DIY Klämmor (20 Bilder): Mått På Snickeriklämmor, Diagram Och Ritningar, Klämmor För Limning Av Möbelskiva Från Ett Profilrör Och Hemlagade Klämmor Från En Stång

Innehållsförteckning:

Video: DIY Klämmor (20 Bilder): Mått På Snickeriklämmor, Diagram Och Ritningar, Klämmor För Limning Av Möbelskiva Från Ett Profilrör Och Hemlagade Klämmor Från En Stång

Video: DIY Klämmor (20 Bilder): Mått På Snickeriklämmor, Diagram Och Ritningar, Klämmor För Limning Av Möbelskiva Från Ett Profilrör Och Hemlagade Klämmor Från En Stång
Video: Easier Homemade Bar Clamps 2024, April
DIY Klämmor (20 Bilder): Mått På Snickeriklämmor, Diagram Och Ritningar, Klämmor För Limning Av Möbelskiva Från Ett Profilrör Och Hemlagade Klämmor Från En Stång
DIY Klämmor (20 Bilder): Mått På Snickeriklämmor, Diagram Och Ritningar, Klämmor För Limning Av Möbelskiva Från Ett Profilrör Och Hemlagade Klämmor Från En Stång
Anonim

Att göra kilar med egna händer är mycket lättare än det verkar. Snickeriklämmornas dimensioner, deras diagram och ritningar har länge varit kända. Du behöver bara veta hur klämmorna är gjorda för att limma möbelpaneler från ett profilrör och hemlagade klämmor från en stång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsfunktioner

Inom tekniken används de så kallade kompressionsfogarna ganska mycket. Detta är en hel grupp av manuella och stationära (stationära) positioneringsanordningar som drar åt och trycker ner produkter som är anslutna med spikar . Därför är det absolut nödvändigt för alla amatörsnickare och snickare att veta hur man gör snickeriklämmor med egna händer. En sådan uppgift är inte för svår, den kräver bara uppmärksamhet och noggrannhet.

När de arbetar styrs de av enhetens storlek . Det ska vara relativt bekvämt och inte överbelastat. Mycket tunga maskiner är opraktiska. Men även en extremt svag vyma kommer sannolikt inte att motivera sig själv. Pressen måste arbeta så effektivt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stora arbetsstycken behöver sällan bearbetas . Därför är enheterna i de flesta fall inriktade på produkternas genomsnittliga storlek. Men skydd ges alltid mot att lim tränger in där det inte ska vara normalt. Klämmans diameter beräknas med hänsyn till de tekniska behoven.

Rekommendation: om enheten är gjord för en välrenommerad verkstad, skadar det inte att betala för samråd med ingenjörer.

Bild
Bild

Verktyg och material

För arbete behöver du:

  • formade metallrör;
  • speciella stopp;
  • fästelement - inte bara självgängande skruvar, utan även skruvar och muttrar;
  • Vinkelslip;
  • svetsomvandlare (en autogen kan också användas, men den är sämre lämpad);
  • packningar mellan delar av trä;
  • skiftnycklar;
  • andra verktyg för hantering av fästelement;
  • hydraulisk nivå;
  • byggtorg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör?

Vi kommer att analysera processen att göra en skruv av olika material med våra egna händer.

Metallisk

När du använder ett professionellt rör måste du först förbereda elementet. Den optimala längden är 1, 2 m. Konstruktioner kan monteras på bultar. Men ibland svetsas delar av klämman. Montering på hörn med en längd av 2,5 m är också möjlig; i detta fall är kanaler anslutna på lika avstånd (detta är mycket viktigt!).

Bild
Bild

Kanten på en kanal och ett kort hörn placeras i en rätt ömsesidig vinkel i gapet som delar de långa fragmenten . Muttrarna placeras på packningar med en tjocklek av 10 mm. Svetsning av det inre foget i det mindre hörnet med kanalen är inte nödvändigt. Annars, även i de enklaste produkterna, kommer sömmen att skapa monteringsproblem senare.

Nästa steg är att skaffa klämmorna . Ta för dem en stålstång med ett tvärsnitt på 50 mm. Änden måste borras för att få ett hål 10 mm brett. Ett par kullager är monterade i detta hål. Friktionen blir för stor utan dem.

Bild
Bild

Nästa steg för att få hemlagade klämmor är att svetsa på muttern . Se till att skruven är i rät vinkel mot profilen. Brott mot denna regel hotar att pressa igenom de pressade delarna. Detta följs av förberedelsen av klämmorna. För att få dem, ta ett hörn.

Klämmorna själva måste vara ordentligt säkrade. För detta ändamål är det nödvändigt att borra hål med ett tvärsnitt på 12 mm. Stift sätts in i dem. Tack vare stiften är det inte svårt att ändra arbetsstyckets position. Stoppar svetsas på det nedre segmentet, vilket ökar stabiliteten hos klämmorna från profilröret.

Bild
Bild

Rekommendationer:

  • övervaka parallella arrangemang av alla delar under montering;
  • kontrollera den visuella bedömningen på byggnadsnivå;
  • minimera storleken på svetsar;
  • se till att strukturerna från profilen inte deformeras under svetsvärmebehandling.
Bild
Bild

Klämmor-klämmor för snickeriplattor kan tillverkas av en profil (från ett rör). För arbete behöver du:

  • de faktiska rören med en storlek på 4x2, 5 cm;
  • platta av stål med en sektion på 2x0,5 cm;
  • gängad tapp i kategori M12 (och samma långsträckta muttrar);
  • en uppsättning bultar och muttrar M10.

Antalet klämmor bestäms av hur stora sköldarna planeras att monteras . Antalet hål bestäms också med hänsyn till dina egna behov. Därefter måste du klippa husen för stopp och för skruvplintar. Arbetsstycken med en längd av 40 cm skärs av från en gängad stång. Ett hål måste borras i varje klämmans kropp, varje stopp; installera två muttrar, och den andra av dem är skållad.

Bild
Bild

En mycket viktig punkt är klämmans storlek för limning av möbelskivan. De väljs individuellt varje gång. I sin enklaste form är limningsstrukturer en metallram, kompletterad med pressning av vikelement. Rörliga stopp är placerade på ena sidan. Som ett resultat blir det möjligt att korrigera bindningsområdet.

Många proffs föredrar att använda flera våningar sammansättningar . Som ett resultat säkerställs den optimala belastningen på alla delar av strukturen utan att minska det lediga utrymmet. Enkelsidiga och dubbelsidiga ramar samlas ofta i kraftfulla pärmar. Den vertikala positioneringen av sådana system är typisk för industriell utrustning. Den klarar mycket långa, ibland upp till 6 m, arbetsstycken.

Bild
Bild

Tillsammans med mekaniska, pneumatiska klämmor är ganska utbredda. Med hjälp av sådan utrustning kan du göra:

fönsterkarmar;

dörrkarmar

fasader för möbler

sköldar

virke med ett tvärsnitt på upp till 10 cm

När du skapar en maskin måste du överväga hur du ställer in det vertikala arbetsområdet . Det är bäst att installera kulventiler för att styra klämman. Membranet måste utveckla en kraft på minst 1 ton.

Bild
Bild

Användning av helsvetsade ramar rekommenderas. Det är värt att beställa komponenter från ledande leverantörer; samma krav gäller naturligtvis alla fjädrar i domkraft med jack.

Trä

Snickeri klämmor kan göras av trä själv, och det är inte ens för svårt. Det är nödvändigt att noggrant förbereda ritningarna eller styras av projekt som gjorts någon annanstans. Huvudkomponenten i kopplingen är den bärande balken . Det spelar ingen roll om huvuddelen av konstruktionen är gjord av massivt trä eller trä, i vilket fall som helst är huvudstödet tillverkat av samma profilrör, vinkel eller kanal.

Bild
Bild

Det senare alternativet låter dig räkna med konstruktion av hög kvalitet. Du måste dock stå ut med tyngden hos sådana produkter.

Ett typiskt vyma -monteringsschema ser ut så här.

Bild
Bild

För att fungera behöver du samma komponenter som heter ovan. Förstärkta muttrar och andra fästelement rekommenderas.

Klämmor kan appliceras för arbete med både hårda och mjuka träslag. Sådan utrustning är mycket lätt och därför mycket mobil. Mekaniska konstruktioner är gjorda enligt:

  • skruva;
  • spak;
  • kamkretsar.

I olika fall används 2 eller 4 sängstopp . Men allt som har sagts gäller bara för fullskaliga lån. Förresten, engångsstrukturer kan skapas av trä. I detta fall fungerar en solid stång och särskilt pålitliga självgängande skruvar som ämnen. Det förberedda arbetsstycket och trädelarna läggs ut på en plan yta.

Bild
Bild

Två balkar placeras på varje sida av arbetsstycket . Kontrollera noggrant parallelliteten mellan alla delar till varandra. Efter att skruvarna har skruvas fast är klämmorna fastklämda. Efter att skölden är helt limmad demonteras vayma. För industriellt bruk har en sådan design liten nytta, men i den inhemska sektorn och i små verkstäder är den ganska användbar.

Rekommenderad: