DIY Metallklämma: Hur Man Gör Hemlagade Klämmor För Att Limma Trä? Tillverkningsinstruktion Med Ritningar Och Mått

Innehållsförteckning:

Video: DIY Metallklämma: Hur Man Gör Hemlagade Klämmor För Att Limma Trä? Tillverkningsinstruktion Med Ritningar Och Mått

Video: DIY Metallklämma: Hur Man Gör Hemlagade Klämmor För Att Limma Trä? Tillverkningsinstruktion Med Ritningar Och Mått
Video: Limma fanér 2024, Maj
DIY Metallklämma: Hur Man Gör Hemlagade Klämmor För Att Limma Trä? Tillverkningsinstruktion Med Ritningar Och Mått
DIY Metallklämma: Hur Man Gör Hemlagade Klämmor För Att Limma Trä? Tillverkningsinstruktion Med Ritningar Och Mått
Anonim

Klämman är det enklaste fästverktyget som en miniskruv . Det gör att två arbetsstycken kan pressas mot varandra - till exempel att dra ihop brädor. Klämman används ofta, till exempel vid limning av cykel- och bilrör, trä med gummi, metall etc. Detta är ett verktyg för första hjälpen, men det kommer inte att ersätta en låssmeds skruv. Låt oss ta reda på hur man gör en metallklämma med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygsfunktioner

En självgjord klämma är ofta överträffar fabriken en i prestanda kvalitet och downforce . Industriella klämmor innehåller en stålskruv, men för belysning är basen en aluminiumlegeringsfäste. För att inte spendera pengar på inte riktigt högkvalitativa verktyg som har översvämmat marknaden är det vettigt att göra en klämma med egna händer-från stålförstärkning, en fyrkantig eller hörn (eller T-formad) profil etc.

Den resulterande strukturen kommer att hålla i tiotals år, om du inte använder den för att fixa tunga (tiotals och hundratals kilo) detaljer.

Bild
Bild

En av de vanligaste tillämpningarna av klämman är limning av trä (träämnen), som nästan alla hemlagade strukturer kan hantera.

Vad behöver du?

Hemmagjorda metallklämmor kräver ofta dessa delar

  1. Profil - hörn, märken, fyrkantiga eller rektangulära. Som en sista utväg är runda lämplig, men inte järnväg. Välj en varmvalsad billet-den är starkare och mer pålitlig än kallvalsade billets.
  2. Reglar eller bultar … Om du inte litar på stålkvaliteten, till vilken andra metaller läggs till dessa dagar, vilket försämrar dess egenskaper, välj en slät stålstång med lämplig tjocklek, köp en speciell skärare med en uppsättning munstycken och skär trådarna själv.
  3. Muttrar och brickor . Matcha dem till din specifika stud.
  4. Slående tallrikar - de är vända av stålplåt eller bitar av en vinkel på egen hand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av verktygen behöver du sådana

  1. En hammare … Om klämman är tillräckligt stark kan du behöva en slägga.
  2. Tång . Välj de mest kraftfulla du kan hitta.
  3. Bultsax - för snabba skär (utan slip) beslag. Föredrar den största - en och en halv meter lång.
  4. Bulgariska med skärskivor (för metall).
  5. Ett par justerbara skiftnycklar - de mest kraftfulla är konstruerade för muttrar och bulthuvuden upp till 30 mm. Hitta den största nyckeln på rea. Nycklar för muttrar som mäter 40-150 mm anses vara svåra att komma åt - en motoriserad skiftnyckel fungerar istället.
  6. Låssmed vice .
  7. Markör och konstruktionstorg (rätt vinkel är standarden).
  8. Svetsmaskin med elektroder .
  9. Borra med en uppsättning borrar för metall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårt att klara sig utan skruvstäd. Om klämman som görs är liten kommer skruvstaven att ersättas av en mycket kraftfullare klämma som är fäst vid arbetsbänken.

Tillverkningsinstruktion

Det finns flera mönster av hemlagad klämma. Ritningen av var och en av dem innehåller sina egna skillnader - i form av konsolen och motsvarigheten, längden på ledskruven, etc. En alltför lång klämma (en meter eller mer) kommer osannolikt att vara till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolklämma

Kolkonstruktionen är ibland ett oumbärligt hjälpmedel för svetsaren: en sådan klämma hjälper till att svetsa i rät vinkel en tunn profil, stålplåtlistar, hörn och beslag. Gör följande för att göra det.

  1. Märk och såg en rektangulär profil, till exempel 40 * 20 mm . Dess yttre segment på 30 cm tas som grund. Längden på de inre kan vara 20 cm.
  2. Skär från ett stålplåt (5 mm tjock) 30 cm fyrkantig. Skär ett hörn av det så att ytterligare en bit bildas i form av en likbent triangel med 15 cm sidor.
  3. Svetsas fast vid basen av den framtida klämman - klipp av plåtbitar av en profil, stora i längd. Kontrollera rätt vinkel med en konstruktionstorg innan du svetsar dessa delar.
  4. Svetsa mindre bitar av profil till den fyrkantiga skärningen av stålplåt . För att förstärka klämparets del kan ytterligare en trimning och remsor av stål krävas - klipp om det behövs från samma originalark som plåtkvadratet skärs av.
  5. Skär en bit från stålröret längd 2-3 cm.
  6. Innan du svetsar den andra plåten på andra sidan, placera den i mitten och svetsa på löphylsan - det redan skurna rörstycket . Dess diameter är något större än M12 -hårnålen på arket som redan är svetsad på de mindre bitarna av profilen. Placera den så nära motsatsens svetsade hörn som möjligt och svetsa den på den platsen.
  7. Sätt in tappen i bussningen och se till att det är fritt spel … Skär nu en liten bit stålplåt (kvadrat 2 * 2 cm) och vänd den till en cirkel. Svetsa änden av tappen in i hylsan. Ett glidande element bildas.
  8. För att förhindra glidning, skär ut den andra rutan av samma storlek, borra ett hål i den lika med diametern som hylsans spel och slipa den och vrid den till en cirkel . Sätt på den så att hårnålen lätt vänder i den, skåll den här anslutningen. En lagerfri bussningsmekanism bildas som inte är beroende av gängan på tappen. Det är inte tillåtet att använda konventionella storbrickor - de är för tunna, böjer sig snabbt från betydande kraft och hemlagade muggar av 5 mm stål kommer att hålla länge.
  9. Svetsa upp den andra triangeln på andra sidan motparten.
  10. Skär ytterligare en bit 15-20 cm lång från samma profil . Borra ett genomgående hål i mitten, något större i diameter än tappens tjocklek - den senare ska passera fritt inuti.
  11. Svetsa på varje sida av denna sektion av profilen finns två låsmuttrar M12.
  12. Kolla det tappen kan enkelt skruvas fast i låsmuttrarna .
  13. Svetsa profilen med dessa muttrar till huvuddelen av den framtida klämman . Tappen bör redan skruvas fast i dessa muttrar.
  14. Klipp en bit på 25-30 cm från hårnålen (den är redan införd i hylsan och skruvas fast i låsmuttrarna) och svetsar en spak på en av dess ändar - till exempel från en bit slät förstärkning med en diameter på 12 mm och en längd på 25 cm. förstärkning svetsas i mitten till en av ändarna på tappen.
  15. Kontrollera att klämman fungerar korrekt . Dess effektreserv är lika med flera centimeter - detta är tillräckligt för att klämma fast alla rör, längsgående sektion av ett ark eller profil.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolklämman är klar att användas.

För att kontrollera den rätta vinkeln kan du klämma ihop konstruktionstorget något - det ska inte finnas några luckor på båda sidor vid den punkt där profilen ansluter till torget.

Vidare kan klämman målas till exempel med en rostemaljerad primer.

Bild
Bild

Armeringsjärnklämma

Du behöver en stång med en diameter på 10 mm. En blåslampa används som hjälpverktyg. Gör följande.

  1. Skär bitar 55 och 65 cm från stången . Böj dem genom att värma dem på en blåslampa - på ett avstånd av 46 och 42 cm. Avståndet från den andra änden till vikningen är 14 respektive 12 cm. Docka dem och svetsa ihop på flera punkter. En L-formad hållare bildas.
  2. Skär av ytterligare två armeringsstycken - 18,5 cm vardera . Svetsa dem ungefär i mitten på ramens huvuddel (konsol) - på den längre sidan av den. Skåll dem sedan ihop så att de inte glider isär. Det L-formade fästet blir F-format.
  3. På den mindre sidan svetsa en 3 * 3 cm skärning av stålplåt till fästet .
  4. Svetsas till slutet av den mindre armen två låsmuttrar M10 .
  5. Klipp en bit hårnål med en längd på 40 cm och skruva fast den i dessa muttrar . Svetsa en spak på den från en bit slät förstärkning 10-15 cm lång. Den ska inte vidröra fästet när den roterar.
  6. Svetsa motstycket till den andra änden av tappen som är skruvad i fästet - en cirkel från samma stålplåt. Dess diameter är upp till 10 cm.
  7. Svets på änden av fästet (där torget redan är svetsat) samma cirkel . Vid förskållning, kontrollera parallelliteten hos de resulterande klämcirklarna (käftarna) på fästet, skölj sedan slutligen båda lederna.

Armeringsfästet är klart för användning, du kan måla det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

G-klämma

Konsolen är gjord av böjd förstärkning svetsad i form av bokstaven P, dess bitar eller bitar av en rektangulär profil.

Du kan böja en bit tjockväggig stålrör för det - med hjälp av en rörbockare.

Till exempel tas en konsol med sektionslängd - 15 + 20 + 15 cm som grund. Med staget klart gör du följande.

  1. Svetsa på en av dess ändar från två till flera M12 -muttrar, rada upp dem … Koka dem ordentligt.
  2. Svetsa en kvadrat på motsatt ände eller en cirkel upp till 10 cm i diameter.
  3. Skruva fast M12 -studsen i muttrarna och svetsa samma klämcirkel på dess ände. Dra åt den resulterande strukturen tills den stannar, kontrollera parallelliteten hos de slutna käftarna på klämman.
  4. Skär en tapp på ett avstånd av upp till 10 cm från muttrarna - och svetsa den vridande dubbelsidiga spaken till det erhållna segmentet på denna plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klämman är klar att användas. Som du kan se finns det dussintals alternativ för design av en stålklämma. Det finns mer komplexa klämmekanismer, men deras upprepning är inte alltid motiverad. Även den enklaste stålklämman kommer att tjäna användaren i svetsprofiler, beslag, rör med olika diametrar, vinklar, T-stänger av olika storlekar, plåtband etc.

Rekommenderad: