Läsförstoringsglas: Välj Ett Upplyst Förstoringsglas För Att Läsa Böcker, Rektangulär Bordsskiva Och Fyrkantiga Modeller För Synskadade

Innehållsförteckning:

Video: Läsförstoringsglas: Välj Ett Upplyst Förstoringsglas För Att Läsa Böcker, Rektangulär Bordsskiva Och Fyrkantiga Modeller För Synskadade

Video: Läsförstoringsglas: Välj Ett Upplyst Förstoringsglas För Att Läsa Böcker, Rektangulär Bordsskiva Och Fyrkantiga Modeller För Synskadade
Video: 10 Best Reading Magnifiers with Review & Details - Which is the Best Reading Magnifier?- 2019 2024, Maj
Läsförstoringsglas: Välj Ett Upplyst Förstoringsglas För Att Läsa Böcker, Rektangulär Bordsskiva Och Fyrkantiga Modeller För Synskadade
Läsförstoringsglas: Välj Ett Upplyst Förstoringsglas För Att Läsa Böcker, Rektangulär Bordsskiva Och Fyrkantiga Modeller För Synskadade
Anonim

Läsförstoraren är ett oumbärligt hjälpmedel för att se för liten text . Enheterna är också lämpliga för personer med dålig syn och när du måste anstränga ögonen. Denna artikel kommer att diskutera valet av en optisk enhet, dess funktioner och typer.

Bild
Bild

Särdrag

Ett förstoringsglas är armatur med inbyggt förstoringsglas för att titta på liten text eller läsa böcker. Särskilda egenskaper hos sådana enheter är linsen. Dess förstoringsförmåga gör att du kan se de minsta bokstäverna utan att förvränga eller göra bilden suddig. Det sfäriska okularet eliminerar förvrängning vid kanterna och gör det möjligt att se text över hela ytan på materialet som läses.

Bild
Bild

Att öka synvinkeln när du placerar en bok mellan förstoringsglaset och dess fokus anses vara en annan viktig egenskap.

Vart i objektivets diameter och brännvidd är enhetens huvudparametrar … Det finns modeller som låter dig läsa materialet med båda ögonen. Detta är särskilt viktigt när du använder enheten under en längre tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Läsförstorare är indelade i olika kategorier, beroende på deras design och syfte. Det finns sådana typer av slingor.

  1. Enheten sitter i en ramhållare. Designen kan vara flexibel eller stel.
  2. Bordsförstorare med stöd för läsning vid bordet.
  3. Belyst enhet.
  4. Rektangulära och fyrkantiga apparater. Den första typen av fixturer fästs på en sida i en bok eller ett A4 -dokument. Ljusflödet faller längs en vertikal styrning utan reflektioner och skuggor. Fyrkantiga förstoringsglas har en plan yta med en plastlins. De kan användas som bokmärken för böcker. Förstoringsglas i plast är mycket billigare, men de har bara en nackdel - ytan repas snabbt.
  5. Fickfäste. Det ser ut som en nyckelring.
  6. Fyrkantiga linser.
  7. Elektroniska luppar har en hög förstoringsfaktor - upp till 25 gånger. Vissa enheter är utrustade med ett stativ, vilket gör att synskadade inte bara kan läsa utan också skriva.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns många läsförstorare tillgängliga i optiska butiker idag. Det är värt att stoppa blicken på några av de populära tillverkarna.

Manuell förstoringsglas för Feodosia Optical Plant LPPP 4x / 56 mm . Instrumentet har 4x förstoring och en dubbelpolymerlins med 56 mm diameter. Själva linsen är inbyggd i strukturen, och det långa handtaget passar bekvämt i handen. Modellen har också ett särskilt skydd mot dammhäftning. Små dimensioner (177x67x19 mm) och låg vikt (50 g) gör förstoringsglaset mycket bekvämt att använda och transportera. Nackdelen med enheten är plasthöljet och bristen på bakgrundsbelysning.

Bild
Bild

Fällbar modell LP-3 15x . Det optiska tillbehöret har 3 belagda linser. Förvränger inte färger och kanter. Förstoringen är 15 gånger. Den största fördelen med förstoringsglaset är den vikta metallkroppen och glaslinser. Enheten är liten och kompakt, men samtidigt är den rädd för för höga och låga temperaturer.

Bild
Bild

Skrivbordsförstorare LPSh 8x 25 mm … Glaslinsdiameter - 25 mm. Polymerhuset är exakt skräddarsytt för okularets fokus och har stödben. Det finns en 8x förstoringskapacitet. Särskilt skydd av glas i form av en beläggning mot mekanisk påfrestning.

Bild
Bild

Levenhuk Zeno 400 2 / 4x förstoringsglas, 88/21 mm, 2 LED . Produkten har flera linser: en förstorar 2 gånger, den andra 4 gånger. Linserna är monterade på ett handtag och saknar hus. Den snygga designen har en gummerad strömbrytare. Handtaget är halkfritt. Två LED -lampor möjliggör avläsning i svagt ljus. Satsen levereras med ett skyddande fodral och en linsrengöringsduk. Enheten är hållbar och pålitlig, har inga nackdelar.

Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

De viktigaste urvalskriterierna är enhetens parametrar

  • Brännvidd . Parametern bestäms av avståndet mellan ögat och förstoringsglaset och ger bekväm läsning med en bred täckning av synfältet.
  • Förstoringsförmåga . Det optimala betraktningsavståndet är 25 cm. Det är problematiskt för ögat att fokusera på ett objekt som är närmare än 25 cm. Förstoringsförhållandet beräknas med formeln: MP = 250 / FL (MP - förstoring, FL - brännvidd). Alla värden mäts i millimeter.
  • Material och finish … Linser är gjorda av plast, glas och akrylpolymer. Plast försämras snabbt, repor dyker upp. Glas är ett mer tillförlitligt material, men dessa förstoringsglas är mycket tunga. Handen tröttnar snabbt när hon läser. Det bästa alternativet är polymerlinser. Dessa linser är speciellt belagda för att minska distorsion och ljusförlust vid dåliga ljusförhållanden.
  • Bekväm design … Konstruktionstypen väljs individuellt. Vissa människor gillar lätta handramade förstoringsglas, andra föredrar bordsmodeller för att läsa vid bordet.
  • Skärpedjup … Värdet bestäms av avståndet från närmaste punkt till extrempunkten. Inom värdet förblir luppen i fokus på en fast position.
  • siktlinje - ytan på sidans yta, helt synlig genom det optiska instrumentet. För visning av stora A4 -sidor väljs enheter med låg förstoring. Förstoringsglas med större förstoringsförmåga används vid läsning av små textavsnitt.
  • Arbetsavståndet bestäms utifrån enhetens syfte … För läsning är det bättre att använda enheter med hög förstoring och kort arbetsavstånd, vilket gör att du kan se den minsta texten.
  • Antal linser . Vissa modeller har upp till 3 linser för bättre upplösning och kromatisk aberrationskorrigering.

Rekommenderad: