Djupmätare: Vad är Det? Specifikationer I Enlighet Med GOST 162-90. Enheten är Digital Och Andra Modeller. Hur Man Använder? Verifieringsmetod

Innehållsförteckning:

Video: Djupmätare: Vad är Det? Specifikationer I Enlighet Med GOST 162-90. Enheten är Digital Och Andra Modeller. Hur Man Använder? Verifieringsmetod

Video: Djupmätare: Vad är Det? Specifikationer I Enlighet Med GOST 162-90. Enheten är Digital Och Andra Modeller. Hur Man Använder? Verifieringsmetod
Video: Digitalisering och undervisning 2024, Maj
Djupmätare: Vad är Det? Specifikationer I Enlighet Med GOST 162-90. Enheten är Digital Och Andra Modeller. Hur Man Använder? Verifieringsmetod
Djupmätare: Vad är Det? Specifikationer I Enlighet Med GOST 162-90. Enheten är Digital Och Andra Modeller. Hur Man Använder? Verifieringsmetod
Anonim

I många sektorer inom konstruktion och tillverkning, såsom tillverkning och bearbetning av delar, fräsning, svarvning, VVS och smycken, används högprecisionsmätinstrument. En av dem är en djupmätare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Denna enhet liknar strukturellt det mer välkända verktyget - en tjocklek. Den har en smalare specialisering än den senare och är endast avsedd för linjära mätningar av spår, spår och avsatser i en riktning - på djupet. Av denna anledning har djupmätaren inte svampar.

Mätningen utförs genom att sätta in mätstångens ände i spåret, vars djup måste bestämmas . Därefter bör du flytta ramen längs huvudskalan på stången. När ramen är i rätt position måste du bestämma avläsningarna på ett av tre möjliga sätt (se nedan).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns tre typer av avläsningar från enheten, enligt tre motsvarande ändringar:

  • genom vernier (djupmätare av typen SHG);
  • på en cirkulär skala (SHGK);
  • på en digital display (SHGT).

Enligt GOST 162-90 kan enheter av de tre listade typerna ha ett mätområde på upp till 1000 mm. De vanliga räckvidden är 0-160 mm, 0-200 mm, 0-250 mm, 0-300 mm, 0-400 mm och 0-630 mm. När du köper eller beställer en djupmätare kan du ta reda på dess sortiment med motsvarande konventionella märkning. Till exempel kommer en modell som mäter ett djup från 0 till 160 mm med en avläsning i cirkulär skala att ha beteckningen SHGK-160.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på enhetens enhet är viktiga parametrar, även reglerade av GOST, följande

  • Avläsningsvärden enligt vernier (för ändringar av ShG -typen). Kan vara lika med 0,05 eller 0,10 mm.
  • Uppdelningen av cirkulär skala (för ShGK). De inställda värdena är 0,02 och 0,05 mm.
  • Diskrethetssteget för den digitala läsenheten (för ShGT). Den allmänt accepterade standarden är 0,01 mm.
  • Mäter ramlängd. Inte mindre än 120 mm. För modeller med ett mätområde på upp till 630 mm eller mer krävs minimum 175 mm.

Under de tekniska förhållanden som fastställts av GOST bestäms noggrannhetsstandarderna för denna enhet. För enheter med vernier är felmarginalen 0,05 mm till 0,15 mm, beroende på mätområdet. Enheter med cirkulär skala har ett tillåtet fel på 0,02 - 0,05 mm och digitala - högst 0,04 mm.

Samtidigt gäller dessa standarder inte för mikrometriska modeller, med hjälp av vilka mätningar kan göras med en noggrannhet på tusendels millimeter.

Bild
Bild

Enhet

Som nämnts ovan har djupmätaren en mätstång, på vilken huvudskalans indelningar är markerade. Dess ände vilar mot den inre ytan av urtaget som ska mätas . SHG -modellerna har en ram, i vilken det finns en vernier - en grundläggande viktig enhet, som också finns tillgänglig i utformningen av bromsok, mikrometer och andra precisionsmätinstrument. Låt oss titta närmare på beskrivningen av denna nod.

Om syftet med den viktigaste skivstångsskalan är lätt att förstå - den fungerar som en vanlig linjal, då gör vernier mätprocessen mer komplicerad, men låter dig bestämma de linjära dimensionerna mycket mer exakt, upp till hundradelar av en millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vernier är en annan hjälpvåg - den appliceras på ramen på ramen, som kan flyttas längs stången, och kombinerar riskerna på den med riskerna på verniern. Tanken med att kombinera dessa risker är baserad på förståelsen av det faktum att en person lätt kan märka att två divisioner sammanfaller, men det är ganska svårt för honom att visuellt bestämma bråkdelen av avståndet mellan två intilliggande divisioner. När han mäter något med en vanlig linjal med 1 mm gradering kan han inte bestämma längden, bara avrundad till närmaste helhet (i millimeter).

I fallet med vernier bestäms heltalsdelen av det önskade värdet av vernierns nolldelning . Om denna nolldelning visar något värde mellan 10 och 11 mm, betraktas hela delen som 10. Fraktionsdelen beräknas genom att multiplicera vernier -divisionsvärdet med numret på det märket som motsvarar en av divisionerna på stapeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historien om uppfinningen av vernier går tillbaka till antiken. Denna idé formulerades först på 1000 -talet. Enheten av den moderna typen skapades 1631. Senare dök det upp en cirkulär vernier, som är uppbyggd på samma sätt som en linjär - dess hjälpskala är i form av en båge och den viktigaste är i form av en cirkel. En pekaravläsningsanordning i kombination med denna mekanism gör det lättare och mer bekvämt att bestämma avläsningarna, vilket är anledningen till användningen av tjocklekar för djupmätare med cirkulär skala (SHGK).

Så fungerar den mekaniska versionen av djupmätaren . Nyligen har digitala enheter ShGT varit utbredda, vars särdrag är en elektronisk läsanordning med en sensor och en skärm för visning av avläsningar. Ström försörjs av batteriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och modeller

Ovan nämndes bara de viktigaste sorterna av djupmätare, med och utan vernier. Nu kommer vi att överväga specialiserade modifieringar, som alla har sina egna egenskaper beroende på tillämpningsområdet. Förutom de listade används en indikatordjupsmätare (med en rattindikator), indikerad med GI -märkning, liksom GM - en mikrometrisk djupmätare och en universell version med utbytbara mätinstrument.

Strukturtyperna och valet av en viss modell beror på följande faktorer:

  • i vilket intervall är värdet av spårets djup (spår, borrhål), som måste mätas;
  • vad är måtten och formen på dess tvärsnitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För grunda djup, vars mätning kräver hög noggrannhet (upp till 0,05 mm), används modeller av typen ShG160-0-05. För medelstora spår är alternativ med ett större utbud bättre, till exempel ШГ-200 och ШГ-250. Av de specifika modellerna av denna typ: Norgau 0-200 mm - 0,01 mm felmarginal för elektroniska versioner, det finns billigare vernier.

Vid låssmide och svarvning i samband med bearbetning av spår och borrhål mer än 25 cm används ShG-400 djupmätare , som fortfarande låter dig behålla noggrannheten till hundradelar av en millimeter. För spår på 950 mm eller mer finns det också standarder för djupmätare med ett brett mätområde, men GOST tillåter i detta fall en felgräns på upp till en tiondel av en millimeter.

Om detta inte räcker är det bättre att använda mikrometriska instrument.

Bild
Bild
Bild
Bild

De särdrag hos djupmätarmodeller som du bör vara uppmärksam på när du köper är formen på stångens ände. Beroende på om du vill mäta både djupet och tjockleken på ett spår eller smala hål, kanske du vill överväga modeller med en krokände eller med en mätnål. IP 67 -skydd säkerställer instrumentets vattenbeständighet, vilket främst är viktigt för modeller med elektronik.

Om du behöver en digital enhet som är bekvämare än en vernier, har du ett val bland ett antal utländska och inhemska tillverkare. Till exempel har det välkända företaget Carl Mahr (Tyskland), dess Micromahr-modellserie bevisat sig väl med modifieringar av MarCal 30 EWR med datautmatning, MarCal 30 ER, MarCal 30 EWN med en krok. Ett annat populärt tyskt märke Holex levererar också sina produkter till Ryssland. Av de inhemska märkena är CHIZ (Chelyabinsk) och KRIN (Kirov) välkända.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka mätningar används de för?

Såsom följer av ovanstående är syftet med djupmätaren att mäta djupet på elementen i delarna genom att sätta in stångänden i spåret eller spåret. Det är nödvändigt att änden av stången lätt kommer in i det undersökta området och passar tätt mot ytan på delen. Därför är stavarna gjorda av en legering med ökad hårdhet, och för komplexa spår och smala brunnar används speciella skär - mätnålar och krokar - från samma material.

Detta verktyg används i de fall det krävs för att få den exakta storleken, och användningen av en tjocklek eller mikrometer är omöjlig på grund av detaljerna i formens form . Samtidigt är det viktigt att förstå hur enheten fungerar och övervaka hur effektiv den är. Det finns ett enkelt test av noggrannhet: gör flera mätningar i rad och jämför resultaten.

Bild
Bild

Om skillnaden är flera gånger större än den tillåtna felgränsen, gjordes ett fel under mätningarna eller om enheten var defekt. För kalibrering måste du följa stegen som beskrivs i verifieringsmetoden som godkänts av GOST.

  • Förbered instrumentet för kalibrering genom att tvätta det för att avlägsna damm och skräp med tvättmedel.
  • Se till att den externt uppfyller kraven i standarden, delarna och vågen är inte skadade.
  • Kontrollera om ramen rör sig fritt.
  • Avgör om de metrologiska egenskaperna överensstämmer med standarden. Först och främst gäller detta gränsen, felet, mätområdet och längden på bomöverhänget. Allt detta kontrolleras med hjälp av en annan känd arbetsenhet och en linjal.
Bild
Bild

Även om för mekaniska djupmätare enligt GOST deklareras en felgräns på upp till hundradelar av en millimeter, om du behöver garanterad noggrannhet rekommenderas det att använda en djupmätare med en digital typ avläsningsenhet.

Med ett billigt verktyg kan du fortfarande stöta på felaktigheter vid mätning - då är det bäst att tillämpa metoden som beskrivs ovan, och slutresultatet är att överväga det aritmetiska genomsnittet av alla erhållna värden.

Bild
Bild

Hur man använder?

Mätprincipen innehåller flera praktiska riktlinjer som bör tillämpas för att få korrekta resultat. Vid mätning fixerar du ramen med en bult, som är utformad så att den inte rör sig av misstag. Använd inte verktyg med skadad stång eller vernier (för digitala enheter kan det finnas mer komplexa funktionsstörningar) eller med ett brutet nollmärke. Ta hänsyn till den termiska expansionen av delar (det är bäst att mäta vid en temperatur nära 20 C).

Kom ihåg delningsvärdet när du mäter med en mekanisk djupmätare . För de flesta modellerna är det 0,5 eller 1 mm för huvudskalan och 0,1 eller 0,5 mm för verniern. Den allmänna principen är att numret på vernierns uppdelning, som sammanfaller med huvudskalans märke, måste multipliceras med dess delningspris och sedan läggas till hela delen av det önskade värdet.

Det är mycket lättare att arbeta med digitala enheter SHGT. Du kan helt enkelt läsa resultatet från skärmen. Att kalibrera dem är inte heller en komplicerad procedur, tryck bara på knappen som ställer den digitala skalan till noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera regler för användning och lagring av enheter för att undvika för tidigt misslyckande:

  • inträngning av damm och fasta partiklar mellan ramen och stången kan få det att fastna, så håll instrumentet i fodralet;
  • livslängden för mekaniska enheter är längre än digitala, och de senare kräver mer noggrann hantering;
  • läsdatorn och displayen får inte utsättas för stötar och stötar;
  • För korrekt drift måste dessa komponenter levereras från ett batteri med en normal laddningsnivå och / eller från en strömförsörjning.

Rekommenderad: