Smedens Vice: Egenskaper Hos Stol, Parallell, Låssmed Och Andra Typer. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Smedens Vice: Egenskaper Hos Stol, Parallell, Låssmed Och Andra Typer. Hur Väljer Man?

Video: Smedens Vice: Egenskaper Hos Stol, Parallell, Låssmed Och Andra Typer. Hur Väljer Man?
Video: Små tips för enkla förändringar - Stolsdynor 2024, Maj
Smedens Vice: Egenskaper Hos Stol, Parallell, Låssmed Och Andra Typer. Hur Väljer Man?
Smedens Vice: Egenskaper Hos Stol, Parallell, Låssmed Och Andra Typer. Hur Väljer Man?
Anonim

Särdrag

Smeden är ett yrke som alltid är omgivet av en viss ära och respekt. Men de som ska göra det bör ordentligt studera det framtida verksamhetsområdet. Det är särskilt viktigt att veta allt om smedens vice.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du ta reda på vad en smedskruv är och vad de är. Som en liknande anordning som används i hushållsarbete, i låssmed- och snickeriverkstäder, de är utformade för att fixa en viss del styvt . Detta ökar avsevärt möjligheterna att bearbeta arbetsstycken på olika sätt. De kan enkelt borras, sågas, hyvlas, slipas och så vidare, utan att vara rädd för att den halvfärdiga produkten ska röra på sig. Speciellt använder smeder en skruv för att:

  • flexibel;
  • vridning;
  • landstigning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen anledning att förvänta sig några speciella konstruktionskomplexiteter från en smedstång. Men samtidigt de har vissa skillnader från de som används av snickare och låssmeder . Så snickeri, som oftast är av trä, är helt oacceptabelt. Och även vanlig metall fungerar inte - Var noga med att behöva produkter gjorda av värmebeständiga legeringar … Vanligtvis klarar skruvstaven sin uppgift tack vare ett par plattor som är anordnade inbördes parallellt.

Låsmekanismen hjälper till att justera kontaktkraften . Ett särskilt block finns för snabb manuell justering. En av plattorna är fixerad så styvt som möjligt, medan den andra kan flyttas. Det är också värt att notera det smedstång är vanligtvis tyngre och yttre grövre än används i mer "känsliga" industrier.

Bild
Bild

Olika sorter

I smedjan du hittar kommer vi att märka, och den vanligaste låssmedens skruvstäd. Helt enkelt för att vissa låssmedoperationer också utförs där. Ett sådant verktyg är lämpligt för ett stort antal uppgifter. Fördela:

  • små;
  • medium;
  • stor låssmed vice.
Bild
Bild

Deras parametrar är följande:

  • längd - 0, 29, 0, 372 och 0, 458 m;
  • höjd - 0, 14, 0, 18 och 0, 22 m;
  • svamparnas höjd - 0,05, 0,07, 0,09 m;
  • svampens slag - 8, 12, 5, 16 cm;
  • vikt - 8, 14 och 27 kg.
Bild
Bild

Men det bör man komma ihåg vissa modeller kan vara mycket större än standardprover … Den klassiska versionen av skruven - T -250 - når redan 66,8 cm i längd och deras vikt är 60 kg. Käftarna sticker ut 0,15 m. Bredden på dessa käkar är 0,25 m.

Situationen är annorlunda med stolen vice . Spridningen av deras massa är från 13 till 19 kg. Den rörliga käken kan röra sig 0, 12-0, 16 m. Stolstångens längd är 0, 37-0, 4 m. Deras bredd är 0, 18-0, 2 m och exakt samma höjd.

Bild
Bild

Rörande konventionella handlaster , då varierar deras längd från 0, 022 till 0, 09 m. I detta fall kan bredden nå 0, 006-0, 045 m, och höjden är 10-15 cm. En viktig roll spelas av tryckkraften att skruvstaven kan utvecklas. Det bestäms av ingenjörer av kraften som fortfarande kommer att tillåta det styvt blockerade arbetsstycket att flyttas. För låssmedens lastar varierar kompressionskraften från 15 till 55 kN, och för stolens lastar är denna siffra 20-30 kN.

Separat bör det sägas om parallellt skruvstycke . De är i sin tur indelade i svängbara och icke-svängbara grupper. Namnet antyder redan att svamparnas rörelse sker parallellt med varandra, vilket gör att du kan komma bort från ett antal svagheter som är karakteristiska för stolstrukturen. En cirkel är placerad på botten av den roterande anordningen, som är fast fastsatt på en arbetsbänk eller annat stöd.

Du kan flytta skruvstaven längs denna cirkel till valfri vinkel, och sedan fixeras de enkelt i den valda godtyckliga positionen.

Bild
Bild

Det är användbart att överväga och gradering av skruvstycken enligt GOST 1975 … Den täcker alla modeller med en käkbredd på minst 0,063 och högst 0,2 m. Standardarmaturerna:

  • allmän profil;
  • med svängbar käke;
  • med 1 eller flera ytterligare käkar;
  • vid tomgång eller vid normal tomgång.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Även en avancerad smedaffär måste ha minst en låssmed vice i medelstor grupp . De kommer att klara de flesta hushållsuppgifter. Viktigt: pulverformiga metallprodukter är inte lämpliga. Det är bättre att fokusera på modeller gjutna av stål eller gjutjärn . För professionell användning i sin helhet är det lämpligt att använda en excentrisk eller snabbkopplad enhet.

Stålskruv med städ har ökad hållfasthet . De gör det möjligt att bearbeta arbetsstycken med ytterligare slag under lång tid. Det är praktiskt att kontrollera om kuddarna på käftarna är avtagbara. Käkarnas öppningsavstånd är en annan punkt som är grundläggande viktig för professionellt arbete. Det är denna egenskap som avgör vilka delar som kan fixas i en skruvstång.

Bild
Bild

När du besöker en butik måste du noga överväga om enheten ser bra ut.

Viktigt: det är värt att prova det i handling. Ett kvalitetsverktyg ska inte fastna eller röra sig för snabbt och enkelt.

Ledningsskruven är normalt utrustad med en säkerhetsmekanism, annars blir konstruktionen opålitlig. När käftarna är stängda kan divergensen mellan angränsande ytor inte vara mer än 0,5 mm.

Bild
Bild

Breddas vid vevets kanter bör inte låta ledningsskruven gå någonstans eller fastna, det vill säga deras diameter ska vara betydligt mindre. När fodren avlägsnas från käftarna förloras inte parallellitet med ett bra verktyg. Noggrann inspektion och noggrann tappning visar om det finns sprickor i sängen . Naturligtvis följer vice kolla även efter olika motreaktioner , och det är bäst att shoppa till pålitliga platser.

Rekommenderad: