Rotationsnivå: En översikt över Hilti -lasrar Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?

Innehållsförteckning:

Video: Rotationsnivå: En översikt över Hilti -lasrar Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?

Video: Rotationsnivå: En översikt över Hilti -lasrar Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?
Video: Best Rotary Laser Levels in 2021 2024, Maj
Rotationsnivå: En översikt över Hilti -lasrar Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?
Rotationsnivå: En översikt över Hilti -lasrar Och Andra Modeller. Hur Väljer Man Den Bästa?
Anonim

Inget konstruktions- eller reparationsarbete utförs utan de nödvändiga mätningarna. För att få exakta terrängparametrar uppfanns många mätinstrument som bildade en grupp geodetiska instrument. En av dem var nivån. Liksom hans andra "kamrater i butiken" utvecklades och förbättrades han ständigt, mer exakta sorter föddes. Dessa inkluderar en roterande nivå, vilket gör mätningarna mycket enklare.

Bild
Bild

I denna artikel kommer vi att berätta i detalj vad det här verktyget används till, vilka tekniska funktioner det har och på vilken princip det fungerar, samt hur man väljer en nivå och vilka tillverkare att vara uppmärksamma på.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

Nivån är en högspecialiserad enhet och har, till skillnad från någon teodolit, ett inte så brett användningsområde. Dess huvuduppgift är att mäta höjden på flera punkter på ytan . Således bestäms graden av ojämnhet i lättnaden. Dessa uppgifter är oerhört viktiga när man bygger byggnader. Med hjälp av en nivå bedöms också kvaliteten på det färdiga konstruktions- eller reparationsarbetet.

Bild
Bild

Idag finns det tre huvudtyper av nivåer

Optisk - den allra första typen av nivåer, som kännetecknas av dess enkla design. Utrustad med linser för mätning. Du måste lära dig hur du använder sådana enheter. Men optiska modeller är de mest prisvärda.

Bild
Bild

Digital -en mer modern och lättanvänd typ av nivåer. Det kännetecknas av närvaron av elektroniska element som en display och inbyggt minne, vilket gör att du kan spara mottagen data.

Bild
Bild

Laser - den mest avancerade typen av nivåer hittills. Den har en hög precision som inte beror på operatörens skicklighet. Det är mycket efterfrågat bland professionella byggare.

Bild
Bild

Lasernivåer är i sin tur indelade i ytterligare tre typer:

  • linjär;
  • punkt;
  • roterande.
Bild
Bild

Vi pratar om den sista typen av apparater. Den fungerar på samma princip som sin föregångare, men är utrustad med en elmotor. Motorn låter dig flytta nivån snabbare och smidigare, eftersom "roterande" betyder roterande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska specifikationer

De viktigaste på nivån är sex konstruktionsdelar, som behövs för kompetent och noggrann mätning av höjder.

  • Optiskt system - ett av de viktigaste elementen. Linser låter dig bygga en stråle med en viss tjocklek och projicera den över långa avstånd.
  • Reglermekanism - krävs för att ställa in nivån på marken. Moderna sofistikerade modeller är utrustade med ett automatiskt avböjningsvinkelsystem, vilket ytterligare förenklar driften av enheten.
  • Kontrollelement - finns för alla typer av lasernivåer, men roterande enheter har en mängd olika funktioner. Men trots detta är det ganska enkelt att förstå kontrollen - läs bara instruktionerna.
  • Ljussändare - representeras av en inbyggd LED som projicerar en stråle på ett plan. Högeffekts -lysdioder används för långdistansmätningar. De förbrukar dock strömladdningen snabbare och får maskinen att värmas upp. En nivå kan ha från en till tre lysdioder samtidigt.
  • Batterier - behövs för långsiktig drift av nivån, eftersom de roterande instrumenten är autonoma. Denna roll spelas vanligtvis av fingerbatterier eller flyttbara batterier, vars laddning varar upp till 10 timmars kontinuerlig drift. Kraftfulla nivåer kräver flera strömkällor samtidigt: separat för elmotorn och lysdioder.
  • Rotationsregulatorer - låter dig justera rotationshastigheten för det rörliga huvudet för en specifik uppgift.
Bild
Bild

Dessutom har den roterande lasernivån ytterligare tillbehör i uppsättningen, inklusive konsoler, mål och glasögon, som underlättar användningen av enheten.

Bild
Bild

Varje modell på nivån har sin egen tekniska beskrivning, som beskriver dess egenskaper. Dessa inkluderar:

  • extrem noggrannhet;
  • storleken på felet;
  • maximalt avstånd;
  • strålfärg;
  • tillgängliga funktioner och funktioner.

Nu när du har en uppfattning om parametrarna för lasernivån och dess strukturella element kan vi fortsätta med att beskriva enhetens funktion.

Bild
Bild

Driftsprincip

Som vi nämnde ovan liknar funktionsprincipen för den roterande nivån den för punktversionen. Men de har fortfarande många skillnader, så det är ingen mening att jämföra dem. Roterande instrument används för utomhusmätningar . Spot används för interna mätningar. De är inte skyddade från damm, smuts och fukt, på grund av dimljuset är det svårt att identifiera projektionen och räckvidden överstiger sällan 20 meter.

Bild
Bild

Låt oss ta en titt på fördelarna med en roterande nivå jämfört med analoga modeller:

  • förmågan att mäta 360 grader runt nivån;
  • mätning i 3 olika plan;
  • långt mätområde, som kan nå 1000 meter;
  • möjligheten att styra enheten med fjärrkontrollen;
  • relativt låg vikt, vilket underlättar driften.
Bild
Bild

Det har också några nackdelar. Det finns dock inte så många av dem, och de är inte så viktiga. För det första, ju större projektionsavstånd, desto högre fel. Och för det andra är priset ganska högt. Roterande lasrar anses vara den dyraste typen. Men kostnaden betalas fullt ut av många användbara funktioner.

Bild
Bild

Nivån måste vara korrekt placerad innan mätningar görs . Den kan monteras på ett stativ eller stång. Den första används på gatan, den andra - inuti byggnader. Det andra viktiga steget är inriktning. Den produceras enligt den inbyggda vattennivån. Dyra professionella modeller är utrustade med en automatisk nivelleringsfunktion. Nu kan du slå på nivån.

Om det är OK tänds den röda eller gröna lysdioden. Om instrumentet flyttas om måste justeringsproceduren upprepas.

Bild
Bild

Mätningen utförs genom interaktion mellan LED, lins och motor. När elektricitet appliceras genereras fotoner mellan halvledare. De kommer ut genom ett speciellt hål i buffertzonen och anpassar strålen. En lins behövs för att fokusera denna stråle så att den inte sprids på avstånd . Laserplanet skapas genom att lysdioden kontinuerligt roterar runt sin axel. Rotationshastigheten är 600 rpm.

Funktionsprincipen kan verka skrämmande, men de flesta processerna är automatiska. Operatören behöver bara känna till grunderna för att använda en roterande nivå.

Bild
Bild

Med laserenheten kan du utföra följande typer av arbete:

  • läggning av kakel;
  • installation av gips;
  • limning av tapeter;
  • elektrifieringsarbeten;
  • möbeltillverkning.
Bild
Bild

I vissa fall kan nivån ersätta andra mätinstrument, till exempel teodolit. Den kan användas för att mäta horisontella vinklar på marken . De erhållna resultaten är dock inte lika korrekta. Professionella byggare har samtidigt alla nödvändiga mätinstrument i sin arsenal.

Bild
Bild

Recension av de bästa modellerna

På tal om de bästa tillverkarna av nivåer är det första att nämna Tyska Bosch , som är känd över hela världen för produktion av hushållsapparater och andra elektroniska apparater av hög kvalitet. Faktum är att detta företags omfattning är mycket bredare: det inkluderar också fordon, industri, byggteknik etc.

Bosch producerar några av de finaste utjämningsmodellerna som finns.

Men det kan inte sägas att tyskarna monopoliserade marknaden för mätinstrument. Vissa tillverkare är inte mycket sämre än dem när det gäller kvaliteten på deras utrustning.

Bild
Bild

Här är de bästa modellerna av roterande nivåer

Bosch GRL 300 HVG -sats - den mest populära enheten på många områden. Innehåller nästan alla tillgängliga funktioner idag. Mycket exakt, felmarginalen är minimal. Flygplanets projektionslängd är 150 meter. Våglängden är cirka 530 millimeter. Kostnaden börjar från 90 tusen rubel.

Bild
Bild

DeWalt DW 079 PKH - vad gäller antalet funktioner är den sämre än den tidigare modellen, men överträffar i andra parametrar. Till exempel är våglängden större än 630 millimeter, och planets projektionslängd är 300 meter. Precis som Bosch -nivån är den utrustad med en automatisk nivelleringsfunktion. Priset är ungefär detsamma.

Bild
Bild

Bosch GRL 250 HV - en billigare modell och mindre kraftfull, men inte mindre exakt. Fungerar på ett avstånd på upp till 250 meter. Våglängden är 635 millimeter. Designen innehåller två lysdioder. Kostnaden är något mer än 50 tusen rubel.

Bild
Bild

ADA Cude 360 - ett prisvärt alternativ med en genomsnittlig effekt för lite pengar. Arbetsområdet är bara 20 meter, vilket är tillräckligt för småskaliga konstruktioner. Felet är något högre än för dyra modeller. Men genomsnittspriset är bara 10 tusen rubel.

Bild
Bild

Sokkia LP415 - modell med bra skydd av laserhuvudet. Mätområdet är 150 meter. Inkluderar en fjärrkontroll, vilket underlättar driften mycket.

Bild
Bild

ADA Topliner 3x360 - kan bygga plan i alla riktningar samtidigt. Felet är litet och räckvidden är 20 meter. Priset är något högre än den tidigare modellen från denna tillverkare - 30 tusen rubel.

Bild
Bild

Vi rekommenderar också att uppmärksamma nivåerna från tillverkarna Hilti, Infiniter och Control. De har bra prestanda och ett mycket rimligt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Naturligtvis representerar ovanstående tillverkare och märken endast en liten del av de nivåer som finns tillgängliga på den nuvarande marknaden. Om du bestämmer dig för att hitta den modell som passar dig själv, kolla in våra tips . Kostnaden för dessa enheter börjar från 9 tusen rubel och kan nå 300 tusen.

Det är viktigt att ha alla nödvändiga funktioner, men också att inte betala för mycket för onödiga funktioner.

Bild
Bild

Tänk på följande parametrar när du väljer:

  • fel - alla modeller har, välj den där den är lägre;
  • våglängd - bestämmer strålens synlighet på långa avstånd;
  • mätområde - för hushållsbruk behövs inte ett stort intervall, dessutom beror nivån på det;
  • batterier - enheter med inbyggda uppladdningsbara batterier håller en laddning längre;
  • skydd - skyddar huvudelementen från damm och fukt, modeller med låg skyddsnivå kan inte användas utomhus;
  • temperaturgräns - bestämmer vid vilken lufttemperatur nivån kan användas utomhus.
Bild
Bild

Den kompletta uppsättningen olika modeller kan också variera. Ytterligare verktyg inkluderar förvarings- och transportväskor, fjärrkontroller, mottagare, batteriladdare och stativ. I vissa fall måste du köpa allt detta separat, men de dyraste nivåerna har ofta allt i satsen.

Det är också värt att notera att, enligt vissa köpare, är gröna strålar mer urskiljbara vid mätning än röda.

Om du bestämmer dig för att ta allvar med byggnadsarbete, till exempel på din webbplats, kommer en roterande nivå att vara till stor hjälp för dig . Nu vet du nog att välja rätt enhet och omsätta den korrekt.

Rekommenderad: