Klämma: Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-trådverktyg Av En Snodd Och Andra Material? Måttritningar. Hur Använder Jag Enheten?

Innehållsförteckning:

Video: Klämma: Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-trådverktyg Av En Snodd Och Andra Material? Måttritningar. Hur Använder Jag Enheten?

Video: Klämma: Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-trådverktyg Av En Snodd Och Andra Material? Måttritningar. Hur Använder Jag Enheten?
Video: 16 USEFUL LIFE HACKS FOR YOUR TOOLS 2024, Maj
Klämma: Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-trådverktyg Av En Snodd Och Andra Material? Måttritningar. Hur Använder Jag Enheten?
Klämma: Hur Man Gör Ett Gör-det-själv-trådverktyg Av En Snodd Och Andra Material? Måttritningar. Hur Använder Jag Enheten?
Anonim

Klämman kommer att bli en oumbärlig assistent i alla privata områden. Med dess hjälp kan du lösa ett antal olika uppgifter, men i grunden hjälper det att fixa något i en position eller ansluta, utan att göra mycket ansträngning. Ett sådant verktyg kan inte bara köpas utan också göras med dina egna händer utan att lämna ditt hem. Det kommer att tjäna inte mindre än någon fabriksmodell, och oberoende produktion kommer i alla fall att spara dig från onödiga utgifter. Men först är det viktigt att förstå funktionerna i verktyget för att förstå vad du behöver vara uppmärksam på.

Bild
Bild

Vad är detta verktyg?

Klämman är en liten enhet, tack vare vilken du kan dra åt trådklämmorna. Det bör sägas att denna enhet är nödvändig i alla moderna ekonomier. Med dess hjälp kan du hantera olika problem, till och med eliminera läckage i vattenröret . Anordningen för klämmor kan vara olika i tillverkningsmaterial. Följaktligen kommer kostnaden också att förändras.

Till exempel, En plastremsklämma kommer att vara billigare än någon metallslangklämma . Det slutliga valet mellan modellerna måste göras baserat på det syfte för vilket klämman kommer att behöva användas. Enligt statistik behövs i huvudsak klämmor i privata områden för att eliminera läckor och fixa dem i vattenledningar, men detta är långt ifrån gränsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Klämmor kan delas in i flera typer beroende på användningsomfånget

Bild
Bild

Mask

Används när du behöver ansluta slangarna till varandra. Designen är ganska enkel, den kan sättas på och tas bort väldigt snabbt, i processen behöver du en vanlig skruvmejsel.

Designad för flera användningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rör

Med sin hjälp fixeras plast- eller metallrör. En vägg eller ett tak kan enkelt fungera som en yta för fixering. Diametern på en sådan klämma är annorlunda, och nyckelparametern i valet är förmågan att klara en eller annan stressnivå . Typiskt har en sådan klämma en U-form för enkel fixering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation

Tack vare det är alla nyckelelement i ett modernt ventilationssystem fixade. Flera stålplåtar används som tillverkningsmaterial. Bultar och muttrar fungerar som fästelement för att bibehålla formen. Det finns ganska många typer av ventilationsklämmor, men de flesta av dem har en U-formad eller U-formad profil som standard.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparera

De används för att eliminera läckage i rörledningar utan svetsning och ytterligare verktyg. Detta är möjligt på grund av närvaron av en speciell tätning, med vilken hålet förseglas. En reparationsklämma i professionella kretsar kallas också en krympklämma.

Och det bör väljas beroende på rörets diameter som behöver repareras, liksom trycket som finns i det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

De kallas också avjämningar. Materialet är huvudsakligen nylon. En sådan klämma är en liten smal remsa, som har skåror på ena sidan och ett lås på den andra . Och naturligtvis finns det ett plastband som hela strukturen är fäst vid. En sådan klämma används för att fixera ytterligare element på rören, till exempel ledningar eller isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Att göra en hemlagad klämma är inte så svårt som det verkar vid första anblicken, men tillverkningstekniken kommer att förändras med användning av olika material. Till exempel gör många klämmor från en spärr, glasskärare och andra enheter. Generellt sett kommer tillverkningstekniken att se ut så här.

  1. Som grund måste du ta en metallplatta med lämpliga parametrar. Vid egenproduktion kommer ritningar med angivna dimensioner att vara av avgörande betydelse, eftersom om du inte följer tekniken kommer du inte att kunna göra allt korrekt.
  2. Varpen slipas till önskad ändbredd och tejp eller trådspår. För detta används vanligtvis en kvarn eller något annat lämpligt verktyg.
  3. På den andra sidan av den vassa änden måste du sedan borra ett hål med önskad diameter. Även här kommer allt att bero på tejpen eller tråden som planeras användas i framtiden.
  4. Därefter sätts en lämplig bult in i spåret och tråden lindas runt hela verktyget eller slangen.
  5. Trådens ändar skjuts parallellt in i hålet och in i bultens spår utan att korsa varandra.
  6. Bulten dras åt med en skiftnyckel, och klämman dras åt automatiskt som ett resultat.
  7. Klämman måste vridas för att böja trådändarna och fixa den. Därefter skärs överskottsledningen bort. Verktyget är helt klart att använda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är det enklaste, men inte det enda alternativet för att göra en klämma. Den kan tillverkas av en snodd eller glasskärare med inte mindre framgång, men tekniken och algoritmen för åtgärder kommer att vara något annorlunda. Även en stålremsa från en rörtrim kan vara lämplig som material för en nybörjare. Tillverkningsprocessen kommer att se ut så här.

  1. Rörsnittet måste skäras i flera bitar med en slipmaskin eller något annat lämpligt verktyg. I detta fall bör bredden vara upp till 20 cm.
  2. Fästelement är anslutna till ändarna av klämman genom svetsning.
  3. Du måste först använda en borr eller borr för metall för att göra flera ytterligare hål.
  4. Tätningen är gjord av 3 mm gummi och placeras direkt under klämman. Gummi kan vara olika, men en sådan parameter som tjocklek kommer att spela en nyckelroll i urvalsprocessen: den måste vara minst 3 mm.
  5. Klämman sätts på röret, lindas och dras åt med en bricka, mutter eller bult. Det är mycket viktigt att göra detta jämnt så att klämman dras åt ordentligt.

Att göra en klämma genom att svetsa är lite svårare, och här är det viktigt att överväga den belastningsnivå som verktyget tål tillräckligt. Driftförhållandena kommer också att spela en viktig roll, så allt material bör väljas noggrant.

Det är fortfarande att föredra att använda stål som bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stickmetoder

Klämmor har olika stickmetoder, så driftförhållandena kan variera. Där ett alternativ kan användas fungerar det andra inte. För hemtillverkning används tråd oftast, därför måste du göra följande för stickning:

  1. ta upp en tråd med tillräcklig längd och tjocklek (vanligtvis från 3 till 5 mm, böjningen kan fixeras med trådskärare);
  2. linda klämman med de fria ändarna som går direkt genom trådens slinga;
  3. sätt på öglan och fixa med en bult eller mutter;
  4. dra åt klämman långsamt (tråden behöver ibland räta ut så att ändarna inte skär varandra).

Som ett resultat fälls klämman ut och fixeras i önskat läge. De överflödiga trådändarna skärs av. Även med en stegvis produktion tar hela processen inte mer än några timmar, och enheten kan användas under ganska lång tid.

Rekommenderad: