Blyskruvar: Med Mutter För Träskfordon, Trapetsformade För Lyft Och Svarv, För Skruvstycke, För CNC Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Blyskruvar: Med Mutter För Träskfordon, Trapetsformade För Lyft Och Svarv, För Skruvstycke, För CNC Och Andra Typer

Video: Blyskruvar: Med Mutter För Träskfordon, Trapetsformade För Lyft Och Svarv, För Skruvstycke, För CNC Och Andra Typer
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Blyskruvar: Med Mutter För Träskfordon, Trapetsformade För Lyft Och Svarv, För Skruvstycke, För CNC Och Andra Typer
Blyskruvar: Med Mutter För Träskfordon, Trapetsformade För Lyft Och Svarv, För Skruvstycke, För CNC Och Andra Typer
Anonim

En översikt över ledskruvarna är mycket viktig för en mängd olika mekaniska system och applikationer. Det finns sådana ändringar med en mutter för träskfordon, trapetsformade för lyft och svarv, för skruvstycke, för CNC -maskiner och andra typer. De skiljer sig åt i fixeringsmetoderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Blyskruven används oftast i verktygsmaskiner där trådar skärs. Dess rotation förvandlas till en translationell rörelse av stödet på grund av modermuttern. För att kontrollera vridningshastigheten, det vill säga intensiteten av matningen, används en speciell låda. En speciell mutter krävs för arbetet med ledskruvarna. Moderna konstruktioner garanterar förflyttning av delar med exakt precision.

När det gäller propellrar för träskgående fordon spelar de i detta fall en helt annan roll - de är gjutna rodstrukturer . Suspenderade motorer är utrustade med sådana produkter. Stora leverantörer har vanligtvis stora lager av sådana delar i sina lager.

Skruvarna för skruvstyckena spelar också en viktig roll. Alla sådana delar är tillverkade av högkvalitativt stål, ofta färdigställs de med svarvar.

Bild
Bild

Det är omöjligt att räkna med att få en blyskruv hemma. Även om du kan köpa denna eller den där modellen av en svarv, behöver du fortfarande andra verktyg, speciella skär som gör att du kan bilda trådar av önskade storlekar och typer. Skruvens huvudroll är att upprätthålla en linjär rörelse . Delarnas storlek har sina egna begränsningar, som bestäms av skruvens utformning. Men blyskruvar kan också användas för olika typer av CNC. Dessa detaljer utför igen den viktigaste funktionen - omvandling av rörelse.

Blyskruven i moderna maskiner kan skilja sig åt i olika utföranden. I hemmagjorda prover används ibland en gängad stav. Ett mer perfekt alternativ är "skruvmuttern". Ibland tar de också en trapetsformad skruv, men trots den ökade styrkan är denna typ av ligament ganska dyr och används därför mindre och mindre. Ledningsskruven kan också användas som en del av en lyftmekanism. Liknande komponenter är också vanliga delar:

  • gänga i en skruvpress;
  • pressar av andra slag;
  • matare av olika verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Beskrivningen av ledskruvarnas parametrar är lämpligt att börja med att de alltid används som en integrerad del av en mer komplex mekanisk kedja. Rörligheten för enskilda delar av mekanismer beror på deras kvalitet och överensstämmelse med de nödvändiga parametrarna. Det viktigaste betygskriteriet är trådavsnittet . I de flesta fall används trapetsformade snitt. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att uppnå mycket högre mekanisk hållfasthet än i andra fall.

Om en delad mutter dessutom används kommer det att vara möjligt att noggrant justera de axiella spelrummen . Att förbereda och slipa trapetsformade trådar är ganska enkelt. Men i ett antal situationer kommer en rektangulär tråd att vara mer attraktiv. Det låter dig minimera skruvens radiella utlopp, så avvikelsen från den optimala vägen minskar också.

Sådan prestanda är särskilt värdefull i de tekniska grenar där rörelsens noggrannhet är i första hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trapezformad spårning är typisk för glidande kugghjul. I detta fall är små profilvinklar mycket användbara. Oftast används ett medelstort skärsteg, och små och stora används för speciella uppgifter . Ett fint steg rekommenderas för relativt noggranna och långsamma mekanismer. Stor - i de fall det finns en betydande belastning.

Den moderna verktygsmaskinindustrin använder alltmer "rullande skruvpar ". Särskilt många av dessa delar används i mjukvarukontrollerad utrustning. I detta fall kombineras blyskruven med en mutter. Så att de är klart parade används speciella bollar. Skruvparet kan inte bromsa sig själv; den används när man konverterar en roterande rörelse till en translationell och när man byter tillbaka.

Bild
Bild
Bild
Bild

I fästelement av den klassiska typen används vanligtvis en enkelstartad tråd. Det hela består av en enda spiral, intervallerna mellan svängarna är strikt desamma. Vid mutternas vridning sker en förskjutning på ett strikt definierat avstånd. Multi-start trådar bildas av två eller flera spiraler. Principen att hålla samma avstånd iakttas fortfarande, men det finns ett större gap mellan varv i varje spiral än mellan varv från olika spiraler.

De tekniska egenskaperna hos utrustningen där den installeras beror på hårdvarans material och dimensioner. Till exempel för uttag är denna indikator den totala lastkapaciteten. För tillverkning av blyskruvar kan nitrerade stål av kvaliteter användas:

  • 40XFA;
  • 30X3VA;
  • 18HGT;
  • 7HG2VM.
Bild
Bild

Det finns sådana dimensioner som:

  • 10x1,5;
  • 10x2;
  • 10x3;
  • 10x4;
  • 10x7;
  • 10x8;
  • 10x12;
  • 10x14 mm (och några andra alternativ).

Fortsätter samtalet om måtten på ledskruvarna uttryckta i mm, det är värt att påpeka modellen TR30x6 (som namnet antyder är tvärsnittet 30 och skärsteget är 6 mm). Produktens totala längd är 3000 mm.

Du kan också hitta mönster med en diameter:

  • 160 mm;
  • 20 mm;
  • 8 mm (och några andra värden).
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

I vissa fall används enkla lager av modell 61701 eller deras exakta motsvarigheter för att stärka strukturen. Åtdragningen bör göras noggrant, med val av packningar för att undvika fastklämning . Fordonsprober används för tillverkning av packningar. Trapesskruven sitter fast i lagerfästet med lämpliga muttrar. En mer exakt och effektiv lösning är bearbetning av ändarna.

Det är mycket svårt att göra en sådan manipulation med kulskruvar - de har härdade ytor . Den vanliga metallen i en vanlig skruv, särskilt på grund av trapetsformen, bearbetas utan problem. I allvarliga fall används teleskopskydd av undervagnens fästelement. Den levereras vanligtvis för varje enskild svarvmodell separat. I växellådor hjälper speciella manschetter till att skydda ledskruvarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av sådana manschetter används noggrant utvalda material med ökad slitstyrka. Om beräkningen och exakt bearbetning av ledskruven för de erforderliga dimensionerna är svår måste du använda speciella färdiga kit . Vid självtillverkning av fästelement måste du också göra en motsvarande mutter. När det gäller en svarv behövs en dubbelmutter, eftersom en enda mutter kan påverkas kraftigt av ett gap som uppstår under tillverkningsprocessen eller under drift.

Hålet vid installation av ledskruven på maskinen måste göras med en tolerans för efterföljande pressning . Axeln kan vara glidpassad. Ja, under hantverksmässiga förhållanden är det ganska svårt att nå en sådan nivå (till exempel h6 / L0), men det är mycket viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Annars kommer det att bli en orimligt stark motreaktion på grund av en felaktig kvalitet, och man kan inte lita på att maskinen fungerar korrekt. Själva inpressningsförfarandet hemma är fullt möjligt om du använder en något modifierad lageravdragare.

Hålet ska vara slätt . Ytparametrar - inte värre än Ra 0, 64. Därför är det garanterat att du inte kan klara dig utan hjälp av proffs. I vissa fall används dessutom trådtätning för att förhindra lossning.

Om de skurna ändarna är för "smala" måste du antingen sätta på ett icke-dubbellager på varje sida, eller bära nacken i större utsträckning.

Rekommenderad: