Handhållna Förstoringsglas: Upplysta Och Med 10x Förstoring, Rund I Svart Och Andra Färger, Design Och Syfte Med Ett Förstoringsglas Med Handtag

Innehållsförteckning:

Video: Handhållna Förstoringsglas: Upplysta Och Med 10x Förstoring, Rund I Svart Och Andra Färger, Design Och Syfte Med Ett Förstoringsglas Med Handtag

Video: Handhållna Förstoringsglas: Upplysta Och Med 10x Förstoring, Rund I Svart Och Andra Färger, Design Och Syfte Med Ett Förstoringsglas Med Handtag
Video: Unboxing 70mm Magnifying Glass 2024, April
Handhållna Förstoringsglas: Upplysta Och Med 10x Förstoring, Rund I Svart Och Andra Färger, Design Och Syfte Med Ett Förstoringsglas Med Handtag
Handhållna Förstoringsglas: Upplysta Och Med 10x Förstoring, Rund I Svart Och Andra Färger, Design Och Syfte Med Ett Förstoringsglas Med Handtag
Anonim

En av de viktigaste anordningarna för biologer, juvelerare och forskare, liksom personer med dålig syn, är ett förstoringsglas. Det finns många sorter, men den mest populära är manuell.

En handhållen förstoringsglas är en enklare enhet än ett mikroskop eller andra sofistikerade förstoringsanordningar . Alternativen för dess syfte är mycket olika, eftersom enheten används på många samhällsområden.

Bild
Bild

Särdrag

Till skillnad från ett stativförstoringsglas håller en handhållen forskare i händerna. Det kan roteras till valfri vinkel, vilket är mycket bekvämt. Förstoringen av handenheten är dock inte lika stark som stativets.

Den handhållna förstoraren består av ett handtag, en förstoringslins och en ram . I budgetversionen används plast vid tillverkning av pennor och ramar, i den dyrare metallen. Förstoringsalternativ för en handhållen förstoringsglas från 2x till 20x. Det är enkelt att använda en handhållen förstoringsglas. Det måste tas upp och fokuseras på motivet, närma sig allt längre bort från objektet i fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linser i förstoringsglas är små (ficka) och ganska stora. Det finns många andra typer av förstoringsglas. Tekniken går framåt idag och funktionaliteten hos optiska enheter expanderar och förbättras.

De mest populära märkena är Levenhuk, Bresser, Kenko och andra. Förstoringsglas är gjorda av kvalitetsmaterial. Några av dessa mönster är verkligen unika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss närmare överväga huvuddelarna i strukturen för denna artikel

  • Förstorande lins . Linsernas ytor är böjda utåt. Ljusstrålarna som passerar genom linserna samlas vid en brännpunkt. Denna punkt ligger på vardera sidan av förstoringsglaset. Avståndet från mitten till denna punkt kallas fokuspunkten. Den sträcker sig från 20 till 200 mm. Förstoringsglasets optiksystem kan bestå av en eller flera linser. Det finns ett förstoringsmärke på ramen, till exempel 7x, 10x, 15x. Det visar hur många gånger objektet närmar sig ögat.
  • Penna . Den kan vara rak, böjd eller vikbar.
  • Ram . Förstoringsglasets moderna design kan utföras även utan kant. Detta görs så att det inte stör utsikten. Ett sådant förstoringsglas ser ut som en lins med ett handtag fäst vid det, och en bakgrundsbelysning är inbyggd vid kontaktpunkten.
  • Motljus . För belysning av förstoringsanordningar används lysrör eller LED -lampor, som fungerar länge och utan fel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kom förstoringsglaset till? Antonio Levenguk anses vara dess uppfinnare . Han ägnade hela sin fritid åt olika experiment med förstoringsglas. Vid den tiden var de svaga och ökade inte nämnvärt. Sedan kom han på idén att skapa ett förstoringsglas. Han började slipa glas och kunde uppnå en förstoring på 100 gånger. Genom sådana linser kunde man se olika, mycket små föremål. Leeuwenhoek älskade att observera insekter, tittade på kronblad av växter och bin. I processen skickade uppfinnaren brev som beskriver sin forskning till Royal Society i England. Hans upptäckt erkändes och bekräftades den 15 november 1677.

Bild
Bild

Ansökan

Handhållna förstoringsglas är en integrerad del av många yrken. Beroende på användningsområdet är strukturen något annorlunda.

Till exempel, förstoringsglas för numismatister helt i ett metallfodral . Den ska ha en 30x förstoring, 2 LED -ficklampor och en med UV, som sitter på handtaget nära linserna. Det finns en plats för batterier inuti.

Bild
Bild

Med en ultraviolett ficklampa kan du bestämma äktheten av sedlar och förekomsten av utskrifter . LED -ficklampor behövs för god belysning av ämnet som studeras. De låter dig se hela reliefen, de minsta reporna och mikrosprickorna på myntet.

Bild
Bild

I klockmakaren finns det alltid en handhållen förstoringsglas till hands, trots användning av förstoringsglasögon i pannan . Den komplexa och känsliga montering av klockmekanismen kräver ökad i olika förstoringar.

Bild
Bild

Och det finns också ett behov av handhållna lupper i yrken som t.ex. biolog, juvelerare, arkeolog, vetenskapsman, konstkritiker, restauratör, rättsmedicinsk utredare, kosmetolog, läkare och många andra.

Många har läst fascinerande berättelser om Sherlock Holmes. Hans främsta verktyg, som han aldrig släppte händerna på, var en handhållen förstoringsglas. Det förvaras fortfarande i Sherlock Holmes Museum i London.

Bild
Bild

Inom modern kriminalteknik Ett förstoringsglas är ett viktigt verktyg för att undersöka en brottsplats . Naturligtvis skiljer sig rättsmedicinska enheter från hemalternativ. De är komplexa mekanismer med olika konfigurationer, förstoringar och storlekar.

Bild
Bild

Olika sorter

Lupper är indelade i flera kategorier

Det finns speciella linjalförstorare , med hjälp av vilken du kan välja en hel rad i en bok eller skapa ett bokmärke på rätt plats. De förstorar teckensnittet 3-5 gånger.

Bild
Bild

De är praktiska att använda hemma och på vägen.

Det finns en mätförstorare . Den innehåller en skala för mätning. Används inom teknik har den ett betydande förstoringsförhållande, vilket gör att du kan förstora ett objekt upp till 10 gånger.

Bild
Bild

Löser ett brett spektrum av problem vid reparation av mekanismer, upprättar diagram och visar enheter.

Det finns en förstoringsglas speciellt för att läsa text eller titta på små bilder . Det kan inte bara vara runt, utan också kvadratiskt, vilket är mycket bekvämt när man läser böcker. Kan användas inte bara hemma utan också på vägen. Linserna i den gör att du kan överföra en tydlig bild.

Bild
Bild

Den har ett mycket bekvämt handtag och en liten ram.

Kornförstorare används för att rengöra frön och bestämma deras kvalitet. Till skillnad från andra modeller har den en speciell kant som inte låter föremålen i fråga smula.

Bild
Bild

Textilförstorare Det används i textilindustrin för att upptäcka defekter i tyger och deras densitet. Oftast är den ganska stor och har en vikbar kropp.

Bild
Bild

Förstoringsglas per timme används i verkstäder. De är mycket små i storlek men har en stark förstoring. Detta är nödvändigt för att undersöka klockans minsta mekanismer.

Bild
Bild

Existera speciella förstoringsglas som används för att visa ramar från film.

Bild
Bild

Nu är de praktiskt taget inte producerade, eftersom filmkameror länge har varit ur bruk.

Ficka förstoringsglas används ofta i vardagen och är mycket efterfrågade. Till exempel i en butik, när det är svårt att läsa det med småt.

Bild
Bild

För att frigöra dina händer handhållna förstoringsglas har flyttat till ett slags fästen i form av stativ. Förstoringsglas på stativ och i skrivbordslinser är ett viktigt verktyg för dem som arbetar med små föremål.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du beslutar om val och köp av ett förstoringsglas måste du utvärdera vad du ska använda det till. Läsning, hantverk, arbete med små föremål, utforskning och utvärdering av konst och smycken kräver alla användning av luppor med olika förstoringar.

  • Det är viktigt att överväga materialet från vilket linsen är gjord. Om det är glas, finns det en möjlighet att det kan gå sönder om det tappas. Dessa linser används bäst på platser där glasskärmar inte skadar. Det vill säga, i ett hus där det finns små barn, bör du välja ett förstoringsglas med en plastlins. Men plast har också nackdelar. Den repar lätt och förlorar sina egenskaper. Polymerakryl är det mest populära materialet. Det går sönder oftare och repor mindre.
  • Tänk på hur mycket förstoring du behöver. Förstoringsglas används för att förstora objekt, texter och bilder. Det är graden av ökning som är en viktig indikator. Det uttrycks i dioptrier. Ju större, desto större ämne som vi kommer att undersöka. Men här är det viktigt att tänka på brännvidden. Det är värt att välja en sådan effekt att denna indikator inte begränsar någonting under drift.
  • Bakgrundsbelysningen kommer alltid till nytta.
  • Förstoringsglasets utformning varierar beroende på den aktivitet som det behövs för.
  • Färg är inte så viktigt, men det är också ett kriterium att överväga. Svarta eller vita luppor är de mest populära, men kan göras på beställning i någon annan färg och design.

Rekommenderad: