Tapeter För Rosor (22 Bilder): För Klättring Och Lockigt, Trä Och Metall. Hur Gör Man Dem Själv Och Fixar Rosen? Mått Och Ritningar

Innehållsförteckning:

Video: Tapeter För Rosor (22 Bilder): För Klättring Och Lockigt, Trä Och Metall. Hur Gör Man Dem Själv Och Fixar Rosen? Mått Och Ritningar

Video: Tapeter För Rosor (22 Bilder): För Klättring Och Lockigt, Trä Och Metall. Hur Gör Man Dem Själv Och Fixar Rosen? Mått Och Ritningar
Video: Så enkelt byter du tapet hemma - BytTapet.se 2024, April
Tapeter För Rosor (22 Bilder): För Klättring Och Lockigt, Trä Och Metall. Hur Gör Man Dem Själv Och Fixar Rosen? Mått Och Ritningar
Tapeter För Rosor (22 Bilder): För Klättring Och Lockigt, Trä Och Metall. Hur Gör Man Dem Själv Och Fixar Rosen? Mått Och Ritningar
Anonim

Trädgårdar skiljer sig från orörd natur till det bättre genom att de har tydliga tecken på mänskligt ingripande och tack vare det har en mer uttalad estetik. För grödor som växer efter den mänskliga uppfödarens vilja upp till en höjd som inte kan upprätthållas av deras stjälkar, har spaljor uppfunnits som väsentligt diversifierar infieldens design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Rose espalier är vertikala stativ eller ramar som på många sätt liknar stöd för vingårdar och andra klätterväxter. Tack vare detta kan du experimentera med storleken på blommor i en rabatt - höjden på en buskklättring eller standardros kan avsevärt överstiga mänsklig tillväxt.

Den potentiella användningen av sådana enheter är ganska uppenbar - de är nödvändiga för en vacker trädgårdsdesign och skapandet av ovanliga floristiska kompositioner . Tack vare spaljéerna kan du skapa en grön vägg som gör att du kan bygga ett sommar lusthus utan fullfjädrade skiljeväggar, men med en obeskrivlig doft. Beroende på detaljerna i en viss sort och trädgårdsmästarens fantasi kan du bygga tunnelbanor eller bygga imponerande och romantiska valv över fönstren.

Förutom den rent estetiska effekten kan spaljéer fortfarande vara avgörande för att odla höga rosenbuskar. En växt med en tunn och lång stjälk kan inte alltid bära vikten av en enorm knopp, därför är konstgjort stöd helt enkelt oumbärligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det enklaste sättet att klassificera spaljé för rosor är av formen som ett grönt stöd kan skapa. I denna mening kan ett stort antal sorter särskiljas, eftersom de bästa trädgårdsmästarna till och med bygger fullfjädrade pyramider och stegar, men oftast finns ett av tre spaljealternativ.

  • Båge . Traditionell dekoration av entrén till var som helst. Under förhållandena för en personlig tomt kan detta vara en ingång till ett bostadshus eller ett lusthus, och om zonering finns i trädgården, sedan till en av zonerna. Trellisbågar, som också ofta kallas pergolor, behöver uppmärksamhet på deras stabilitet, eftersom grönskans vikt kan vara ganska betydande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägg . Inledningsvis var det vanligt att kalla väggliknande strukturer för spaljé, men under de senaste åren betraktas de redan som en av spaljessorterna. Den väggformade spaljén är bäst lämpad för zonindelning av territoriet, eftersom den avsevärt begränsar synligheten och skapar känslan av att vara i ett rum, om än i det fria. Beroende på väggens syfte och de specifika egenskaperna för att ta hand om en viss mängd rosor, kan knopparna riktas till ena sidan eller dekorera strukturen på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelare . En sådan lösning i trädgårdar används fortfarande relativt sällan, och detta är en viktig fördel om trädgårdsmästaren vill göra sin webbplats original och unik. Utanför ser kompositionen ut som en tjock grön pelare, men inuti den är det huvudsakliga vertikala stödet och flera ytterligare horisontella, gjorda i form av ringar och placerade på olika höjder. En sådan spaljé kan placeras mitt i en rabatt, vilket gör att den verkar vara tredimensionell eller installerad nära en bänk. Enstaka pelare kan användas för att möblera en hel bana - då kan också gröna trådar läggas ovanpå dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Olika material används för tillverkning av spaljéer, men under förhållandena i ett vanligt förortsområde, som är dekorerat med ägarens egen ansträngning, kommer det bara att finnas två alternativ för råvaror bland de som är lätt att hantera för manuell bearbetning.

Trä

Träspalter är först och främst bra eftersom de inte är en främmande kropp för trädgården, eftersom det finns tillräckligt med levande trä här. Behovet av någon form av maskering av trädstödet uppstår helt enkelt inte, eftersom det inte behöver vara blyg - det ser harmoniskt ut omgivet av blommor och tillför till och med lite mysighet och naturlighet till spaljén. Nästan alla har det nödvändiga verktyget, du kan montera ramen med egna händer snabbt och utan särskilda kostnader.

Betydande nackdelar med trä är att det inte ens är nära att vara ett evigt material . Under påverkan av atmosfärisk fukt kan den ruttna, och sådant biomaterial kommer att vara av intresse för alla skadedjur. Idag finns det olika impregneringar, men de måste användas regelbundet och ganska ofta, och detta är en extra kostnad för tid och pengar.

För större säkerhet av spaljéerna är det lämpligt att demontera den och gömma den inomhus för vintern - annars kommer det inte att vara länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

En metallspalj håller längre än en trä, eftersom järn och stål är mycket starkare och mer hållbart än trä. Metallstrukturen är fortfarande ett naturmaterial och är inte längre av intresse för insekter och svampar, och det enda det är rädd för är fukt . Detta problem är dock lättare att lösa än när det gäller trä - helt enkelt för att produkten inte kommer att behöva målas oftare än en gång med några års mellanrum. Med en stark önskan kommer den oberoende produktionen av en järnspaljé inte att vara svår.

Det finns också nackdelar med metallstrukturen, men i det här fallet finns det redan något färre av dem . Först och främst ser järn som omges av grönska inte lika estetiskt tilltalande ut som trä, men problemet löses med hjälp av smidda produkter med komplexa lockar - de ser eleganta ut. Det är sant att det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att smida ett galler hemma - du måste kontakta en mästare och beställa produktion. En mindre pretentiös spaljé kan göras oberoende, men då måste den noggrant döljas bakom gröna skott. Dessutom har inte alla kompetensen att arbeta med metall, precis som det inte finns en svetsmaskin med verkstad i varje hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Till att börja med bör du tänka på vilken typ av spaljé du vill få vid utgången - vilken form det kommer att ha, vilka storlekar, var det är mer korrekt att installera det. Det är lämpligt att överväga flera alternativ, och inte ta den första som jag tänker på - på så sätt blir resultatet bättre . I nästa steg är det nödvändigt att rita upp en ritning, på vilken det är absolut nödvändigt att ange alla dimensioner. Alla beräkningar bör förkontrolleras flera gånger och först sedan börja arbeta.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med olika material, vi har redan diskuterat ovan. Under villkoren för din egen webbplats är det logiskt att välja de råvaror som är tillgängliga (kommer inte att kräva pengar för köpet) och som du personligen kan bearbeta hemma . Det är mer troligt att det är trä.

Om det varken finns det ena eller det andra, gör ditt eget val, med tanke på att du inte behöver en kapitalstruktur med en säkerhetsmarginal på flera ton - vanlig armering eller virke kommer att räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringen utförs på det mest praktiska sättet - trädelar är oftast förbundna med spikar eller liknande fästelement, medan metall är mest rimligt att svetsas. I detta fall utförs impregneringen av trä med skyddande föreningar före monteringen, så att skyddet tränger in även i framtida sömmar, men målningen av järnstrukturen är relevant redan monterad.

Spaljéer är vanligtvis inte så tunga att de måste betongas - oftast behöver de bara grävas ner i marken på ett tillräckligt djup . Tillräcklighetskriteriet beror starkt på produktens höjd - ju högre spaljé, och ju större dess vind, desto djupare måste den grävas in, men slutpositionen måste i alla fall vara pålitlig och stabil. Om en volymetrisk (inte platt) båge byggs, som har mer än två ben, kan den inte grävas in så djupt. Dessutom blir en sådan storskalig struktur a priori tyngre, eftersom den monteras efter att de första stöden har grävts ner i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande rosor på spaljéer

Observera att rosor inte är en klassisk klätterväxt och inte kommer att klamra sig till spaljéerna själva - de måste vara bundna och regelbundet engagerade i bildandet av en buske och styra dess tillväxt i rätt riktning. Förutom, i många sorter av rosor förekommer inte spirande på toppen av stammen, utan på sidogrenar som ligger i rät vinkel mot huvudstammen . För att få blomman att se upp är det värt att fixa buskens stam i ungefär horisontell riktning. Samtidigt bör bindningen inte störa normal tillväxt - det fixar bara riktningen för växtens utveckling.

Vart i den primära bör vara installationen av spaljéerna, och inte odlingen av växten . Om det redan finns en buske på platsen, under installationen av stöden, är skador på rotsystemet möjliga - detta kan leda till planerad död av växten.

Att dra busken för högt är inte heller värt det - det kommer inte att blomma.

Rekommenderad: