Höjdmätare: är Det? Användning Och Syfte I Enlighet Med GOST 164-90. Höjdmätare. Digitalt Instrument, ShR-400, ShR-250 Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Höjdmätare: är Det? Användning Och Syfte I Enlighet Med GOST 164-90. Höjdmätare. Digitalt Instrument, ShR-400, ShR-250 Och Andra Modeller

Video: Höjdmätare: är Det? Användning Och Syfte I Enlighet Med GOST 164-90. Höjdmätare. Digitalt Instrument, ShR-400, ShR-250 Och Andra Modeller
Video: True Altitude 2024, Maj
Höjdmätare: är Det? Användning Och Syfte I Enlighet Med GOST 164-90. Höjdmätare. Digitalt Instrument, ShR-400, ShR-250 Och Andra Modeller
Höjdmätare: är Det? Användning Och Syfte I Enlighet Med GOST 164-90. Höjdmätare. Digitalt Instrument, ShR-400, ShR-250 Och Andra Modeller
Anonim

Bland de högprecisionsmätande låssmedinstrumenten sticker den så kallade gruppen vernierverktyg ut. Tillsammans med hög mätnoggrannhet utmärks de också av sin enkla enhet och användarvänlighet . Sådana verktyg inkluderar till exempel den välkända tjockleken, liksom en djupmätare och en höjdmätare. Vi kommer att berätta mer om vad det sista av dessa verktyg är i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

För det första det är värt att ge allmän information om detta låssmedverktyg.

  1. Det har också ett annat namn - höjdmätare.
  2. Det ser ut som en vernier -tjocklek, men är installerat för att bestämma dimensioner på ett horisontellt plan i vertikalt läge.
  3. Tjocklekens funktionsprincip skiljer sig inte från tjocklekens funktionsprincip.
  4. Dess syfte är att mäta delarnas höjd, hålens djup och den relativa positionen på ytorna på olika kroppsdelar. Dessutom används den för märkning.
  5. Eftersom instrumentet i själva verket är en mätanordning, har det en viss metod för verifiering och mätning.
  6. Reglerar de tekniska förhållandena för detta instrument GOST 164-90, som är dess huvudstandard.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mätnoggrannheten och markeringen av höjdmätaren når 0,05 mm även för arbetare som inte har någon speciell kompetens att arbeta med.

Enhet

Konstruktionen av en konventionell höjdmätare är ganska enkel. Dess huvudsakliga delar är:

  • massiv bas;
  • en vertikal stapel på vilken en millimeter grundskala appliceras (ibland kallas det en linjal, eftersom det i utseende liknar detta instrument som är känt från skolåren);
  • huvudram;
  • vernier (ytterligare mikrometrisk skala på huvudramen);
  • mätben.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla andra delar är extra: fästelement, justeringar. Detta är:

  • skruv och mutter för att flytta huvudramen;
  • mikrometrisk matningsram;
  • ramfästskruvar;
  • hållare för utbytbara spetsar av mätbenet;
  • ritsnål.
Bild
Bild

Stången med huvudmätskalan pressas in i verktygsbasen strikt i en rät vinkel (vinkelrätt) mot dess referensplan. Stången har en rörlig ram med en vernier -skala och ett utskott åt sidan . Utskottet är utrustat med en hållare med en skruv, där en mät- eller markeringsfot är fastsatt, beroende på den kommande operationen: mätning eller märkning.

Vernier är en hjälpskala som bestämmer linjära dimensioner exakt till en bråkdel av en millimeter.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

Du kan använda denna typ av markerings- och mätverktyg i låssmeder och svarvverkstäder för att bestämma de linjära geometriska dimensionerna för olika delar, djupet på spår och hål, samt vid märkning av arbetsstycken och delar under monterings- och reparationsarbeten inom relevanta branscher (maskinteknik, metallbearbetning, fordon). Dessutom är höjdmätaren utformad för att exakt mäta höjden på delar placerade på ett markeringsområde. Samtidigt är instrumentets metrologiska egenskaper föremål för periodiska kontroller, vars metod bestäms av den statliga standarden.

De kan ta vertikala, horisontella och till och med sneda mätningar . Det är sant att för den senare krävs en ytterligare nod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Höjdmätare klassificeras enligt olika kriterier. Genom design skiljer sig följande typer av enheter ut:

  • vernier (SR) - dessa är de som redan har beskrivits ovan, det vill säga de liknar en tjocklek;
  • med en cirkulär skala (ШРК) - anordningar med en cirkulär referensskala;
  • digital (ШРЦ) - med elektroniska avläsningsindikatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom utmärks dessa verktyg beroende på den maximala uppmätta längden (höjden) på delarna. Denna parameter (i millimeter) ingår i verktygets modellnamn.

Det finns handhållna enheter märkta SHR-250, vilket innebär att den maximala längden eller höjden på en del som kan mätas med detta verktyg inte får vara mer än 250 mm.

Och det finns också modeller av höjdmätare med markeringarna ШР-400, ШР-630 och mer. Den mest kända modellen är SHR-2500.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla verktyg klassificeras enligt noggrannhetsklassen . Det ingår också i modellmarkeringarna. Till exempel betyder märkning ШР 250-0.05 att denna modell av manuell höjdmätare har en mätnoggrannhet på 0,05 mm, vilket indikeras av den sista siffran (0,05). Denna parameter motsvarar den första klassen av instrumentnoggrannhet enligt GOST 164-90. Intervallet för denna klass är 0,05-0,09 mm. Börjar från 0, 1 och högre - den andra noggrannhetsklassen.

För digitala enheter finns det en separation enligt det så kallade diskrethetssteget-från 0,03 till 0,09 mm (till exempel ShRTs-600-0.03).

Bild
Bild

Hur man använder?

För att börja använda verktyget måste du först kontrollera om det mäter korrekt och om det har något fel. Tekniken måste följa det normativa dokumentet MI 2190-92, avsett speciellt för höjdmätare.

Kontroll av nollavläsningen på arbetsplatsen kan göras på tre sätt:

  • enheten måste installeras på en plan yta;
  • huvudramen går ner tills mätfoten vidrör plattformen;
  • skalorna på huvudlinjalen och verniern kontrolleras - de måste sammanfalla med deras nollmarkeringar.
Bild
Bild

Om allt är bra kan du med säkerhet använda ett sådant verktyg.

Mätalgoritmen består av flera steg

  1. Placera arbetsstycket som ska mätas på en plan, slät yta.
  2. Kombinera produkten och höjdmätaren.
  3. Flytta ner ramen på huvudskalan tills den vidrör objektet som ska mätas.
  4. Därefter uppnår mätbenet full kontakt med produkten med hjälp av den mikrometriska parmekanismen.
  5. Skruvarna fixerar enhetens ramar.
  6. Utvärdera det erhållna resultatet: antalet hela millimeter - enligt indikationen på skalan på stapeln, bråkdelen av en ofullständig millimeter - enligt hjälpskalan. På den extra vernierskalan måste du hitta divisionen som sammanföll med delningen av skalan på skenan och sedan beräkna hur många slag från nollan på vernierskalan till den - detta kommer att vara den mikrometriska fraktionen av den uppmätta höjden av produkten.

Om operationen består av markering, sätts ett markeringsben in i verktyget, och sedan ställs den önskade storleken på vågen, som måste markeras på delen. Märkning görs med spetsen av benet genom att flytta verktyget i förhållande till delen.

Rekommenderad: