C44 Profilerad Plåt: Mått, Vikt Och Andra Tekniska Egenskaper I Enlighet Med GOST, Galvaniserad Profilplåt Och Andra Typer Av Profilplåt

Innehållsförteckning:

Video: C44 Profilerad Plåt: Mått, Vikt Och Andra Tekniska Egenskaper I Enlighet Med GOST, Galvaniserad Profilplåt Och Andra Typer Av Profilplåt

Video: C44 Profilerad Plåt: Mått, Vikt Och Andra Tekniska Egenskaper I Enlighet Med GOST, Galvaniserad Profilplåt Och Andra Typer Av Profilplåt
Video: Metal steel sheet Sheet 9626016276 2024, April
C44 Profilerad Plåt: Mått, Vikt Och Andra Tekniska Egenskaper I Enlighet Med GOST, Galvaniserad Profilplåt Och Andra Typer Av Profilplåt
C44 Profilerad Plåt: Mått, Vikt Och Andra Tekniska Egenskaper I Enlighet Med GOST, Galvaniserad Profilplåt Och Andra Typer Av Profilplåt
Anonim

Alla som förbereder sig för att bygga och reparera sitt hem eller andra föremål måste noggrant studera funktionerna hos C44 -profilerade ark. Deras storlek, vikt och andra tekniska egenskaper i enlighet med GOST spelar en betydande roll. Och du bör också studera skillnaden mellan galvaniserad wellpapp och andra typer av professionella plåtar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur görs det?

Däck, inklusive profilplåt C44, är tillverkat av stål som erhållits i enlighet med GOST 52146, antaget 2003 . Om valsade produkter används i form av ett tunt ark, måste det uppfylla GOST 52246, gällande sedan 2004. När det gäller själva processen att bearbeta profiler är den byggd i enlighet med standarden 24045, godkänd redan 1994. Bokstaven C, som standarden 24045 anger, betyder övervägande vägganvändningen av den färdiga produkten. Skillnaden mellan de enskilda arkundertyperna kan relateras till egenskaperna hos den skyddande beläggningen.

Korrugering kan avsevärt öka konstruktionernas mekaniska hållfasthet … Tillförlitlighetsnivån är ganska anständig så att profilbladet C44 kan betraktas som ett attraktivt byggmaterial. Det finns inga problem med livslängden under normala förhållanden.

Det bör noteras att på grund av trapetsens obetydliga höjd är en sådan produkt mindre mångsidig än produkter från HC -serien. Det kan dock fortfarande tillämpas relativt brett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styvningsmedel placeras på alla vågor av metallplåten. De är placerade på båda sidor samtidigt. Det är därför det är möjligt att ge strukturen en hög mekanisk hållfasthet. Om produkten uppfyller standardkraven kan den hålla i upp till ett halvt sekel. Naturligtvis, om ett ytterligare villkor är uppfyllt - inga avvikelser från den normala miljön, inga frätande och aggressiva ämnen.

C44 -produkter stöds också av:

  • bekvämligheten med noggrant utvalda storlekar;
  • jämförande lätthet (även de vanligaste människorna kan lyfta ett lakan);
  • enkel installation;
  • praktiskhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för ark beror starkt på deras tjocklek .… I alla fall en korrosionsskyddande beläggning appliceras på den färdiga produkten … Teknikerna för färgning med olika färgämnen har också utarbetats. Med hänsyn till mångfalden av färger är det möjligt att tillhandahålla ett urval av nyanser för en mängd olika designkoncept. Den ursprungliga råvaran för tillverkning av profilerad plåt är en tunn (och till och med mycket tunn) stålplåt. Leveransen av sådana råvaror till rullningsplatser sker alltid i rullar. Denna lösning låter dig minska till ett minimum av avfall för skärning av metall. Den genomsnittliga rullvikten är 7000-8000 kg. När en specialdesignad trumma vrids rullas rullen ut och den automatiska enheten överför den gradvis till valsverket. Beroende på valsarnas parametrar ändras korrugeringens storlek.

Kallvalsformning håller metallegenskaperna så effektiva som möjligt … Det sista steget i produktionen inkluderar skärning till den exakta storleken med sax av guillotintyp. Enkel platt sax, per definition, kan inte klippa metall smidigt nog. Då är det dags att klistra på ett speciellt isoleringstejp (men inte alla tillverkare använder det). Målning utförs vanligtvis med en specialdesignad sprutpistol som kan spruta pulverfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Huvudparametrarna återspeglas naturligtvis i den specialiserade GOST, som reglerar produktionen av allt wellpapp . Men först och främst är konsumenterna intresserade av helt olika egenskaper hos produkten. Så, måtten på de färdiga produkterna är ganska standardiserade - den faktiskt använda (så kallade arbetsbredden) är 1000 mm. Den totala bredden, inklusive oanvända delar, är som standard 1047 mm.

Profilkorrugeringens höjd är förutsägbart 4,4 cm. Längden på ett enda ark varierar från 50 till 1450 cm, beroende på kundens önskemål. I de flesta fall har tillverkarna i sina lager typiskt material 6 och 12 m långt, vilket inte kräver förberedelse och finjustering. Noggrannheten för att skära till andra storlekar är 1 mm, vilket i praktiken är tillräckligt för alla ändamål. Vikten av 1 m2 för en standardprodukt varierar från 6, 9 till 8, 4 kg.

Bild
Bild

Vad är dem?

Liksom takläggning kan plåtväggsmaterial vara:

  • utan särskilt skydd (extremt sällsynt och opraktiskt);
  • varmförzinkad (den mest massiva industriella versionen);
  • varmförzinkad och dessutom belagd med skyddande och dekorativ massa (mest attraktiv för privat bruk).

Oftast säljer de en professionell plåt av vanligt stål. Det är inte särskilt motståndskraftigt mot korrosion, trots den speciella behandlingen. Och ändå gör billigheten, och samtidigt användarvänligheten, sitt jobb.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang med koppar- eller aluminiumplåt är mycket dyrare. Genom extern design utmärks profiler:

  • böjd;
  • med texturerad prägling;
  • med speciell perforering.

För att skydda mot negativa yttre faktorer, använd:

  • plastisol;
  • polyester;
  • pural;
  • PVDF.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Det ska sägas direkt att det nästan inte finns någon verklig skillnad mellan tak, vägg, staket och så vidare profiler . Faktum är att de i verkligheten flexibelt utbytbart … Det är de objektiva parametrarna som är avgörande, inte den formella typen. Till exempel, i mittfältet, där det inte finns någon eller sällan stark vind, där tunga snöfall är osannolikt, kan du använda samma C44 på ett brant tak. Det är dock bäst att rådgöra med proffs.

Metallens tjocklek kan variera från 0,4 till 1,2 mm. Ju högre den är, desto större bärighet. Men samtidigt blir själva materialet tyngre, vilket ökar kraven på dess infästning och stöd. Och användningen av de tyngsta alternativen för takläggning rekommenderas inte av uppenbara skäl. I svåra fall är det mer korrekt att välja ett material med högre våghöjd än att öka tjockleken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa aktuella punkt är vad det professionella bladet skyddas av. Det mest förmånliga priset är zinkbeläggning. Det är dock inte särskilt hållbart . Livslängden överstiger inte 25 år, och ibland är den helt begränsad till 15 år om förhållandena är ogynnsamma. Och ändå är det ganska lämpligt att använda galvaniserad wellpapp för att göra tillfälliga staket och formning; den är också lämplig för ett antal uthus.

Plastisolskydd är mycket mer praktiskt och kan pågå från 40 till 50 år. Ark belagda med aluzink serverar också samma tid. Förutom de två huvudelementen innehåller deras beläggning också bindemedelskisel. Främst profilerad plåt med ett aluzinkskikt används vid utformning av hangarer och lager.

Den tjänar längst, men polymerskalet visar sig vara dyrare än andra alternativ. Men här är det också viktigt att titta på vilken specifik polymer som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyester låter dig spara pengar, och är dessutom inte rädd för ganska stark uppvärmning . Även under svåra förhållanden kommer han att arbeta ärligt 20-25 år. Det är dock inte svårt att repa polyester eller bryta den vid stötar. Pural tolererar mekaniska krafter mycket bättre. Det kommer att kunna behålla sina grundläggande egenskaper i upp till 40 år, även med stark ultraviolett strålning. Plastisol, även om det formellt tål slitage bättre än pural, kan inte överleva stark värme och strålande sol.

Viktiga rekommendationer:

  • försök att köpa material direkt från tillverkare;
  • välj den mest jämna, burrfria wellpapp;
  • kontrollera färgens kvalitet;
  • kräver kvalitetscertifikat;
  • inspektera flera exemplar slumpmässigt tagna från en stor sats;
  • kontrollera tillgängligheten av garantin och dess giltighetstid;
  • ta hänsyn till näringsidkares rykte.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Som redan nämnts täcker de ibland taket med hjälp av C44. Detta material är lämpligt för både lutande och bärande tak. Andra möjliga alternativ:

  • dekoration av fasader;
  • skapa hinder runt byggarbetsplatsen;
  • bildandet av formen (både avtagbar och icke-separerbar typ);
  • partitioner;
  • väggbeklädnad från insidan;
  • erhållande av styva membran i ramkonstruktioner;
  • konstruktion av permanenta staket;
  • mantel av takfoten överhäng.

Rekommenderad: