Nivelleringsstavar: Hur Man Använder En Teleskopisk Flod För En Optisk Eller Lasernivå? Hur Tar Man En Nedräkning?

Innehållsförteckning:

Video: Nivelleringsstavar: Hur Man Använder En Teleskopisk Flod För En Optisk Eller Lasernivå? Hur Tar Man En Nedräkning?

Video: Nivelleringsstavar: Hur Man Använder En Teleskopisk Flod För En Optisk Eller Lasernivå? Hur Tar Man En Nedräkning?
Video: Bättre synlighet under nivellering – Bosch GCL 2-50 CG Professional 2024, Maj
Nivelleringsstavar: Hur Man Använder En Teleskopisk Flod För En Optisk Eller Lasernivå? Hur Tar Man En Nedräkning?
Nivelleringsstavar: Hur Man Använder En Teleskopisk Flod För En Optisk Eller Lasernivå? Hur Tar Man En Nedräkning?
Anonim

Nivåer är mycket användbara verktyg. Men för att de ska kunna mäta skillnaden mellan nivåerna krävs utjämningsstavar. Det är värt att ta reda på vad dessa enheter är, hur de väljs och tillämpas i praktiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En utjämningsstav är en speciell typ av stång med exakt gradering. Utan gradering skulle det vara omöjligt att använda den för att bestämma skillnaden mellan nivåerna på de undersökta punkterna. Det är värt att notera att ibland används en sådan enhet även för annan geodetisk utrustning. Traditionellt används trä- eller aluminiumlegeringar för tillverkning. I vissa fall, när noggrannhet är särskilt kritisk, används invar reiki. Siffrorna på moderna modeller tillämpas i sin normala form. I äldre modeller användes oftare inverterade bilder. Nivelleringsstavar används:

  • under konstruktion;
  • när man utarbetar geodetiska planer och scheman;
  • i topografiska verk;
  • inom geologisk forskning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

En nivelleringsstav är alltid en rektangulär enhet . En skala placeras på planet. Skalindelningarna fastställs av de officiella standarderna för varje enhet och typ av mätning. Moderna lameller kan utformas för analog eller digital nivå … Det andra alternativet innebär läser en streckkod av BAR -standarden.

Bild
Bild

Den vikbara utjämningsstången är oftast gjord av trä. Mittfällning är en typisk lösning . De enskilda sektionernas längd är cirka 1,5 m. Fällmekanismen i trämodeller är mycket pålitlig och har ingen motreaktion.

Dessutom uppskattas träets dielektriska egenskaper, så att du kan arbeta tystare nära ledningar, transformatorer och högspänningsledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska utbredd teleskopiska lameller … De tillverkas huvudsakligen av lätta ämnen (aluminiumlegeringar eller till och med plast). Fördelarna med en sådan lösning är uppenbara för lantmätare och andra människor som behöver göra mer än en mätning och gå mer än en kilometer på en dag. Den teleskopiska designen är utrustad med en cirkulär nivå, tack vare vilken den är placerad strikt vertikalt. Vissa modeller når från 3 till 5 m i längd, medan efter vikning minskar längden till 1,5 m.

Nackdelen med teleskopskenan är den sådana armaturer håller mindre än klassiska träprodukter . Allt handlar om bristen på tillförlitlighet hos transformationsmekanismen.

Vågen tillämpas på båda sidor. Ena kanten är markerad i millimeter, och den andra, avsedd för relativt långa mätningar, är täckt med brickor.

Bild
Bild

Tillsammans med digitala nivåer brukar de försöka använda glasfiber lameller . Naturligtvis är de också markerade på båda sidor. Ena sidan är markerad i metriska enheter. Glasfiber har utmärkta dielektriska egenskaper. Det, som ett träd, kan säkert användas för att ta avläsningar nära elektrisk infrastruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Invar reiki behövs i fallet, som redan nämnts, om särskilt noggrant arbete krävs . Mätfelet (om det utförs korrekt) kan endast vara cirka 1 mm. Kropparna på Invar -lameller är strängt taget också gjorda av trä. På grundval av en speciallegering görs endast en tejp som sveper runt ytterhöljet. Denna lösning är mycket populär, eftersom det visar sig vara en mycket lätt design, och det är inte svårt att applicera den.

En typisk utjämningsstav består av:

  • stänger med en bredd av 0,1 och en tjocklek på 0,02 m;
  • klackar (det vill säga metallplattor) i ändarna;
  • skruvar som håller ihop dessa delar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rälsen är målade med en vit färgkomposition. Svarta indelningar appliceras på ena sidan och röda delningar på den andra. Du måste räkna divisionerna från den lägsta hälen. Från den "svarta" kanten ska nollmarkeringen sammanfalla med den och från den "röda" kanten - referenspunkten 4787 mm. Graderingen av nivelleringsskenorna föreskrivs också i GOST 11158-76. Enligt denna standard kan du för geometrisk utjämning använda:

  • RN-05 (detta index tilldelas ensidiga stångprodukter för mätningar av kategorierna 1 och 2; tillåtet fel är 0,5 mm per 1000 m);
  • RN-3 (indexet är tilldelat dubbelsidiga rutor av vagn avsedd för utjämning av kategorierna 3 och 4, ett fel i mätningarna vid nivån 3 mm per 1000 m är tillåtet);
  • RN-10 (dubbelsidiga nivelleringsskenor av teknisk kvalitet med ett maximalt tillåtet fel på 10 mm per 1000 m).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rälsens längd på dessa tre modeller är respektive:

  • 3 och 1, 2;
  • 1, 5, 3 och 4 m;
  • 4 m.
Bild
Bild

En 4 m lång skena är alltid gjord av en sammansatt design … Enskilda versioner av RN-3 kan staplas. På RN-3-skenor är graderingen 0,01 m. Var 10 cm ges en markering med raka eller inverterade siffror. Varje specifik modell är markerad med ett speciellt alfanumeriskt index. Symbolen RN-3P 3000S visas enligt följande:

  • NS - utjämningsstång;
  • 3 - modell för särskilt exakta mätningar;
  • NS - utjämning av den direkta bilden;
  • 3000 - antal millimeter;
  • MED - en komplex struktur.
Bild
Bild

GEOBOX TS-6 är ett bra exempel på en 6 meter lång utjämningsstav . Detta är en anständig teleskopisk enhet för mätning. Den kompletteras med en dubbelsidig mätskala. Strukturen väger 2,8 kg. Baksidan är markerad i millimeter.

All personal är lämplig för både optiska och lasernivåer . Den enda skillnaden är i noggrannheten i själva mätningarna, i användbarheten och andra finesser (pris, alternativ). Det är bra om nivån kommer med en skena och ett stativ.

Men man måste förstå att många tillverkare sparar på standardutrustning. Det lägger vanligtvis till komponenter i budgetklass.

Bild
Bild

Arbetsmetod

Först behöver du naturligtvis förstå måttenheterna för att tydligt förstå instrumentets avläsningar. Du bör också noggrant läsa instruktionerna för nivån och medföljande dokument för tillbehör. Därefter måste du lägga lamellerna på insatser av trä som är fast inbäddade i marken. Dessa insatser kommer att hålla strukturen på ett tillförlitligt sätt om de sticker ut cirka 0,02 m över ytan.

På de nödvändiga platserna är det värt att ta bort spadtaget och slå fast skon eller kryckan ordentligt. Samtidigt kontrollerar de flitigt att dessa försörjer sig själva förblir orubbliga. Efter att ha tagit examen med observationer vid en viss position tas skon eller kryckan bort och omarrangeras sedan i slutet av nästa segment. De främre fästelementen ordnas inte om, eftersom detta kommer att resultera i en kränkning av sekvensen i höjdöverföringen . Då kan ingen bearbetning av utjämningsresultaten vara tillräcklig och du måste mäta om allt från grunden från en fast fixerad referenspunkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland övat utjämning "från mitten ". Denna teknik innebär att man installerar lister vid utjämningspunkterna. Därefter, med huvudenheten, placerad horisontellt, räknas segmenten på båda sidor av skenan fram och tillbaka. Baserat på erhållna data kan den svarta sidhöjden beräknas. Beräkningen längs den röda linjen görs utan att misslyckas, men enbart för självkontroll. Normalt är skillnaden i resultat inte mer än 5 mm.

Ibland måste man nivå med ensidiga lameller . Inledningsvis utförs avläsningarna fram och tillbaka på samma instrumenthöjd. Nästa steg är att upprepa dessa räkningar efter att ha ändrat stativbenens höjd med 0,1 - 0,2 m (2 gånger). Så här kan överskottet uppskattas. Normalt är dess värde också högst 5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lamellerna i modellerna RN-0, 5 och RN-3 är utrustade med rundformade nivåer fästa vid sidan . Dessa nivåer har skruvar för justering och skärmar för skydd. Med hjälp av nivåerna kommer det att vara möjligt att sätta skenan strikt vertikalt vid önskad punkt. Innan arbetet påbörjas kontrolleras skenorna alltid och deras kvalitet kontrolleras. Under visuell kontroll tittar de på hur väl checkers nivåer och siffror är färgade.

Du måste också kontrollera fastsättningen av enskilda element. Ta först reda på om rundnivån är rätt inställd . För detta ändamål används antingen vertikala trådar med nivåer eller lodlinjer, krokar och stift som är fästa vid skenorna.

En lodlinje hakas på kroken, och sedan lutas skenan som den ska. Se till att de skarpa ändarna på lodlinjerna och stiften stämmer exakt överens.

Bild
Bild

När detta uppnås, förs bubblan ut till mitten av nollpunkten med justeringsskruvarna. Därefter måste du bestämma mätarens genomsnittliga längd. Använd för detta ändamål en styrlinjal. Nästa steg är att fastställa fel i decimeterindelningar. Slutliga manipulationer:

  • avböjningspilinställning;
  • bedömning av skenans häl och axelns vinkelrätthet;
  • uppskattning av skillnaden mellan skenornas nollhöjder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teleskopisk nivelleringspersonal 4m och 5m från Laserliner presenteras nedan.

Rekommenderad: