DIY Klämma (62 Bilder): Hemlagade Klämmor Av Trä Hemma. Hur Man Gör Ett Profilrör För Limning Av Paneler? Måttritningar

Innehållsförteckning:

Video: DIY Klämma (62 Bilder): Hemlagade Klämmor Av Trä Hemma. Hur Man Gör Ett Profilrör För Limning Av Paneler? Måttritningar

Video: DIY Klämma (62 Bilder): Hemlagade Klämmor Av Trä Hemma. Hur Man Gör Ett Profilrör För Limning Av Paneler? Måttritningar
Video: How To Make A Wooden Bar Clamp (Free Plans) 2024, Maj
DIY Klämma (62 Bilder): Hemlagade Klämmor Av Trä Hemma. Hur Man Gör Ett Profilrör För Limning Av Paneler? Måttritningar
DIY Klämma (62 Bilder): Hemlagade Klämmor Av Trä Hemma. Hur Man Gör Ett Profilrör För Limning Av Paneler? Måttritningar
Anonim

Professionella vet att när man utför snickerier i outrustade områden uppstår oundvikligen ett antal problem. Detta gäller främst förberedelse av arbetsstycken som inte kan bearbetas om de inte fixas när de rör sig runt arbetsbänken. En av sådana enheter som används för fixering är en klämma . Du kan göra en sådan enhet hemma med hjälp av tillgängliga verktyg.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Klämma - utan tvekan ett användbart verktyg, som ofta används inom olika livsområden. Dess huvudsakliga uppgift - att fixera element av hög kvalitet på arbetsytan eller någon annan stöddel. Enligt ritningen måste ett sådant verktyg nödvändigtvis ha minst två element i strukturen.

Dimensioner en gör-det-själv-enhet beror på användarens behov. I arsenalen för en professionell mästare finns det alltid liten och nätt , lång och stor klämma. Denna lilla arsenal låter dig arbeta med ämnen som kan vara med olika diametrar och längder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom stödytan finns en rörlig käke i klämkonstruktionen, som måste vara utrustad med en fixeringsmekanism.

För att svampen ska röra sig, spak eller skruv . De gör det möjligt att öka kraften som appliceras under komprimering och förhindra att elementet rör sig bakåt vid bearbetning av arbetsstycket. Från sidan är klämman väldigt mycket som ett skruvstäd.

Verktyget har också funnit sin tillämpning bland snickare. De använder det där att fixa två element , mellan vilket limet appliceras. Det fungerar inte alltid att det nödvändiga verktyget är till hands vid rätt tidpunkt. Om du har en ritning och detaljerade instruktioner kan du göra verktyget själv . Bättre att göra det av trä eller metall . Ibland används en gammal domkraft eller bromsbelägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Om vi i detalj överväger enhetens design, innehåller den alltid sådana element som:

  • hävarm;
  • ram;
  • klämma;
  • rörlig svamp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen med en sådan enhet är dess hållbarhet, eftersom metallen behåller sina egenskaper under lång tid. Med hjälp av verktyget kan du utföra ett tätt underlag utan att oroa dig för enhetens styrka … Om du jämför det med ett vanligt skruvstycke, har en sådan självtillverkad klämma inte mycket vikt, så det är lätt att bära den med dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det behövs kan en stationär struktur göras.

Metallkonstruktionselement garanterar maximalt grepp på arbetsstycket . På grund av detta kan det inte vara fråga om någon vändning vid behandlingstidpunkten. Befälhavaren är säker på att även när du arbetar med ett elverktyg kommer arbetsstycket inte att falla ut eller glida av. Tillverkning av en struktur enligt moderna ritningar är det möjligt att få universellt verktyg som kan användas med delar tillverkade av olika material, inklusive metall, plast, trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formen på arbetsstycket kan vara följande platt och volymetrisk , detta påverkar inte kvaliteten på fixen på något sätt. Längd kan variera från flera till tiotals centimeter. Varje typ av instrument har sitt eget särdrag … Till exempel är skruvklämmor vanligast. De har blivit efterfrågade på grund av deras enkla design och låga produktionskostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det färdiga verktyget är också billigt.

Sådana aggregat har formen metallstöd . Stöddelen är placerad på ena sidan och det gängade öglan på den andra. Justeringsskruven sitter i den andra delen.

I den del av skruven, som kallas den fungerande, är installerad svamp . Hantera installerat utifrån. Det är mest effektivt att använda verktyget vid bearbetning av stora och tunga delar som inte har en komplex form. Om vi pratar om universalitet, så är det i mästarens arbete snabbklämma F-formade enheter . Stöddelen av en sådan klämma är fixerad på en lång stång. Ett arbetselement med en svamp glider över det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fixering av arbetsstycket utförs med hjälpskruv . På vissa modeller kan du hitta det istället för det tryckmekanism i stegstyp . Att fixera högkvalitativ fixering av stora arbetsstycken hjälper också rörversion av verktyget.

Det finns två huvuddelar i utformningen av en sådan enhet: en svamp och en stödplattform med en klämma . När du behöver kombinera arbetsstyckena och en vinkel på 90 grader måste observeras, bör du använda ett vinkelverktyg. Den har två stöd- och arbetsytor, tack vare vilka du jämnt kan limma två delar vinkelrätt mot varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårt att hitta ett färdigt verktyg i butiken som låter dig fästa element i en spetsig eller stump vinkel. Men en sådan enhet kan tillverkas om så önskas. Det finns en annan typ av klämmor - tejp … I dess design finns det ett flexibelt element, det vill säga en stång längs vilken flera käkar rör sig. När användaren placerar käftarna på olika ställen och justerar spänningsgraden, skapar han ett verktyg som kan hantera komplexa delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En klämma, där det finns två gångjärnskopplade delar och en distansfjäder, kallas fästburna … Ett sådant verktyg används sällan, eftersom fogens kvalitet inte är tillförlitlig. Det finns dock också en av de betydande fördelarna - arbetsstycket kan snabbt installeras eller tas bort, vilket avsevärt sparar tid.

Om vi pratar om att göra ett verktyg hemma, använder de oftast ritningar för de tre första typerna som beskrivs . Med deras hjälp kan du lösa de flesta av de vardagliga uppgifterna. Samtidigt är verktyget inte för krångligt med materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av design för avsett ändamål

Hemmagjorda klämmor i sin funktion skiljer sig inte från de som tillverkas . De kan användas för limning av brädor, montering av möbler, limning av paneler. Olika verktyg används för snickeri, inklusive fastspänning, F-formade, bordsklämmor. Beroende på syftet är det värt att välja rätt enhet, med hänsyn till dess designfunktioner. Till exempel, för ramar och för ett ekolod, kommer möbler och excentriska klämmor att skilja sig från varandra. Var och en av dem är utformad för att uppfylla en motsvarande uppgift och är inte ett universellt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att fixa stora arbetsstycken är det bästa alternativet rörkonstruktion . Dess fördel är att längden enkelt kan ändras. En sådan enhet har emellertid en komplex manövreringsmekanism. Inom snickeri används ofta kantversionen av verktyget. Med sin hjälp är det enkelt att få ihop träblock i rät vinkel. Ibland används dessa klämmor för laminatgolv. Även snickare använder tejpverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sitt utseende liknar fjädringsenheterna en dragkrok … Med denna typ av klämklämma genereras kraften av den installerade fjädern. Det är väldigt enkelt att arbeta med ett sådant verktyg utan att använda den andra handen. Enheten används i det fall då en stor kompression inte krävs, och tvärtom måste detta villkor vara uppfyllt, annars kan arbetsstycket lida, eftersom det var tillverkat av ett sprött material. Det finns klämmor med en klämma och en automatisk typ . Det är svårt att göra en själv, men det är möjligt om du har kompetensen att arbeta med elektronik. Denna typ kallas snabbspänningsstrukturer. Enhetsprincipen för enheten är enkel och okomplicerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt för svärdet med vilken kraft kompressionen produceras . Dåligt tillverkade och billiga instrument har dålig fixering. Slutmodeller har funnit sin tillämpning i möbelindustrin. Där används de när man arbetar med överlägg på bordsskivor. Det finns en till budgetversionen av klämman är G-formad . För att arbeta med en sådan enhet måste den först fixas på en bordsskiva eller något annat plan. Klämman kommer att bli en oumbärlig assistent vid arbete med limning, slipning eller slipning av arbetsstycken.

Bild
Bild

Dess fördel ligger i de stora möjligheterna att justera guiden. Du kan ändra bredden så att arbetsstyckena kan ha olika tjocklek.

Vad kan man göra av?

Det finns många alternativ för vad och hur du kan göra en klämma själv. Oftast tar användaren materialet till hands. Bra utrustning kommer från:

  • profilrör;
  • tjock plywood;
  • gammalt lager;
  • järnkvarn;
  • fyrkantiga rör av olika sektioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningssteg

Om du hittar allt nödvändigt och studera ritningen i detalj , då hemma kan du göra ett bra verktyg. En självtillverkad metallklämma är en enhet som är pålitlig. I detta kommer han betydligt sämre än träenheten … För tillverkning behöver du inte bara material, utan också svetsutrustning, samt några verktyg som används i VVS.

Många hantverkare föredrar att göra en klämma från en kanal, förstärkning, från ett hörn eller från en hårnål . Alla dessa metallelement är perfekta för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

Det är bäst att använda ett metallrör . Resultatet är en rörformad struktur. Du kan göra en annan typ av instrument.

Det är alltid värt att komma ihåg att klämman som används för att lösa vardagliga uppgifter ska vara enkel och snabb så att du inte behöver lägga mycket tid på att arbeta med delen.

Dessutom krävs metallringar i mängden tre stycken . Deras innerdiameter måste nödvändigtvis sammanfalla med rörets ytterdiameter. Det är tillåtet att använda metall kärna istället för ett rör. För att skapa verktyget, använd svetsmaskin.

Bild
Bild

Arbetsalgoritmen är följande

  1. Stödkuddar svetsas till två ringar. De är gjorda av ett metallhörn. Bättre om det är av stål.
  2. En mutter placeras på den återstående ringen, och den svetsas till änden av stången eller röret, beroende på vad som används.
  3. Ett handtag är installerat på pannkakbultens huvud och den skruvas fast i ringen.
  4. Ett hål görs i den fria änden där fixeringsstiftet installeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan enhet kommer definitivt att vara till nytta om du måste arbeta med montering av möbler. Dessutom kan du inte utan det i bygg- och installationsarbete.

Om beslag finns till hands kan de användas för att montera klämman. Processen ser ut så här:

  • i det första steget måste förstärkningen skäras;
  • sedan görs en gliddel, en mutter installeras, som är fäst vid spaken;
  • i det tredje steget förbereds en skruv och ett stativ som roterar;
  • i stången måste du klippa en tråd och sedan göra en axel;
  • i det sista steget görs ett handtag och en panel på käken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjort av trä

Du kan också göra en klämma själv av trä. Detta verktyg är mest praktiskt för arbete med träämnen. Det kan vara plywood, fiberboard eller spånskivor, balkar eller brädor, bara de ska ha liten tjocklek. När du tillverkar ett träverktyg med denna teknik bör du följa följande sekvens.

  1. Först skapas en mall på kartongen för framtida träämnen.
  2. Mallarna överförs till träet enligt den valda skalan.
  3. Det är bäst att inte använda brädor av tall. Träet måste vara massivt, då håller enheten länge.
  4. Varje del av den framtida klämman skärs ut med en sticksåg.
  5. För att göra formen tydlig korrigeras kanterna med en fil.
  6. Ytan måste slipas.
  7. Ett hål för bulten markeras först i käftarna och borras sedan. Dess längd för axelbulten måste vara minst 1,5 gånger bultens diameter.
  8. Ett hål för muttern borras också i den del som kommer att spela rollen som ett handtag.
  9. Muttern är monterad på lim. Det kan vara epoxi eller cyanoakryl.
  10. Nu kan du montera verktyget. Axelbulten är fixerad med lim. Det bakre gångjärnet är utrustat med skruvar.
  11. Överkäken installeras, varefter brickan placeras och handtaget placeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä kan tillverkas och snabbklämversion av klämman . Den enda nackdelen med denna teknik är att det tar mer tid, men det kan sparas när arbetet utförs. Processen är följande.

  1. Först överförs layouten för de framtida delarna till timret, sedan skärs elementen i den framtida klämman ur brädorna.
  2. En sticksåg används för att göra spår för axelplattan. De behövs i den rörliga käken.
  3. I nästa steg används en mejsel. Ett spår görs för kamspaken.
  4. Hål borras för att installera stiften.
  5. De yttre och inre ytorna måste bearbetas först med en fil för att ta bort grova utsprång och sedan med sandpapper.
  6. Mittplattan är skuren i metall. Det kommer också att behöva slipas med hög kvalitet och sedan borras hål där stiften måste installeras.
  7. I det sista steget monteras verktyget.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att du kontrollerar den monterade enhetens prestanda. Om det behövs måste elementens upplägg korrigeras.

Från domkraften

Det händer att den gamla domkraften har upphört att vara användbar, men det är synd att slänga den. Du kan göra ett bra verktyg av det. Resultatet är en pålitlig enhet som håller länge . Greppbredden på ett sådant verktyg kommer att vara cirka 15,5 cm, så det kan användas när du arbetar med ett profilrör med stor diameter. Först demonteras domkraften, sedan tas onödiga delar bort med en kvarn. När de två huvudelementen är monterade svetsas de ihop.

Bild
Bild

Studs är gjorda i mängden fyra bitar . De skärs också ut med en kvarn och observerar måtten enligt ritningen. Efter det måste du svetsa dem till klämdelarna. Hela strukturen rengörs och tar bort spår av svetsning. Du kan täcka den med färg, så att metallen skyddas från de negativa effekterna av fukt längre. Sprayfärg är lämplig för detta. Skruven som installerades i domkraftstrukturen måste skäras i längd. Fortsätt sedan till det sista steget: installera handtaget. Ett bra handtag erhålls från förstärkning eller en bit stålstång. För enkelhets skull svetsas muttrar längs kanterna. Sexkantar är perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan klämma skiljer sig från andra i sin imponerande arbetsbredd. Det har också mycket downforce.

Från bromsbeläggen

Bromsbelägg används också för att manuellt montera klämman . Först måste de anslutas så att strukturen från sidan liknar en skärm eller en ung månad. Du måste ha en svetsmaskin till hands, med vilken två element svetsas ihop. Det blir möjligt att rengöra sömmarna endast med en kvarn. För att göra detta installeras en kronbladscirkel på den. Dessutom bör två muttrar av typen M12 och en hårnål, vars diameter är 1,2 cm, och längden enligt ritningen, finnas till hands. Muttrarna skruvas på tappen och svetsas från kanterna.

Bild
Bild

Muttern med en pressbricka är fixerad och breddad, vilket ökar diametern till önskad. En M6 -skruv sätts in i hålet, en enkel bricka är installerad ovanpå. Allt är skållat ihop. I nästa steg görs ett hål från ena änden av tappen, sedan skärs en tråd. Den ska passa under M6. En liten bit hårnål måste klippas av med en kvarn, sedan måste en mutter svetsas till den. När alla element är klara kan du börja montera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

En klämma, som alla andra verktyg, ska ligga på den avsedda platsen … Du kan använda en hylla i ditt garage eller en verktygslåda för detta. Om du inte har tid att göra ett instrument kan du använda din egen uppfinningsrikedom. Fäst helt enkelt det runda arbetsstycket på ringarna, som är förfyllda på ramen. Den enklaste klämman ser ut som ett par pinnar inslagna i gaffatejp. I ett sådant verktyg kan du klämma fast ett rör eller en metallstav.

Rekommenderad: