Bordsstörningar: Vi Väljer Låssmed, Ledade Och Vridbara Laster, Sugkopp Och Andra Typer. Deras Egenskaper Och Funktionsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Bordsstörningar: Vi Väljer Låssmed, Ledade Och Vridbara Laster, Sugkopp Och Andra Typer. Deras Egenskaper Och Funktionsprincip

Video: Bordsstörningar: Vi Väljer Låssmed, Ledade Och Vridbara Laster, Sugkopp Och Andra Typer. Deras Egenskaper Och Funktionsprincip
Video: BRYTER MIG IN I MIN LÄGENHET 2024, Maj
Bordsstörningar: Vi Väljer Låssmed, Ledade Och Vridbara Laster, Sugkopp Och Andra Typer. Deras Egenskaper Och Funktionsprincip
Bordsstörningar: Vi Väljer Låssmed, Ledade Och Vridbara Laster, Sugkopp Och Andra Typer. Deras Egenskaper Och Funktionsprincip
Anonim

En skruv finns i nästan alla hemverkstäder. De är helt enkelt nödvändiga för lite arbete, och en bra mästare kommer aldrig att vägra att ha en sådan enhet. Med sin hjälp kan alla hörn av huset förvandlas till en miniverkstad.

Bild
Bild

Särdrag

En bordsskruv är en speciell enhet vars huvudsakliga uppgift är att säkra arbetsstycket så tätt som möjligt . Detta säkerställer arbetarens säkerhet och frigör händerna för annat arbete. Enheten för en liten skruvsticka är inte slående i sin komplexitet.

Bild
Bild

Oftast består de av sådana element

  • Bas - detta är mekanismens kropp. Dess syfte är att installeras på alla plana ytor på ett bord, en maskin eller en arbetsbänk. Montering kan göras med en bult, sugkopp eller magnet.
  • Svampar . Vanligtvis finns det två av dem, en är orörlig, den andra rör sig. Den första är en del av kroppen, och den andra säkrar arbetsstycket. Fixering sker genom att förflytta sig längs det rörliga skruvelementets styrningar till det fasta. Käftarna kompletteras med utbytbara dynor, som kallas "kinder". De har olika ytor som passar olika uppgifter. För att inte skada arbetsstycket används käkar med en slät yttre sida; för en mer tillförlitlig fixering används korrugerade.
  • Låsbult med handtag för svarvning . Denna mekanism är ansvarig för käftens rörelse, den går genom hela skruvkroppens kropp. Handtaget gör det lättare att vrida skruven - i det här fallet behöver du inte använda skiftnycklar eller andra verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är en beskrivning av ett typiskt skruvstycke, i vissa fall kan deras design förändras. På vissa modeller kan en annan fastspänningsmetod, till exempel hydraulisk, användas istället för klämbulten.

Dessutom kan en käklåssknapp användas i ett bordsskruv, det hjälper till att påskynda fästningen eller avklämningen.

Bild
Bild

En skruv är gjord av metall, oftast är det stål och gjutjärn . Det kan finnas alternativ från aluminium och andra legeringar . För att arbeta med träämnen kan de av samma material användas. Tall används oftast - den är hållbar och samtidigt mjuk.

Bild
Bild

Funktion litet skruvstycke deras lilla storlek och vikt kan övervägas. De kan flyttas när som helst till en annan plats på bordet, arbetsbänk. Det är tillåtet att fixa ett skruvstycke även på en pall, och det blir omedelbart till en arbetsplats. Om det behövs är det möjligt att ta med dig låsmekanismen tillsammans med en uppsättning verktyg för att utföra arbete någon annanstans.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera grundläggande typer av skruvstycken, och de har alla ett specifikt syfte:

  • låssmeder;
  • maskinverktyg;
  • för snickeri.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låssmeder

Detta skruvstycke har 3 underarter . Den maximala spridningsbredden för käftarna på en bänkskruv når 250 mm. Deras första typ är pall . Detta är en ganska föråldrad typ och används sällan. Dess särdrag är metoden för käkarörelse. Den som rör sig bort rör sig inte rakt, utan i en båge med en anständig radie. Denna design har betydande nackdelar - arbetsstycket hålls inte i hela kinderns yta, och de kan bara fästas vid bordskanten.

Ett sådant skruvstycke har en enkel design och låter dig fixa långa arbetsstycken.

Bild
Bild

Parallellt är det andra slaget . De är mycket bekväma, de har inte nackdelarna med en stolskruv. Arbetsstycket är säkert fäst med hela kinderns yta, vilket kan vara roterbart och icke-roterbart. De skiljer sig från andra genom att utformningen av den senare inte har en roterande bas, och de är fästa direkt på bordet . De fick sitt namn eftersom den ena svampen rör sig parallellt med den andra. Dessa laster av roterande typ låter dig ändra enhetens position i två plan (horisontellt och vertikalt) 360 grader. De är inte lämpliga för tungt arbete.

De kan monteras med en spännskruv eller genom hål i basen.

Bild
Bild

Den tredje typen är ett handskruv . Liten mekanism. Som namnet antyder används den för att hålla i händerna. Detta är nödvändigt när en liten del eller arbetsstycke måste vändas ofta under bearbetning. De är gångjärniga, fjädrade och koniska, samt sugkoppar. Fördelen av denna typ är små i storlek, så att du kan utföra olika typer av arbete utan mycket besvär och ansträngning. Minus - liten uppkörning av käftarna och deras otillräckliga bredd.

Bild
Bild

De allmänna nackdelarna med denna typ inkluderar motreaktion , behöver kontrollera käftarnas inriktning och var uppmärksam på slitage på låsbrickorna … Men det finns också fördelar:

  • tillverkade av hållbara metaller;
  • i utformningen av många modeller finns det en liten plattform (städ) som tål stark mekanisk påfrestning;
  • lätthet och små dimensioner;
  • svamparna har härdat, vilket gör att de är mycket hållbara och slitstarka.
Bild
Bild

Maskinverktyg

Detta är ett mer professionellt verktyg som främst används i produktionen . Det skiljer sig från låssmeder i ökad noggrannhet, dessutom finns det praktiskt taget ingen motreaktion på dem, och om det finns det är det osynligt. Det finns också maskindelar för användning i hushållsarbete, de skiljer sig från sina produktionsmotståndare i lägre vikt och dimensioner. Dessa instrument är av tre typer: stationär, sinus och multi-axel . Fördelarna med verktygsmaskiner är ökad kroppsstyrka, inget mellanrum, korrosionsskyddande beläggning och möjligheten att fixa stora delar. Minus är obetydliga - det finns snedvridningar av arbetsstyckena, spår av svampar kan finnas kvar på delarna.

Bild
Bild

Snickeri

De används när delarna är gjorda av mjuka material som trä eller plast . Fästningen på ytan är oftast skruv. De är gjorda av trä eller kan ha en kombinerad layout (gjutjärn och trä) . Penslar på ett träskruv är gjorda av gummi, trä eller icke-järnlegeringar. Detta görs för att inte skada delen. Vissa typer av snickerier är utrustade med snabbspännskruvar för bekvämlighet.

Fel: oförmågan att arbeta med arbetsstycken med ökad styrka. Fördelar: förmågan att arbeta med delar från mjuka råvaror, stora arbetsstycken genom att fästa käftarna på samma nivå som bordsytan.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en fixeringsenhet, mycket Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att arbetet med det senare var bekvämt och bekvämt . Endast om dessa villkor är uppfyllda kan en del eller ett arbetsstycke bearbetas med hög kvalitet.

Bild
Bild

Normalt ställs sådana krav på en skruvstädning

  1. Längden på käftarnas löpning måste motsvara parametrarna för de delar som kommer att bearbetas i framtiden. Om skruvstycksrörelsen är 200 mm blir det svårt att bearbeta små element i dem. Omvänt är små laster inte lämpliga för stora arbetsstycken.
  2. Enheten måste ha pålitlig reserv av styrka och tillförlitlighet . Under olika arbeten verkar olika mekaniska belastningar, inklusive stötar, på skruven. Fixeringsenheten måste klara dem.
  3. Pålitlig fixering … Enheten måste kunna fixa delen säkert, kvaliteten på behandlingen i framtiden och arbetarens säkerhet beror på detta.
  4. Monteras på bordet … Skruven bör inte bara fixera delen väl utan också vara säkert fastsatt på arbetsbänkens yta eller andra föremål. Detta kommer att göra det möjligt att eliminera onödiga vibrationer under drift.
  5. Möjlighet att vända . Laster som inte har denna förmåga blir gradvis föråldrade. Och nu är det önskvärt att ha roterande sådana på gården, de ger fler möjligheter till bearbetning.

Bredden på käftarnas löpning är av stor betydelse.

För garage ett slag på 150 mm är optimalt. Om vice är för hushållsarbete , då är idealvärdet för detta värde upp till 75 mm. Om du uppfyller alla villkor och väljer rätt enhet för fixering kommer det att underlätta och påskynda arbetet mycket.

Rekommenderad: