg att ett betydande antal oregelbundet formade korn leder till deformation av vägbanan, därför är det lämpligt att ta fraktioner med genomsnittsparametrar för parkeringsplatser.
  • Uthållighet . I det ryska klimatet utsätts varje vägyta för låga temperaturer. För att fyllningen ska fungera så länge som möjligt måste du fylla i materialet märkt F50 - en sådan sten tål upp till 50 frysnings- och upptiningscykler, så beläggningen kommer att hålla 10-20 år.
  • Abrasion . Detta kriterium visar motståndet hos krossad sten mot tryck. För återfyllningsparker och innergårdar bör valet göras till förmån för material med minskad tendens till nötning. När du anordnar en trädgårdstomt är denna egenskap inte av grundläggande betydelse.
  • Vatten absorption . Krossad sten ska låta fukt passera igenom, men inte absorbera den. Om vatten kommer in i sprickorna fryser och expanderar det på vintern - detta kommer att förstöra materialet från insidan och negativt påverka återfyllningens livslängd. Granit och gabbro har lägst vattenabsorption, serpentinit har bra indikatorer.
  • Radioaktivitet . Vanligtvis utförs återfyllning av gårdsområden nära bostadshus, så gruset måste vara säkert. Detta innebär att parametern för stenradioaktivitet ligger inom 370 Bq / kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sommarstuga, ett angränsande område eller en parkeringsplats bör inte bara vara funktionell, utan också estetisk och snygg. Det är viktigt att formen på enskilda korn och deras färgschema motsvarar landskapets allmänna stilistiska lösning. Enligt detta kriterium utmärks följande sorter.

  • Granit krossad sten - ger en vacker och hållbar beläggning, och inneslutningar av kvarts i berget skimrar effektivt i solen.
  • Gabbro - skapar ett område med en ljusgrå nyans, som kommer att förändras i regnet.
  • Diorite - används när du skapar områden med en mörk nyans. Dessutom är materialet motståndskraftigt mot kyla, slitage och har exceptionell hållfasthet.
  • Spole - Serpentinit krossad sten av mörkgrön eller olivfärg, vars nyans ändras när den fuktas.
  • Marmorkrossad sten - detta material har en ljusgul eller vit färg samt en plan yta.
  • Kalksten krossad sten - färgen på sådant material varierar från snövit till brun. Samtidigt färgas det bra, därför är det mycket efterfrågat inom trädgårdsdesign.
  • Amfibolit krossad sten - en sådan sten representerar inget dekorativt värde. Det används uteslutande i fall där tyngdpunkten inte ligger på estetik, utan på materialets hållbarhet och styrka.
  • Kvarts - den vackraste typen av krossad sten, men också den dyraste.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Återfyllning av territoriet inkluderar flera huvudstadier av arbetet. Att höja grundvattennivån över djupet av jordfrysning . Detta skyddar byggnadens grund från nederbörd, neutraliserar alla problem i samband med markhöjning och ger fundamentet maximal stabilitet. Om lutningen är 7 procent eller mer måste höjningen av nivån kompletteras med terrasser.

När man skapar en dumpning på artificiellt krossade områden vid stora höjdsvängningar är det absolut nödvändigt att tillhandahålla ett dräneringssystem. Även på de mest minimala backarna bör avlopp installeras som tar bort vatten utanför platsen.

Innan arbetet påbörjas tas det översta bördiga skiktet bort så att gräset inte växer.

Direkt fyllning utförs manuellt med en spade (om platsens storlek är liten) eller med specialutrustning (i stora områden).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sprinkling utförs på den plats där efterföljande landskapsplanering är planerad, återförs chernozemet efter avslutad utjämning till sin plats . När man anordnar en byggarbetsplats är det ingen idé att återlämna bördiga marker tillbaka.

Användbara tips

Det finns situationer där användningen av grus är det enda sättet att förbättra webbplatsen. Dessa inkluderar fall när:

  • marken ligger i ett lågland - detta är särskilt viktigt med en ökad nivå av grundvattenförekomst, liksom under regnperioden och smältande snö, när platsen ständigt värms upp;
  • det finns höjder och fördjupningar på platsen som hindrar den från att vara helt anlagd;
  • en del av lokalområdet är sumpigt och torkar inte ut ens i värmen;
  • huvudväg över tomtenivån;
  • om marken på territoriet är kraftigt fylld med begagnat byggmaterial och hushållsavfall.
Bild
Bild
Bild
Bild

I alla andra situationer kan andra typer av återfyllnad användas - sand, grus eller bark.

Rekommenderad: