Borrmaskin Skruvstycke: Typer Av Maskindiskar För Borrning. Tilldela Små Modeller Till Stället Och Urvalsregler

Innehållsförteckning:

Video: Borrmaskin Skruvstycke: Typer Av Maskindiskar För Borrning. Tilldela Små Modeller Till Stället Och Urvalsregler

Video: Borrmaskin Skruvstycke: Typer Av Maskindiskar För Borrning. Tilldela Små Modeller Till Stället Och Urvalsregler
Video: Adam Savage's Guide to Drill Bits! 2024, Maj
Borrmaskin Skruvstycke: Typer Av Maskindiskar För Borrning. Tilldela Små Modeller Till Stället Och Urvalsregler
Borrmaskin Skruvstycke: Typer Av Maskindiskar För Borrning. Tilldela Små Modeller Till Stället Och Urvalsregler
Anonim

Hål i metall, trä, gummi och plastdelar tillverkas med särskild borrutrustning. För olika jobb hemma borras vanligtvis få hål, så hantverkare kan använda en handborr med minimal rotation. Om det krävs mer exakt borrning är det nödvändigt att köpa maskiner och installera högkvalitativa laster på dem.

Särdrag

Borrskruv är ett viktigt tillbehör som gör att du kan fästa arbetsstycket på ett tillförlitligt sätt i ett stationärt tillstånd i förhållande till maskincucken. Tack vare denna enhet kan befälhavaren utföra serieborrning. Maskindelar används i stor utsträckning, inte bara i stora företag, utan också i hemverkstäder . De köps ofta för snickeristativ och annan bordsutrustning för att förbättra deras funktionalitet.

Bild
Bild

Borrskruvar finns med olika käkbredder . Oftast är denna siffra från 60 till 150 mm. Det finns också enheter med prismatiska käkar till salu. De låter dig fixa runda delar. Huvuddelen av strukturen tillverkad i enlighet med kraven i GOST av legerat stål, som genomgår flera härdningscykler och kännetecknas av hög hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Vices är huvudkomponenten i de flesta maskiner , som används för att göra hål i arbetsstycken. Utan denna enhet är det omöjligt att säkert och med maximal precision utföra tekniska operationer för beredning av delar.

För arbete med delar av plast, massivt trä kan maskiner med grundutrustning (utan skruvstycke) användas.

När det gäller serieborrning av hål i delar av hårt material är det omöjligt utan tillförlitlig fastsättning. I detta fall är maskinerna dessutom utrustade med en speciell skruvstång.

Bild
Bild

Design och driftsprincip

Hittills representeras laster för borrmaskiner av ett elegant sortiment, beroende på syftet kan de skilja sig åt i designfunktioner och funktionalitet … Det finns flera obligatoriska element i denna enhet:

  1. Planka (bas) . Det fungerar som ett stödelement i enheten, till vilket alla komponenter i skruvstycket är direkt fästa. Eftersom det är på stången som borrprocessen utförs frigörs den från hållbar metall.
  2. Två svampar . En av dem är mobil, den andra är orörlig. De ansvarar för att fixa arbetsstyckena. För att svampen ska kunna röra sig noggrant längs basen har dess nedre del en rektangulär svans införd i en utskärning placerad på den fasta käken.
  3. Skruvhandtag . Han är ansvarig för att flytta en av käftarna och är ansluten till den med hjälp av en låsring. Genom att rotera i det gängade hålet sätter skruven igång käken.
  4. Arbetsplattor . Detta är en av de viktiga elementen i enheten, som upplever betydande belastningar under driften av skruven. Plattor är vanligtvis gjorda av högkvalitativ metall med ökad hållfasthet. De fästs på klämbackarnas yta med skruvar.
  5. Ytterligare delar (deras tillgänglighet beror på modellens funktioner). I den vanliga versionen är skruvbordets arbetsyta platt, i vissa modeller kan den vara konkav eller kantig, vilket möjliggör bearbetning av arbetsstycken i olika former. Det finns också laster till salu, där klämstängerna är fjäderbelastade. De är mer praktiska att använda.
Bild
Bild

Arbetsprinciper alla laster, oavsett deras designfunktioner, är identiska och baserade på en skruvdragare. Alla delar som är installerade på stången rör sig under påverkan av det roterande elementet. Klämmornas läge ändras genom att vrida på skruven. Rörlighetens noggrannhet säkerställs av en rektangulär svans belägen längst ner på den rörliga klämman.

Bild
Bild

Översikt av arter

Tillverkare producerar skruvstycke för verktygsmaskiner med olika modifikationer. Beroende på designfunktionerna är de indelade i 2 typer: svängbart och icke-vridbart. Använd för att borra trädelar låssmed och skruvstycke . På stora företag installeras specialiserade laster som har många funktioner.

För att borra hål hemma köps vanligtvis mini-laster.

Bild
Bild

Snurra

Enheter av denna typ tillåta under bearbetning av arbetsstycket att ändra sitt rumsliga läge utan preliminär avklämning . De är idealiska för produktionshallar. Detta skruvstycke är utformat med en svängbar käke som kan roteras 360 °. Efter att ha borrat arbetsstycket på ett ställe kan plattformen därför snabbt roteras till önskad vinkel för att förbereda ett annat hål och lämna arbetsstycket fast.

Bild
Bild
Bild
Bild

På marknaden kan du också hitta moderna modeller med bas med tvärledare , tillåter inte bara att vända delen i en viss vinkel, utan också att flytta den horisontellt längs 2 axlar. Det finns också en mängd komplexa roterande enheter. Enheter kallas globala tack vare dem kan det fastspända arbetsstycket roteras i 3 plan. Vanligtvis används denna typ av skruvstycke för att göra lutande hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fast

Detta är en av de mest populära typerna av enheter. Ett sådant skruvstycke har en stationär design . Många hantverkare gör dem på egen hand hemma. Jämfört med svängbart skruvstycke kan det bara användas för att borra arbetsstycken i ett läge. Med hjälp av ett icke-roterande skruvstycke kan du göra ett hål, sedan måste du frigöra delen och flytta den till en annan position. Strukturer av denna typ har ökad styvhet och är inte lämpliga för professionell bearbetning.

Bild
Bild

Den största fördelen med icke-vridbara laster är deras överkomliga pris.

När det gäller funktionalitet och användarvänlighet är de på många sätt sämre än roterande modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer

Innan du köper en borrskruv, det finns många nyanser att tänka på , eftersom deras livslängd och mängden arbete som utförs beror på detta. För seriebearbetning av stora metallstycken som måste fästas ordentligt rekommenderas att köpa professionella modeller … De kommer att minska produktionskostnaderna och kommer att hålla länge, eftersom de är hållbara och inte är rädda för mekaniska skador och korrosion. Dessutom kommer ett sådant skruvstycke att öka bearbetningsnoggrannheten, vilket minskar risken för avslag. Om du planerar att använda maskinen i landet för att utrusta ställ, kan du köpa en liten icke-roterande skruvstång , de har ett säkert grepp (handsfree) och är lätta att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer roterande modeller måste du vara uppmärksam på deras dimensioner . Ofta finns det modeller med storlekar 80, 100, 125, 160, 200, 250 och 320 mm. Dessa siffror kan förutom dimensioner också betyda andra indikatorer. Till exempel kan "200 mm" indikera den maximala skruvöppningen och "100 mm" kan indikera käftarnas bredd. Förutom, valet bör baseras på maskintypen , för vilken det är planerat att köpa ett skruvstycke, och på ämnens funktioner, där det kommer att vara nödvändigt att borra hål (material, vikt, form, dimensioner). Valet av svampens och kroppens material (gjutjärn eller stål) beror direkt på detta.

Bild
Bild

Hur man gör det själv

Många hantverkare föredrar att tillverka maskinlaster på egen hand, eftersom det här är en enkel process som sparar familjens budget. Innan du börjar montera enheten behöver du besluta om materialval , varifrån det är planerat att göra ett skruvstycke. Det är bäst att ge företräde åt ett fyrkantigt (profil) rör som mäter 60X40 mm.

Bild
Bild

Du måste följa stegen i följd:

  1. Det är nödvändigt att skära en kvadrat av metall, som kommer att fungera som grund för den framtida enheten. På varje sida av torget måste du göra 4 hål, de kommer att behövas för att fixera skruvstaven till maskinen.
  2. Sedan ska två svampar göras av röret, i vilket du måste göra ett hål och sätta in en bricka.
  3. Nästa steg blir tillverkning av styrningar, tack vare vilka plattan kan röra sig längs axeln för den stationära käken. Ett vanligt metallhörn är lämpligt som skenor. Det ska svetsas på båda sidor längs plattans kanter. Det är viktigt att hörnet inte stör störningen av arbetsstycket.
  4. Därefter måste du göra en rotationsmekanism genom att svetsa en klämma med en mutter till basen. Därefter skruvas en skruv i muttern, den måste sättas in i hålet i plattan så att bulten inte drar tillbaka den.
  5. Produktionen slutförs genom att fixera skruven på borrmaskinen. Detta kan göras med muttrar och bultar. Eftersom skruven är gjord hemma skiljer den sig på många sätt från butiken. Därför måste du ägna särskild uppmärksamhet åt deras inställning, som inte ska ha bråttom. Vise -maskiner bör installeras i hemverkstaden på ett avstånd av 70 cm från varandra.

Rekommenderad: